بین الملل تابناک/تحولات خاورمیانه: پایان آتش بس و اعلام «جنگ مستقیم» با آمریکا از سوی مقاومت عراق، اهدای ۲.۹ میلیون دز واکسن آسترازنکا به ایران از سوی ژاپن، هشدار وزیر کشاورزی لبنان در مورد بحران شدید گرسنگی در این کشور، اعلام آمادگی آمریکا برای هفتمین دور مذاکرات وین و سفر هیات آمریکایی به الرقه سوریه، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
پایان آتش بس و اعلام «جنگ مستقیم» با آمریکا از سوی مقاومت عراق
«سعد السعدی» عضو دفتر سیاسی جنبش «عصائب اهل الحق» تأکید کرد، «گروه های مقاومت عراق، پایان آتشبس با آمریکا را اعلام کردند.»
السعدی به خبرگزاری شفق نیوز گفت، گروه های مقاومت همچنین، عملیات خود را علیه منافع آمریکا در عراق آغاز کردند.
وی با بیان اینکه هیچ آتشبسی با آمریکا در کار نیست، خاطرنشان کرد، مقاومت به جنگ مستقیم برای مقابله با آمریکای اشغالگر ادامه میدهد تا نیروهای این کشور از عراق خارج شوند.
این مسئول عراقی تصریح کرد، برخی از فراکسیون های سیاسی در مسیر آمریکا حرکت میکنند و منافع آنان به حضور این کشور، گره خورده است.
السعدی خاطرنشان کرد، گرایش های عمومی در عراق، مخالف حضور اشغالگری است و به همین دلیل، باید مصوبه پارلمان و اراده مردمی مبنی بر خروج نیروهای خارجی از این کشور عملی شود.
از زمان شهادت سردار سپهبد حاج «قاسم سلیمانی» فرمانده شهید نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران و «ابومهدی المهندس» نایب رئیس سازمان الحشدالشعبی عراق، کاروانهای لجستیکی متعلق به ائتلاف آمریکا به طور هفتگی و گاهی در طول یک روز چند بار هدف انفجار بمب کنار جادهای قرار میگیرند.
گروههای مقاومت عراق تاکید دارند که دولت عراق با عمل به مصوبه پارلمان این کشور، باید نیروهای بیگانه را از عراق اخراج کند.
با وجود اظهارات مقامات آمریکایی و عراقی درباره محدود شدن مأموریت نظامیان خارجی به آموزش و اقدامات مستشاری به نیروهای عراقی، گروههای مقاومت با اشاره به ورود گسترده کاروانهای لجستیکی آمریکایی به خاک این کشور و مشارکت نیروهای آمریکایی در عملیاتهای نظامی عراق تأکید دارند که این اقدامات نمیتواند بیانگر محدود شدن مأموریت نظامیان آمریکایی باشد.
اهدای ۲.۹ میلیون دز واکسن آسترازنکا به ایران از سوی ژاپن
وزیر خارجه ژاپن اعلام کرد که دولت این کشور ۲.۹ میلیون دز واکسن آسترازنکا ساخت این کشور را در قالب کواکس به ایران اهدا می کند.
به گزارش ایرنا از سفارت ژاپن در تهران، «توشیمیتسو موتگی» روز سه شنبه اعلام کرد، در مجموع ۱۱ میلیون دز واکسن آسترازنکا ساخت ژاپن را از طریق کواکس به کشورهای مختلف اهدا می کند.
بر اساس این گزارش، از این تعداد ۲.۹ میلیون دز واکسن که مقدار قابل توجهی است به ایران اهدا خواهد شد. اهدای این مقدار واکسن با توجه به روابط دوستانه و سنتی ایران و ژاپن و بر اساس وضعیت فعلی ویروس کرونا در ایران اهدا شده است.
هشدار وزیر کشاورزی لبنان در مورد بحران شدید گرسنگی در این کشور
وزیر کشاورزی لبنان نسبت به خطر وقوع بحران شدید گرسنگی به دلیل سقوط ارزش پول این کشور در مقابل دلار و همچنین ممنوع کردن واردات محصولات کشاورزی لبنان از سوی برخی کشورها هشدار داد.
