به گزارش «تابناک» به نقل از پایگاه اطلاعرسانی وزارت نیرو (پاون)، از آنجا که یخچال و فریزرهای موجود در بازار مصرف برق زیادی دارند، طبیعتاً با مدیریت مصرف توسط این دستگاههای برقی میتوان تأثیر بسزایی در کاهش مصرف برق مشترکین خانگی داشته باشد.
به صورت کلی اینگونه برآورد میشود که یخچالها و فریزرهای خانگی استاندارد حداکثر به صورت ماهانه چیزی حدود 40 کیلووات ساعت مصرف برق داشته باشند که البته در مورد یخچالهای فرسوده این رقم ممکن است تا 70 کیلووات ساعت برق نیز افزایش یابد.
پیشتر و در رابطه با میزان مصرف برق یخچالهای خانگی و تفاوت میان یخچالهای فرسوده و یخچالهای با راندمان بالا سعید امانی- مدیردفترمطالعات بهرهوری انرژی به رسانهها گفته بود: با تعویض یخچال فرسوده با نوع راندمان بالا، به طور میانگین مصرف انرژی سالانه هر یخچال برای یك خانوار از 866 به 387 كیلووات ساعت كاهش پیدا میکند.
جدا از اینکه خانوادهها میتوانند با تعویض یخچال خانه خود میزان مصرف برق آن را به شدت کاهش دهند، همچنین راهکارهای متعددی برای کاهش مصرف برق یخچالها و فریزرها وجود دارد که توجه به آنها میتواند نقش مؤثری در کاهش مصرف برق خانوادهها داشته باشد.
پیشتر و در همین باره وبسایت بلژیکی www.energuide.be در مطلبی با عنوان «چگونه مصرف برق یخچال و فریزر خود را کاهش دهیم؟» به این مسئله پرداخته و به مطالب قابل تأملی در این باره اشاره کرده است؛ مطلبی که اگرچه بخشی از موارد مورد اشاره در آن جنبه بومی دارد، اما قالب نکات مورد اشاره در آن برای اکثر مشترکین خانگی در نقاط مختلف جهان از جمله ایران کاربرد دارد.
در ادامه به نکات مهمی که در این مطلب آمده است، اشاره میشود:
1-قرار دادن یخچال و فریزر در مکان مناسب
یخچال یا فریزر خود را در خنکترین مکان به دور از هرگونه منبع حرارتی (اجاق، رادیاتور، نور مستقیم خورشید و غیره) قرار دهید. برای این منظور کلاس آب و هوایی دستگاه خود را در نظر بگیرید (یعنی دمای اتاقی که یخچال را در آن قرار میدهید با طراحی و ویژگیهایی که در راهنمای یخچال درج شده است، همخوانی داشته باشد).
توضیح بیشتر اینکه همه یخچالها مناسب همه آب و هواها نیستند و برخی در دمای کمتر از 16 درجه سانتی گراد کارایی کمتری دارند، برخی در دمای کمتر از 10 درجه سانتی گراد کارایی کمتری دارند و دستگاه اگر برای مناطق نیمه گرمسیری طراحی شده باشد میتواند در دمای بین 18 تا 38 درجه سانتی گراد نیز کار کند. همچنین اگر دستگاه برای مناطق گرمسیری طراحی شده باشد، میتواند در دمای بین 18 تا 43 درجه سانتی گراد کار کند.
نکتهای که در این مطلب بر آن تأکید شده است، این است که به هر صورت هیچ یخچال و فریزر را نباید در اتاقهایی که دمای آن بالا است نصب کرد و برای جلوگیری از خرابی و افزایش مصرف انرژی به دلیل گرمای بیش از حد، باید مطمئن شد که یخچال و فریزر دارای تهویه کافی باشند.
برای انجام این کار، نباید هیچ روزنهای را که برای این منظور طراحی شده است مسدود کرد و نیز باید فاصله توصیه شده از دیوار رعایت شود.
2-تنظیم دمای مناسب داخلی برای یخچال و فریزر
به صورت معمول باید دمای یخچال خود را بین 4 تا 5 درجه سانتیگراد و فریزر خود را روی 18- درجه سانتیگراد تنظیم کنید. در این زمینه باید دقت کرد که اگر دمای داخلی یخچال تنها 1 درجه سانتیگراد سردتر شود، مصرف انرژی بین 5 تا 10 درصد افزایش خواهد یافت.
همچنین باید دقت کرد که اگر فریزر مورد استفاده عملکرد تقویتی دارد یعنی امکانی دارد که دما را به 24-درجه سانتیگراد کاهش میدهد تا مقدار زیادی غذا به سرعت منجمد شود، نباید فراموش کرد که چند ساعت بعد از این اقدام، دمای فریزر را باید به 18- درجه سانتیگراد (دمای متعارف) برگرداند.
3-تعمیر و نگهداری خوب یخچال و فریزر
برای رعایت این مهم لازم است حداقل سالی یک بار یا در صورت جمع شدن یخ، فریزرها را (یا قسمت فریزر یخچال) را یخ زدایی کرد. در واقع، تنها 2 میلیمتر یخ به این معنی است که دستگاه 10 درصد انرژی بیشتری مصرف میکند.
همچنین لازم است رادیاتور واقع در پشت دستگاه به صورت مرتب گردگیری شود و نیز اگر درزگیرهای درب به درستی بسته نمیشوند، تعمیر و یا تعویض شود.
استفاده صحیح روزانه از یخچال و فریزر
علاوه بر نکات پیشگفته همچنین برای استفاده صحیح از یخچال فریزر به صورت روزانه نیز توجه به نکات زیر ضروری است.
- در دستگاه را باید تا حد امکان کم و نیز در کمترین زمان ممکن باز کرد.
- قبل از قرار دادن غذاهای داغ در دستگاه باید صبر کرد تا غذا به اندازه کافی خنک شود.
- نباید یخچال و فریزر را بیش از حد پر کرد چرا که هوا باید در آن قادر به گردش باشد.
- اگر دستگاه به اندازه کافی پر نیست، لازم است فضای خالی با بلوکهای پلی استایرن پر شود.
- مواد غذایی ذخیره شده در دستگاه را باید با پاکتهای پلاستیکی بستهبندی کرد. این کار علاوه بر اینکه باعث کاهش مقدار یخ تشکیل شده بر روی غذا میشود، همچنین از خشک شدن غذا جلوگیری میکند.
بررسیها نشان میدهد در صورت رعایت توصیههای مورد اشاره چیزی حدود 20 درصد از مصرف یخچال و فریزرهای خانگی کاسته خواهد شد که با توجه به سهم قابل توجه این دستگاهها در مصرف کلی برق خانوار، با این اتفاق میتوان انتظار داشت حداقل 5 درصد از مصرف برق مشترکان خانگی کاهش یابد.