«درمان کرونا را کشف کردیم»؛ این ادعا برایتان آشنا نیست؟ ادعایی که برخی افراد و گروهها در روزهای نخست شیوع ویروس کرونا در کشورمان مطرح میکردند، حالا بلای جان دومین کشور پرجمعیت جهان شده و تصاویر هولناکی آفریده است.
به گزارش «تابناک»؛ همزمان با شکل گیری چهارمین موج شیوع کرونا در بسیاری از کشورها از جمله ایران، اخبار هولناکی از هند مخابره میشود که لرزه بر اندام بسیاری انداخته و موجی از همدلی جهانیان با مردم این کشور را به دنبال داشته است؛ شیوع شدید و به نوعی لجام گسیخته ویروس کرونا در این کشور پر جمعیت که بعید است درباره وخامت اوضاع بهداشتی اش چیزی نشنیده باشیم.
وضعیتی وخیم که موجب شده بود از روزهای نخست شیوع ویروس در جهان، چشم بسیاری به اخبار بیماری در این کشور باشد و وقوع فاجعهای انسانی محتمل به نظر برسد. اتفاقی که در سایه برخی تدابیر از جمله وضع مقررات ویژه و محدودیتهای شدید کرونایی رخ نداد؛ هرچند در همان ایام هم اخباری از این کشور به گوش میرسید که با روایات رسمی مقامات این کشور تفاوتی فاحش داشت.
صحبت درباره کشوری است که شکاف طبقاتی در آن حتی در سینمایش هم متجلی است و کتمان نمیشود و همین گزاره کافی است تا بدانیم مقابله با کرونا در آن با چه چالشهای وسیعی روبروست. چالشهایی از جمله کمبود شدید و حتی فقر امکانات ابتدایی تا جایی که سادهترین روش مقابله با کرونا یعنی شست و شوی مداوم دستها با صابون هم برای برخی شهروندان هندی ممکن نیست!
اینها نکاتی هستند که در گزارشها و آمارهای سازمان بهداشت جهانی و دیگر نهادهای فعال در حوزه بهداشت مشهود هستند. نکاتی که با همه گیری کرونا، دورنمای متفاوتی برای هند ترسیم میکردند که خوش بختانه محقق نشد. اتفاقی که بهتر است تجزیه و تحلیلش را به آینده موکول کرده و فعلا روی بلایی متمرکز شویم که این روزها به جان هند افتاده و موجب شده همه آن نگرانیهای اولیه بار دیگر مطرح شوند.
برای شروع بد نیست نگاهی به آمارهای کرونایی این کشور بیندازیم که بر اساس آن، هند با حدود ۱۷ میلیون مبتلای شناسایی شده تا به امروز، در رتبه دوم جهان قرار دارد؛ رتبهای که البته در قیاس با جمعیت یک میلیارد و ۳۹۰ میلیون نفری این کشور، چندان عجیب به نظر نمیرسد، اما نه زمانی که بدانیم میزان تستهای پیسیآر انجام شده در هند کمتر از ۲۰۰ هزار به ازای یک میلیون نفر است.
رشد هفت برابری آمار مبتلایان روزانه کرونا در هند در یک ماه اخیر
بر اساس این آمار، هند در زمره کشورهایی قرار میگیرد که تعداد تستهای کرونای کمی انجام داده و در نتیجه در زمینه بیماری یابی ضعف شدید دارد. ضعفی که قطعا در آمارهای این کشور هم هویداست و موجب شده بسیاری از بیماران در این کشور اساسا شناسایی نشوند و چه بسا بعد از وخامت حال و فوت هم به آمارهای این بیماری راه نیابند. نکتهای کلیدی که چه بسا یکی از دلایل وخامت این روزهای حال هند باشد.
درباره شرایطی سخن میگوییم که موجب شده تصاویر سوزاندن جنازه فوتیهای کرونا در هند به صدر اخبار جهان برسد و کاربران زیادی در شبکههای اجتماعی با #prayforindia رهایی این کشور از فاجعه این روزها را آرزو کنند. رهایی از وضعیتی که به شکل تصاعدی در حال اوج گرفتن و بدتر شدن است تا جایی که میبینیم آمار بیماران شناسایی شده در این کشور طی یک ماه از ۵۳ هزار به ۳۵۰ هزار برسد و رشد هفت برابری نشان دهد!
فاجعه زمانی بهتر خودش را نشان میدهد که بدانیم دو ماه قبل در چنین روزی، آمار مبتلایان شناسایی شده در روز در هند به ۱۷ هزار تن میرسید و بر این اساس، آمار بیماران کووید ۱۹ در این کشور در شصت روز اخیر بیش از ۲۰ برابر شده است! افزایشی که احتمالا ادامه دار خواهد بود و چه بسا شدت خواهد گرفت، چون بنا بر گزارشهای رسیده از این کشور، شمار بیماران و به طور ویژه "بیماران بدحال" رو به افزایش است و کمبود امثال ونتیلاتور و دستگاه اکسیژن ساز موجب جان باختن بسیاری از این بیماران میشود.
رشد بیست برابری آمار مبتلایان روزانه کرونا در هند در دو ماه اخیر
اما چه شد که روال در پیش گرفته شده برای مقابله با کرونا در این کشور از هم پاشید و به این نقطه رسیدند؟ این سوال میتواند پاسخهای فراوانی داشته باشد؛ اما از جمله جدیترین هایش، خبری است که اواخر ژانویه و به نقل از نخست وزیر هند در رسانههای این کشور منتشر شد و تاکید داشت ترس از سونامی کرونا در هند بی اساس است و این کشور کرونا را مغلوب کرده است!
این خبر شروع اتفاقی بود که خیلی زود تشدید هم شد، چون در نیمه ماه فوریه و در حالی که آمارها در این کشور خیز برداشته و رو به افزایش بود، وزیر بهداشت این کشور در مراسم رونمایی از داروی کرونا حضور یافت! دارویی سنتی که گفته میشد تاییدیه سازمان بهداشت جهانی را هم دریافت کرده، در حالی که این سازمان ادعای مطرح را رد میکرد؛ ادعایی مردود که به مردم این کشور برای ازسرگیری همه فعالیتها با کمترین رعایت پروتکلها اطمینان کاذب داد.
شلیک تیرخلاص و سقوط از چاله به چاه، زمانی رخ داد که موسم انتخابات در هند شد و حزب حاکم با قدرت هرچه تمامتر بیانیه شکست کرونا را صادر کرد و مدعی شد که هند الگوی جهانی در مقابله با کروناست. ادعایی که با برپایی کمپینهای انتخاباتی به سرعت تکثیر شد و کار را به جایی رساند که برنامه واکسیناسیون کووید در این کشور، به رغم تولید واکسن در خاک هند، به سرعت به محاق برود و جدی گرفته نشود و در نتیجه، وضعیتی رقم بخورد که گوشه ای از آن پیش چشم جهانیان است!