بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: درخواست ترکیه برای خرید چهل فروند جنگنده «اف ۱۶» آمریکا، تمدید وضعیت اضطراری ملی در قبال سوریه از سوی بایدن، واکنش آمریکا به ارسال سوخت از ایران برای مردم لبنان، دیدار امیرعبداللهیان با سید حسن نصرالله و واکنش سازمان ملل به گفتوگوهای بین ایران و عربستان، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
درخواست ترکیه برای خرید چهل فروند جنگنده «اف ۱۶» آمریکا
منابع خبری پنجشنبه شب گزارش دادند، ترکیه درخواست خرید چهل فروند جنگنده «اف ۱۶» به آمریکا داده است.
به گزارش رویترز، منابع آگاه گزارش دادند، ترکیه درخواست خرید چهل فروند جنگنده اف ۱۶ و تجیهزاتی برای نوسازی ۸۰ فروند از جنگندههای این کشور را به آمریکا داده است.
این منابع به شرط ناشناس ماندن، افزودند که ترکیه قصد دارد تا ناوگان نیروی هوایی خود را پس از اینکه در خرید جنگندههای اف ۳۵ ناکام بود، نوسازی کند.
هنوز وزارت خارجه آمریکا و سفارت ترکیه در واشنگتن به درخواست رویترز برای اظهار نظر در این موضوع پاسخ ندادند.
وزارت دفاع آمریکا اردیبهشت ماه از کنار گذاشتن رسمی ترکیه از پروژه تولید مشترک و خرید جنگندههای آمریکایی اف - ۳۵ به دلیل خرید سامانه موشکی روسی اس - ۴۰۰ خبر داد.
آنکارا در سال ۲۰۱۷ با مسکو توافقی برای خرید سامانه پدافند موشکی "اس-۴۰۰" را امضا کرد و در سال ۲۰۱۹ چندین محموله از این سامانه به ارزش ۲.۵ میلیارد دلار را دریافت کرد.
آمریکا و متحدانش اعلام کردهاند که استفاده ترکیه به عنوان عضوی از ناتو از سامانه روسی "اس-۴۰۰"، تهدیدی برای این ائتلاف نظامی غربی است، اما آنکارا این موضوع را رد و بر نیازش به این سامانه برای دفاع از ترکیه تاکید کرده است.
ترکیه به عنوان یکی از شرکای اصلی تولید جنگنده اف - ۳۵ در کنار کشورهای انگلیس، ایتالیا، هلند، استرالیا، دانمارک، کانادا و نروژ قرار بود باشد و در فاز نخست این پروژه اقدام به خرید ۱۰۰ فروند از این جنگنده آمریکایی کند.
تمدید وضعیت اضطراری ملی در قبال سوریه از سوی بایدن
جو بایدن رییس جمهوری آمریکا وضعیت اضطراری ملی در قبال سوریه را یک سال دیگر تمدید کرد.
به گزارش کاخ سفید، بایدن در بیانیه ای اعلام کرد در ۱۴ اکتبر سال ۲۰۱۹ بر اساس قانون بین المللی اختیارات اقتصادی اضطراری، برای مقابله با وضعیت غیر معمول و فوق العاده نشات گرفته از شرایط سوریه علیه امنیت ملی آمریکا و سیاست خارجی آن، وضعیت اضطراری ملی اعلام کرد.
در این بیانیه آمده است، وضعیت در سوریه و به ویژه اقدامات دولت ترکیه در حمله نظامی به شمال شرق سوریه، کارزار شکست داعش را تضعیف می کند و غیرنظامیان را به خطر می اندازد و صلح، امنیت و ثبات منطقه را تضعیف می کند و همچنان تهدیدی غیرعادی و فوق العاده برای امنیت ملی و سیاست خارجی آمریکا محسوب می شود.
در این بیانیه آمده است، به همین دلیل، وضعیت اضطراری ملی اعلام شده در فرمان اجرایی ۱۳۸۹۴ مورخ ۱۴ اکتبر ۲۰۱۹، باید پس از ۱۴ اکتبر ۲۰۲۱ نیز ادامه داشته باشد.
در پایان بیانیه رئیس جمهوری آمریکا آمده است، بنابراین مطابق با بخش ۲۰۲(د) قانون اضطرار ملی، یک سال وضعیت اضطرار ملی اعلام شده در فرمان اجرایی ۱۳۸۹۴ درخصوص وضعیت سوریه را تمدید میکنم.
در دو سال گذشته آمریکا با اعزام نیرو و تجهیزات حضور خود را در مناطق نفت خیز سوریه بیشتر کرده؛ حضوری که منجر به سرقت نفت مردم این کشور شده است.
نیروهای دمکراتیک سوریه شبهنظامیان وابسته به نظامیان آمریکایی هستند که در شرق و شمال شرق سوریه حضور دارند.
