بین الملل تابناک: جو بایدن رئیس جمهور آمریکا که چهارشنبه هفته گذشته به اسرائیل سفر کرده بود، روز گذشته(جمعه) با پروازی مستقیم از تل آویو به جده عربستان رفت و با ملک سلمان پادشاه سعودی و محمد بن سلمان ولیعهد این کشور دیدار و گفتگو کرد.
وزیر خارجه عربستان گفت: گفت و گوهای خوبی با ایران داشتیم اما هنوز به نتیجه نرسیده است و امیدواریم در آینده شاهد تحولاتی در این زمینه باشیم.
به گزارش شبکه الجزیره، فیصل بن فرحان روز شنبه پس از پایان نشست جده، افزود: راه حل های دیپلماتیک بهترین و تنهاترین شیوه تعامل با ایران است، دست ما به سوی ایران دراز است و خواستار روابط طبیعی با این کشور هستیم.
وی اضافه کرد: هیچ گونه همکاری نظامی یا تکنولوژیک با اسرائیل در این نشست یا پیش از آن مورد بررسی قرار نگرفت و طرحی به نام ناتوی عربی وجود دارد.
بن فرحان گفت: نمی دانم نام ناتوی عربی از کجا آمده است.
وی بیان کرد: خواستار حل و فصل اختلاف ها از طریق سازمان های بین المللی هستیم.
وزیر خارجه عربستان گفت: در خصوص تولید نفت در نشست جده سخنی گفته نشد و سازمان اوپک موجود است و وظیفه پیگیری نیازهای بازار نفت را برعهده دارد.
بن فرحان اضافه کرد: عربستان هر اقدامی را برای ایجاد تعادل در بازار نفت انجام می دهد.
وی افزود: ۱۳ میلیون بشکه نفت در روز حداکثر توان تولید نفت عربستان است که می تواند به آن دست یابد.
بن فرحان گفت: هیچ بحث و گفت و گویی درباره همکاری دفاعی میان کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس و اسرائیل نشده است.
وی ادعا کرد: بازشدن حریم هوایی برای هواپیماهای اسرائیلی ارتباطی با برقراری روابط دیپلماتیک با اسرائیل ندارد.
وزیرخارجه عربستان افزود: هواپیماهای همه کشورهای جهان تا زمانی که قوانین مربوطه را رعایت کنند، اجازه عبور از حریم هوایی عربستان را دارند.
بن فرحان گفت: هماهنگی نزدیکی میان ما و دولت آمریکا درخصوص پرونده هسته ای ایران وجود دارد.
وی درباره پرونده قتل جمال خاشقچی در کنسولگری عربستان در استانبول ترکیه اظهار داشت: به رئیس جمهوری آمریکا تاکید کردیم که اقدامات لازم را نسبت به قاتلان خاشقچی انجام داده ایم و چنین اشتباهاتی گاهی انجام می شود.
شرکتکنندگان در اجلاس امنیت و توسعه جده بیانیهای صادر و حمایت خود را از خالی شدن منطقه از سلاحهای کشتار جمعی اعلام کردند.
در این بیانیه آمده است که سران کشورهای حاضر در این اجلاس بر محوریت تلاشهای دیپلماتیک برای آنچه ممانعت ایران از توسعه سلاح هستهای خوانده شد، تأکید کردند.
بنابر گزارش شبکه الجزیره در این بیانیه آمده است که سران حاضر در این نشست راهکارهای تشدید همکاری مشترک برای تقویت بازدارندگی و توان دفاعی کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس را بررسی کردند.
در این بیانیه بر عزم سران کشورهای مذکور برای افزایش هماهنگی جهت توسعه توان بازدارندگی مشترک در قبال خطرات گسترش سامانههای پهپادی و تمایل خود برای استمرار برگزاری نشستهای سالانه آمریکایی-عربی تأکید کردند.
سران کشورهای شرکتکننده در این اجلاس همچنین از تأکید جو بایدن رئیس جمهور آمریکا بر اهمیت شراکت راهبردی برای سالیان متمادی در غرب آسیا استقبال کرده و دیدگاه مشترک خود در خصوص منطقهای که صلح در آن حاکم باشد و نیز اتخاذ تدابیر لازم در این زمینه را مورد تأکید قرار دادند.
