۳ عامل بنیادی در افت بورس کدامند؟

غیبی پور کارشناس اقتصادی گفت: بورس می تواند منابع بیشتری جذب کند ولی در شرایطی که تورم شدید داریم و بعضی از کالاها تا ۴۰ درصد تورم دارند، انگیزه های تولید و سرمایه گذاری و معاملات بورسی کم می شود.
کد خبر: ۱۰۹۳۹۱۷
|
۲۷ آذر ۱۴۰۰ - ۲۰:۴۷ 18 December 2021
|
5812 بازدید

به گزارش بورس تابناک، سیاوش غیبی پور کارشناس اقتصادی درباره وضعیت منفی بازار بورس گفت: چند عامل در این موضوع تاثیر دارد.  در هفته های اخیر تاحدودی تغییر در کالاهایی که مردم به عنوان مصرف به آنها نگاه نمی کنند و فقط نگاه سرمایه ایی دارند از جمله، ارز، خودرو، مسکن،  سکه و... به سمت  مبادله ایی سوق پیدا کرده و می خواهند تولید درآمد کنند که از مهمترین موانع این روزهای بورس بشمار می‌آید. موضوع دیگر، بحث مذاکرات را داریم. به هر حال خروجی بورس از عملکرد اقتصاد و سیاست برمی‌آید و تا زمانی که نشانه های بین المللی رونق داشته باشد خیلی از پنجره های بورسی هم شرایط بهتری دارند (چه در داخل و چه در خارج). اما اگر پنجره های تحریمی پابرجا باشد روی داده های بورسی کوتاه مدت اثر می گذارد و بخشی از این قرمز بودن بخاطر ابهام در مذاکرات بود.

او با اشاره به نقش لایحه بودجه در تابلوهای بورس به عنوان سومین عامل جدی، تصریح کرد: بخش عظیمی از بودجه انبساطی است که بخشی از آن به سمت اوراق می آید و افراد به راحتی پول را به جای اوراق می دهند و بدون دردسر سود تضمین شده می گیرند. اگر خرید و فروش اوراق فراگیر شود و رشد هم بیشتر باشد آن بخش ورود به بورس و معاملات بورسی کم رنگ می شود و این یک منطق اقتصادی دارد. اگر ما جاذبه را در بازار حاشیه بورس که همان اوراق است بیشتر کنیم وضعیت بورس کم رنگ می شود و آن بودجه انبساطی که ارائه شده و خیلی از منابعی که قرار است رشد ۴۰ الی ۵۰ درصدی داشته باشند روی متغیر درآمد و مالیات شرکت های بزرگ تاثیر می گذارد که اثر خوبی نداشته باشد.

این استاد دانشگاه در پاسخ به این پرسش که  آیا افزایش قیمت گاز برای صنایع در بودجه ۱۴۰۱ به عنوان یکی از دلایل بنیادی و یکی از سیگنال های منفی بازار بورس است؟ افزود: یکبار در سال ۹۳ و ۹۴ این اتفاق افتاد و شرکت های تولیدی داده های خوراک پتروشیمی و گاز را به شدت افزایش دادند و شرکت های زیرمجموعه بورسی که در این ردیف ها قرار داشتند آسیب جدی دیدند. اگر دوباره همین روال در صنایع پتروشیمی و خوراک پتروشیمی اتفاق بیفتد حتما بر روی درآمدهای بورسی و شرکت های بورسی تاثیر منفی خواهد گذاشت.

غیبی پور در پاسخ به سئوال دیگر بازار که  راهکار دولت در این وضعیت بازار بورس باید چگونه باشد، اظهار کرد: بورس یک بخش از اقتصاد است یا می توان گفت بورس یک تعادلی از همه بخش های اقتصاد است. اگر بخواهیم از تورم شروع کنیم باید مسیر دولت هدف گذاری تورمی شود همچنین در مسیر دستمزدها باید جبران تورم شود حتی وابستگی به فروش نفت باید کم شود و تولید داخلی  افزایش پیدا کند. اگر همه این ها را کنار بگذارید یک بخشی هم مربوط به بورس است که اگر جاذبه این فعالیت ها کمتر باشد، بورس می تواند منابع بیشتری جذب کند و سهم بیشتری در اقتصاد ایجاد کند ولی در شرایطی که  تورم شدید داریم و بعضی از کالاها تا ۴۰ درصد تورم دارند، انگیزه های تولید و سرمایه گذاری و معاملات بورسی کم می شود. باید قبول کرد اولین اولویت بودجه کشور با توجه به اینکه انبساطی است و همین امر تورم زاست ولی دولت سیزدهم باید تورم را در سال آینده مهار کند.

این کارشناس در پایان و در پاسخ به این سئوال که  برخی از تحلیلگران انتظار داشتند سیاست گذاری های دولت در راستای حمایت از بازار بورس باشد اما افزایش هزینه های انرژی در بودجه ۱۴۰۱ موجب شوکه شدن بازار سرمایه و حتی منفی شدن آن شد. آیا این شوکی که به بازار وارد شده از بین می رود یا خیر؟ پاسخ داد: این شوک برنمی گردد چون قانون بودجه یک پیشنهاد است و هنوز نهایی نشده است.

منبع: بازار

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