بین الملل تابناک: دور جدید و هشتم مذاکرات وین تا ساعاتی دیگر با حضور دیپلماتهای ارشد گروه ۱+۴، اتحادیه اروپا و ایران آغاز خواهد شد. مذاکراتی که در چند دور قبل علی رغم اختلافات جدی طرفین پیشرفت هایی داشته است.مذاکره کنندگان در دور قبل که در دو نوبت پیگیری شد، پس از نزدیک به سه هفته گفتوگو درباره متن مشترک و مبنای ادامه گفتوگوها به توافق رسیدند. انگلیس، آلمان و فرانسه ابتدا بحث در مورد متون پیشنهادی ایران را نمیپذیرفتند و اصرار داشتند که مذاکرات برمبنای پیشنویس دور قبل دنبال شود.
نماینده دائم روسیه در سازمانهای بین المللی در وین روز دوشنبه در حساب توییتری خود نوشت: در نشست کمیسیون مشترک برجام، طرفها موافقت کردند که روند تهیه پیش نویس برای دستیابی به توافق در اسرع وقت را تشدید کنند.
میخائیل اولیانوف در حساب توییتری خود در خصوص مذاکرات وین که امروز از سر گرفته شده است نوشت: در نشست کمیسیون مشترک برجام، امروز هشتمین دور مذاکرات وین آغاز شد. شرکت کنندگان بحثهای حرفهای و نتیجه محور داشتند. آنها به خصوص موافقت کردند که روند تهیه پیش نویس برای دستیابی به توافق در اسرع وقت را تشدید کنند.
علی باقری مذاکره کننده ارشد جمهوری اسلامی ایران امشب (دوشنبه) بعد از نشست کمیسیون مشترک برجام در اظهاراتی در جمع بندی مباحث مورد گفتوگو در نشست امروز اعلام کرد: امروز نشست کمیسیون مشترک برجام در آغاز دور هشتم گفتوگوهای وین برگزار شد. در این نشست طرفهای مختلف از جمله هماهنگ کننده کمیسیون مشترک برجام بر موفقیت آمیز بودن دور قبلی گفتوگوها تأکید و اذعان داشتند که پیشرفتهای خوبی در دور قبلی گفتوگوها حاصل شده و چارچوب مناسبی برای پیشبرد گفتوگوها فراهم شده است.
وی افزود: نکته مهم در این نشست این بود که نمایندگان کشورهای مختلف در این نشست بر اهمیت اولویت داشتن رسیدگی به موضوع رفع تحریمها و راستی آزمایی و تضمین در دور هشتم گفتوگوهای وین تأکید داشتند و بر همین اساس قرار شد از صبح فردا (سهشنبه) گفتوگوها با موضوع رفع تحریمها و نیز تأکید بر بررسی پیشنهادهای جمهوری اسلامی ایران در زمینه دو موضوع مهم راستی آزمایی و تضمینها آغاز شود و در ادامه نیز مسائل و موضوعات مرتبط با تحریمهای مالی و بانکی مورد بررسی در نشست کارگروههای مشترک بین نمایندگان ایران و ۱+۴ قرار بگیرد.
شبکه اسکای نیوز به نقل از وانگ کوان نماینده چین در مذاکرات وین گزارش داد که موارد اختلاف میان میان طرف های ایرانی و سه کشور اروپایی در حال کاهش یافتن است.
وی گفت: دور جدید مذاکرات وین بر رفع تحریم های ایران متمرکز خواهد بود.متن مشترکی درباره رفع تحریم های ایران داریم. امکان دستیابی به توافق با ایران تا پیش از فوریه ۲۰۲۲ وجود دارد.
«رابرت مالی»، نماینده آمریکا در امور ایران مدعی شده کشورش با آنچه به گفته او «توافق بدتر» نسبت به برجام است موافقت نخواهد کرد.
رابرت مالی در مصاحبهای با پایگاه «نیویورکر» مدعی شده پیشرفتهای هستهای ایران در مدت ۵ ماهه وقفه در مذاکرات وین باعث شده برجام به سمت تهی شدن از منافع منع اشاعهای حرکت کند.
به نوشته نیویورکر، رابرت مالی تصریح کرده زمانی که دور جدید مذاکرات وین در اواخر ماه نوامبر از سر گرفته شده برنامه هستهای ایران از محدودیتهای وضعشده در برجام عبور کرده بود.
رابرت مالی ادعا کرد: «این پیشرویهایی که آنها میکنند به مرور آن توافق را از مزایای منع اشاعهای که ما بر سر آن چانهزنی کرده بودیم تهی میکند.»
رابرت مالی در مصاحبه با نیویورکر اضافه کرد: «ما با توافق بدتر موافقت نخواهیم کرد زیرا ایران برنامه هستهای خودش را تقویت کرده است.» او همچنین مدعی شده ممکن است زمانی برسد که تلاش برای احیای برجام «مثل تلاش برای احیای یک جسد مرده خواهد بود.»