در این بیانیه آمده است که بایدن نیز بر پایبندی به تلاش برای تحقق صلح عادلانه، فراگیر و دائمی در غرب آسیا تأکید کرد.
شرکتکنندگان در این اجلاس بر ضرورت دستیابی به راهحل عادلانه منازعه فلسطینی- اسرائیلی بر اساس راهحل دولت و طرح ابتکار عربی، ضرورت توقف تمامی اقدامات یکجانبه و مخرب راهحل دو دولتی و نیز احترام به وضعیت تاریخی موجود در قدس تأکید کردند.
سران کشورهای شرکتکننده در اجلاس جده همچنین ضمن حمایت از معاهه منع گسترش سلاحهای هستهای از ایران برای همکاری کامل با آژانس بینالمللی انرژی اتمی دعوت کرده و اهمیت خالی شدن منطقه خلیج فارس از سلاحهای کشتار جمعی را مورد تأکید قرار دادند.
حاضرین در این اجلاس همچنین بر عزم خود برای تقویت تلاشهای منطقهای و بینالمللی برای مبارزه با تروریسم و ممانعت از حمایت مالی آن و نیز مقابله با تمامیهای فعالیتهای تهدیدآمیز علیه امنیت منطقه و ثبات آن تأکید کرده و و حملات تروریستی علیه غیرنظامیان و تأسیسات انرژی در عربستان و امارات را محکوم کردند.
سران کشورهای حاضر در اجلاس جده همچنین حملات تروریستی علیه کشتیهای تجاری در تنگه هرمز و بابالمندب را محکوم و حمایت کامل از حاکمیت عراق و امنیت و ثبات آن را اعلام و از نقش مثبت عراق در تسهیل تماسها و اعتمادسازی بین کشورهای منطقه استقبال کردند.
در این بیانیه ضمن استقبال از آتشبس در یمن و تشکیل شورای ریاستی یمن و اهمیت دستیابی به راهحل سیاسی آمده است که از همه طرفهای یمنی برای آغاز فوری مذاکرات تحت نظارت سازمان ملل دعوت میکنیم.
در بیانیه مذکور بر ضرورت تشدید تلاشها برای دستیابی به راهحل سیاسی بحران سوریه به منظور حفظ وحدت و حاکمیت آن و برآوردن خواستههای ملت این کشور تأکید شده است.
سران کشورهای شرکتکننده در این اجلاس همچنین بر حمایت از حاکمیت لبنان، امنیت و ثبات آن و تمامی اصلاحات لازم جهت بهبود وضعیت اقتصادی این کشور تأکید کردند.
حاضرین در اجلاس همچنین حمایت از تلاشهای مربوط به حل بحران لیبی مطابق با قطعنامههای شورای امنیت و ضرورت برگزاری انتخابات ریاستجمهوری و پارلمانی در سریعترین زمان ممکن را مورد تأکید قرار داده و گفتند که خروج تمامی عناصر بیگانه و مزدوران خارجی از لیبی ضروری است.
در این بیانیه بر حمایت از تلاشهای مربوط به تحقق ثبات در سودان و تکمیل مرحله انتقالی و کمک به این کشور برای مقابله با چالشهای اقتصادی تأکید شده است.
در این بیانیه بر حمایت از امنیت آبی مصر و حل مسئله سد النهضه به روش دیپلماتیم به منظور تحقق منافع همه و کمک به شکوفایی منطقه تأکید شده است.
حاضرین در این اجلاس همچنین بر ضرورت احترام به اصول قانون بینالمللی و حاکمیت کشورها و عدم استفاده از زور یا تهدید با زور تأکید کرده و استمرار تلاشها برای حمایت از رسیدن کمکهای انسانی به افغانستان و برخورد با خطر تروریستهای حاضر در آن را ضروری خواندند.
در این بیانیه ضمن استقبال از آمادگی قطر برای میزبانی جام جهانی فوتبال ۲۰۲۲ بر حمایت از تمامی اقدامات مربوط به برگزاری موفق آن تأکید شده است.
رؤسای جمهور آمریکا و مصر در جریان دیدار در حاشیه نشست جده به بررسی همکاری دوجانبه پرداختند.
