گرانی کالاهای اساسی به خصوص مواد غذایی، تاثیر مستقیم در کوچک شدن سفرههای مردم دارد؛ قیمتهایی که از زمان روی کار آمدن دولت سیزدهم همچنان رو به افزایش است و اعتراض و حتی فریادهای نمایندگان مجلس شورای اسلامی را به دنبال داشته است.
به گزارش «تابناک»؛ دولت سیزدهم با وعده بهبود معیشت مردم روی کار آمد؛ منتها هنوز نتوانسته این وعده را محقق کند. اتفاقی که نتیجهای جز فشار معیشتی بر مردم و اختلال در تامین نیازهای روزمره آنها ندارد. این موضوع به صحن علنی مجلس هم کشیده شد و نمایندگان مجلس به انحای مختلف از گرانیها انتقاد کردند.
در جلسه علنی امروز موضوع گرانیها چندین بار از سوی نمایندگان مطرح شد؛ از جمله آن جبار کوچکی نژاد، نماینده رشت بود که گفت: این روزها گرانی در بازار بیداد میکند، به طوری که نه تنها قیمت کالاها افزایش پیدا کرده که حتی نان هم گران شده است. مردم از وضعیت کنونی ناراضی هستند و انتظار دارند دولت بیشتر در میدان حضور یافته و نظارت جدی بر بازار اعمال کند. مردم به شدت از آشفتگی موجود در بازار و روند رشد قیمتها گلایه دارد؛ لذا باید دولت ورود جدی به این موضوع داشته باشد.
اصغر سلیمی، نماینده سمیرم نیز اظهار کرد: امروز شاهد افزایش قیمتها هستیم که زندگی را برای مردم سخت کرده و تأمین حداقلهای زندگی نیز مشکل شده است. شاید یادمان رفته به جای ترمز، پایمان را روی گاز فشار میدهیم. قیمت مسکن در کشور میلیاردی و خرید آن برای بسیاری رویا و غیرممکن شده است و پولی که باید برای خرید خانه پس انداز میشد، اکنون کفاف رهن همان خانه را هم نمیدهد.
علیرضا پاک فطرت نماینده شیراز گفت: متاسفانه دولت، وزارت صمت و سازمان تعزیرات بازار را رها کردهاند. هر هفته اقلام خوراکی و مصرفی گرانتر میشود، بازار ثبات ندارد و مردم نگران بی ثباتی قیمتها هستند. وزیر صمت و مدیران تعزیرات چرا تحریمها را بهانه و بازار را رها کرده اند و اجازه میدهند، عدهای جیب مردم را خالی کنند؟ ثبات بازار اهمیت بسیاری دارد، اما سیاست زدگی بر اقتصاد و بازار کشور حاکم است.
همچنین محمدرضا صباغیان نماینده بافق و مهریز اظهار کرد: یک جنس در مغازهای ۱۸ هزار و ۵۰۰ تومان، در مغازه دیگر ۱۲ هزار تومان، در مغازهای دیگر ۱۰ هزار و ۵۰۰ تومان و همچنین در مغازهای دیگر ۸ هزار و ۲۰۰ تومان! اگر دستگاههای نظارتی خود را به مرخصی بفرستید، هیچ اتفاقی رخ نخواهد داد و وضعیت از این بدتر نخواهد شد.
وی ادامه داد: زود دیر شده و کم کم نگاه مردم تغییر میکند. شما باید گرانی را مهار کنید، این تفاوت قیمتها ارتباطی به تحریم ندارد. اگر مشکل نیرو دارید حل کنید، مردم چشم انتظار هستند تا گرانیها کاهش پیدا کند.
ابراهیم عزیزی نماینده شیراز هم بخشی از علت بروز این مشکل را متوجه مجلس دانست و گفت: مجلس به عنوان یکی از ارکان مهم و اساسی نظام جمهوری اسلامی با دو بال قانونگذاری و نظارت به پرواز درمیآید؛ صرف نظر از قانونگذاری، نظارت بر اجرای قوانین باید مورد توجه قرار گیرد. باید اعتراف کنیم مجلس در نظارت، کارنامه قابل قبولی ندارد که اگر چنین بود، نباید امروز شاهد مشکلات اقتصادی، معیشتی و تورم افسارگسیخته باشیم.
وی افزود: اگر نظارت مجلس قاطعتر و جدیتر جلوه میکرد، شاهد انحرافات عجیب از بودجه نبودیم. اگر نظارت مجلس قاطع بود، شاهد مشکلات بیشمار مردم در بخش مسکن، عدم تبدیل عضویت ایثارگران توسط دستگاههای اجرایی، پرداخت چند ده هزار میلیارد ریال ارز ۴۲۰۰ تومانی، تشکیل قرارگاه مرغ و افزایش قیمت به پرواز درآمده آن نبودیم. امروز نباید عدول از قانون امری عادی و طبیعی جلوه میکرد و این نظارت مجلس است که امید را در دل مردم زنده نگه داشته است.
از طرف دیگر، غلامحسین رضوانی، نماینده تهران راهکار را در پرداخت کمکهای غیرنقدی به دهکهای پایین جامعه دانست و توضیح داد: دولت باید نسبت به تخصیص کمکهای غیر نقدی، حداقل به ۶ دهک پایین اقدام کند تا تورم جبران شود. این موضوع میتواند تا حدود زیادی مشکلات معیشتی را برطرف کند.
علاوه بر این موضوع، سه ماده از طرح جهش تولید دانش بنیان تصویب شد که به موجب آن ستاد تسهیل و رفع موانع تولید، موظف شد با همکاری دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی و مرکز همکاریهای تحول و پیشرفت ریاست جمهوری از فعالان اقتصادی و صنعتی که در فهرست تحریمها قرار گرفتهاند، حمایت کند. همچنین سرمایه کنونی صندوق نوآوری و شکوفایی موضوع ماده (۵) قانون حمایت از شرکتها و مؤسسات دانش بنیان و تجاری سازی نوآوریها و اختراعات به میزان سه هزار میلیارد تومان افزایش پیدا میکند.
در پایان جلسه علنی نیز، محمدباقر قالیباف، رییس مجلس اعلام کرد، با توجه به تایید مصوبه اخیر مجلس درباره اصلاح آیین نامه داخلی در خصوص دو شوری شدن بررسی بودجه سالیانه، کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۱، یکشنبه ۱۹ دی در دستور صحن علنی قرار میگیرد.