بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: بیانیه ارتش یمن درباره عملیات جدید در عمق خاک عربستان، لغو مجوزهای تسلیحات نظامی به ترکیه از سوی کانادا، واکنش تهران به تحریم ۸ مقام ایرانی توسط اتحادیه اروپا، بیانیه وزارت خارجه روسیه در باره سفر لاوروف به ایران و امضای ۵ توافقنامه همکاری میان ترکیه و لیبی، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
بیانیه ارتش یمن درباره عملیات جدید در عمق خاک عربستان
سخنگوی نیروهای مسلح یمن اعلام کرد تا چند ساعات آینده، جزئیات عملیات گسترده ارتش و کمیتههای مردمی یمن در عمق خاک عربستان را اعلام میکند.
به گزارش شبکه المسیره، سرتیپ یحیی سریع، سخنگوی نیروهای مسلح یمن وابسته به جنبش انصارالله امروز (دوشنبه) اعلام کرد، تا چند ساعت آینده یک کنفرانس خبری در خصوص عملیات گسترده ارتش و کمیتههای مردمی یمن در عمق خاک عربستان برگزار خواهد کرد.
انصارالله یمن صبح یکشنبه از حملات پهپادی به فرودگاه جیزان و پایگاه "ملک خالد" در شهر خمیس مشیط عربستان خبر داده بود.
سخنگوی نیروهای مسلح یمن عصر جمعه نیز اعلام کرده بود که نیروهای ارتش و کمیتههای مردمی یمن وابسته به انصارالله حمله پهپادی را به اماکن حساس در فرودگاه بینالمللی أبها انجام دادند.
لغو مجوزهای تسلیحات نظامی به ترکیه از سوی کانادا
مارک گارنو، وزیر امور خارجه کانادا در بیانیه ای اعلام کرد که امور جهانی و وزارت دفاع ملی کانادا، بررسی کاملی از همه مجوزهای صادراتی معلق و معتبر برای کالاهای نظامی و فناوری مقصد ترکیه را انجام داده اند.
در بیانیه گارنو آمده است، به دنبال این بررسی ـ که شواهد موثقی در مورد استفاده از فناوری کانادایی صادر شده به ترکیه در نزاع منطقه قره باغ یافت شده است ـ من امروز لغو مجوزهایی را که در پاییز سال ۲۰۲۰ به حالت تعلیق درآمده اعلام می کنم.
وزیر امور خارجه کانادا افزود: استفاده تسلیحات نظامی در نزاع قره باغ با سیاست خارجی کانادا و همچنین تضمین های استفاده نهایی توسط ترکیه سازگار نبود.
گارنو خاطرنشان کرد که وی در میان نگرانی کانادا و همکاری بیشتر دو جانبه در مورد مجوزهای صادرات با مولود چاووش اوغلو وزیر خارجه ترکیه صحبت کرده است.
وی گفت: ترکیه یک متحد مهم ناتو است و تصمیمات مربوط به برنامه های همکاری ناتو، مورد به مورد ارزیابی می شود.
به گفته منابع دیپلمات ترکیه، چاووش اوغلو اوایل روز دوشنبه از کانادا خواست این محدودیت ها را بررسی کند، در حالی که ترکیه ناراحتی خود را از تحریم اعلام کرد.
واکنش تهران به تحریم ۸ مقام ایرانی توسط اتحادیه اروپا
سعید خطیب زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه درخصوص اقدام روز جاری اتحادیه اروپا در قرار دادن اسامی تعدادی از مقامها و نهادهای جمهوری اسلامی در فهرست تحریمهای حقوق بشری اتحادیه، گفت: جمهوری اسلامی ایران این اقدام را قویا محکوم کرده و آن را بی اعتبار میداند.
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: بدون شک اقداماتی از این دست از سوی مدعیان و موعظه گران دروغین حقوق بشر که با انگیزه های سیاسی، نه تنها در برابر نقض حقوق مردم ایران تحت تحریمهای ضد بشری و غیر قانونی آمریکا سکوت کرده و تنها به اظهار تاسف بسنده کردند، بلکه با آن همراهی کردند، مردود بوده و موجب بی آبرویی هرچه بیشتر سوءاستفاده کنندگان از مفاهیم والایی چون حقوق بشر است.
خطیب زاده در ادامه تاکید کرد: وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در واکنش به این اقدام اتحادیه اروپا، گفت وگوهای جامع با اتحادیه اروپا شامل گفت وگوهای حقوق بشری و تمامی همکاری های ناشی از این گفت وگوها، بویژه در حوزه های تروریسم، مواد مخدر و پناهندگان را به حالت تعلیق درمی آورد.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین اعلام کرد: جمهوری اسلامی ایران تحریمهای متقابل را در واکنش به اقدام اتحادیه اروپا در دست بررسی دارد که متعاقبا اعلام خواهد شد.