به گزارش سایت النشره، بسام راضی، سخنگوی ریاست جمهوری مصر اعلام کرد، جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا در جریان دیدار با عبد الفتاح السیسی، همتای مصری خود در حاشیه نشست جده تاکید کرد، دولت آمریکا به فعالسازی چارچوب همکاری دوجانبه، تقویت هماهنگی و رایزنی راهبردی موجود بین دو کشور دوست و توسعه آن طی مرحله آتی به ویژه در سایه نقش کلیدی مصر در منطقه خاورمیانه امیدوار است.
رئیس جمهور مصر در اجلاس جده با هدف بررسی امنیت غذایی و آسیبهای کشورش از پیامدهای اوضاع اوکراین و همچنین مشکلات امنیت آب و عدم دستیابی به راهکار قانونی برای بحران سد النهضه اتیوپی شرکت کرده است.
رئیس جمهور مصر در اجلاس امنیت و توسعه جده در چارچوب تمایل این کشور به توسعه مشارکت بین کشورهای عربی و آمریکا شرکت کرده تا تلاشهای مشترک برای رویارویی با چالشهای منطقهای و جهانی را افزایش، رایزنی و هماهنگی در خصوص تلاشهای مشترک برای حفظ امنیت و ثبات منطقهای و بینالمللی را تقویت و همچنین پیوندهای روابط تاریخی متمایز با تمامی کشورهای شرکت کننده در نشست جده را توسعه دهد.
ولیعهد سعودی همزمان با سفر رئیس جمهور ایالات متحده به عربستان اعلام کرد که تولید نفت عربستان به ۱۳ میلیون بشکه در روز افزایش مییابد.
«محمد بن سلمان»، ولیعهد عربستان سعودی امروز (شنبه) در سخنانی در مراسم افتتاحیه کنفرانس جده از افزایش ظرفیت تولید نفت این کشور به ۱۳ میلیون بشکه در روز خبر داد و در عین حال تأکید کرد که عربستان پس از آن، توان افزایش تولید را نخواهد داشت.
گزارش ماهانه سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) نشان میدهد که تولید نفت عربستان سعودی در ژانویه ۲۰۲۲ با ۵۴ هزار بشکه افزایش در روز به حدود ۱۰ میلیون بشکه در روز رسید که بالاترین سطح تولید از آوریل ۲۰۲۰ (۲۱ ماه پیش) است.
بر اساس گزارش اویل پرایس، تحلیلگران میگویند ظرفیت مازاد تولید واقعی اوپک کمتر از میزانی است که آمارهای رسمی نشان میدهد و در واقع، عربستان سعودی و امارات متحده عربی که دو تولیدکننده دارای بیشترین ظرفیت مازاد تولید شناخته میشوند، نمیتوانند برای مدت طولانی به میزان بالاتر از سطح فعلی، نفت تولید کنند.
بن سلمان اکنون در حالی از افزایش تولید نفت عربستان به ۱۳ میلیون بشکه در روز خبر داده است که به گفته کارشناسان، سفر بایدن به جده در همین راستا صورت گرفته است.
"گفته شده دونالد ترامپ در زمان خدمتش به عنوان رئیسجمهور آمریکا هدیهاش به محمد بن سلمان، ولیعهد قدرتمند را اینگونه توصیف کرده بود: «من او را از مخمصه نجات دادم» به نظر میرسد هدیه بایدن به ولیعهد سعودی بسیار بزرگتر و ترسناک تر بوده است."
پایگاه هافینگتون پست در گزارش خود در خصوص تبعات سفر اخیر جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا به عربستان نوشت: « اما روز جمعه، جو بایدن رئیس جمهور آمریکا به این شاهزاده عربستانی هدیهای حتی بزرگتر از آنچه ترامپ میتوانست به او بدهد اعطا کرد: آسیب ناپذیری.
بایدن در خانه ولیعهد با خوش و بش و کوبیدن مشتها به یکدیگر ، با بن سلمان، ولیعهد سعودی دیدار کرد؛ امری که بلافاصله در رسانههای جهانی خبرساز شد؛ نشستی برگزار شد که علی الظاهر او را همتای رئیس جمهور آمریکا نشان داد؛ در حالی که کاخ سفید تاکید داشت که بایدن عمدتا تنها با ملک سلمان پادشاه عربستان تعامل دارد.
بر اساس گزارشها هر دو نفر و تیمهای همراهشان فریاد یک خبرنگار خطاب به آنها که "بایدن آیا عربستان هنوز هم مطرود است؟" را نادیده گرفتند.
