تابناک هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون بورس مثبت شروع شد، خطری تهدیدکننده معاملات بورس نیست، سهام عرضه شده توسط دولت در بازار بازارگردانی میشود، عرضه سیمان خارج از بورس کالا ممنوع شد، قیمت جهانی طلا افت کرد، طلای سیاه گران شد و پیش بینی تحلیلگران از قیمت نفت را در بر دارد.
در حالی که روز گذشته شاخص کل بورس اوراق بهادار با کاهش ۲۷۸۱۰ واحدی معادل ۱.۸۲ درصد به یک میلیون و ۴۹۶ هزار و ۹۹۷ واحد رسید، امروز و در لحظه انتشار این پیمانه، نماگر کل بورس با رشد 7900 واحدی همراه شده است.
تاج بر کارشناس بازار سرمایه روند اصلاحی شاخص بورس را ناشی از رشد پرشتاب بازار در دو ماه اخیر طبیعی دانست و گفت: در وضعیت کنونی، هیچ خطری تهدیدکننده معاملات بورس نیست. همچنین سرمایهگذاران همسو با تورم حاکم در کشور باید سرمایههای خود را به داراییهای مالی یا کالا تبدیل کنند. بازارهای موازی اکنون با ریسک مالیاتی همراه هستند و براساس صحبتهای انجام شده، قرار بر اعمال مالیات بر عایدی سرمایه در این بازارهاست؛ بنابراین سرمایهگذاری در بازار سرمایه، بهترین سپر در برابر تورم است. تاج بر معتقد است، اکنون شرکتهایی در بازار سرمایه حضور دارند که در حال صادرات هستند و درآمد آنها وابسته به دلار است که سهام این شرکتها در بازار با اقبال مواجه خواهند شد.
این کارشناس بازار سرمایه به تیم اقتصادی دولت سیزدهم و تاثیر تصمیمات آنها بر معاملات بازار سهام اشاره و بیان کرد: مهمترین نکته این است که تیم اقتصادی دولت سیزدهم بارها در صحبتهای خود اشاره به بازار سرمایه داشتند. این موضوع به عنوان اتفاقی مهم و بیسابقه تلقی میشود که به طور حتم بر روند بازار تاثیرگذار خواهد بود و میتوان آن را به فال نیک گرفت. دولت سیزدهم باید در اجرایی کردن اقدامات مدنظر خود، توجه ویژهای به اعتماد سهامداران و نقش بازار سرمایه در اقتصاد ملی داشته باشد و بهتر است حساسیتها نسبت به تصمیمگیری در بهبود وضعیت بازار افزایش پیدا کند. تاج بر به سهام برتر بازار تاکید کرد و گفت: سهام شرکتهایی مانند فلزات اساسی، پتروشیمی، پالایشی و معدنیها که درآمد آنها وابسته به دلار است به دلیل بلاتکلیف بودن موضوع برجام، نرخ فعلی دلار و قیمتهای جهانی به عنوان بهترین مقصد برای سرمایههای مردم تلقی میشوند اما در صورت گشایش برجام، سهامی مانند گروه بانکها و خودروسازی که در چند وقت اخیر از رشد بازار هم متنفع نشدند میتوانند بهترین مسیر برای سرمایه گذاری در بازار سهام باشند.
همزمان با نخستین حضور وزیر جدید اقتصاد در جلسه شورای عالی بورس، مصوب شد تا از این پس، سهامی که توسط دولت در بورس عرضه می شود توسط صندوق توسعه بازار بازارگردانی شود. دهقان دهنوی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار با اعلام این خبر افزود: امروز در جلسه شورای عالی بورس با حضور وزیر جدید اقتصاد، مصوب شد، از این پس طبق این مصوبه، سهامی که در مکانیسم عرضه اولیه توسط دولت در بورس عرضه می شود، توسط صندوق توسعه بازار بازارگردانی شود. پیش از این، این عرضه ها بازارگردان نداشتند اما در این جلسه تصویب شد تا ضمن اختصاص سهمیه ای از عرضه های اولیه دولت به صندوق توسعه بازار، این صندوق متعهد شود که تا یک سال تعهدات بازارگردانی سهام عرضه اولیه دولت را برعهده بگیرد. وی گفت: جلسه امروز اولین جلسه ای بود که با حضور وزیر جدید اقتصاد برگزار شد و در جریان آن ضمن معارفه اعضای شورا و بیان دغدغه آنها در مورد بازار سرمایه، طبق روال جلسات شورای عالی بورس، گزارشی نیز از وضعیت بازار ارائه و نظرات اعضای شورا در خصوص آن بیان شد.
