بین الملل تابناک: منابع عراقی روز یکشنبه از برگزاری نشستی به ریاست مصطفی الکاظمی نخست وزیر این کشور و مقامات وزارت برق عراق خبر دادند. بر اساس این گزارش، در این نشست، وضعیت برق عراق طی ماههای آینده از بعد تولید، انتقال و توزیع و همچنین نگهداری نیروگاهها مورد بررسی قرار گرفت.
دولت عراق در بیانیهای اعلام کرد که در این نشست، به سازوکارهای تماس با ایران در خصوص تأمین گاز پرداخته و مقرر شد که هیأتی از وزارت برق برای حل مشکلات مربوط به تأمین گاز عراق، به ایران سفر کند.
نخست وزیر عراق همچنین بر ضرورت برداشتن گامهای عملی برای رفع موانع پیش روی تولید، انتقال و توزیع برق و نگهداری نیروگاهها تاکید کرد.
در این نشست، آمادگی ها برای تامین انرژی برق در فصل تابستان و موانع موجود بررسی شد و هماهنگی ها با طرف ایرانی درباره تامین انرژی گاز تزریقی به نیروگاه های برق عراق و راهکارهای ارتباط موثر با جمهوری اسلامی ایران مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
در این راستا، مصطفی الکاظمی کارگروهی را برای سفر به جمهوری اسلامی ایران مامور کرد تا موانع مربوط به تجهیز نیروگاه ها با گاز ایران برطرف شود.
یکی دیگر از مباحث مطرح در این نشست، تامین امنیت دکل های برق در برابر عملیات خرابکارنه تروریستی و سرقت بود تا بیشترین میزان ساعات روشنایی در کشور با همکاری وزارتخانه های متعدد در فصل پر مصرف تابستان، میسر شود.
پیشتر در اواسط فرودین ماه جاری، «عادل کریم» وزیر برق عراق گفت که عراق با کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس به توافق نرسیده است و از این روی تا چند سال آینده به گاز ایران نیاز خواهد داشت.
وزیر برق عراق در گفت وگوی تلویزیونی وعده «تابستانی متفاوت از گذشته» را در مساله تامین برق داد و گفت که این وزارتخانه تلاش دارد برای تابستان داغ پرمصرف عراق آماده باشد.
او اذعان کرد، هزینه ارتباط شبکه برق عراق با کشورهای عربی حوزه خلیج فارس خیلی بالاست.
وی افزود: با تعرفه آنها (کشورهای خلیج فارس) موافق نیستیم. گاز ایران برای عراق مناسب و قیمت آن نیز مورد قبول است؛ ما سالها به گاز ایران نیاز داریم.
کریم به سه توافق با قطر، ترکیه و عربستان سعودی نیز اشاره کرد؛ هرچند گفت که عراق بر سر قیمت و تعرفه انرژی با این کشورها (مشخصا کشورهای عربی) هنوز به توافق نرسیده است؛ قرارداد واردات گاز قطر برای رفع کمبود در فصل زمستان، تلاش برای ارتباط شبکه برق کشور با عربستان که ۳۸ ماه زمان خواهد برد و تکمیل ارتباط با شبکه برق ترکیه برای تجهیز برق موصل است.
وی وعده داد که اگر سوخت نیروگاهی برای تولید برق در تابستان پیش روی، تامین شود، این کشور میتواند تولید مازاد برق داشته باشد.
عمده نیروگاههای برق عراق، متکی به گاز و انرژی ایران است.
وزیر برق عراق ادامه داد: عراق، سالانه به ۳۵ هزار مگاوات برق نیاز دارد؛ این در حالی است که هر سال یک هزار و ۵۰۰ مگاوات نیز به این احتیاج افزوده میشود. عراق، امسال ۴ هزار مگاوات به ظرفیت تولید خود خواهد افزود. همچنین قراردادهایی برای تولید ۷ هزار و ۵۰۰ مگاوات از طریق انرژی خورشیدی امضا شده است.