رویکرد بایدن در قبال این ولیعهد عربستان، حس عادی بودن روابط آمریکا و عربستان را منتقل کرد؛ موضوعی که بن سلمان از سال ۲۰۱۸، زمانی که با عصبانیت جهانی و خشم بیسابقه واشنگتن نسبت به قتل جمال خاشقجی روزنامهنگار عربستانی الاصل واشنگتن پست، توسط عوامل سعودی در مأموریتی به دستور خودش مواجه شد آن را جستجو میکرد. ترامپ قبلا بارها از این ولیعهد عربستان دفاع کرد، اما فشارهای عمومی او را مجبور کرد به برخی از حمایت های آمریکا از عملیات نظامی عربستان در یمن پایان دهد و سناتورهای هر دو حزب اصلی کنگره نیز به قطعنامهای برای محکومیت ولیعهد عربستان رای مثبت دادند.
آغوش بازی که جمعه به نمایش گذاشته شد، پیام بازپروری تمام و کامل ولیعهد عربستان ملقب به "ام.بی.اس" ارائه کرد.
بایدن و متحدانش، از جمله تقریباً همه دموکراتهای ارشد، سالها به سرزنش ترامپ به خاطر جلوگیری از اعمال پاسخگویی در قبال پرونده قتل خاشقجی و نادیده گرفتن سایر رفتارهای نگرانکننده ام.بی.اس، مانند ربودن نخستوزیر لبنان و راهاندازی یک عملیات سرکوبگری داخلی شرورانه پرداختند. بایدن در زمان تبلیغاتش در مقام نامزد ریاست جمهوری حزب دموکرات آمریکا وعده داده بود که در صورت رسیدن به ریاست جمهوری " عربستان را برای انجام اقدامات مسئولانه تحت فشار قرار داده و عواقبی را برای اقدامات بیملاحظه این کشور تحمیل کند." هنگامی که بایدن همزمان با روی کار آمدن اکثریت دموکرات در هر دو مجلس کنگره آمریکا به قدرت رسید، عربستانی ها او را جدی گرفتند و خواستند امتیازاتی بدهند و در این راستا برخی از مخالفان را آزاد کردند و برای پایان دادن به عملیات وحشیانه خود در یمن اقدام کردند.
اگرچه این ولیعهد عربستان از ارتباطات تجاری، لابی گری و دیپلماسی با برخی مقامات خودکامه همتا با خودش استفاده کرد تا جایگاه خود را در سطح جهانی تا حدودی احیا کند، اما به نظر می رسد هنوز در برابر انتقاد از جانب مهم ترین شریک خود یعنی آمریکا آسیب پذیری داشت.
قانونگذاران، فعالان و تحلیلگران حوزه سیاست خارجی که حامی اصلاح روابط آمریکا و عربستان بودند، فرصتی بی سابقه برای پیشرفت در دولت بایدن مشاهده کردند. آنها بر این باور بودند که دولت بایدن میتواند با محدودتر ساختن هر چه بیشتر فروش تسلیحات و ارائه سایر حمایت های نظامی، تعهداتی ملموس را از جانب عربستان از بابت احترام به حقوق بشر اخذ کرده و در ادامه ابعاد درگیری آمریکا در تنشهای خاورمیانه را کاهش دهد.
پاییز گذشته ناامید شده بودند. به نظر می رسید بایدن به آخر کار تمایل خود برای به چالش کشیدن ریاض و سیاست تاریخی کشور خودش در نادیده گرفتن سوء استفادههای عربستانیها رسیده است. رئیسجمهور آمریکا با انجام سفر اخیر خود به ریاض به وضوح نشان داد که به دنبال تغییر اساسی در وضعیت مربوط به عربستان نیست.
این اتفاق برای فعالان در عربستان سعودی و فلسطین که به بایدن باور داشتند، شوک آور بوده است. آنها احساس می کنند کاملا رها شدهاند.
انتخاب بایدن در انجام این اقدام، او را متمایز از دموکراتهای ارشد کرده و ولیعهد عربستان را تقویت میکند: مهمترین جبهه متحد نیروهای مخالف با سیاست دچار چند دستگی شده است و به نظر میرسد او علناً منتقدانش را دور زده و در ازای آن تقریباً چیزی به آنها نداده است.