هر گونه خرید و عرضه سیمان خارج از بورس کالا ممنوع بوده و کلیه واحدهای تولیدکننده سیمانی که تاکنون در بورس پذیرش نشدهاند، باید ظرف دو هفته در بورس پذیرش و اقدام به عرضه محصول کنند؛ براساس این ابلاغیه کلیه مصرفکنندگان سیمان سراسر کشور نیز باید ظرف دو هفته اقدام به اخذ کد بورسی کنند. /فارس
در پایان معاملات دیروز بازار سهام، ارزش سهام عدالت به ۱۴ میلیون و ۳۳۶ هزار و ۳۷۲ تومان رسید که نسبت به روز معاملاتی گذشته ۲.۴ درصد معادل ۳۵۶ هزار و ۹۸۸ تومان کاهش داشت. با احتساب این موضوع، ارزش ۶۰ درصد قابل فروش سبد ۵۳۲ هزار تومانی سهام عدالت به ۸ میلیون و ۶۰۱ هزار و ۸۲۳ تومان رسیده است.
پیمان نوری معاون اقتصادی دادستان کل کشور بعدازظهر دیروز در میزگرد موانع تولید در سی و یکمین همایش بانکداری اسلامی اظهار داشت: اگر پول هایی که رفته و حبس شده به نظام بانکی برگردد، دست بانکها برای اعطای تسهیلات باز می شود. همچنین باید نظارت عالیه بر بانک ها باشد اما اجازه دهند بانکها کار خود را بر اساس ارزیابی های علمی خود انجام دهد. حتی اگر سرمایه بانک ها ۵۰ برابر افزایش یابد، اما تسهیلات دریافتی حبس شود، هیچ تفاوتی در اوضاع ایجاد نمی شود. اگر منابع حبس شده در دست افراد گردن کلفت، به نظام بانکی برگردد، بسیاری از مشکلات حل می شود. طرف صحبت من با واحدهای گرفتار یا سودده یا فعال نیست. روزی یک شخصی را معرفی کردم که ۵ هزار میلیارد تومان بدهی بانکی داشت اما اقدامی در مورد او صورت نگرفت و امروز مطالبات بانکی از این شخص به ۲۵ هزار میلیارد تومان رسیده است. /مهر
محمدرضا حسین زاده مدیرعامل یک بانک دولتی کشور در نشست بررسی استقلال بانک مرکزی اظهار داشت: تعارض در وظایف و اقدامات بانک مرکزی مشهود است. از یک طرف کنترل تورم و حفظ ارزش پول ملی بر عهده این بانک قرار داده شده و از طرف دیگر توسعهای که قرار است در کشور رخ دهد، از سوی قانونگذار تصویب و به بانک مرکزی تحویل میشود. ما معتقدیم بانک مرکزی و بانکها باید استقلال داشته باشند و کسی در امور آنها دخالت نکند و این ایده ال است و شدنی نیست و واقعیت کشور ما چیز دیگری است.
رئیس شورای هماهنگی بانکهای دولتی و نیمه دولتی گفت: ۹۰ درصد تولیدیها و صنایع کشور از بانک تأمین میشود که سبب شده اقتصاد ما به شدت بانک محور باشد. از سوی دیگر قانونگذار تکالیف زیادی بر عهده بانکها گذاشته که نتیجه آن ناترازی در بانک هاست. بانک مرکزی هم نمیتواند تورم را کنترل و ارزش پول ملی را حفظ کند. بسیاری از مصوباتی که برعهده بانکها گذاشته شده از دولت و مجلس میآید. ما بررسی کردیم و دیدیم تکالیفی که در قانون بودجه امسال به عهده بانک هاست، با ورودی بانکها و منابع آنها تطابق ندارد و نمیتواند پاسخگو باشد.
