بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: بیانیه مشترک بایدن و ماکرون درباره برنامه هستهای ایران، روایت خبرنگار آمریکایی از بن بست آمریکا در مذاکرات وین، انتشار اولین تصاویر ماهوارهای با وضوح بالا از نیروگاه اتمی اسرائیل، حملات گسترده جنگندههای سعودی به یمن و تاسف میقاتی از تصمیم عربستان برای اخراج سفیر لبنان، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
بیانیه مشترک بایدن و ماکرون درباره برنامه هسته ای ایران
روسای جمهور آمریکا و فرانسه در بخشی از بیانیه مشترک خود، پس از دیدار دو طرف در رم ایتالیا، با اشاره به برنامه هسته ای ایران مدعی شدند که ایران نباید به سلاح هسته ای دست یابد.
به گزارش الجزیره، روسای جمهور آمریکا و فرانسه پس از دیدار جمعه شب خود در رم ایتالیا، بیانیه مشترکی را صادر کردند.
در بخشی از این بیانیه که از سوی کاخ الیزه منتشر گردیده، به برنامه هسته ای ایران اشاره شده و با طرح ادعاهای واهی، آمده است: بایدن و ماکرون درباره ضرورت تضمین عدم توسعه سلاح هسته ای توسط ایران یا دستیابی به آن توافق دارند.
در همین حال کاخ الیزه با تشریح محورهای مورد بحث در دیدار ماکرون و بایدن اعلام کرد که دو طرف بر عزم خود برای تقویت همکاری های دوجانبه در راستای صلح و امنیت جهانی تاکید کردند.
گفتنی است در حالی که کشورهای غربی مدعی هستند ایران در پی دستیابی به سلاح هسته ای است، تهران همواره بر صلح آمیز بودن برنامه هسته ای خود تاکید کرده است.
در بیانیه مشترک روسای جمهور آمریکا و فرانسه همچنین بر حمایت از اصلاحات در لبنان تاکید شده است.
دو طرف در عین حال بر اهمیت کنفرانس پاریس درباره لیبی ـ که قرار است ۱۲ نوامبر و در آستانه انتخابات ملی این کشور در تاریخ ۱۲ دسامبر برگزار شود ـ تاکید کردند.
در این بیانیه همچنین به ضرورت تایید حاکمیت و استقلال عراق و تضمین اینکه این کشور به هیچ وجه بار دیگر پناهگاه گروه های تندرو و تروریستی نشود، اشاره شده است.
روایت خبرنگار آمریکایی از بن بست آمریکا در مذاکرات وین
خبرنگار وال استریت ژورنال به مواضع آمریکا در مذاکرات وین که منجر به توقف این مذاکرات شد و نیز اخذ ضمانت از سوی ایران پرداخت.
لارنس نورمن خبرنگار ارشد وال استریت ژورنال در حساب کاربری خود در توییتر مدعی شد، از آنجا که ایرانی ها حاضر به مذاکره مستقیم با آمریکا نیستند، وقوع سوء تفاهم در مورد مواضع و انتظارات غیر قابل پیشگیری می شود.
خبرنگار والاستریت ژورنال نوشت، موضع محوری آمریکا کاملا روشن است. برجام سندی است که روی آن توافق شده و هیچ ضمانتی داده نشده که طرفی هرگز از آن خارج نشود. این، یک توافق سیاسی با تعهدات سیاسی بوده است. اگر ایران میخواهد توافق را تغییر دهد، آمریکا هم خواستههای خود را دارد.
این خبرنگار آمریکایی اذعان کرد، مساله روشن بود، در واقع، علنی اعلام شد ضمانت دائمی منتفی است. هیچ رئیس جمهوری آمریکا، اختیار ملزم کردن دولت آینده را به معاهده ای غیرالزامآور که از تایید کامل سنا برخوردار نیست، ندارد.
وی ادعا کرد دولت بایدن این را هم به صراحت بیان کرد که هرگونه ضمانت حقوقی، فراتر از توافقی خواهد بود که بر سر آن اجماع حاصل شده است.
این خبرنگار آمریکایی مدعی شد با این حال، آنها کاملا تمایل داشتند در داخل متن، تعهد سیاسی خودشان را به اجرای توافق و پایبندی به آن به وضوح و صراحت قید کنند.