به گزارش ایرنا، اتحادیه اروپا روز دوشنبه با صدور بیانیهای اعلام کرد، ۸ مقام و ۳ نهاد ایرانی را به بهانه نقض حقوق بشر به فهرست تحریمهای خود اضافه کرد.
به گزارش ایرنا، در این بیانیه که یک نسخه آن در تارنمای شورای اروپا منتشر شده آمده است، این تحریم ها در ارتباط با ناآرامیهای آبان ۱۳۹۸ در ایران صورت گرفته است.
به دنبال تغییر نظام پرداخت یارانه به بنزین و اصلاح قیمت آن که براساس مصوبه شورای عالی هماهنگی سران قوا از دقایق اولیه بامداد جمعه ۲۴ آبان ۱۳۹۸ به اجرا گذاشته شد، اعتراضها و تجمعهایی در برخی شهرها صورت گرفت.
اما برخی با سوءاستفاده از اعتراضهای مردمی، با هدف اغراض سیاسی، اقدامات خشونتآمیز و غیرقانونی را با آسیب رساندن به جان و مال مردم عادی و نیروهای امنیتی و انتظامی مرتکب شدند و مطالبات به حق مردم را به بیراهه کشاندند.
بر اساس بیانیه اتحادیه اروپا ۸۹ مقام و ۴ نهاد ایرانی در فهرست تحریمهای حقوق بشری قرار دارند که شامل ممنوعیت سفر و مسدود شدن دارایی آنها میشود.
حسین سلامی، فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، حسن کرمی، فرمانده یگان ویژه نیروی انتظامی، حسین پاکپور، فرمانده نیروی زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، حسین اشتری، فرمانده نیروی انتظامی، غلامرضا ضیائی، رئیس سابق زندان اوین، حسن شاهوارپور، فرمانده سپاه ولیعصر استان خوزستان و لیلا واثقی، فرماندار شهر قدس در فهرست تحریمهای جدید قرار گرفتهاند. از سازمانها نیز زندانهای اوین، فشافویه و رجاییشهر به فهرست تحریمهای حقوق بشری اتحادیه اروپا اضافه شدند.
بیانیه وزارت خارجه روسیه درباره سفر لاوروف به ایران
وزارت خارجه روسیه اعلام کرد، در ۱۳ آوریل ( ۲۴ فروردین) تهران میزبان گفت و گوهای سرگئی لاوروف، وزیر خارجه فدراسیون روسیه و محمد جواد ظریف همتای ایرانی اش خواهد بود؛ ضمن اینکه دیدارهایی نیز با حسن روحانی رئیس جمهوری و محمد باقر قالیباف رئیس مجلس نیز برنامه ریزی شده است.
به گزارش ایرنا، وزارت خارجه روسیه در این بیانیه که شامگاه دوشنبه منتشر شد گفته است: در بخشی از این سفر انتظار می رود وزیر امور خارجه روسیه در مورد طیف گسترده ای از موضوعات همکاری دو جانبه، ابعاد سیاسی، تجاری، اقتصادی، فرهنگی و انسانی آن با طرف ایرانی بحث و تبادل نظر کند.
طرفین ضمن بررسی اوضاع برنامه جامع اقدام مشترک برنامه هسته ای ایران (برجام)، درباره تلاش های چند جانبه برای مبارزه با تروریسم و مظاهر معاصر و دستور کار بین المللی فعلی، در مورد روش های حل مشکلات منطقه ای، از جمله اوضاع سوریه، یمن، افغانستان و منطقه خلیج فارس تبادل نظر خواهند کرد.
در این بیانیه آمده است، با وجود همه گیری کووید - ۱۹ تحریم های ظالمانه علیه ایرانی، ما خوشحالیم که شاهد شاخص های مثبت در تجارت متقابل با ایران هستیم. در این چارچوب برای بهره برداری بیشتر از ظرفیت های موجود، همکاری های دو جانبه در زمینه حمل و نقل و انرژی، از جمله اجرای پروژه های مشترک در خاک ایران، بررسی بیشتر خواهد شد.
وزارت خارجه مسکو گفته است، روابط روسیه و ایران دارای پویایی فشرده و پایدار در همه زمینه هاست. امسال بیستمین سالگرد امضای پیمان روابط و اصول همکاری بین فدراسیون روسیه و جمهوری اسلامی ایران است که اصول اساسی ارتباطات بین دولتی ما را در مورد اصول برابری و دو جانبه تعیین کرد.