به گزارش "نیو عرب"، عباس مرتادا لبنان گفت: هر روز نگرانیها از نبود راه حل برای بحرانهای سیاسی و اقتصادی لبنان افزایش مییابد. سقوط ارزش پول ملی در مقابل دلار، توانایی برای واردات محصولات کشاورزی را که در لبنان وجود ندارند، کاهش میدهد.
وی افزود: دولت باید یک طرح فوری معرفی کند تا از سقوط لیره لبنان جلوگیری کرده و کشور را از مواجهه با بحران شدید گرسنگی نجات دهد.
کشورهای عرب شرکای اصلی صادرات محصولات کشاورزی این کشور هستند و ۹۰ درصد از ۱۹۰ میلیون دلار صادرات محصولات کشاورزی لبنان به این کشورها انجام میشود. عربستان سعودی و قطر بزرگترین وارد کننده محصولات کشاورزی لبنان محسوب میشوند.
اما عربستان سعودی حدود دو ماه پیش، پس از کشف ۵.۳ میلیون قرص مخدر در یک محموله انار از لبنان، واردات محصولات کشاورزی از این کشور را ممنوع کرد.
ولید بخاری سفیر عربستان در لبنان در یک پیام توییتری نوشت: از آغاز سال ۲۰۲۰ تاکنون، عربستان بیش از ۵۹ میلیون قرصهای ممنوعه و مخدر آمفتامین را از محمولههای رسیده از لبنان کشف کرده است.
شرایط سیاسی، اقتصادی و اجتماعی لبنان به دلیل مشکلات فراوان این کشور طی دو سال گذشته روز به روز وخیمتر میشود، به حدی که "حسان دیاب"، نخست وزیر دولت پیشبرد امور لبنان چندی پیش اعلام کرد که این کشور «در معرض خطر جدی و در آستانه فروپاشی قرار دارد» و سازمان ملل هم هشدار داده که بیش از سه چهارم خانوارهای لبنانی از جمله ۱۰۰ درصد آوارگان سوری ساکن این کشور، غذا یا پول خرید آن را ندارند.
بنا بر نتیجه تحقیقات جدید یونیسف (صندوق کودکان سازمان ملل) که اخیرا منتشر شده، کودکان لبنانی هم اکنون بار و فشار وخیمترین سقوط اقتصادی در تاریخ معاصر جهان را تحمل میکنند و حدود یک سوم کودکان این کشور یا شبها گرسنه میخوابند یا از سه وعده غذایی محروم هستند.
شیوع بیماری کرونا در یک سال و نیم گذشته در کنار انفجار مهیب سال گذشته بندر بیروت که خسارتی بالغ بر ۱۰ میلیارد دلار به این بندر و شهر وارد کرد، در کنار کمبود بنزین و صفهای طولانی، فشار را بر مردم لبنان افزایش داده است.
اعلام آمادگی آمریکا برای هفتمین دور مذاکرات وین
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد، کشورش آماده هفتمین دور مذاکرات وین است و به محض تعیین تاریخ، نماینده ویژه آمریکا و هیات مربوطه آماده بازگشت به وین هستند.
ند پرایس روز دوشنبه به وقت محلی در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره مذاکرات وین و بیست و دومین گزارش برجامی محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران گفت: به محض تعیین تاریخ برای ادامه مذاکرات، راب مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران و تیم او آماده بازگشت به وین برای هفتمین دور مذاکرات هستند.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا تصریح کرد، آمادگی داریم بدون محدودیت زمانی به دور هفتم مذاکرات غیرمستقیم با ایران برگردیم؛ بنابراین، این ایران است که برای دور هفتم مذاکرات باید تصمیم بگیرد.
