بسته ویژه خبری «تابناک» هر روز سعی دارد با انتخاب تیترهایی، شما را در جریان اخباری مهم و اثرگذار قرار دهد که قطعا باید شنیده و خوانده شوند. در این بسته خبری، نگاهی به آخرین مواضع جناحهای سیاسی و تحولات مهم داخلی انداخته میشود که مخاطبان با مطالعه آن به رهیافتهای مهمی از سیر وقایع اثرگذار کشور دست خواهند یافت.
کوثری: این بالا پایین رفتن دلار حباب است
اسماعیل کوثری، نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی درخصوص گرانی نرخ دلار و افت برخی شاخصها پس از پایان مذاکرات، در حالی که دولت گفته بود معیشت مردم را به مذاکره گره نمیزنیم، گفت: ببینید اینها در اصل یک بازی است در بورس و سایر حوزهها. اصل قضیه این است، مذاکرهای که ما میکنیم برای این است که تحریمها را برداریم، وگرنه ما مذاکره را با موضوعات داخلی گره نمیزنیم.وی در گفت و گو با ایلنا ادامه داد: قطعا و یقیناً طرف مقابل میداند، از آنجا که خلاف وعدههایی که داده بودند و تعهداتی که داشتند، عمل کردند و ما به تعهدات خودمان در برجام عمل کردیم، اکنون موضع منطقی، موضع جمهوری اسلامی ایران است. در نتیجه ما میگوییم باید تمام تحریمها برداشته شود و اگر برداشته نشود، دیگر مذاکره معنا ندارد، لذا اینکه در داخل یک ذره میبرند بالا و یک ذره میآورند پایین، اینها حباب است و انشاءالله سیاست دولت این است که جلوی اینها گرفته شود و این موارد به آنجا [مذاکره] گره نخورد.
وزیر کشور: درگیری افغانستان با ایران در مرزهای شرقی سوء تفاهم بود
وزیر کشور در پاسخ به پرسشی درباره درگیری اخیر در مرزهای شرقی کشور گفت: درگیری افغانستان با نیروهای مرزی ایران سوء تفاهم بود. وحیدی تاکید کرد: این درگیری براساس سوء تفاهم شکل گرفت که افغانستان متوجه شد اشتباه کرده است. وی ادامه داد: اکنون مساله مهمی در مرز شرقی ما با افغانستان وجود ندارد و وضعیت کاملاً آرام است. کار کشور هیچ گونه وابستگی به طرف مقابل ندارد و بودجه ۱۴۰۱ نیز با فرض ادامه تحریم نوشته شده است.
رئیس نظام پزشکی: خیلی از پزشکان زیر خط فقر هستند
رئیس نظام پزشکی گفت: فقط دو درصد پزشکان زندگی لاکچری دارند و حساب جامعه پزشکی را باید از حساب آن دو درصد لاکچری جدا کرد. باقی پزشکها مشکلات و مسائل سایر مردم را دارند. بسیاری از پزشکها زیر خط فقر هستند مانند خیلی از مردم. در میان پزشکان هم مثل سایر اقشار یکی دو درصد متمول و با زندگی لاکچری وجود دارد که نباید کل زندگی پزشکان را به حسا آنها گذاشت.
اقتصاد را با دستورهای نظریهپردازان لیبرال انجام بدهیم که نتیجهاش هم میشود آنچه الان میبینید
سردار فدوی: اما برخی موارد که انجام نشده، این چشماندازها را تحت تاثیر قرار میدهد. عدالت یکی از اهداف و چشم اندازهای اسلام، انقلاب اسلامی و نظام ماست و یکی از بیشترین مواردی که در دستورات، بیانات و ابلاغات امامین انقلاب اسلامی وجود دارد، مساله عدالت است. یکی از نشانه های عدالت این است که در جامعه فقر نباشد، یعنی اگر شما فقری را میبینید، به این معناست که عدالت هنوز کامل اجرا نشده است؛ برای همین است که امام خامنهای وقتی که درباره توسعه صحبت میشود و از عدالت صحبت نمیشود، عدالت را جزو شروط الزامی میدانند. در فرمولهای لیبرالی توسعه، موضوع عدالت اصلا مطرح نیست و متاسفانه یکی از عللی که الان گرفتار هستیم این است که بجای اینکه دستورات اسلام را اجرا کنیم، اقتصاد را با دستورات نظریهپردازان لیبرال انجام بدهیم که نتیجهاش هم میشود آنچه الان میبینید.
