بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: حملات گسترده موشکی مقاومت فلسطین به تل آویو، تماس تلفنی فرماندهان ارتشهای آمریکا و رژیم صهیونیستی، دیدار ظریف با بشار اسد در دمشق، نشست سهجانبه ایران، روسیه و چین در وین و گفت و گوی تلفنی وزیران خارجه روسیه و آمریکا درباره برجام، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
حملات گسترده موشکی مقاومت فلسطین به تل آویو
رسانههای صهیونیستی از شنیده شدن صدای آژیر هشدار حملات موشکی در مناطق مرکزی تلآویو از جمله فرودگاه «بنگوریون» خبر دادند.
شبکه «المیادین» گزارش داد که گردانهای عزالدین القسام، شاخه نظامی حماس، در واکنش به بمباران زیرساختهای غیرنظامی در نوار غزه، موج جدیدی از عملیات راکتی و موشکی علیه تلآویو را آغاز کرده است.
رسانههای عربی نوشتند در مناطق «باقة الغربیة، أمالفحم، حریش، تل أویو-یافا، بنی براک، بات یام، جفعتایم، هرتزیلیا، حولون، بیتاح تکفا، ریشون لتسیون، رمات غان، رمات هشارون، رعنانا، هود هشارون، تیرا، کفار سابا، جفعات شموئیل، کریات اونو، رحوفوت، بئر یعقوب، نیس زیونا، الرملة، أو یهودا، یهود مونوسون، سفیون، اللد، کادیما تسوران، عسقلان، یفنی»، صدای آژیر هشدار بلند شده و موشکهایی به سمت آنها شلیک شده است.
خبرنگاران اسرائیلی نیز گزارش دادند که صدای چندین انفجار در حومه تلآویو از جمله فرودگاه بنگوریون شنیده شده است.
بر اساس گزارش این رسانهها، موشکهای مقاومت فلسطین برای اولین بار به فواصلی بسیار دورتر از تلآویو، تا شهرهای اشغالی «ناصره» و «حیفا» رسیدند.
رسانههای صهیونیستی میگویند که موشکباران شدیدی با هدف مناطق پرجمعیت در تلآویو آغاز شده و تصاویر منتشره از تلآویو، حاکی از برخورد یک فروند از موشکها به مرکز این شهر است.
خبرنگاران اسرائیلی همچنین گزارش دادند که چند ساختمان در ریشون لتسیون مورد اصابت راکت و موشک قرار گرفتند.
رسانههای عربی با انتشار تصویری نوشتند: «هواپیمایی که از بروکسل آمده بود، در نتیجه حملات موشکی مقاومت فلسطین نتوانست در فرودگاه بنگورین بنشیند و مشغول چرخیدن در آسمان است.»
شبکه «المسیره» نیز خبر داد، یک فروند موشک مستقیم در منطقه نحلل و نزدیک پایگاه نیروی هوایی رژیم صهیونیستی برخورد کرده است.
شبکه «الجزیره» نیز به نقل از رسانههای عبری گزارش داد: «تعدادی از ساختمانها در شهر تلآویو مورد اصابت موشکهای مقاومت قرار گرفتند و خسارات زیادی به آنها وارد شد.»
المیادین به نقل از رسانههای عبری گزارش داد: «خاخام صفد خواستار کشتن اعراب شده است.»
گردانهای القسام نیز در بیانیهای اعلام کرد که موج جدیدی از شلیک موشکها را به سمت مواضع صهیونیستها در قدس اشغالی روانه کرده است.
وبگاه الجزیره نوشت: سه صهیونیست حین فرار به پناهگاه در تلآویو بعد از شنیدن صدای آژیر هشدار، زخمی شدند.
به نوشته رسانههای صهیونیستی، تمام پروازهای ورودی به فرودگاه بنگوریون تغییر مسیر دادند.
گردانهای القسام بار دیگر از شلیک شدن گروه دیگری از موشکها به سمت تلآویو و همچنین شهرک «اشدود» خبر داد.
خبرنگار شبکه الجزیره در خبری فوری گزارش داد که یک فرمانده میدانی گروههای مقاومت در نوار غزه، از عملیات ترور رژیم صهیونیستی، جان سالم بهدر برده است.
روزنامه «هاآرتص» گزارش داد در پی برخورد یک فروند موشک مقاومت به ساختمانی در منطقه «پتخ تیکوا» واقع در تلآویو، ۵ صهیونیست مجروح شدند.
