تولید واکسن روسی «اسپوتنیک وی» که از دو ماه پیش در کشورمان کلید خورده بود، سرانجام به ثمر نشست و این واکسن پس از پیمودن مراحل نهایی، آماده توزیع در کشورمان خواهد بود.
به گزارش «تابناک»، ساعاتی پیش و با حضور جمعی از مقامات کشورمان از جمله وزیر بهداشت و سفیر کشورمان در روسیه، از واکسن اسپوتنیک تولید شده در کشورمان رونمایی شد؛ محصولی که تحت لیسانس موسسه گامالیای روسیه در یکی از کارخانجات دارویی کشورمان در استان البرز تولید میشود و نخستین تولید مشترک این واکسن در منطقه خاورمیانه است.
اسپوتنیک وی، یکی از نخستین واکسنهای تولید شده برای مقابله با بیماری کووید ۱۹ است که بر پایه نوعی دو نوع آدنا ویروس مختلف ساخته شده و در بیش از ۶۰ کشور جهان مجوز مصرف را دریافت کرده است. واکسنی با ایمنی زایی حدود ۹۲ درصد که تا کنون دو قرارداد برای خرید آن میان ایران و روسیه به امضا رسیده که بر اساس قرارداد نخست، ۲ میلیون دوز و بر اساس قرارداد دوم، ۶۰ میلیون دوز توسط کشورمان خریداری شد.
البته طرف روسی به شدت در عمل به قرارداد تاخیر نشان داده تا جایی که هنوز نیمی از دو میلیون دوز خریداری شده در قرارداد نخست هم به کشورمان تحویل نداده است؛ موضوعی که به باور سفیر کشورمان در روسیه ـ که مذاکره با آنها در خصوص خرید واکسن را به انجام رسانده ـ هم قابل قبول نیست، ولی از آنجا که واکسن روسی متقاضیان بسیاری در جهان دارد و پیشبرد برنامه واکسیناسیون در این کشور هم در عمل به تعهداتشان اثر گذاشته، راهکار تولید مشترک با ایشان پی گرفته شده است.
بنابراین نخستین خط تولید اسپوتنیک در کشورمان با ظرفیت دو میلیون دوز در ماه دایر شده و حالا به تولید واکسن رسیده است؛ تولیدی که از دو ماه پیش و با تحویل دو سل بانک مورد نیاز برای این تولید به شرکت ایرانی آغاز شده بود و حالا به تولید محصول نهایی یعنی واکسن اسپوتنیک در ایران رسیده است. تولیدی که در یکی دیگر از شرکتهای داروسازی ایرانی در حال پیگیری است و امید میرود به زودی آن هم به تولید محصول نهایی منجر شود.
این در حالی است که عرضه این محصول به بازار مصرف در کشورمان، نیازمند طی مراحلی از جمله تایید کیفی واکسن تولید شده است که به این منظور، نمونههای واکسن تولید شده در ایران به مسکو و موسسه گامالیای این کشور ارسال شده تا مورد ارزیابی قرار گیرد. بررسیهای کیفی که در ایران هم توسط وازرت بهداشت و سازمان غذا و دارو در زیرمجموعه آن صورت خواهد گرفت و در صورت تایید واکسن تولیدی در این مراحل، از آنجایی که مجوز مصرف اضطراری این واکسن در ایران صادر شده، همه چیز مهیای عرضه آن در ایران خواهد بود.
نکته قابل تامل در این خصوص، ضرورت قیمت گذاری این واکسن در کشورمان است که در کمیسیون قیمت گذاری در زیرمجموعه سازمان غذا و دارو صورت خواهد گرفت و از آنجایی که وزارت بهداشت کشورمان وعده حمایت از تولید داخل را داده، احتمالا به انعقاد قراردادی میان بخش خصوصی تولید کننده اسپوتنیک و وزارت بهداشت منجر خواهد شد که بر اساس آن، محصول این شرکت خریداری و در شبکه بهداشتی کشورمان توزیع خواهد شد.
مسیری که احتمالا در ادامه راه و با واکسینه شدن گروههای هدف در کشورمان تغییر خواهد کرد و مسیر برای صادرات این واکسن تولید شده تحت لیسانس روسها یا توزیع آن در شبکه داروخانههای کشورمان به صورت آزاد فراهم خواهد آورد. دورنمایی که بخش خصوصی کشورمان را مجاب به سرمایه گذاری در مسیر تولید این واکسن کرده و همراهی دولت، منجر به انتقال دانش و تکنولوژی تولید این محصول ارزشمند به کشورمان شده است.