تابناک اقتصادی بررسی می کند؛

ارزانی سیب‌زمینی، دسترنج کشاورزان را به باد می دهد/ تار عنکبوت، چالش هر ساله کشاورزان/ گرانی سیب زمینی در راه است؟

چند ماه پیش بود که قیمت پیاز اشک کشاورزان را در آورده بود و حالا گویا نوبت به سیب زمینی کاران رسیده است تا جایی که نایب رئیس مجلس شورای اسلامی در صفحه شخصی خود در توییتر نوشت: لطفا یک نفر به فریاد سیب زمینی کاران کشور برسد. این ارزانی پیاز و سیب زمینی زنگ خطر را برای چند برابر شدن قیمت آن در ماه های آینده به صدا درآورده است.
کد خبر: ۱۰۴۹۶۷۲
|
۱۳ ارديبهشت ۱۴۰۰ - ۱۶:۵۹ 03 May 2021
|
19428 بازدید
|

ارزانی سیب‌زمینی، دسترنج کشاورزان را به باد می دهد/ تار عنکبوتی، چالش هر ساله کشاورزان/ گرانی سیب زمینی در راه است؟

هر چند که در این چند سال گذشته مصرف کنندگان عادت به ارزانی محصول و یا کالایی ندارند اما باید گفت که این داستان در حوزه کشاورزی فرق دارد. بعضا قیمت برخی از محصولات کشاورزی در برخی زمان ها آن قدر ارزان می شود که حتی ارزش جمع آوری از روی زمین را هم ندارد.

به گزارش تابناک اقتصادی، همین ماه پیش بود که قیمت پیاز و ارزانی آن داد کشاورزان را به هوا فرستاده بود و حالا خبرهایی مبنی بر ارزانی سیب زمینی و گوجه فرنگی هم به گوش می رسد.

محمد علی پیراسته عضوی شورای مرکزی نظام صنفی کشاورزی کشور طی مصاحبه ای در 8 اردیبهشت ماه سال جاری در این باره گفت: روزگار پیاز کاران سیاه شده و محصولی که برای  تولید آن هزینه زیادی شده است به قیمت ناچیزی خریداری می شود به طوری که برخی از کشاورزان حتی قید برداشت محصول خود را زده اند. پیراسته افزود: سیاست گذاری نادرست  و کاهش  تقاضا برای این محصول  به دلیل تعطیلی رستوران ها و  کاهش خرید و صادرات قیمت آن را به شدت کاهش داده است به طوری که برای بسیاری از کشاورزان صرفه اقتصادی برای بیرون آوردن پیاز از زمین وجود  ندارد.

وی با گلایه از تعیین قیمت خرید تضمینی پایین پیاز توسط شورای اقتصادی گفت: قیمت 596 تومان قیمت پیاز توسط دولت با هزینه تمام شده 2000 تومان پیاز هم خوانی ندارد و قیمت آن از کاه نیز ارزان تر است.

وی اظهار داشت: در حال حاضر برای گوجه فرنگی، هندوانه و سیب زمینی نیز خریدار وجود ندارد و این محصول به نرخی خریداری می شود که برای کشاورزان به صرفه نیست، درحالی که تولید گوجه فرنگی نیز در مقایسه با سال قبل کاهش یافته است.

علی نیکزاد، نایب رئیس مجلس شورای اسلامی در صفحه شخصی خود در توییتر نیز نوشت: "لطفا یک نفر به فریاد سیب زمینی کاران کشور برسد. سیب زمینی مازاد بر مصرف مردم، نه سردخانه‌ای برای نگهداری دارد و نه برنامه ای برای صادرات. تا از بین نرفته، فکری برای خرید مازاد و صادرات آن کنید. اقدامات فعلی گرانی سیب زمینی را به همراه دارد."

چرا این اتفاق هر ساله در بازار محصولات کشاورزی رخ می دهد؟

این فراز و فرود قیمت محصولات کشاورزی در اقتصاد به قضیه تار عنکبوتی معروف است. قضیه تار عنکبوتی، قضیه ‌ای است که قیمت بعضی تولیدات (به طور کلی تولیدات فاسدشدنی زراعی) در نقطه تعادل استقرار نمی ‌یابد، بلکه در اطراف نقطه تعادل نوسان می ‌کند. اگر نمودار مسیر قیمت این‌ گونه کالاها در ظرف چند سال ترسیم شود شکل آن به تار عنکبوت می ‌ماند. از این ‌رو آن را قضیه یا مسئله تار عنکبوتی گویند.