دولت سوریه بارها تاکید کرده است که این شبهنظامیان و آمریکا در شرق و شمال شرق این کشور هدفی جز غارت نفت ندارند و به حضور غیر قانونی آنان پایان خواهد داد.
فیصل المقداد وزیر امورخارجه چندی پیش اعلام کرد حضور نظامیان آمریکایی در سوریه غیر قانونی است و باید هرچه زودتر خاک کشورمان را ترک کنند.
وزیر امورخارجه سوریه گفت: اگر آمریکاییها این کار را انجام ندهند، کار آنها همان گونه که در افغانستان و کشورهای دیگر یکسره شد، در سوریه نیز تمام خواهد شد.
واکنش آمریکا به ارسال سوخت از ایران برای مردم لبنان
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در واکنش به ارسال سوخت از ایران برای مردم لبنان مدعی شد این کار، راه حل پایداری برای حل بحران انرژی لبنان نیست.
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا مدعی شد که واردات سوخت از کشوری مانند ایران که تحت تحریم های گسترده قرار دارد، راه حل پایداری برای بحران انرژی لبنان نیست.
این مقام وزارت خارجه آمریکا در عین حال ادعا کرد، ما از تلاش برای یافتن راه حل های شفاف و پایدار در زمینه انرژی که به رفع کمبود حاد انرژی و سوخت در لبنان کمک می کند، حمایت می کنیم.
ند پرایس حزب الله لبنان را به بازی روابط عمومی متهم کرد و مدعی شد حزب الله به دنبال راه حل سازنده مشکل نیست.
اعزام کشتی های حامل سوخت از ایران به لبنان برای تامین نیازهای ضروری این کشور مرهمی بر رنج و مشکلات روز افزون اقتصادی لبنانی ها به شمار می رود که از بیش از دو سال پیش با بحران اقتصادی و مالی شدیدی روبه رو هستند.
به گزارش ایرنا، فروپاشی مالی در لبنان از سال ۲۰۱۹ آغاز شد و در ماه گذشته میلادی به مرحله بحران رسید و همزمان با آن کمبود شدید سوخت، لبنان را فلج کرد تا آنجا که خدمات عمومی در این کشور از جمله بیمارستانها در اثر بحران سوخت و برق مجبور به تعطیلی و یا کاهش ساعات کاری خود شدهاند.
با جدیتر شدن بحران اقتصادی و بویژه سوخت در لبنان، پیشنهاد واردات بنزین از ایران با لیره لبنان از سوی سید حسن نصرالله دبیر کل حزبالله لبنان مطرح شد و بدین صورت پس از پیگیری و تلاش حزبالله برای واردات سوخت از ایران، تاکنون سه نفتکش حامل سوخت از ایران به بندر بانیاس سوریه رسیده است .
دبیرکل حزب الله پیشتر اعلام کرد: چهارمین نفتکش ایرانی حامل نفت کوره به مناسبت فرارسیدن فصل زمستان اعزام خواهد شد و بر اساس رویکرد دولت جدید و تحولات پیش روی در خصوص سایر نفتکشها تصمیم گیری خواهد کرد.
ناظران حرکت کشتیهای حامل سوخت ایران به مقصد لبنان را گشوده شدن افق جدیدی در روابط دو کشور و سرآغاز شکست سلطه آمریکا در منطقه ارزیابی می کنند.
اعزام سوخت از سوی جمهوری اسلامی ایران به لبنان با استقبال مردم و مقامات این کشور روبه رو شده است.
مردم در شهرهای محل ورود تانکرهای حامل سوخت ایران، با برپایی مراسم جشن خودجوش و پخش شیرینی از تلاش های تهران برای در هم شکستن تحریم های این کشور و کمک به مردم تقدیر و تشکر کردند.
دیدار امیرعبداللهیان با سید حسن نصرالله
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران که به منظور دیدار با مقامات لبنانی در بیروت حضور دارد، با سید حسن نصرالله دبیرکل حزب الله لبنان دیدار و گفتگو کرد.
وزیر امور خارجه در مدت حضورش در لبنان با رئیس جمهور، رئیس پارلمان، نخست وزیر و وزیر امور خارجه این کشور دیدار و درباره مناسبات دوجانبه و تحولات منطقه ای و بین المللی به گفتوگو پرداخت.
وی همچنین در دیدار «نجیب میقاتی» نخست وزیر لبنان ضمن تبریک به مناسبت تشکیل دولت جدید لبنان تحت ریاست نجیب میقاتی تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران مانند همیشه در هر عرصهای در کنار مردم لبنان ایستاده است و آمادگی دارد به این کشور کمک کند.