وی اظهار داشت: آمریکا ضرب الاجلی تعیین نکرده اما آنتونی بلینکن وزیر خارجه گفته است که تأخیر افتادن در ادامه مذاکرات و پیشرفت ایران در فعالیتهای هسته ای می تواند بر تصمیم آمریکا بر بازگشت به توافق هسته ای (برجام) سال ۲۰۱۵ تأثیرگذار باشد.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در عین حال گفت: همچنان معتقدیم دیپلماسی مؤثرترین روش برای رسیدن به آنچه پیگیری میکنیم، است.
ند پرایس مدعی شد، آنچه آمریکا پیگیری می کند، راستی آزمایی ایران است که هیچ گاه به سلاح هسته ای دست نیابد.
سفر هیات آمریکایی به الرقه سوریه
پایگاه خبری روسیا الیوم به نقل از یک مقام نظامی آگاه آورده است که یک هیأت بلندپایه از ائتلاف بین المللی و ارتش آمریکا برای نخستین بار در دو سال گذشته به شهر الرقه رفت و با مقامات نیروهای دموکراتیک سوریه برای حمایت از آنها دیدار کرد.
به گفته منبع مذکور، سفر این هیات نظامی به الرقه دو روز به طول انجامید و دو طرف به مسائل نظامی مربوط به حمایت از ثبات و امنیت در منطقه حوض الفرات پرداختند.
واشنگتن دو سال پیش در اکتبر ۲۰۱۹ نیروهایش را از الرقه خارج کرد.
سفر هیات آمریکایی به الرقه در حالی انجام شده که احزاب کُرد درباره اوضاع فاجعه بار در مناطق خودمدیریتی شرق و شمال سوریه که تحت کنترل نیروهای دموکراتیک سوریه(قسد) است، هشدار دادند.
به گزارش روزنامه الوطن سوریه، گروه به اصطلاح «المجلس الوطنی الکردی» (شورای ملی کُرد) وفادار به رژیم ترکیه، روز گذشته در مورد وضعیت فاجعه باری که در انتظار مناطق تحت کنترل کُردهای جداییطلب است، هشدار داد و آن را نتیجه توقف گفتوگوی کُردها با یکدیگر و بروز توافقها و تفاهمهایی بین بازیگران بین المللی و منطقهای موثر در پرونده سوریه دانست.
«اسماعیل رشید» عضو شورای ملی کُرد گفت: نیروهای دموکراتیک سوریه که بر خودمدیریتی کُردها تسلط دارند باید قدر فرصت را برای گفت وگو بدانند.
«نواف رشید» نماینده شورای ملی کُرد در منطقه کردستان عراق همین ماه تاکید کرد که آمریکا آمادگی خود را برای ایجاد فضای مناسب ازسرگیری گفتوگوی میان کُردها اعلام کرده است.
او ابراز امیدواری کرد که آمریکا بر گروه احزاب الوحده الوطنیه کُرد تحت رهبری حزب «الاتحاد الدیمقراطی» (اتحاد دموکراتیک) برای ازسرگیری مذاکرات در نزدیکترین زمان ممکن فشار آورد.
احزاب شورای ملی کُرد که ترکیه را مقر خود قرار دادهاند و احزاب الوحده الوطنیه الکردیه یک سال پیش گفتوگوهایی را تحت نظارت آمریکا با یکدیگر آغاز کردند، به دلیل اختلافهای زیادی که بینشان بود، به هیچ توافق سیاسی دست نیافتند.
«الکساندر لاورنتیف» فرستاده ویژه رئیس جمهور روسیه در سوریه هم به تازگی گفت که کُردها در سوریه در حال حاضر روی همکاری با ایالات متحده حساب میکنند که نیروهای آن در مناطق آنها حضور دارند.
لاورنتیف گفت: ایالات متحده میتواند تصمیمی بگیرد که نیروهای خود را ناگهانی از سوریه خارج کند، همان گونه که در افغانستان این کار را کردند و این مسئله یک نشانه آشکار برای کُردهاست.
این مقام روسی با اشاره به تداوم تماس مسکو با کُردها در سوریه تاکید کرد: گفتوگوی کُردها با دمشق نه تنها ضروری است، بلکه باید با دستیابی به راه حلی میانه و توافق نامههای مشخص با طرف سوری پایان یابد.