خبرنگار وال استریت ژورنال ادامه داد آنها نمی خواستند برای بازگشت به برجام تلاش زیادی کنند و به دلایل کوچک دوباره از آن خارج شوند.
وی تصریح کرد که منابع غربی کاملا می دانند خروج آمریکا از برجام در سال ۲۰۱۸ اخذ ضمانت از سوی ایران را کاملا منطقی کرد؛ شاید این فاصله ای است که نمی توان آن را پر کرد.
این خبرنگار آمریکایی سپس مدعی شد، روش محک زدن آن از طریق مذاکرات است؛ به صورت ایدهآل، مذاکره مستقیم، در حالی که کاظم غریب آبادی نماینده وقت ایران نزد سازمانهای بین المللی مرداد ماه امسال گفت: آمریکاییها ادعا میکنند که آمادهاند به تعهدات خود تحت تفاهم هستهای برگردند و تحریمهای مغایر با آن را بردارند، اما رفتار آنان در مذاکرات این را ثابت نمیکند.
وی با ذکر مصادیقی گفت: حاضر به ارائه تضمین در مورد عدم تکرار رفتارهای مشابه دولت قبل در قبال تفاهم هستهای نشدند؛ حتی حاضر نشدند دورهی زمانی معقولی را هم برای تداوم کار شرکتهایی که با ایران وارد تجارت و کار اقتصادی میشوند، در نظر بگیرند که تا در صورت بروز هر مشکلی برای تفاهم احتمالی، کار خود را بدون دغدغه از تحریمهای فراسرزمینی آمریکایی به پایان برسانند.
پس از روی کار آمدن دولت دموکرات بایدن در ژانویه ۲۰۲۱، دیپلماتهای ارشد گروه 1+4 ، ایران و اتحادیه اروپا از فروردین تا خرداد ماه گذشته، شش دور در پایتخت اتریش گردهم آمدند تا درباره احیای مفاد برجام گفتوگو کنند.
این مذاکرات از تیرماه گذشته به دلیل تداوم بدعهدی های آمریکا درباره لغو تحریم ها و ندادن تضمین درباره نقض دوباره برجام، همزمان با تغییر دولت در ایران متوقف شد و آمریکا و اتحادیه اروپا در حالی که یکی ناقض برجام و دیگری بدعهد در عمل به تعهداتش بوده، اصرار به ازسرگیری این مذاکرات و حضور دولت جدید ایران داشته اند.
دولت دموکرات بایدن که از منتقدان خروج دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق امریکا از برجام است و به رغم برگزاری شش دور مذاکرات وین، تاکنون اقدامی جدی برای بازگشت به تعهداتش انجام نداده، همچنان می گوید به مسیر دیپلماسی با ایران معتقد است.
وزارت خزانه داری آمریکا روز جمعه به وقت محلی، نام چهار فرد و دو شرکت در شهرهای اصفهان و قم و نیز یک نفتکش عمانی با پرچم لیبریا را به فهرست تحریم های دفتر کنترل دارایی های خارجی وزارت خزانه داری آمریکا اضافه کرد.
سخنگوی وزارت امورخارجه در واکنش به اقدام اخیر خزانه داری آمریکا در تحریم اشخاص حقیقی و حقوقی کشورمان، ضمن محکوم کردن و مردود دانستن این اقدام، گفت: اعمال تحریم های جدید نشان دهنده رفتار کاملا متناقض کاخ سفید است.
سعید خطیب زاده افزود: دولتی که از قصد بازگشت به برجام سخن می گوید و همان روش ترامپ را در تداوم اعمال تحریم ادامه می دهد، این پیام را ارسال می کند که واقعا قابل اعتماد نیست.
وی اظهار داشت: دولتهای مختلف در این کشور نشان دادهاند که تا چه میزان ناتوان از درک واقعیتهای جمهوری اسلامی ایران هستند. این گونه اقدامات آمریکا در تداوم سیاست شکست خورده فشار حداکثری دولت ترامپ و تحریم های غیرقانونی و ظالمانه این کشور است و همانطور که تاکنون این سیاست هیچ یک از اهداف آمریکا را محقق نکرده است باز هم دستاوردی برای این کشور جز ناکامی های جدیدی نخواهد داشت.
سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: این فشارها و تحریم ها خللی در عزم جمهوری اسلامی ایران در دفاع از امنیت و آرامش مردم سرافراز کشور ایجاد نخواهد کرد. تهران مسیر توسعه پایدار اقتصادی را با قدرت ادامه می دهد.
انتشار اولین تصاویر ماهوارهای با وضوح بالا از نیروگاه اتمی اسرائیل
منابع عبریزبان، روز جمعه، برای اولین بار تصاویری از «دیمونا» نیروگاه اتمی رژیم صهیونیستی در جنوب شرق اراضی اشغالی فلسطین و همچنین چند پایگاه نظامی این رژیم را منتشر کردند.
روزنامه صهیونیستی «یدیعوت آحارانوت»، امروز، با استفاده از سرویس جدید یک شرکت آمریکایی، از زوایای مختلف هفت تصویر با وضوح بالا از نیروگاه اتمی دیمونا و چند پایگاه نظامی و هوایی رژیم صهیونیستی را منتشر کرد.
روز گذشته، شرکت «مپباکس» مستقر در واشنگتن و سانفرانسیسکو اعلام کرد که از روز ۲۶ اکتبر، دسترسی مشترکان خدمات این شرکت به تصاویر واضح از تمام مناطق فلسطین اشغالی امکانپذیر خواهد بود.
به رغم آنکه رژیم صهیونیستی سالها سعی داشت با فشار بر شرکتهای ارائهدهنده تصاویر ماهوارهای از انتشار عکسهای بسیاری از مناطق فلسطین اشغالی ممانعت کند، یک شرکت آمریکایی، روز گذشته، از ارائه تصاویر با جزئیات بالا از این پهنه جغرافیایی خبر داد.
پیش از این، متمم قانونی «کایل-بینگامان»، شرکتهای آمریکایی را از ارائه تصاویر با وضوح بیشتر از ۲ متر در هر پیکسل از این منطقه منع کرده بود؛ اما این قانون در سال ۲۰۲۰ تغییر کرد و محدودیت جدید ۴۰ سانتیمتر تعیین شد.
«امنون هراری» رئیس برنامه فضای وزارت جنگ رژیم صهیونیستی در گفتوگو با یدیعوت آحارانوت در این خصوص گفت، فکر نمیکند مشورت قبلی با اسرائیل در خصوص اجرایی شدن حکم فدرال آمریکا صورت گرفته باشد. این مساله منجر به شناسایی پایگاهها و تأسیسات اتمی اسرائیل با دقت و وضوح بالا شده است.
این روزنامه صهیونیستی در ادامه اضافه کرد که تلآویو بسیار نگران است که گروههایی همچون حزبالله و حماس از این تصاویر برای حمله به این مواضع استفاده کنند.
در بیانیه این شرکت آمده بود: «ما اکنون جزئیات نقشهها و تصاویر اسرائیل و فلسطین را چهار برابر کردیم. این تصویربرداری جدید، تصاویری با بالاترین وضوح موجود برای برنامهریزی پیادهروی، بررسی تحویل گرفتن کالاها، یا پیمایش بین شهرها را به مشتریان ما ارائه میدهد.»
این شرکت آمریکایی روز گذشته همچنین ابراز داشت: «وضوح بهبود یافته [تصاویر از فلسطین اشغالی]، جزئیات بیشتری را برای ساختمانها، جادهها و شرایط طبیعی ارائه میدهد. ماهیت جدید نقشهها نمای کنونی جدیدتری را با استفاده از تصاویری که در تابستان ۲۰۲۱ جمع آوری شده ارائه میدهد. ترکیب این تصاویر با زمین یک چشم انداز سهبعدی منحصر به فرد را با جزئیات عالی ارائه میدهد.»
مپباکس، شرکت آمریکایی ارائهدهنده نقشههای آنلاین سفارشی برای وبسایت ها و برنامههای مختلفی است که از سال ۲۰۱۰، در پاسخ به گزینههای محدود ارائه شده توسط شرکتهای تصویربرداری ماهوارهای مانند «گوگل مپس»، به سرعت جایگاه نقشههای سفارشی را گسترش داد.
