اقتصاد در گذر زمان

از «خلع ید دولت مصدق از شرکت نفت ایران و انگلیس» تا «اعلام عدم حذف نرخ نیمایی»

موضوع "اقتصاد ایران و جهان در گذر زمان" در این نوشتار به وقایع تاریخی بیست و نهمین روز خرداد ماه اختصاص دارد که به طور مستقیم و غیر مستقیم اقتصاد ایران و جهان را متاثر کرده است.
کد خبر: ۱۰۵۸۷۹۲
|
۲۹ خرداد ۱۴۰۰ - ۱۰:۱۲ 19 June 2021
|
4222 بازدید

به گزارش تابناک اقتصادی، تاریخ اقتصاد ایران و جهان آینه ای است تمام نما از رویدادهای اقتصادی که در گذشته رخ داده است و بیانگر ریشه های تاریخی بسیاری از واقعیت های امروز ایران و جهان است. موضوع "اقتصاد ایران و جهان در گذر زمان" در این نوشتار به وقایع تاریخی بیست و نهمین روز خرداد ماه اختصاص دارد که به طور مستقیم و غیر مستقیم اقتصاد ایران و جهان را متاثر کرده است.

 

29 خرداد 1330،  دولت دكتر محمد مصدق از شركت نفت ايران و انگليس خلع يد كرد.

29 خرداد 1332، به مناسبت سالروز خلع ید از شرکت نفت ایران و انگلیس، فراکسیون نهضت ملی از مردم تهران دعوت کرد تا در میدان بهارستان حضور یابند، در این گردهمایی دکتر شایگان، دکتر سنجابی و مهندس رضوی درباره اهمیت، موضع و حساسیت مبارزه ملت ایران سخنرانی کردند.

29 خرداد 1337، قرارداد رفع اختلافات مرزی بین دولت ‌های ایران و شوروی به تصویب مجلس شورای ملی رسید.

 29 خرداد 1344، دولت لیبی اداره نفت کشورش را به ایران سپرد و یک هیات شش ‌نفره از ایران عازم لیبی شدند.

29 خرداد 1354، سناتور ادوارد كندي‌، طي نطقي در مجلس سناي اين كشور از سياست امريكا در فروش اسلحه به ايران و ديگر كشورهاي منطقه و جذب قسمتي از درآمد نفت درمقابل ارسال اسلحه و تقويت هرچه بيشتر موقعيت نظامي كشورهاي مذكور انتقاد كرد.

29 خرداد 1356، دکتر علی شریعتی به طرز مشکوکی در لندن درگذشت.

29 خرداد 1379، مؤسسه نيويورك تايمز متن كتاب «كودتاي سيا در ايران» را كه به كودتاي 28 مرداد آمريكا و انگليس عليه دولت مصدق اختصاص دارد به روي شبكه اينترنت قرار داد.

29 خرداد 1390،  یک سال سکوت آماری دولت درباره نرخ بیکاری، سرانجام سه دولتمرد را به مجلس کشاند تا نمایندگان در یک جلسه پرحاشیه کارنامه اشتغالزایی دولت را به چالش بکشند. وزرای کار و تعاون که به همراه رییس مرکز آمار به مجلس رفته بودند، هنگامی که از ایجاد یک میلیون و ۶۰۰ هزار شغل در سال ۸۹ سخن گفتند و کاهش نرخ بیکاری را از 13.5 درصد در بهار ۸۹ به 11.5 درصد در بهار ۹۰ گزارش کردند، با فریادهای اعتراضی نمایندگان مجلس مواجه شدند که صحت این آمارها را زیر سوال می‌بردند. با وجود تلاش عادل آذر، رییس مرکز آمار برای «دفاع از حیثیت حرفه‌ای جامعه آمار کشور» احمد توکلی، رییس مرکز پژوهش‌های مجلس که پس از او در مجلس نطق می‌کرد، آمار ارائه شده درباره نرخ بیکاری را با توجه به رشد اقتصادی کشور «غیر واقعی» خواند و گفت: هر کس در حد لیسانس هم اقتصاد خوانده باشد، این آمار را قبول نمی‌کند.

29 خرداد 1395، در ادامه خبرهای بد برای اپل در چین، این بار یک دادگاه محلی جلوی فروش آی‌فون ۶ و ۶ پلاس را در پکن گرفت. علت این حکم هم کپی‏‏برداری طراحی آی‌فون از یک گوشی هوشمند چینی اعلام شده است.

29 خرداد 1396، جمهوری اسلامی ایران اولین حمله موشکی ‌‌اش را به اهدافی خارج از مرزهای کشور انجام داد؛ حمله ‌ای در پاسخ به عملیات تروریستی داعش در مجلس شورای اسلامی و همچنین حرم مطهر امام(ره). در این عملیات که «لیلة‌القدر» نام داشت، سپاه پاسداران ۶ فروند موشک بالستیک میان ‌برد را به اهداف مختلفی در بُردهای ۶۵۰ تا ۷۰۰ کیلومتر شلیک کرد.

29 خرداد 1397، اعطای مجوز برای معامله اظهارنامه‌های صادراتی که به منزله ایجاد بازار دوم برای ارز است، در خوان آخر قرار گرفت. اگرچه صحبت‌های دو مقام دولتی این نگرانی را در میان فعالان اقتصادی ایجاد کرد که این طرح به مرحله اجرایی نخواهد رسید، اما برخی شنیده‌ها حاکی از این است که رایزنی‌ها با بالاترین مقام اجرایی کشور ادامه دارد. با ارزش‌دار شدن اظهارنامه‌های صادراتی و تعیین نرخ این اظهارنامه‌ها در خریدوفروش میان واردکننده و صادرکننده به‌صورت توافقی، قرار بود واردکنندگانی که نتوانسته‌اند ارز مورد نیاز خود را از طریق سامانه نیما تامین کنند، از ارز صادراتی کالاها با پایه غیرنفتی بهره گیرند.

29 خرداد 1398، عبدالناصر همتی رییس کل بانک مرکزی تاکید کرد: نرخ نیمایی حذف نمی‌شود و الان قیمت آن به ارز حواله‌ای آزاد نزدیک است.

 

 

منابع: آرشیو روزنامه دنیای اقتصاد، موسسه مطالعات و پژوهش های سیاسی

 

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # انتخابات آمریکا # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات