طرح مدیریت هوشمند بالاخره اجرایی شد، اما به شکلی عجیب و با تعجیلی یک هفتهای و سوال برانگیز!
به گزارش «تابناک»، اوایل شهریورماه طرحی در دستور کار ستاد ملی مقابله با کرونای کشورمان قرار گرفت که هدف از آن، ایجاد تغییرات اساسی در محدودیتهای کرونایی وضع شده در کشورمان و بازگشت زندگی به روال عادی بود. طرحی که ابتدا قرنطینه هوشمند نامیده میشد و وزیر بهداشت بر اجرای قریب الوقوع آن با سرعت گرفتن واکسیناسیون در کشور تاکید داشت، اما اجرایش بارها به دلایل ناگفته به تعویق افتاد و در نهایت ستاد ملی تصمیم به اجرای آن به صورت پایلوت در چند استان کشورمان گرفت، اما این تدبیر هم نتوانست به تاخیرها در اجرای آن پایان دهد.
تاخیرهایی که تکرارشان موجب شکل گیری گمانه زنیهایی شد که از جمله آنها نگرانی از شیوع سویه جدید ویروس کرونا، اومیکرون در جهان بود. تهدیدی جدید و جدی که حتی موجب شد به رغم سرعت چشمگیر واکسیناسیون علیه کووید ۱۹ در کشورمان، کمیته علمی کرونا خواستار بازنگری در بازگشایی مدارس و دانشگاهها در کشورمان شود که البته در نهایت مورد تایید ستاد ملی مقابله با کرونا قرار نگرفت و تغییری در تصمیمات اتخاذ شده به وجود نیاورد.
این در حالی بود که گزارشهای منتشر شده از جلسات ستاد ملی حکایت از مسکوت ماندن طرح قرنطینه هوشمند داشت. سکوتی که به شکلی عجیب در ساعات گذشته شکسته شد و به فاصله کوتاهی به اجرای این طرح در کشورمان گره خورد تا موجبات شگفتی بسیاری را فراهم آورد، آن هم در شرایطی که سوالات و ابهامات زیادی در خصوص چگونگی اجرای این طرح –که حالا مدیریت هوشمند نام دارد-، مطرح است و اساسا اطلاعات چندانی درباره آن به مردم داده نشده است.
اما درباره چه شروعی سخن میگوییم و چرا آن را عجیب میخوانیم؟ برای یافتن پاسخ این سوال لازم است به واپسین ساعات روز گذشته بازگردیم که معاون «بهداشت» وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشورمان در گفتگو با یک خبرگزاری وعده اجرای طرح مدیریت هوشمند از امروز را داد، بی آنکه چنین خبری در پایگاه وزارت بهداشت منتشر شده یا هیچ مقام مسئولی در این خصوص اظهار نظر کرده باشد. خبری که با گره خوردن به سکوت مسئولان در این خصوص تا پایان ساعت کاری امروز، اوضاع را عجیبتر کرد تا در نهایت در گفت و گوی یکی دیگر از مسئولان وزارت بهداشت با شبکه خبر، مشخص شود که صحت داشته است.
آن گونه که معاون فنی مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت بعد از ظهر امروز در گفتگو با رسانه ملی مطرح کرد، این طرح از امروز اجرایی شده و بر اساس آن «در گام نخست بلیت خطوط ریلی، هوایی و برون شهری به افراد واکسن نزدهها فروخته نمیشود.» ممنوعیتی که با رونمایی از سامانه «سکوی امید» اجرایی خواهد شد که در مراجعه به آن، دو شرط مهم برای خرید بلیت اعمال خواهد شد: «بعد از ثبت کد ملی افراد، ۲ استعلام سامانهای از وزارت بهداشت دریافت میشود؛ اولا فرد واکسن تزریق کرده باشد و دوما فرد بیمار نباشد.»
آن گونه که فرهادی گفته، وزارت کشور ناظر سامانه سکوی امید است که با سامانههای وزارت بهداشت در ارتباط است و بر اساس تدابیر اتخاذ شده در آن، «ناوگان هوایی به دلیل داشتن سیستم تهویه مناسب با صد درصد ظرفیت و ناوگان ریلی و زمینی نیز با حداکثر ۸۰ درصد ظرفیت، بلیت میفروشند»؛ با این یادآوری که به گفته این مقام مسئول، «پاشنه آشیل طرح مدیریت هوشمند، نظارت بر روند اجرای طرح است»!
تامل در سخنان معاون فنی مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت به خوبی نشان میدهد که به رغم اجرای این طرح از روز جاری، هنوز نگرانی در خصوص نظارت بر روند اجرای آن مرتفع نشده است. اشکالی که میتواند در فرجام این طرح تاثیر گذاشته و حتی به تغییر و یا توقف آن در آینده منجر شود. دورنمای نامطلوب طرحی که ماه هاست در دست مطالعه و بررسی قرار دارد، اما بی آنکه اجرایش در ستاد ملی مقابله با کرونا مصوب شود، در دست اجرا قرار گرفته است، آن هم یک هفته مانده به رسیدن آخرین موعد اجرای در نظر گرفته شده!
این نکتهای است که از خلال بررسی
ابلاغیه معاونت امنیتی و انتظامی وزارت کشور به دست میآید که در آن بر اجرای طرح در ۵ فاز (مرحله) تاکید شده و یادآوری شده که موعد اجرای فاز نخست طرح، روز یکشنبه، ۲۱ آذرماه خواهد بود؛ موعدی که پیش از رسیدنش «طرح مدیریت هوشمند کرونایی در بستر سامانه امید» اجرایی شده و نه چرایی این تعجیل توضیح داده شده و نه معلوم است که ساختارهای مورد نیاز برای اجرای آن فراهم آمده و آغاز به فعالیت کرده اند یا خیر؟! اتفاقی که قطعا بدترین شروع برای طرحی است که قرار است در همه امور روزمره جامعه به کار بسته شود و به مدد آن شرایطی فراهم آید که به تاکید مسئولان، همزیستی با کرونا را مقدور خواهد کرد!
برای دریافت نسخه نهایی دستورالعمل طرح مدیریت هوشمند (به صورت فایل pdf) اینجا را کلیک کنید
دریافت فایل پروتکلهای بهداشتی مراکز تهیه، توزیع و عرضه مواد غذایی