واکنش سازمان ملل به گفتوگوهای بین ایران و عربستان
«استفان دوجاریک»، سخنگوی دبیر کل سازمان ملل متحد گفتوگوهای میان ایران و عربستان سعودی را «بسیار مهم» توصیف کرده است.
دوجاریک گفت: «من فکر میکنم رایزنیهای میان عربستان سعودی و ایران بسیار مهم هستند و به زبان صادقانه از اهمیتی حیاتی برای امنیت منطقه برخوردارند؛ بنابراین، ما از این گفتوگوها بسیار استقبال میکنیم.»
پیش از این، «رابرت مالی»، نماینده ویژه امور ایران در وزارت خارجه آمریکا هم از گفتوگوهای مستقیم میان جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی استقبال کرده بود.
مالی چند روز پیش در توییتر نوشت: «ما از اعلام گفتوگوهای مستقیم توسط عربستان سعودی با دولت جدید جمهوری اسلامی ایران استقبال میکنیم. امیدواریم گفتوگوها باعث کاستن از تنشها و رفع نگرانیهای دیرپای منطقهای شود. بازگشت کامل و دوجانبه به برجام از این تلاشهای منطقهای حمایت خواهد کرد.»
«فیصل بن فرحان» وزیر امور خارجه عربستان سعودی روز یکشنبه گفتوگوها میان ریاض و تهران را تأیید و ابراز امیدواری کرده بود که در جریان گفتوگوها مسائل فیمابین حل شود.
سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران گفت: «گفتوگوها با عربستان در بهترین وضعیت خود در حال پیگیری است. چند دور گفتوگو در بغداد در مورد موضوعات منطقهای و دوجانبه انجام شده است. هیچ پیش شرطی از سوی دو طرف مطرح نیست و تلاش داریم، در چارچوب مرضی الطرفین به آغاز یک روابط پایدار برسیم. اعزام هیأتی از عربستان به ایران تأیید نمیشود.»
دو مقام عراقی دوشنبه روز پنجم مهرماه به آسوشیتدپرس گفته بودند، نمایندگان جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی دور جدیدی از مذاکرات را در بغداد برگزار کردهاند.
این دیدار که یک هفته قبلتر برگزار شده بود، اولین دیدار میان نمایندگان ایران و عربستان سعودی بعد از روی کار آمدن دولت جدید در ایران به ریاست آیتالله «سید ابراهیم رئیسی» است.
یک مقام عراقی گفته در این دیدار درباره مسائل بلاتکلیف میان دو کشور که در نقشهراه قبلی بر سر آن توافق شده بود، از جمله نمایندگی دیپلماتیک میان دو کشور بحث و تبادل نظر شده است.
مقام مورد استناد آسوشیتدپرس که خواسته اشارهای به نامش نشود گفته این جلسه در سطح وزیر نبوده است. وی با وجود این، گفتوگوهای انجامشده را مثبت توصیف کرد.
عراق اخیراً در گفتوگوهای تنشزدایی میان عربستان سعودی و ایران نقش میانجی را بازی کرده است.
نخستین دور گفتوگوها میان ایران عراق حدود پنج ماه پیش در بغداد برگزار شد و از آن زمان به بعد، این شهر صحنه چندین دور گفتوگوی دیگر میان تهران و ریاض بوده است.
این دیدار در شرایطی برگزار میشود که عربستان سعودی در تلاش است خودش را از باتلاق جنگی چند ساله در یمن خارج کند. این جنگ به کشته و زخمی شده دهها هزار تن منجر شده؛ اما هیچ یک از اهداف ریاض را برآورده نکرده است.
بغداد ماه پیش میزبان یک کنفرانس منطقهای با حضور سران کشورهای عربی و مقامهای ارشد چندین کشور از جمله وزیران خارجه ایران و عربستان سعودی بود. این نشست، نقش بغداد به عنوان میانجی جدید در منطقه را تحکیم کرد.
ائتلافی به رهبری عربستان سعودی از فروردینماه سال ۱۳۹۴ کشور فقیر یمن را برای بازگرداندن قدرت به «عبد ربه منصور هادی»، رئیسجمهور مستعفی یمن هدف حملات سنگین هوایی، زمینی و دریایی قرار داده است.
این حملات به نابودی زیرساختهای یمن و گسترش فقر، بیکاری و گسترش بیماریهای واگیردار در این کشور فقیر عربی منجر شده است. از زمان آغاز این حملات، دهها هزار غیرنظامی یمنی شهید و زخمی شدهاند.
کارشناسان سازمان ملل، یمن را صحنه بزرگترین بحران بشری در جهان توصیف میکنند. بیش از ۷۵ درصد جمعیت یمن در حال حاضر نیازمند نوعی کمکرسانی و حمایت بشردوستانه هستند. از این میان، میلیونها تن نمیدانند وعده غذایی بعدیشان از کجا تأمین خواهد شد.