به گزارش بورس تابناک، بازدهی بورس تهران در 5 ماه ابتدایی سال جاری به بیش از 14 درصد رسید. این در حالی است که در 2 ماه ابتدایی سال بازدهی بازار منفی بود و بازدهی خرداد ماه نیز تنها مثبت یک درصد شد.
اما با شروع تابستان روزهای داغ بورس نیز فرا رسید. بازدهی بازار در تیرماه به 12 درصد بالغ شد و در مرداد ماه شاخص کل رشد 14 درصدی را ثبت کرد.
شاخص کل سال را در کانال 1.3 میلیونی آغاز کرد اما در ادامه تا کانال 1.1 میلیونی نیز سقوط کرد. شاخص کل بورس پایتخت در تیر ماه ابتدا به محدوده 1.2 میلیونی و سپس به کانال 1.3 میلیونی بازگشت و در مرداد به کانال 1.4 میلیون و در نهایت به کانال 1.5 میلیون صعود کرد.
در پایان معاملات روز 24 مرداد بود که شاخص پس از 8 ماه به کانال یک میلیون و 500 هزار واحد بازگشت تا نسبت به آخرین روز کاری اسفند 2 کانال بالاتر بایستد. بدین ترتیب در دوره 5 ماهه ابتدایی سال 1400 شاخص 193 هزار واحد بالاتر از رقم آخرین روز کاری سال 1399 قرار گرفت.
رشد شاخص در تیر و مرداد امسال خیلیها را به احیای بورس امیدوار کرد. حتی گروهی از تحلیلگران وعده دادند که بورس مانند سال گذشته صعودد خواهد کرد. اما با اینکه شاخص توانست نسبت به فروردینماه 4 کانال بالا بیاید اما بازدهی بازار در 5 ماه ابتدایی سال جاری 14.7 درصد بود و شاخص هم وزن در پایان مرداد ماه نسبت به آخرین روز کاری اسفند 1399 بیش از 13 هزار واحد پایینتر ایستاد. در حالی که بازدهی بازار در 5 ماه ابتدایی سال 1399 به 255 درصد رسیده بود و شاخص هم وزن 172 درصد رشد کرد.
بازدهی بورس در فروردین 99 به بیش از 34 درصد رسید و در اردیبهشت و خرداد شاخص رشد 43 و 28 درصدی داشت. در تیر ماه بازار 50 درصد رشد کرد اما مرداد ماه نزول بورس بود. شاخص از هفته سوم مرداد شروع به نزول کرد و در حالی که تا قله 2 میلیونی بالا رفته در پایان مرداد به یک میلیون و 825 هزار واحد تنزل کرد تا بازدهی مرداد 1399 به منفی 8 درصد برسد.
جریان نقد ورودی و خروجی بورس (Cash Flow) یکی از ابزارهای تحلیلگران بازار سرمایه برای پیشبینی روندهای بازار است. تحلیلگران عامل اصلی رشد شاخص در نیمه اول سال 1399 را ورود پول حقیقی یا به عبارت دیگر ورود سهام داران حقیقی و افزایش سرمایهگذاری شهروندان در بازار سهام میدانند.
در 5 ماه ابتدایی سال گذشته بیش از 109 هزار میلیارد تومان نقدینگی حقیقی وارد بازار شد. به طوری که در ماههای فروردین و اردیبهشت به طور میانگین روزانه بیش از هزار میلیارد تومان پول حقیقی وارد بورس شد. این رقم در تیرماه به ورود روزانه هزار و 594 میلیارد تومان نقدینگی حقیقی رسید.
بورس در 5 ماه ابتدای سال 1399 روزهای پرهیجانی را پشت سر گذاشت. روزهایی که میلیونها ایرانی با سودای سود و حفظ ارزش داراییشان وارد بازار سهام شدند و پس از چندی با نزول قیمتها و فرارسیدن روزهای خزانِ بازار سهام سرمایههای خود را از دست دادند و بیاعتماد شدند. خیلیها دست به قمار عاشقانه زدند و چنان مسحور رشد قیمتها شدند که تمام داراییهای خود را به باد دادند. تب تند سرمایهگذاری در بورس خیلی زود سرد شد و جایش را به غم و هراس و اعتراض داد. اعتراضی که البته نابهجا نبود. بسیاری مردم را به سرمایهگذاری به بورس فراخواندند، از مسئولان و مدیران عالی کشور تا کارگزاریها و نهادهای واسطهگری مالی، همه بر طبل بورس کوبیدند بی آن که درباره ریسکهای آن هشدار دهند یا راهکاری برای کاهش ریسکهای بازار در پیش بگیرند. در نتیجه خیلیها راه خروج از بازار را پیش گرفتند.
در 5 ماه ابتدایی سال جاری مجموع تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی بازار منفی بود یعنی در مجموع شاهد خروج پول حقیقی بودیم. در این 5 ماه که شامل 94 روز کاری میشود در مجموع 19 هزار و 521 میلیارد تومان پول حقیقی از بازار خارج شد. خالص تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی بورس تنها در تیرماه مثبت بود و در باقی ماهها در مجموع میانگین ماهانه تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی بازار منفی بود.
منبع: اقتصادنیوز