در همین حال، بایدن ممکن است به زودی تسلیم خواستههای بیشتر بن سلمان شود. یک منبع منسوب به کنگره آمریکا به هافینگتون پست گفت که به نظر می رسد دولت بایدن در آستانه لغو ممنوعیت یک ساله خود بر فروش تسلیحات تهاجمی به عربستانی ها قرار دارد.»
«تمیم بن حمد آل ثانی» امیر قطر امروز (شنبه) در سخنرانی خود در نشست «جده» تاکید کرد که تجاوزات اسرائیل یکی از مهمترین منابع تنش و بیثباتی در منطقه است.
طبق گزارش پایگاه خبری «المعلومه»، امیر قطر ضمن اشاره به این که نشست امروز در میانه چالشهای جامعه بینالمللی و تقویت همکاریها در جهت یافتن راهحلهایی برای مسائل جهانی برگزار میشود، افزود: «التزام طرفهای درگیر به قوانین بینالمللی و منشور ملل متحد باعث نجات مردم از کشتار و فجایع بسیاری میشود».
بن حمد افزود: «ما بر حق کشورهای منطقه برای استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای بر اساس قوانین بینالمللی تاکید میکنیم. خطرات پیشروی منطقه، با توجه به شرایط متشنج بینالمللی مستلزم یافتن راهحلی عادلانه و پایدار برای مسئله فلسطین است».
وی با تاکید بر این که «تا زمانی که اسرائیل شهرکسازی، تغییر تاریخ و هویت قدس و ادامه محاصره غزه را متوقف نکند، تنش باقی خواهد ماند»، خاطرنشان کرد: «کشورهای عربی، علیرغم اختلافاتشان، به اتفاق آرا در مورد ابتکار صلح عربی به توافق رسیدهاند، و این چنین نیست که آن فقط به این دلیل است که اسرائیل آن را رد میکند، رها کنند».
امیر قطر تصریح کرد: «به دلیل سیاستهای گزینشی در اجرای قطعنامههای مشروعیت بینالمللی دیگر نمیتوان ادامه اشغالگری را درک کرد. ممکن نیست که نقش کشورهای عربی پیشنهاد راهحل باشد و اسرائیل اینها را رد کند؛ نه تنها رد کند بلکه ناسازگاری خود را هر زمان که کشورهای عربی امتیاز میدهند، افزایش دهد».
جو بایدن رئیسجمهور آمریکا در نشست مشترک با سران برخی کشورهای عربی به میزبانی عربستان سعودی علیه ایران اتهامهایی وارد کرد.
رئیسجمهور آمریکا که روز جمعه بعد از پایان سفر به فلسطین اشغالی، به عربستان سعودی سفر کرده است، امروز شنبه در نشست جده با حضور کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس به اضافه مصر، اردن و عراق حضور یافت.
جو بایدن رئیسجمهور آمریکا طی سخنرانی در نشست مشترک با برخی از کشورهای عربی حاضر در نشست جده ابتدا از عربستان سعودی بابت دعوت از وی تشکر کرد و غرب آسیا را «منطقهای مهم» خواند.
رئیسجمهور آمریکا در ادامه سخنان خود در نشست جده، شروع به اتهام زنی علیه ایران کرد و مدعی شد که فعالیتهای ایران باعث بی ثباتی منطقه شده است.
جو بایدن در جریان نشست جده درباره لزوم مقابله با تروریسم در منطقه صحبت کرد و همچنین مدعی شد که آمریکا به همکاری با کشورهای منطقه برای مقابله با تروریسم ادامه میدهد.
رئیسجمهور دموکرات آمریکا که در زمان کارزار انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۲۰ بارها علیه جنگ ائتلاف متجاوز به رهبری عربستان سعودی موضع گیری کرده بود، در نشست جده از همکاری با عربستان سعودی و عمان به منظور دستیابی به راه حل سیاسی برای پایان دادن به این جنگ سخن گفت.
وی در سخنرانی خود در این نشست مشترک با سران برخی از کشورهای عربی، اظهارنظر تکراری و بی سند مقامهای آمریکایی درباره برنامه هستهای صلح آمیز ایران را تکرار کرد.
رئیسجمهور آمریکا با بیان اینکه این کشور به تلاشهای دیپلماتیک خود برای فشار بر برنامه هستهای ایران ادامه می دهد، مدعی شد آمریکا اجازه نخواهد داد که ایران به سلاح اتمی دست یابد.
بایدن در بخشی از اظهاراتش تلاش کرد که به مقامهای حاضر در نشست جده درباره تداوم حضور آمریکا در منطقه غرب آسیا اطمینان خاطر بدهد.
او گفت: «بگذارید به روشنی بگویم که ایالات متحده همچنان به عنوان یک شریک فعال در خاورمیانه باقی خواهد ماند. ما قرار نیست خارج شویم و یک خلاء ایجاد کنیم که توسط چین، روسیه یا ایران پر شود».
رئیسجمهور آمریکا درباره «آزادی دریانوردی» در منطقه غرب آسیا هم حرف زد و تلویحا علیه ایران موضعگیری کرد. به گفته او، آمریکا به قدرتهای خارجی یا منطقهای اجازه به مخاطره انداختن آزادی دریانوردی در آبراهههای خاورمیانه را نخواهد داد.
منابع خبری عراق از دیدار نخست وزیر عراق و رئیس جمهوری آمریکا پشت درهای بسته در شهر جده عربستان خبر دادند.
به گزارش پایگاه خبری عراقی «ایرث نیوز»، «مصطفی الکاظمی» نخست وزیر عراق امروز شنبه با «جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا در شهر جده دیدار کرد.
شبکه تلویزیونی رسمی «العراقیه» نیز به نوبه خود اعلام کرد که الکاظمی دیدار خاصی را با بایدن در جده برگزار کرد.
هنوز جزئیاتی درباره محتوای این دیدار منتشر نشده است.
نخست وزیر عراق هم اکنون برای شرکت در نشست سران شورای همکاری خلیج فارس و رئیس جمهوری آمریکا همراه با سران مصر و اردن در شهر جده عربستان به سرمی برد.
الکاظمی جمعه شب با «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی در شهر جده یکدیگر کرد و براساس اعلام رسانه ها، دو طرف در این دیدار تقویت روابط دوجانبه و ایجاد فرصتهای همکاری و همچنین مسایل مربوط به منطقه را مورد بحث قرار دادند.
وزیر نفت عراق و وزیر انرژی عربستان سعودی نیز در حاشیه دیدار الکاظمی از عربستان برای اتصال شبکه برق عراق به عربستان توافقی را امضا کردند.
یک سناتور آمریکایی با اشاره به جنگ ائتلاف متجاوز سعودی در یمن و مواضع سعودیها، سیاست رئیسجمهور این کشور در قبال عربستان سعودی را به باد انتقاد گرفت.
در ادامه واکنشهای داخلی در آمریکا به سفر جو بایدن رئیسجمهور این کشور به عربستان سعودی و دیدارهایش با سران سعودی، نماینده ایالت کنتاکی در مجلس سنای آمریکا اعلام کرد که بایدن در برابر سعودیها کرنش میکند.
رند پال سناتور عضو کمیته روابط خارجی مجلس سنای آمریکا که پیش از این بارها مواضع داخلی و خارجی عربستان سعودی را محکوم کرده بود، درباره سفر بایدن به عربستان سلسله توییت منتشر کرد.
این سناتور جمهوریخواه آمریکایی در سلسله توییت خود به صراحت جنگ ائتلاف متجاوز سعودی در یمن را محکوم کرد، تلویحا به نقش داشتن ریاض در قتل «جمال خاشقچی» اشاره داشت و به افزایش بهای بنزین در آمریکا هم اشاره کرد.
نماینده ایالت کنتاکی در مجلس سنای آمریکا نوشت: «عربستان سعودی حقوق اولیه بشر را نادیده میگیرد، بیگناهان را در یمن سلاخی میکند، مخالفان را به طرز وحشتناکی میکُشد، میلیونها نفر را در آستانه قحطی قرار میدهد و دشمنان ما را حمایت و تقویت میکند».
این سناتور عضو کمیته روابط خارجی سنای آمریکا ادامه داد: «با این حال، بایدن به آنها (مقامات سعودی) کرنش میکند تا بحرانی را که خودش درست کرده، حل کند به جای اینکه بیاید سیاستهایش در خانه (داخل آمریکا) را تغییر دهد و مشکل تولید نفت در داخل را رفع کند».