از سوی دیگر بانکهایی که نتوانند تسهیلات را تأمین کنند، تنبیه میشوند. قطعاً امسال نیز ناترازی بانکها ادامه مییابد و تورم خواهیم داشت. رفتار بانک مرکزی به سبب وظایف و اهداف با هم متعارض هستند. وی در خصوص برنامههای بانک مرکزی در حوزه ارز، تأکید کرد: ارز باید در اختیار بانک مرکزی باشد اما تخصیص آن با توجه به شرایط کشور باید بررسی و سپس انجام شود. اگرچه مراکز متعددی سبب ایجاد التهاب در بازار ارز شده اند و بانک مرکزی اقتداری ندارد، باید وحدت فرماندهی اقتصادی داشته باشیم تا تخصیص ارز اولویت بندی شود. چه لزومی دارد کالایی که در داخل زیاد است برای واردات ثبت سفارش شود؟
قیمت جهانی طلا در معاملات امروز، چهارشنبه، تحت تأثیر بازگشت ارزش دلار از پایینترین سطح سه هفته اخیر، افت کرد. صبح امروز، شاخص دلار در مقابل ارزهای مهم جهان ۰.۱۲ درصد تقویت شد. اظهارات رئیس فدرالرزرو در انتهای هفته گذشته که گفته بود بانک مرکزی آمریکا عجلهای برای بالا بردن نرخ بهره ندارد، باعث شده بود قیمت طلا در روزهای اخیر تقویت شود. تا ساعت ۷:۰۸ به وقت تهران، قیمت خرید نقدی هر اونس طلا در بورس لندن، اسپاتگلد، ۰.۱ درصد افت کرد و به ۱,۸۱۲.۷۹ دلار رسید. قیمت پیشخرید هر اونس طلای آمریکا هم تا این لحظه ۰.۲۱ درصد افت کرد و به ۱,۸۱۴.۳۰ دلار بازگشت. رشد شاخص دلار باعث میشود قیمت جهانی طلا برای دارندگان ارزهای غیر دلاری بالا رفته و تقاضای خرید آن کاهش یابد.
قیمت جهانی نفت خام در معاملات امروز، چهارشنبه، در حالی رشد کرد که هنوز اسکلههای نفتی آمریکا به تولید کامل خود باز نگشتهاند. طوفان آیدا که به عنوان یک طوفان سهمگین رده ۴ به سواحل آمریکا رسیده بود باعث شد تا برخی پالایشگاههای آمریکا آسیب دیده و برخی دیگر هم برای پیشگیری از خسارت تعطیل شوند. این اخبار که نشان میداد بازگشت به وضعیت عادی پالایشگاهها ممکن است ۲ تا ۳ هفته طول بکشد نوساناتی را در بازارهای جهانی نفت به وجود آورده است.
قیمت پیشخرید هر بشکه نفت خام برنت، بنچمارک بینالمللی قیمت نفت، تا ساعت ۷:۳۰ به وقت تهران، ۰.۴۰ درصد رشد کرد و به ۷۱.۹۲ دلار رسید. قیمت پیشخرید هر بشکه نفت خام نیمهسنگین تگزاس غرب آمریکا تا این لحظه ۰.۴۵ درصد رشد کرد و به ۶۸.۸۱ دلار رسید. پیش از طوفان آیدا که احتمالاتی را در مورد کاهش تقاضا ایجاد کرده است قیمت نفت برنت به بالاترین سطح خود از ۲۰۱۸ رسیده بود و قیمت نفت آمریکا هم در بالاترین سطح از ۲۰۱۴ قرار داشت. طوفان آیدا باعث شد تا ۱.۷ میلیون بشکه در روز یا ۹۴ درصد کل تولید نفت اسکلههای نفتی آمریکا در خلیج مکزیک تعطیل شوند. این خبر که نشان میداد عرضه نفت خام کاهش یافته است قیمتهای نفت را بالا برد اما خبر بسته شدن پالایشگاههای نفت که نشان میداد تقاضا افت خواهد کرد، قیمتها را پایین آورد.
در نظرسنجی ماهانه رویترز از ۴۳ تحلیلگر، میانگین قیمت هر بشکه نفت برنت در سال میلادی جاری ۶۸ دلار و دو سنت در مقایسه با برآورد قیمت ۶۸ دلار و ۷۶ سنت در نظرسنجی ژوییه، پیش بینی شد. برای نخستین بار از نوامبر سال ۲۰۲۰ است که پیش بینی قیمت سال ۲۰۲۱ بازبینی نزولی شده است. میانگین قیمت هر بشکه نفت برنت از ابتدای سال ۲۰۲۱ تاکنون حدود ۶۷ دلار بوده است. سورو سرکار، تحلیلگر بانک دی بی اس گفت: اکنون که کرونای دلتا تقاضا و قیمتها را تحت تاثیر قرار داده، داغی قیمتهای نفت در کوتاه مدت بعید به نظر می رسد.
آژانس بین المللی انرژی ماه جاری پیش بینی کرد تقاضا برای نفت تا پایان سال ۲۰۲۱ تحت تاثیر شیوع کرونای دلتا رشد آهسته تری پیدا خواهد کرد. اما اوپک تاکنون در پیش بینی خود از احیای قوی تقاضا تغییری نداده است. این گروه و متحدانش در ژوییه موافقت کردند تولید گروهی از اوت تا دسامبر هر ماه ۴۰۰ هزار بشکه در روز افزایش پیدا کند تا محدودیت عرضه ۵.۸ میلیون بشکه در روز خاتمه پیدا کند. بعضی از تحلیلگران می گویند وزیران اوپک پلاس در دیدار روز چهارشنبه خود ممکن است در واکنش به افزایش آمار ابتلا به کووید ۱۹، در برنامه افزایش تولید بازنگری کنند اما سایرین تاثیر موج اخیر شیوع بیماری بر مصرف را اندک می دانند.