رسانههای اسرائیلی همچنین خبر دادند که در پی این برخورد، آتشسوزی بزرگی رخ داده و برق آن منطقه نیز قطع شده است.
تماس تلفنی فرماندهان ارتشهای آمریکا و رژیم صهیونیستی
با افزایش حجم تبادل آتش بین رژیم صهیونیستی و نوار غزه طی روزهای اخیر، فرماندهان ارتشهای آمریکا و این رژیم با هم تلفنی صحبت کردند.
ستاد مشترک ارتش آمریکا با صدور بیانیهای از گفتوگوی تلفنی «مارک میلی» با «آویو کوخاوی» فرمانده ستاد مشترک ارتش رژیم صهیونیستی خبر داد.
به نوشته وبگاه اطلاعرسانی این ستاد، میلی و کوخاوی وضعیت امنیتی کنونی که در رژیم صهیونیستی و بر اثر درگیریها با گروههای مقاومت در نوار غزه برقرار است را بررسی کردند؛ هنوز جزئیات بیشتری از محتوای این تماس تلفنی، رسانهای نشده است.
پیش از این نیز، «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا با «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیم صهیونیستی تلفنی گفتوگو کرده بود.
کاخ سفید با صدور بیانیهای در این باره گفت: «بایدن حملات راکتی حماس و دیگر گروههای تروریستی به اورشلیم (قدس اشغالی) و تلآویو را محکوم و حمایت تزلزلناپذیر خود از امنیت اسرائیل و حق آن برای دفاع از خود را اعلام کرد.»
دیدار ظریف با بشار اسد در دمشق
وزیر امور خارجه کشورمان که به سوریه سفر کرده است، با بشار اسد رییس جمهور سوریه دیدار کرد و در خصوص موضوعات مورد علاقه دو کشور به گفت وگو و تبادل نظر پرداخت.
محمد جواد ظریف در این دیدار با ابراز خرسندی از تمهیدات دولت سوریه در زمینه برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و ابراز امیدواری برای برگزاری موفق آن، حمایت جمهوری اسلامی ایران از انتخابات در سوریه را اعلام کرد.
وی با اشاره به جنایات رژیم صهیونیستی در سرزمین های اشغالی و در حق مردم بی گناه فلسطین و با محکوم دانستن اقدامات این رژیم بر ضرورت ورود سازمان های بین المللی و همچنین سازمان همکاری اسلامی در پیگیری حقوق مردم فلسطین و قدس شریف، بر نقش کشورهای پیشگام محور مقاومت در این خصوص تاکید کرد.
موضوعات روابط دوجانبه به ویژه همکاریها در حوزه های اقتصادی و فرهنگی و همچنین پیگیری گشایش سرکنسولگریهای کشورمان در شهرهای حلب و متعاقبا لاذقیه، از جمله دیگر موضوعات مطرح از سوی ظریف در این دیدار بود.
وزیر امور خارجه کشورمان همچنین رییس جمهور سوریه را در جریان آخرین تحولات گفت وگوهای وین و همچنین تحرکات منطقهای جمهوری اسلامی ایران در ارتباط با دیگر کشورهای منطقه قرار داد.
بشار اسد، رییس جمهور سوریه نیز در این دیدار با ابراز خرسندی از حمایت های جمهوری اسلامی ایران از سوریه در جنگ با داعش، انجام این سفر در آستانه انتخابات ریاست جمهوری سوریه و همچنین وضعیت سرزمین های اشغالی را بااهمیت خواند و دیدگاه سوریه در موضوعات مورد گفت و گو را تشریح کرد.
نشست سهجانبه ایران، روسیه و چین در وین
در ادامه رایزنیهای فشرده در وین، نشست سهجانبهای با حضور روسای هیأتهای ایران، روسیه و چین روز چهارشنبه در محل نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در پایتخت اتریش برگزار شد.
حاضران در نشست به بررسی و هماهنگی مواضع سه کشور در مذاکرات پرداخته و در خصوص برخی موضوعات بااهمیت در زمینه رفع تحریمها و مسائل هستهای رایزنی کردند.
در این نشست، نمایندگان روسیه و چین ضمن یادآوری نقش فعال ایران در پیشرفت گفتوگوها، بار دیگر بر حمایت خود در رفع موثر تحریمها علیه مردم ایران تأکید کردند.
