به گزارش «تابناک»، این شرایط بهگونهای است که سلولهای سرطانی برخلاف سلولهای طبیعی، توانایی رشد در خارج از قسمتی که منشا آن است در سایر قسمتهای از بدن را دارد. زمانی که چنین پیشرفتی در بیماری سرطان ایجاد میشود، اصطلاحا متاستاز گفته میشود.
تقریبا انواع سرطانها توانایی متاستاز دارند؛ اما اینکه امکان ایجاد آن وجود دارد یا خیر، به عوامل مختلفی بستگی دارد. متاستاز میتواند به سه روش ایجاد شود که در ادامه برای شما ذکر خواهیم کرد:
متداولترین متاستاز در سرطان شامل مغز، استخوانها، ریهها و کبد است. قسمتهای دیگر میتواند شامل غده فوق کلیه، غدد لنفاوی، پوست و سایر اندامها باشد. گاهی اوقات متاستاز بدون اینکه سرطان اولیه تشخیص داده شده باشد، ظاهر میشود.
در این مواقع جستجو و بررسیهای گستردهای برای مشخص کردن منبع اصلی سرطان انجام میگیرد. اگر منبع اصلی بیماری مشخص نشود، به عنوان سرطان اولیه ناشناخته تشخیص داده خواهد شد.
برخی از افراد علائمی از متاستاز یا عموما هیچ علائمی از سرطان را ندارند. بهطور کلی اگر متاستاز در سایر قسمتهایی از بدن ایجاد شده باشد، علائمی ممکن است وجود داشته باشد که برای شما ذکر خواهیم کرد:
علائم متاستاز معمولا مشخص نیست و میتواند به دلیل سایر مسائل غیر مرتبط با سرطان باشد. گاهی علائمی میتواند مانند سرفه همراه با خون، درد قفسه سینه یا تنگی نفس در بیمار ایجاد شود.
هیچ آزمایش مشخصی برای متاستاز وجود ندارد. آزمایشهای مختلف، موارد متفاوتی را نشان میدهد. آزمایشات با توجه به نوع سرطان اولیه و علائم، برای بیمار در نظر گرفته میشود. در ادامه هر یک از موارد را برای شما ذکر خواهیم کرد.
به عنوان مثال در آزمایش خون افراد مبتلا به متاستاز کبد، آنزیمهای کبدی بالاست. با این حال، این آزمایشات خون اغلب در افرادی که حتی بیماری پیشرفتهای دارند نیز طبیعی است.
برخی از سرطانها، آزمایش خون خاصی دارند که پس از تشخیص بیماری میتواند برای پیگیری و کنترل شرایط بیمار مهم باشد. اگر نتیجه این آزمایشها افزایش را نشان داده باشد، میتواند نشانه فعال بودن یا پیشرفت بیماری باشد. برخی از نمونهها شامل موارد زیر است:
آزمایشهای مختلفی وجود دارد که برای عکس گرفتن از قسمتهای مختلفی از داخل بدن طراحی شدهاند. نوع آزمایشاتی که برای بیمار در نظر گرفته میشود، به علائم و نوع سرطان بستگی دارد.
یکی از روشهای بررسی در صورت وجود توده، سونوگرافی است.
این روش میتواند برای اسکن سر، گردن، قفسه سینه، شکم و لگن موثر باشد.
این روش آزمایش با ردیاب رادیواکتیو انجام میشود که به استخوانهای آسیبدیده متصل میشود.
درمانی که برای متاستاز در نظر گرفته میشود، بسته به محل اولیه ایجاد آن متفاوت است. بهطور مثال اگر فردی مبتلا به سرطان سینه بوده و این بیماری به کبد سرایت کرده باشد، باید با دارویی که برای رفع سرطان پستان است، درمان خود را ادامه دهد. زیرا، سلولهای سرطانی تغییری نکردهاند، تنها به قسمت جدید از بدن منتقل شدهاند.
بسته به تعداد تومورها و پیشرفت بیماری در سایر نقاط بدن گزینههای درمانی میتواند شامل جراحی، پرتو درمانی، شیمی درمان یا استروئیدها باشد.
اگر متاستازهای استخوانی منجر به درد نشود یا در معرض خطر شکستگی نباشند، ممکن است تنها با دارودرمانی، درمان شوند. در صورت وجود درد یا شکستگی استخوان به محل آسیبدیده اشعه داده میشود.
درمان متاستاز ریه بسته به شدت آن و سرطان اولیه به بیمار پیشنهاد میشود. در اغلب مواقع داروهایی که برای درمان اولیه سرطان در نظر گرفته شده است، مجدد تجویز میشود. اگر متاستاز باعث تشکیل مایعات در اطراف ریه شود، ممکن است برای تنفس راحتتر به برداشتن مایعات اقدام کنند.
روشهای مختلفی برای درمان متاستازهای کبدی بسته به شدت و نوع سرطان اولیه، همچنین میزان متاستاز کبدی در نظر گرفته میشود. در بسیاری از موارد متاستازهای کبدی به همان روش اولیه برای درمان سرطان اولیه، روند درمان ادامه پیدا خواهد کرد.
منبع: سایت بیمارستان مریم