دلیل اصلی رخ دادن قضیه تار عنکبوتی برای محصولات کشاورزی به بحث عرضه و تقاضای این محصولات کشاورزی بر می گردد. در سالی که قیمت در اوج است تولیدکنندگان تصمیم می گیرند که برای سال زراعی آینده جهت کسب سود بیشتر اقدام به تولید آن محصول بکنند و همین عامل باعث افزایش میزان تولید و عرضه می شود و با توجه به مشخص بودن میزان تقاضا در بازار این محصول، اضافه عرضه ایجاد شده و قیمت می شکند و به حدی خواهد رسید که کفاف هزینه های تولید را نخواهد داد. با رخ دادن این موضوع برای سال آینده دیگر کمتر تولیدکننده ای به سمت تولید این محصول خواهد رفت و همین کاهش میزان کشت باعث خواهد شد که عرضه کاهش یافته و در نتیجه مازاد تقاضا و افزایش قیمت اتفاق بیفتد.

راهکار چیست؟

همان گونه که عنوان شد این روند هر ساله تقریبا تکرار می شود و دود این بی برنامگی وزارت جهاد کشاورزی به چشم کشاورزان و یا مصرف کنندگان می رود. نیاز است که وزارت جهاد کشاورزی در این زمینه به داد کشاورزان برسد اما چه راهکارهایی می توان پیشنهاد کرد؟

علی خان محمدی مدیرعامل مجمع ملی نخبگان کشاورزی طی مصاحبه ای در این باره گفت: تا زمانی که مسئولان امر کشاورزی قراردادی و الگوی کشت را اجرا نکنند و زنجیره تولید را بوجود نیاورند، بدون تردید مشکلات مازاد یا کاهش تولید محصولات کشاورزی در کشور استمرار می یابد. خان محمدی با تاکید بر اجرای کشاورزی قراردادی گفت: با اجرای کشاورزی قراردادی و تولید بر مبنای ثبت سفارش، سهم هر استان مشخص می شود تا شاهد التهابات بازار نباشیم.

همچنین محمد شفیع ملک زاده رئیس نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی نیز گفت: در زمان اوج برداشت و پیک تولید انتظار می رود که محصولات کشاورزی در حد مصرف به بازار عرضه شود و مابقی را ذخیره سازی کنیم تا بتوانیم در زمان کمبود توزیع کنیم. به گفته وی، در زمان اوج برداشت و پیک تولید باید مازاد محصول به بازارهای هدف صادر شود که متاسفانه به سبب نبود ارتباط با دیگر کشورها چاره ای جز عرضه در بازار داخل نیست. ملک زاده افزود: در فصل پاییز و زمستان که تولید به حداقل می رسد، قیمت محصولات به دلیل نبود مدیریت، زیرساخت و امکانات لازم و کمبود صنایع تبدیلی ۷ تا ۱۰ برابر قیمت به دست مصرف کننده می رسد، در حالیکه با ایجاد زیرساخت های لازم، انبار، سردخانه، سورتینگ و برنامه منسجم بازار به تعادل می رسد.

به هر صورت مسئولین باید برای رهایی از این وضعیت محصولات کشاورزی به فکر عبور از راهکارهای مقطعی چون افزایش و کاهش تعرفه صادراتی بیفتند چرا که این نوع سیاست به بازارهای صادراتی ایران لطمه خواهد زد و راهکاری دائمی برای حل مشکل نیست. به هر حال باید مسئولین فکری به حال این وضعیت کشاورزان کنند، وگرنه با روند کنونی و ضرر و زیان دائمی کشاورزان از وضع موجود قطعا کشاورزی در کشور از بین خواهد رفت و امنیت غذایی میلیون ها ایرانی در خطر قرار خواهد گرفت.