سه کشور همچنین خواستار تسریع پیشرفت در گفتوگوها را شدند.
گفتنی است، رایزنیها و دیدارها بین هیأتهای ایران و کشورهای ۱+۴ همچنان در قالب کارگروههای سهگانه و نشستهای دو و چندجانبه در سطوح مختلف ادامه دارد.
روز گذشته هم دیدارهایی بین سید عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه و رئیس هیأت مذاکرهکننده ایران، «انریکه مورا» معاون دبیرکل سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا و روسای هیأتهای سه کشور اروپایی برگزار شده بود.
دور جدید نشست کمیسیون مشترک برجام ۱۳ فروردین ماه، مجازی برگزار و پس از توافق حاصله مقرر شد، روز سهشنبه ۱۷ فروردین این گفتوگوها حضوری و رو در رو دنبال شود و در نهایت هم این نشست برگزار و پس از آن توافق شد دو کارگروه در حوزه تحریمها و هستهای تشکیل شود و بررسیها را انجام دهد. نتایج بررسیهای این دو کارگروه به نشست کمیسیون برجام در روز جمعه ۲۰ فروردین منعکس و اعلام شد که هیأتهایی برای تنفس و مشورت به پایتختها برمیگردند و مقرر شد روز چهارشنبه ۲۵ فروردین دوباره در وین گرد هم بیایند. این نشست با یک روز تاخیر به دلیل ابتلای یکی از اعضای هیأت اتحادیه اروپا به کرونا در روز پنجشنبه ۲۶ فروردین برگزار و مقرر شد که نشستهای کارشناسی به کار خود ادامه دهند.
نشست کمیسیون مشترک برجام نیز روز شنبه ۲۸ فروردین ماه در وین برگزار شد و در این چند روز رایزنیها در سطوح کارشناسی و کارگروهها ادامه داشت. نشست بعدی هم روز سهشنبه ۳۱ فروردین ماه در وین برگزار شد و هیأتهایی توافق کردند که دوباره گفتوگوها را از سر بگیرند که نشست مزبور سهشنبه هفتم اردیبهشت ماه در گرندهتل وین برگزار شد و عصر شنبه یازدهم اردیبهشت ماه نیز روسای هیأتهای ایران و ۱+۴ در جلسهای دوباره گردهم آمدند و مقرر شد دور جدید نشست روز جمعه ۱۷ اردیبهشت ماه برگزار شود که این نشست نیز برگزار شد و از آن روز رایزنی ها در وین در جریان است.
گفت و گوی تلفنی وزرای خارجه روسیه و آمریکا درباره برجام
وزرای امور خارجه روسیه و آمریکا در تماس تلفنی در خصوص برجام و موضوعات مربوط به ثبات راهبردی جهانی، مذاکره و تبادل نظر کردند.
وزارت امور خارجه روسیه روز چهارشنبه اعلام کرد: سرگئی لاوروف و انتونی بلینکن در تماسی تلفنی درباره رویکردهای حل مساله هسته ای شبه جزیره کره و ازسرگیری اجرای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) گفت و گو کردند.
روسیه عضو گروه ۱+۴ است و از چند هفته پیش، مذاکرات بین اعضای این گروه و ایران در وین برای احیای برجام در شکل امضا شده در سال ۲۰۱۵ جریان دارد.
در این مذاکرات در مورد بازگشت آمریکا به برجام پس از دو سال خروج از این توافق بین المللی به دستور ترامپ و تعهدات ایران در چارچوب توافق گفت و گو می شود.
وزرای خارجه روسیه و آمریکا در ادامه مذاکره تلفنی موضوعات مربوط به ثبات راهبردی (مسائل هسته ای و موشکی) را بررسی کردند.
دو طرف امکان همکاری دو کشور در شورای قطب شمال از جمله در رابطه با آغاز ریاست دوره ای روسیه بر این شورا از بیستم ماه می ( سی ام اردیبهشت) در ریکیاویک، پایتخت ایسلند را بررسی کردند.
لاوروف و بلینکن توافق کردند، در حاشیه این اجلاس دیدار و درباره مسائل کلیدی دوجانبه و دستور کار بین المللی گفت و گو و تبادل نظر کنند.
در گفت و گوی دو طرف، برنامه تماس های مقام های دو کشور از جمله پیشنهاد واشنگتن برای برگزاری اجلاس سران روسیه و آمریکا مطرح و بررسی شد.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.