چند سالی هست که در سایه همکاری و صدور مجوزهای رسمی توسط نهادهای بالادستی، مجموعهای تحت عنوان «آزمون استخدامی بخش خصوصی؛ شرکتهای صنعتی، تجاری و فناور» به صورت سالانه اقدام به برگزاری آزمون میکند؛ اقدامی که هر سال حواشی قابل تأملی به دنبال دارد، اما امسال ابعاد حاشیه هایش فزونی یافته است.
به گزارش «تابناک»، طی سالهای اخیر و همسو با نهادهای دولتی و اجرایی که به صورت سالانه و زیر نظر سازمان سنجش آموزش کشور اقدام به برگزاری آزمون رسمی استخدامی میکنند، گروهی فضا را برای برگزاری آزمونی به ظاهر مشابه با ادعای انتخاب افراد مورد نیاز برای استخدام در بخش خصوصی فراهم یافته و در این رهگذر، منابع مالی قابل توجهی کسب کرده و هر ساله عدهای را با انواع شکایتها تنها میگذارند.
آن گونه که شواهد و قرائن نشان میدهد، این آزمونِ گرته برداری شده از آزمون رسمی استخدامی کشور، آزمونی است که دامنه گستردهای را شامل میشود و طیف بسیار زیادی از مشاغل و فعالیتها را در حوزههایی نظیر بازاریابی و فروش، هنر، رسانه و آموزش، فناوری اطلاعات، مدیریت، مهندسی، سلامت، فنی اجرایی، حقوقی و... در بر میگیرد.
صرف نظر از اینکه شرکت مجری آزمون استخدامی چگونه توان و تخصص کافی به میزانی که بتواند در همه حوزههای یاد شده آزمون تخصصی برگزار کند را به دست آورده، در این گزارش قصد داریم روایتهایی از آزار و اذیت متقاضیان این آزمون را روایت کرده و به برخی ضعفهایی اشاره کنیم که مدیران اجرایی این مجموعه در برگزاری آزمون از خود نشان داده اند.
صحبت از مشکلی است که اخیراً و همزمان با آغاز دوره برگزاری آزمونهای آنلاین برای بسیاری از متقاضیان ثبت نام کننده در این آزمون بوجود آمده و موجب شده که به رغم پرداخت هزینه و تکمیل همه فرمهای اعلامی توسط برگزار کنندگان این آزمون عجیب، از شرکت در آزمون بازمانده و عملاً حقشان تضییع شود؛ آسیبهایی که از جمله آنها بی اطلاعی افراد شرکت کننده در آزمون از زمان برگزاری آن است.
در کمال تعجب، گزارشهای رسیده نشان میدهد که تاریخ و زمان برگزاری آزمون به گروهی از متقاضیان شرکت در این آزمون داده نشده و به این دلیل، از حضور در آزمونی که به صورت آنلاین برگزار شده، جا مانده اند. این در حالی است که گروهی دیگر از متقاضیان به دلایل دیگر از جمله اشکالات نرم افزاری سامانه اعلامی امکان ورود به سایت و شرکت در آزمون را نیافته اند.
مجموعه افرادی که سوای طی کردن همه مراحل ثبت نامی، دست کم ۱۰۰ هزار تومان برای شرکت در این آزمون هزینه کردهاند، با این یادآوری که شرکت در آزمون گروههای دیگر به ازای هر آزمون اضافی ۴۰ هزار تومان برای افراد هزینه در پی داشته و از این رو، مبلغ پرداختی بسیاری از این افراد بیش از یکصد هزار تومان یاد شده بوده که از دست رفته و حتی به شرکت ایشان در آزمون منجر نشده است.
یکی از همین متقاضیان جویای کار در گفتوگو با خبرنگار ما میگوید: من برای آزمون خصوصی ثبت نام کرده بودم. با توجه به پرداخت هزینه برای ثبت نام و در اختیار قرار دادن طوماری از اطلاعات شخصی و پاسخگویی به حدود هزار سوال شخصیت شناسی، در نهایت، چون نحوه خبررسانی درباره روز و ساعت آزمون بسیار ضعیف بود، نتوانستم در آزمون شرکت کنم.