در این بیانیه با اشاره به دیدارها و تماس های مقامات دو طرف در سال گذشته نوشته شده است، ایران شریک مهم اتحادیه اقتصادی اوراسیاست. ما به مذاکرات کنونی این اتحادیه با طرف ایرانی برای امضای موافقت نامه دائمی در مورد منطقه تجارت آزاد (به جای توافق موقت در حال اجرا از سال ۲۰۱۹) اهمیت زیادی می دهیم، که بدون شک به نفع اقتصادهای ما خواهد بود و کمک قابل توجهی به توسعه فرآیندهای ادغام در فضای اوراسیا می کند.
در شرایط اوضاع بهداشتی و اپیدمیولوژیک دشوار دنیا، همکاری عملی بین مسکو و تهران در زمینه مقابله با کووید - ۱۹ وجود دارد و تهران اثربخشی واکسن اسپوتنیک وی را تأیید کرده است. تاکنون چندین محموله از این واکسن روسی به ایران ارسال شده است و ما امیدواریم که این دارو به دوستان ایرانی کمک کند تا هرچه سریعتر این ویروس را در کشور خود شکست دهند.
امضای ۵ توافقنامه همکاری میان ترکیه و لیبی
اردوغان در دیدار با نخستوزیر لیبی تاکید کرد: محافظت از تمامیت ارضی لیبی، وحدت سیاسی آن و رفاه لیبیاییها هدف اصلی ماست.
به گزارش خبرگزاری آناتولی، عبدالحمید دبیبه، نخستوزیر دولت وحدت ملی لیبی در آنکارا مورد استقبال رسمی رئیس جمهوری ترکیه قرار گرفت.
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه رسما از نخست وزیر دولت وحدت ملی لیبی که به آنکارا سفر کرده، استقبال نمود.
اردوغان افزود: محافظت از حاکمیت، تمامیت ارضی و وحدت سیاسی لیبی و رفاه مردم آن هدف اصلی ماست. حمایت ترکیه از لیبی مانع سقوط طرابلس و جلوگیری از کشتارهای جدید در این کشور و برقراری آتش بس شد. کسانی که (در لیبی) به جای حق، عدالت و مشروعیت در صف کودتا و کودتاگران قرار گرفتند، در این قتلعامها شریک هستند.
او ادامه داد: ترکیه به حمایتهای همه جانبه خود از دولت وحدت ملی لیبی همانند همه دولتهای مشروع، ادامه خواهد داد؛ توافقی که با لیبی در زمینه حوزه دریایی امضا کردیم، منافع ملی و آینده دو کشور را تضمین خواهد کرد. با حضور دبیه و اردوغان پنج توافقنامه همکاری امضا شد.
این در حالی است که مولود چاووشاوغلو وزیر امور خارجه، خلوصی آکار وزیر دفاع، مراد کوروم وزیر شهرسازی، عادل کارااسماعیلاوغلو وزیر حملونقل و زیرساخت، فخرالدین آلتون رئیس مرکز ارتباطات و ابراهیم کالین سخنگوی ریاست جمهوری ترکیه نیز در این دیدار حضور یافتند.
در هیات عالی رتبه همراه دبیبه ۵ معاون نخست وزیر و ۱۴ وزیر و همچنین ژنرال محمد الحداد، رئیس ستاد کل ارتش لیبی حضور داشتند.
همچنین وزیر امور خارجه ترکیه در دیدار با همتای لیبیایی خود در آنکارا بر گسترش همکاریها تاکید کرد.
مولود چاووشاوغلو پس از دیدار با نجلا المنقوش، همتای لیبیایی خود در توئیتر اعلام کرد: در آنکارا با نجلا المنقوش دیدار و بر عزم مشترک برای تقویت دوستی و همکاری بین ترکیه و لیبی تاکید کردیم.
وی تصریح کرد: این دیدار قبل از اولین نشست شورای عالی همکاری راهبردی دو کشور انجام گرفت؛ حمایت ما از کشور دوست و برادر لیبی در این دوره تاریخی ادامه خواهد یافت.
مراد کوروم، وزیر محیط زیست و شهرسازی ترکیه نیز با انتشار بیانیهای از دیدار با بدرالدین الصادق التومی، وزیر مدیریت محلی لیبی خبر داده و اعلام کرد که در خصوص طرحهای مربوط به روند بازسازی و توسعه لیبی گفتوگو کردهاند.
وی در پیام خود افزوده است: ما با نشان دادن نمونهای از همبستگی در زمینه توسعه خدمات در زمینههای محیط زیست و شهرنشینی که در راستای "شهرداری برادری" انجام میشود، روابط دوجانبه خود را برای افزایش رفاه برادران لیبیایی توسعه خواهیم داد.
همچنین در دیدار با طرف مقابل تجربیات خود را در زمینه مدیریت پسماند به اشتراک گذاشته و برای افزایش همکاریها در خصوص مدیریت پسماند، آب آشامیدنی و زیرساختهای لازم اقدام خواهیم کرد.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.