قالیباف: عنابستانی به سرباز سیلی نزد؛ هُل داد
محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی پیش از ظهر امروز و در آستانه ۱۶ آذر روز دانشجو، در جمع دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی با گرامیداشت شهدای روز دانشجو از ۱۶ آذر ۱۳۳۲ تا ۱۶ آذر دی ماه ۱۳۵۹ و بعد از آن و نیز شهدای هستهای، به سؤالات مطرح از سوی نمایندگان تشکلهای دانشجویی در این جلسه اشاره کرد و در پاسخ به آنها اظهار داشت: تحول در حکمرانی بزرگترین چالش امروز ماست و در بیست سال گذشته در جلسات مختلف به این مسأله اشاره کردهام. رئیس مجلس شورای اسلامی در ادامه با بیان اینکه قانون هیات نظارت بر رفتار نمایندگان اصلاح میشود، به سؤالات مطرح درباره ماجرای علی اصغر عنابستانی، نماینده مردم سبزوار و برخورد وی با سرباز راهور پاسخ داد و اظهار داشت: معتقدم در این باره هیات نظارت بر رفتار نمایندگان باید محکمتر پیگیری میکرد، اما مامور قانون هم نباید خلاف قانون عمل کند. قالیباف افزود: آقای عنابستانی در این ماجرا به سرباز سیلی نزده و فقط او را هل داده بود، بنابراین نباید هر آنچه در فضای مجازی مطرح میشود، تکرار کنیم. وی خاطرنشان کرد: البته در دوره قبل نمایندهای به گمرک رفت و تخلفی مرتکب شد، اما از او پشتیبانی شد، اما در این دوره هیات نظارت بر رفتار نمایندگان به این نتیجه رسید که باید پرونده به دادگاه برود.
مذاکرات چند ماه طول خواهد کشید
غلامعلی رجایی، فعال و تحلیلگر سیاسی، درباره این دور از مذاکرات «نامهنیوز» گفت: «واقعیت این است که آمریکاییها در عمل به مذاکرات برگشتهاند و دیگر فرقی نمیکند در اتاق مذاکرات نشسته باشند یا اتاق بغلی؛ مهم این است که دیدیم اروپاییها بدون نظر آمریکا سخنی نمیگفتند. حالا زمان آن رسیده است که ایران و آمریکا به عنوان دو کشوری که سرنوشت مذاکرات در گرو تصمیم آنهاست، تجدیدنظر کنند و واقعا بخواهند که به نتیجه برسند». او تصریح کرد: «به نظر میرسد که مذاکرات چندماه طول خواهد کشید اما مواضع طرفین تعدیل میشود». رجایی در پایان در پاسخ به این پرسش که آیا مواضع شخصی مذاکرهکنندگان ایرانی بر نتیجه مذاکرات تأثیرگذار خواهد بود یا خیر، گفت: «مواضع و دیدگاههای شخصی تیم مذاکرهکننده حتی آقای باقری کنی به عنوان عضو ارشد تیم مذاکره، هیچ تأثیری در نتیجه نهایی نخواهد داشت زیرا در موضوع برجام حتی دولت تصمیمگیر نیست، چه رسد به تیم مذاکرهکننده؛ اما فرای همه این بحثها من فکر میکنم برجام احیا خواهد شد.»
در صورت احیای برجام دلار ۱۸ هزار تومان میشود
مجله سرشناس اکونومیست پیشبینی کرده است که قیمت دلار به ۱۸ هزار و ۵۰۰ تومان خواهد رسید. مجله سرشناس اکونومیست در ارزیابی شاخصهای کلان اقتصادی ایران برای سال های آینده (تا سال ۲۰۲۶) پیش بینی کرده است که قیمت دلار آمریکا در یک کاهش ممتد به ۱۸ هزار و ۵۰۰ تومان خواهد رسید. این مجله معروف معتقد است که توافق محدودی بر سر برنامه هسته ای ایران در مذاکرات وین انجام خواهد شد و پس از آن شاهد کاهش قیمت دلار آمریکا و سایر ارزهای خارجی در بازار خواهیم بود، به طوری که دلار آمریکا در سال ۲۰۲۳ به ۱۸ هزار ۵۰۰ تومان خواهد رسید. اکونومیست پیش بینی کرده است که قیمت دلار در سال آینده میلادی ۲۰ هزار و ۶۰۰ تومان خواهد بود و در سال ۲۰۲۳ به ۱۸ هزار و ۵۰۰ تومان می رسد. اما پس از آن به تدریج افزایش قیمت داشته و در سال ۲۰۲۶ به ۲۸ هزار و ۷۰۰ تومان می رسد. که این پیشبینیها با آنچه در فضای داخلی ایران انجام می شود تفاوتهای اساسی دارد و بر متغیرهای بلندمدت اقتصاد کلان مبتنی است. اعداد پیش بینی شده توسط اکونومیست رُند شده است.