 

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۳
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۳۷
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۱۳ - ۱۴۰۰/۰۲/۱۳
مسئولان و مدیرانی که فقط حقوق های بالا دریافت می کنند ولی توانایی مدیریت تولید سیب زمینی و پیاز را هم ندارند و در نهایت مانند همیشه مردم با افزایش شدید قیمت ها تاوان این ناتوانی را پرداخت می کنند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۲۶ - ۱۴۰۰/۰۲/۱۳
نگران نباشید بزودی مجوز صادرات به برادران عراقی داده میشه و میتونید پولدار بشید و مردم خودرمونم باید کیلوئی 20 هزارتومن بخرن و شاهد قحطی سیب آسمونی بشن
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۵۰ - ۱۴۰۰/۰۲/۱۳
اقاي کجاي کاري. 60 ميليون بورسي را خودشان و نمايندگانشان و رسانه هايشان به بورس آوردند بعد جيبشان را خالي کردند انهم 60 ميليون را هیچ حساب نکردند تا به رسد شما بدبخت تر از بورسيان.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۵۱ - ۱۴۰۰/۰۲/۱۳
روزی که سیب زمینی را 17 هزار تومان خریدیم و خریدید اون روز سنگ کشاورز را به سینه نمیزدید. الان چی شده که خود را مدافع زیان کشاورز نشان میدهید. کشاورز یک روزی سود سرشار میکند و یکروزی زیان . دولت و نظام مسئول سود و زیان هر کی نیست بلکه هوش و ذکاوتشو همانگونه که برای خرید سهام در بورس بکار میبندد همان را بکار ببندد تا در انتخاب نوع محصول و کشت اقدام نماید. زمانه طوری شده که هر کس با سواد و بیسواد قلم بدست شده و هر چی به عقل خطور میکند فضای مجازی و کاغذ سفید را خط خطی میکند .
پاسخ ها
ناشناس
| Canada |
۱۹:۳۶ - ۱۴۰۰/۰۲/۱۴
اونم ۱۷ تومن میخریدی چون دوستان همفکرت ترجیح میدن بازار عراق و سوریه رو ساپورت کنن.
یاشار
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۲۴ - ۱۴۰۰/۰۲/۱۴
اصلا سیب زمینی امسال ۷تومن تو مغازه به فروش نرفت چه برسه به ۱۷تومن شما از کجا به این قیمت خریدی؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۰۱ - ۱۴۰۰/۰۲/۱۳
نمیشه سیب زمینی رو فرآوری کرد؟
مثلا سیب زمینی سرخ کرده بعد منجمدش کرد؟
محمد ت
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۱۵ - ۱۴۰۰/۰۲/۱۳
کیلویی 6هزار ارزان است؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۱۷ - ۱۴۰۰/۰۲/۱۳
همه چیز رو با دلار و بازار جهانی ارزیابی میکنن

من نمیدونم کشاورزی که مالیات نمیده، آبشم هم مجانی هست و زمین ش هم مال خودشه و فقط یک کود کیلیویی 50 تومن برای کل زمینش کافیه چرا باید محصولاتش رو گرون کنه

کلن سیستم پولی کشور رو حذف کنید و دلار آمریکا رو به عنوان پول رسمی کشور اعلام کنید
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۳۵ - ۱۴۰۰/۰۲/۱۵
کشاورز کلی زحمت میکشه زمینو شخم میزنه بذر میخره زمینو کشت میکنه پول برای کود و سم میده محصول رو درو میکنه انوقت یک دلال مفت ازش میخره 6 برابر میبره به مردم میفروشه ،کشاورز زحمت میکشه دلال سود میکنه مردم ضرر
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۳۶ - ۱۴۰۰/۰۲/۱۳
مملکتی که نمیتونه مصرف سالیانه ی سیب زمینی و پیازشو،حساب و مدیریت کنه،بعد می خواد دنیا را مدیریت کنه،اصلاح طلب و اصولگرا و ... هم نداشته و ندارد و نخواهد داشت.
Allianz
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۴۶ - ۱۴۰۰/۰۲/۱۳
با سلام
وزارت کشاورزی بی خودترین وزارتخانه ای است که بود وونبودش هیچ تاثیری بر کشاورزان ندارد چه بسا نبودنش خیلی مفیدتر خواهد بود
زنبورک
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۲۱ - ۱۴۰۰/۰۲/۱۳
کی گفته ارزانی سیب و پیاز؟ شما به عنوان مصرف کننده توی بازار سیب زمینی و پیاز خریدید؟ روی زمین کشاورزی ارزان خریده میشه ولی توی بازار قیمت خیلی بالاتر از روی زمین کشاورزیه.
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

captcha
برچسب منتخب
# قیمت دلار # فیلترینگ # قاضی مقیسه # علی رازینی # ترور # ترامپ
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
چه حسی به آتش سوزی مهیب لس‌آنجلس دارید؟