وی به مساله تخصیص بودجه لازم برای تجهیز خطوط انتقال برق اشاره کرد و افزود: قرار بر این بود که ۱۰ میلیارد دلار برای اجرای قرارداد با شرکت «زیمنس» آلمان برای تولید برق اختصاص یابد اما تاکنون فقط ۵۰۰ میلیون دلار آن تامین شده است.
وزیر برق عراق به تخریب نیروگاه های برق این کشور در «بیجی» بعد از عملیات آزادسازی این شهر از دست تروریستهای داعش اشاره کرد و گفت: هزینه تعمیر و راه اندازی نیروگاه های برق تخریب شده در مناطق درگیری بالغ بر ۶ میلیارد دلار است.
در همین حال، «احمد موسی العبادی» سخنگوی وزارت برق عراق در گفت وگو با «العهد نیوز» به بهبود تامین برق در ماههای اخیر اشاره کرد و گفت: هوای معتدل در ماههای گذشته و نیز تزریق گاز ایران به نیروگاههای عراق که از ۸ میلیون متر مکعب در روز به ۲۵ میلیون متر مکعب رسید و ورود انرژیهای تولید شده جدید به شبکه برق عراق باعث این بهبود در شبکه بوده است.
در اوایل اسفند ماه گذشته، وزیران نفت ایران و عراق درباره افزایش صادرات گاز ایران به عراق و «پرداخت بدهی گاز عراق به ایران» مذاکره کردند.
«جواد اوجی» وزیر نفت ایران در حاشیه نشست مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جیئیسیاف) در دوحه با «احسان عبدالجبار»، همتای عراقی خود دیدار و درباره گسترش همکاری دو کشور در بخش انرژی مذاکره کردند.
در اواسط اسفند ماه گذشته، سخنگوی وزارت برق عراق از سفر سه وزیر در راس سه هیات عراقی به تهران با هدف ازسرگیری تزریق گاز و تامین شبکه انرژی عراق خبر داد.
احمد موسی در گفت وگوی تلویزیونی با اعلام این خبر تصریح کرد: گازرسانی همچنان پایین است و وضعیت مفروض این است که ایران، روزانه بیش از ۴۵ میلیون متر مکعب گاز به عراق برساند و در حال حاضر (حدود یک ماه پیش) فقط ۸ میلیون متر مکعب به عراق میرسد. ما آمادگی افزودن ۸ هزار مگاوات برق به شبکه ملی را داریم به شرط اینکه، سوخت لازم (گاز برای نیروگاههای تولید برق) برسد.
سخنگوی وزارت برق عراق افزود: هیاتهای بلند پایه عراقی متشکل از سه وزارتخانه برق، دارایی و نفت به همراه مدیرکل بانک تجارت عراق با هدف یافتن راه حلهایی برای تامین گاز مورد نیاز به ایران سفر میکنند.
پرداخت مطالبات ایران از سوی دولت عراق
بخشی از دارایی های بلوک شده ایران در خارج از کشور را عراق باید پرداخت کنند و به نظر می رسد در ادامه تلاش ها برای آزادسازی این دارایی ها، باید شاهد پرداخت مطالبات ایران از سوی بغداد باشیم.
در همین رابطه، خبرنگار العربیه نخست وزیر عراق به وزیر نیرو دستور داد تیمی را به ایران ارسال کند تا مقدمات پرداخت پول های بلوکه شده ایران در عراق انجام شود.
سخنگوی وزارت برق عراق نیز میگوید، مذاکرات و نشستهایی با طرف ایرانی درباره بازگرداندن میزان صادرات گاز ایران به عراق به قبل با حمایت دولت، انجام شده است؛ از جمله اینکه «دستوری از سوی نخست وزیر عراق درباره بازپرداخت بدهی به ایران در طول سه سال، صادر شود.»
به نظر می رسد تمایل جدی عراق برای پرداخت مطالبات و دارایی های بلوکه شده ایران بی ارتباط با فرارسیدن تابستان داغ در این کشور و نیاز فوری به برق ایران نیست.