رابرت مالی در حال حاضر سرپرستی هیأت مذاکرهکننده آمریکا در مذاکرات وین را بر عهده دارد. ایران با توجه به آنکه آمریکا از برجام خارج شده و عضو این توافق نیست اجازه حضور نمایندگان آمریکا در مذاکرات ایران و گروه ۱+۴ را نداده است.
علی باقری مذاکره کننده ارشد جمهوری اسلامی ایران که صبح امروز (دوشنبه) ششم دی ماه به منظور شرکت در دور هشتم مذاکرات ایران و گروه ۱+۴ برای رفع تحریمها وارد وین شد، در ادامه رایزنیهایش در پایتخت اتریش با مذاکره کننده ارشد فرانسه به صورت دوجانبه به گفتوگو نشست.
وی پیش از این هم با نمایندگان روسیه و چین به صورت سه جانبه ملاقات کرد و دیداری دوجانبه نیز با انریکه مورا هماهنگ کننده کمیسیون مشترک برجام داشت.
علی باقری کنی، وانگ کوان و میخائیل اولیانوف هم اکنون در هتل کوبورگ در حال رایزنیهای دیپلماتیک پیش از برگزاری نشست کمیسیون مشترک برجام هستند.
نشست افتتاحیه کمیسیون مشترک ساعت ۱۸ به وقت محلی وین (۲۰ و ۳۰ دقیقه به وقت تهران) برگزار خواهد شد.
در همین راستا، علی باقری مذاکره کننده ارشد جمهوری اسلامی ایران و هیأت همراه صبح امروز برای شرکت در دور هشتم مذاکرات ایران و گروه ۱+۴ وارد وین شد.
حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز صبح امروز (دوشنبه) در جمع خبرنگاران گفت: امروز دور جدید مذاکرات در وین شروع میشود، از جمله موضوعاتی که در دستورکار ماست بحث تضمین و راستی آزمایی است. فکر می کنم با توجه به اینکه امروز سند مشترک و قابل قبولی روی میز مذاکره کنندگان داریم که آنها را اسناد یک دسامبر و ۱۵ دسامبر میخوانیم هم در موضوع هستهای و هم در بحث تحریمها، یعنی دیگر سند ژوئن ۲۰۲۱ را کنار گذاشتیم، به سند جدید و مشترکی رسیدیم.
وزیر خارجه خاطرنشان کرد: از امروز مذاکرات ما حول آن سند مشترک شروع میشود، از جمله موضوعات در دستورکار در مذاکرات جاری ما بحث تصمین و راستی آزمایی است.
وی گفت: برای ما مهمترین مسئله این است که باید در ذیل این واژه ها و موضوعات به نقطهای برسیم که اولا نفت ایران به آسانی و بدون هیچ منعی فروخته شود و پول نفت به صورت ارزی در حسابهای بانکی ایران وارد شود و ما از همه مزایای اقتصادی در برجام پیش بینی شده بتوانیم استفاده کنیم.
یک منبع نزدیک به تیم مذاکره کننده نیز با بیان اینکه تیم ایران با قدرت و آماده به وین میرود و تا زمانی که لازم باشد برای ادامه گفت وگوها در این شهر خواهد ماند، تاکید کرد: ما اسیر ضربالاجلهای ساختگی نخواهیم شد.
این منبع نزدیک به تیم مذاکره کننده ایران با بیان این مطلب، افزود: با توافق درباره مسایل شکلی مذاکرات در دور پیشین، مذاکره کنندگان قرار است در دور آتی درباره محتوا گفت وگو کنند. اگر طرفهای دیگر آماده تمرکز بر گفت وگوهای محتوایی باشند، میتوانیم رو به جلو حرکت کنیم.
وی تصریح کرد: تیم ایران با قدرت و آماده به وین میرود و تا زمانی که لازم باشد برای ادامه گفت وگوها در این شهر خواهد ماند.
او ادامه داد: ایران متعهد به دستیابی به یک توافق خوب در کوتاهترین زمان ممکن است اما ما اسیر ضربالاجلهای ساختگی نخواهیم شد و این ضربالاجلها باعث تغییر خطوط قرمز ما نخواهند شد. برای ما حالت اضطراری در مذاکرات وجود ندارد.
وی افزود: پیشرفت حاصل شده درباره متون مربوط به موضوعات هستهای در دور قبل حاکی از تعامل جدی ایران است. الان نوبت طرفهای مقابل است تا حسن نیت خود را در رابطه با موضوعات تحریمی نشان دهند. پیشرفت در دور آتی منوط به رویکرد طرف مقابل دارد.
این منبع درباره گلایههای طرف ایرانی از تیم فرانسوی در مذاکرات گفت: الان قضاوت نمیکنیم. منتظر میمانیم تا ببینیم آیا آنها در دور آتی مذاکرات نقش توافق خراب کن یا توافق درست کن خواهند داشت.