حملات گسترده جنگندههای سعودی به یمن
سلسله تجاوزات جنگندههای سعودی به مناطق مختلف یمن همچنان ادامه دارد. سعودیها امروز نیز مناطق مسکونی در نقاط مختلف یمن را هدف حملات خود قرار دادند.
بر اساس این گزارش، جنگندههای عربستان سعودی مناطق مسکونی در استان صنعاء را بمباران کردند. به دنبال این حملات، چندین انفجار پایتخت یمن را به لرزه درآورد. این درحالی است که در صعده نیز حملات مشابهی صورت گرفت.
منابع یمنی اعلام کردند که منطقه «منبه» واقع در صعده هدف بیشترین حملات توسط جنگندههای سعودی قرار گرفتند. در بسیاری از این حملات، مناطق مسکونی توسط جنگندههای سعودی بمباران شدند.
این در حالی است که پیشتر منابع یمنی اعلام کردند که ائتلاف متجاوز سعودی طی ۲۴ ساعت گذشته بیش از ۲۰۰ بار آتش بس در الحدیده را نقض کرده است. نقض آتش بس الحدیده در حالی است که سازمان ملل نسبت به این مسأله سکوت پیشه کرده است.
تاسف میقاتی از تصمیم عربستان برای اخراج سفیر لبنان
نخست وزیر لبنان نسبت به تصمیم عربستان مبنی بر فراخوان سفیر خود از بیروت و ضرب الاجل ۴۸ ساعته به سفیر لبنان برای ترک ریاض ابراز تاسف کرد.
به گزارش شبکه خبری المنار، نجیب میقاتی گفت: ما همواره مخالف خود را با هر گونه توهین به عربستان سعودی اعلام داشته و در بیانیه شورای وزیران تاکید کردیم که تلاش برای احیای روابط تاریخی میان لبنان و برادران عرب آن، جزو اولویت هایمان است.
وی افزود: ما همچنین بر تمایل خود نسبت به تقویت روابط میان لبنان و کشورهای شورای همکاری تاکید کرده ایم.
میقاتی گفت: ما دو روز پیش نیز اعلام کردیم که اظهارات جورج قرداحی که قبل از تصدی پست وزارت اعلام کرده است، نظر دولت نیست. ما همچنین بر روابط میان لبنان و کشورهای شورای همکاری تاکید و ابراز امیدواری کردیم که روابط لبنان و عربستان به ویژه روابط لبنان و کشورهای عربی استحکام خود را بازیابد.
عصر جمعه عربستان در اعتراض به اظهارات جورج قرداحی، وزیر اطلاع رسانی لبنان که گفته بود تجاوز به یمن یک جنگ بیهوده است، سفیر خود را از بیروت فراخواند.
تنش میان عربستان و لبنان در حالی است که اخیرا نقل قولی از «جورج قرداحی» وزیر اطلاع رسانی لبنان درباره تجاوز ائتلاف سعودی به یمن در رسانه ها منتشر شد.
قرداحی دوشنبه شب در برنامه "برلمان شعب" (پارلمان ملت) شبکه تلویزیونی الجزیره جنگ به راه افتاده توسط کشورهای ائتلاف عربی -آمریکایی به سرکردگی عربستان و امارات علیه یمن را محکوم کرد.
وی یادآور شد: حوثی ها در یمن در حال دفاع از خود در برابر "اقدامات تجاوزکارانه عربستان و امارات" هستند.
در پی این اظهارات عربستان، کویت، بحرین و امارات متحده عربی سفرای بیروت را احضار کردند.
رسانه های لبنان پس از انتشار این مصاحبه گفتند، به دنبال اظهارات قرداحی در مورد جنگ یمن، بحران سیاسی جدیدی در افق میان لبنان و عربستان نمایان شده است.
در همین رابطه شبکه تلویزیونی "ام تی وی" به نقل از منابع سعودی که نامشان را ذکر نکرد، اعلام کرد: به دلیل اظهارات قرداحی، ما هم اکنون با یک بحران شدید سیاسی روبه رو هستیم.
"شربل وهبه" نیز در ماه می گذشته به عنوان وزیر خارجه وقت لبنان به دنبال اظهاراتش که برخی صحبت هایش را علیه عربستان و کشورهای شورای همکاری خلیج فارس و توهین آمیز تلقی کردند، از کار برکنار شد.