بر اساس گزارش ایسنا، ترکیه برای عمده نیازهای انرژی خود به واردات متکی است. افزایش اخیر قیمت کالاهای انرژی باعث بالاتر رفتن قیمت سوخت و دو رقمی شدن آن در این کشور شده است. افت لیر ترکیه در برابر دلار آمریکا هم قیمتهای سوخت در پمپ بنزینها را افزایش داده و جایگاههای عرضه سوخت اکنون باید ببینند چگونه قیمتهای دو رقمی را نشان دهند.
یک منبع آگاه به بلومبرگ گفت: شرکت رویال داچ شل که بیش از ۱۱۰۰ جایگاه عرضه سوخت در ترکیه دارد، در حال حاضر سرگرم بررسی جایگاههایی است که قیمتهای آنها باید به روزرسانی شود. شرکتهای کوچ هولدینگ و بریتیش پترولیوم هم ظاهرا آماده می شوند و می توانند برای آپدیت کردن پمپ بنزینها به سرعت عمل کنند.
بریتیش پترولیوم که بیش از ۷۵۰ جایگاه عرضه سوخت در ترکیه اداره می کند می تواند قیمت پمپ بنزینها را ظرف مدت دو هفته آپدیت کند.
ضرورت آپدیت شدن قیمتها در جایگاههای عرضه سوخت در پی افت تاریخی ارزش لیر ایجاد شده است. پس از این که بانک مرکزی ترکیه تحت فشار رجب طیب اردوغان، رییس جمهور این کشور در اقدامی شوک آور نرخ بهره کلیدی را به میزان ۲۰۰ واحد کاهش داد، لیر ترکیه روز جمعه سقوط بی سابقه ای را تجربه کرد.
برخلاف اکثر بانکهای مرکزی جهان که به دنبال تحکیم سیاست پولی هستند، بانک مرکزی ترکیه با وجود افزایش چشمگیر تورم، نرخهای بهره را روز پنج شنبه برای دومین بار در دو ماه اخیر کاهش داد. لیر ترکیه از ابتدای امسال تاکنون ۲۳ درصد از ارزش خود را از دست داده و تورم را به ۲۰ درصد رسانده و درآمد خانوارها را کاهش داده است.
بر اساس گزارش اویل پرایس، بدنبال کاهش نرخهای بهره در ترکیه، جی پی مورگان اعلام کرد تورم بالاتر از حد انتظار خواهد بود و انتظار می رود نرخهای بهره در نوامبر یک کاهش ۱۰۰ واحدی دیگر داشته باشند.