مذاکرات به نتیجه نمیرسد؛ دولت فکر گرانی باشد
محمد غرضی درباره ارزیابی مذاکرات وین گفت: دو بی اعتماد رو به روی هم نشسته اند و بالاجبار باید مذاکره کنند ولی اهداف هر کدام متفاوت است. ایران می گوید آنها باید تحریم ها را بردارند، آنها هم مسائلی مثل بمب اتمی را مطرح می کنند بنابراین بین طرفین مذاکره خیلی فاصله وجود دارد. وی افزود: در پایان مذاکره دو طرف از هم خداحافظی نمی کنند ولی می گویند «می خواهیم برویم با پایتخت های مان صحبت کنیم.» معتقدم کار به نتیجه نرسیده است. جریان آمریکایی نمی داند از ایران چه می خواهد و نمی تواند خواسته اش را بیان کند چون آنها تحریم کردند، از این طرف ایران هم مظلوم واقع شده است. این فعال سیاسی اظهار کرد: مذاکرات به جایی نمی رسد، دو بی اعتماد وقتی رو به روی هم برای مذاکره قرار می گیرند، به نتیجه نمی رسند. معتقدم با به نتیجه نرسیدن مذاکرات، هیچ اتفاقی نمی افتد. ایران تحت ظلم آمریکایی قرار می گیرد باید حکومت مشکل گرانی داخل را حل کند، چون مشکل گرانی داخلی ناشی از رانت خواری است. غرضی تأکید کرد: سه کیلو کاغذ روزنامه در آمریکا یک دلار است اما در ایران یک کلیو کاغذ روزنامه یک دلار است. در همه زمینه ها قیمت ها در ایران گران تر از آمریکاست. اینها هم ناشی از رانت خواری است. دولت باید توانایی این را داشته باشد که بتواند رانت خواری را به حداقل برساند آن وقت گرانی هم مقداری کمرش می شکند.
مطهری: فعالان سیاسی سکوت کرده اند چون امید بازگشت به قدرت ندارند
نماینده سابق مجلس شورای اسلامی معتقد است که شرایط به شکلی شده که فقط افراد مشخص میتوانند وارد مجلس، دولت و نهادهای دیگر شوند؛ افرادی که نظرات رسمی نظام را تکرار کنند. مطهری می گوید: در بین دو گروه اصلاحطلب و اصولگرا افراد و احزابی هستند که از گروه و جناح خود انتقاد میکنند و مسئولیت پذیر هستند. اگر گروهی سکوت کرده، شاید به این علت باشد که دیگر امیدی به بازگشت به قدرت سیاسی ندارند و تصور میکنند راهی برای ورود آنها به حاکمیت نیست و دیگر نمیتوانند مؤثر باشند.وی ادامه داد: با روشی که شورای نگهبان در پیش گرفته و در انتخابات ریاست جمهوری و مجلس شاهد آن بودیم، میتوان ریشه این سرخوردگی را دید. دیگر برای افراد مستقل و آزادهای که اهل فکر و اظهارنظر هستند، جایی در سیاست کشور نیست، مگر این که نظام رویه خود را تغییر دهد. شرایط به شکلی شده که فقط افراد مشخص میتوانند وارد مجلس، دولت و نهادهای دیگر شوند، افرادی که نظرات رسمی نظام را تکرار کنند و از خودشان نظری نداشته باشند. به همین دلیل انگیزهای برای بسیاری از افراد وجود ندارد که بخواهند مشارکت سیاسی داشته باشند.
ایمانی: اصولگراها از جهت تشکلی،یک قدم از اصلاحطلبان جلوتر هستند
ناصر ایمانی: با رویه جدید در انتخابات ۹۸ از تمامی احزاب و تشکلها در شهرهای مختلف دعوت به همفکری و همکاری شد و فرد محوری را پیش نبردند و این وضعیت تا حالا ادامه پیدا کرده. اما در جماعت اصلاحطلب، شکلگیری این فرآیند تاخیر دارد و هنوز به این فرآیند نرسیدهاند. اصولگراها از جهت تشکلی، یک قدم از اصلاحطلبان جلوتر هستند. میان اصلاحطلبها هنوز این بحث وجود دارد که نظر خاتمی و موسوی خوئینیها و کروبی چیست؟ اما در میان اصولگرایان این موضوع را کمتر می شنوید.