وی در تشریح "اطلاع رسانی ضعیف" میگوید: در صفحه شخصی داوطلب اطلاعاتی درجه شده که از جمله آنها اطلاعیه شماره ۹ -در واقع آخرین اطلاعیه- است که در آن روز آزمون و ساعت درج نشده بود و همچنین از طریق پیامک نیز ساعت و تاریخ برگزاری آزمون اطلاع رسانی نشد. بر این اساس به نظر میرسید که هنوز موعد آزمون مشخص نشده و بعدا اطلاع رسانی خواهد شد.
این متقاضی میافزاید: بیشتر اخبار به وسیله اینستاگرام و تلگرام به اطلاع داوطلبین رسیده است که همانگونه که میدانید اینستاگرام و شبکههای اجتماعی منبع رسمی به شمار نمیروند و بنده به دلیل اینکه عضو صفحات آنها در شبکههای اجتماعی نبودم از اطلاع دقیق در مورد آزمون علی رغم پرداخت هزینه و ثبت بسیاری از اطلاعات شخصی محروم شدم.
به مستندات ارسالی این متقاضی معترض توجه کنید که حکایت از درج اطلاعیه شماره ۹ با توضیحات بسیار مختصر (و البته بدون اشاره به زمان دقیق آزمون) دارد، در حالی که اطلاعیه شماره ۹ درج شده در، ولی در سایت این آزمون توضیحات مفصل و متفاوتی ارائه میدهد که با توجه به مشابهت عنوان آن با اطلاعیه قبلی، ممکن است با بی توجهی کاربران مواجه شود.
همانطور که اشاره شد بررسیها نشان میدهد که بسیاری از داوطلبان نیز علی رغم اطلاع از تاریخ و ساعت برگزاری آزمون به دلیل زیرساختهای فنی ضعیف امکان شرکت در آزمون آنلاین را نیافته اند که در کامنتهای اعتراضی صفحه اینستاگرامی آزمون البته اگر تا زمان انتشار این گزارش حذف نشده باشند، اشاره شده است.
صرف نظر از مسایل طرح شده و مستند به گفته متقاضیان، در آزمون اخیر از ایشان هزار سوال شخصیت شناسی پرسیده شده و در واقع پاسخ به این هزار سوال شرط حضور در آزمون آنلاین بوده است. نکته ای که این پرسش را به دنبال دارد که اساسا دلیل طرح هزار سوال شخصی و کسب اطلاعات دهها و چه بسا صدها هزار جوان متقاضی کار توسط مجری این آزمون، چه هدفی را دنبال میکند و چه ضرورتی دارد؟ آیا براستی چنین کاری مورد تایید نهادهای نظارتی هست و خطری اطلاعات این کاربران را تهدید نمیکند؟!
افزون بر این موارد، برگزاری چنین آزمون بدون در نظر گرفتن محدودیتهای رشته تحصیلی، سن متقاضیان و تعداد آزمون انتخابی، این شائبه را به دنبال دارد که مجریان آزمون بیش از اینکه در پی حل مشکل بیکاری جوانان باشند، در پی ایجاد یک امکان حداکثری برای ثبت نام متقاضیان و کسب درآمد بوده اند!
پرسشها و ابهاماتی که در نتیجه برگزاری آزمون به چنین شیوه پراشکالی، پررنگ تر به نظر میرسند و مجابمان میکنند که خواستار ورود نهادهای مسئول و نظارتی به ماجرا شویم. نهادهایی که احتمالا با ورودشان به ماجرا و نشستن پای درد دل شرکت کنندگان در این آزمون و حتی بررسی فرجام آزمون های قبلی برگزار شده، ابعاد متفاوتی از ماجرا برایشان آشکار خواهد شد.