فرانک شالنبرگر، تحلیلگر شرکت LBBW گفت: تصمیم برای افزایش تولید اوپک پلاس با در نظر گرفتن تقاضای قوی برای نفت و نرخ بالای تورم منطقی است. اما این پرسش مطرح است که آیا اوپک پلاس در صورت کندی رشد تقاضا به دلیل مشکلات احتمالی مربوط به شیوع کرونای دلتا، واقعا به برنامه خود پایبند خواهد ماند؟ در نظرسنجی رویترز، میانگین قیمت هر بشکه نفت آمریکا در سال میلادی جاری ۶۵ دلار و ۶۳ سنت پیش بینی شد که پایینتر از قیمت ۶۶ دلار و ۱۳ سنت پیش بینی شده در نظرسنجی ژوییه بود. کارستن فریچ، تحلیلگر کومرس بانک افزایش اندک تولید اوپک پلاس را پیش بینی کرد که برای این گروه دردسری ایجاد نمی کند.
اقتصاد هند در سه ماهه آوریل تا ژوئن حتی با وجود اینکه موج دوم کرونا این کشور را فرا میگرفت، ریکاوری و تحت تأثیر رشد تولید و افزایش مصرف، با جهشی بیش از ۲۰ درصدی نسبت به سال گذشته روبرو شد. اقتصاد سوم آسیا در سال مالی ۲۰۲۰/۲۰۲۱ با افت بزرگ ۷.۳ درصدی روبرو شده و جزو کشورهایی بود که از پاندمی کرونا به شدت آسیب دیده بود، اما رشد اقتصاد این کشور در سه ماهه آوریل تا ژوئن کمتر از موج دوم کرونا آسیب دید، چون محدودیتهای قرنطینهای که این بار به کار گرفته شدند به اندازه موج اول کرونا سختگیرانه نبودند. دادههای وزارت آمار هند نشان داد که تولید ناخالص داخلی (جیدیپی) این کشور در سه ماهه آوریل تا ژوئن ۲۰.۱ درصد نسبت به بازه مشابه سال گذشته جهش کرده است. وزارت آمار مهمترین عوامل رشد اقتصاد را جهش بخش ساختوساز و تولید عنوان کرده است. برای مقایسه باید یادآوری کنیم که در سه ماهه مشابه سال قبل اقتصاد هند ۲۴.۴ درصد نسبت به بازه مشابه سل قبل خود آب رفته بود. اقتصاددانان شرکتکننده در نظرسنجی رویترز پیشبینی میکردند اقتصاد هند در سه ماهه آوریل تا ژوئن ۲۰ درصد جهش کند. بانک مرکزی هند پیشبینی کرده است اقتصاد هند تا اوسط سال مالی آینده که از آوریل آغاز میشود به سطح قبل از کرونای خود که ۲.۹ تریلیون دلاری بود، بازنگردد.
بیست و دومین مرحله یارانه معیشتی ساعت ۲۴:۰۰ امروز چهارشنبه دهم شهریور ۱۴۰۰ به حساب سرپرستان خانوار واریز میشود. بر اساس اعلام سازمان هدفمندی همانند دورههای قبل خانوادههای یک نفره ۵۵ هزار تومان، خانوادههای دو نفره ۱۰۳ هزار تومان، خانوادههای سه نفره ۱۳۸ هزار تومان، خانوادههای چهار نفره ۱۷۲ هزار تومان و خانوادههای پنج نفره و بیشتر ۲۰۵ هزار تومان یارانه معیشتی دریافت خواهند نمود. براساس اعلام سازمان هدفمندی یارانه، این ماه نهمین قسط از پرداخت دومین مرحله وام یک میلیون تومانی کرونایی از حساب سرپرستان خانوادههایی که این وام را دریافت نموده اند کسر خواهد شد.
اکبر کمیجانی رئیس کل بانک مرکزی در همایش بانکداری اسلامی گفت: به زودی شاهد آرامش در بازار ارز هستیم. هرچند در روزهای گذشته تلاطماتی در این بازار بود، از دیروز نرخ ارز از ۲۸ هزار و ۱۵۰ تومان به زیر ۲۷ هزار تومان و حواله ۲۶ هزار و ۸۰۰ تومان کاهش یافت.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.