رند پال که طی سالهای اخیر بارها خواستار توقف فروش تسلیحاتی آمریکا به عربستان سعودی شده است، در سلسله توییت خود درباره به راه افتادن قراردادهای تسلیحاتی جدید واشنگتن با ریاض هشدار داد.
این قانونگذار کنگره آمریکا ادعای بایدن درباره کمک عربستان سعودی به آمریکا در موضوعاتی از قبیل بالا بردن میزان تولید نفت در جهان را رد کرد و تلویحا با اشاره به محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی نوشت: «قرار است آنها (عربستان سعودی) از دل این چند فروش تسلیحاتی بدون مناقشهای بدست بیاورند؟ این موضوع به قیمت جان چه تعداد بیشتری در یمن خواهد بود؟ همه اینها فقط به این دلیل است که به نظر برسد که او (محمد بن سلمان) دارد "کمک میکند"».
سناتور جمهوریخواه آدام شف در توییتی نوشت: اگر زمانی نیاز به یادآوری تصویری از تسلط مستبدان نفت خیز بر سیاست خارجی ایالات متحده داشتیم، امروز به آن دست یافتیم! یک ضربه مشت ارزش هزار کلمه را دارد.
فرد رایان، ناشر و مدیر مسئول واشنگتن پست، تبادل نظر بین بایدن و بن سلمان در کاخ سلطنتی در جده، عربستان سعودی را "شرم آور" خواند.
رایان در بیانیهای نوشت: اولین برخورد بین رئیس جمهور بایدن و محمد بن سلمان بدتر از دست دادن بود - شرم آور بود. این کار سطحی از صمیمیت و راحتی را نشان میدهد و به ولیعهد عفوی غیرقابل توجیه را ارائه میدهد که او به شدت به دنبال آن بود. سفر بایدن به عربستان سعودی به شدت مورد انتقاد قرار گرفته است، از جمله دیدار او با محمد بن سلمان ولیعهد که جامعه اطلاعاتی دست داشتن او در قتل جمال خاشقجی، روزنامهنگار مستقر در ایالات متحده و همکار واشنگتن پست در سال ۲۰۱۸ را تایید کرده است.
روزنامه پست همچنین گزارش داد که مقامات سعودی ابتدا دو خبرنگار این روزنامه را از نشست خبری برنامهریزی شده، حذف کردند آنها بعداً پس از مطرح کردن این موضوع با مقامات کاخ سفید اجازه حضور در میزگرد را پیدا کردند.
بعد از دیدارهای «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا با مقامات سعودی در جریان سفر به جده، واشنگتن و عربستان سعودی بیانیهای مشترک صادر کردند.
رسانههای سعودی گزارش دادند که واشنگتن و ریاض ۱۸ توافقنامه و تفاهمنامه همکاری مشترک در زمینه انرژی، سرمایهگذاری، ارتباطات، فضا و سلامت امضا کردند.
در بیانیه مشترک دو کشور آمده است: «عربستان سعودی و ایالات متحده تاکید میکنند که دیدگاه یکسانی نسبت به منطقهای که با تمام جهان مرتبط است دارند، منطقهای که در آن امنیت، ثبات و رفاه حاکم است».
به نوشته خبرگزاری «رویترز»، دولتهای آمریکا و سعودی درباره بحرانهای جهانی فتند: «بر اهمیت حل و فصل اختلافات بینالمللی از راههای دیپلماتیک و صلح آمیز تاکید میکنیم».
بیشتر بخوانید
طرفین همچنین از تمدید اعتبار روادید گردشگری و کاری برای مدت ۱۰ سال دیگر استقبال کردند.
این بیانیه ادامه میدهد: «ایالات متحده از تعهد عربستان به حمایت از تعادل بازارهای جهانی نفت به منظور دستیابی به رشد اقتصادی پایدار استقبال میکند. عربستان سعودی و ایالات متحده توافق کردند که به طور منظم در مورد بازارهای جهانی انرژی در کوتاه مدت و بلند مدت مشورت کنند».
واشنگتن و ریاض با بیان اینکه بهعنوان شرکای استراتژیک در حوزههای آب و هوایی و انرژی کار خواهند کرد، افزودند: «ایالات متحده به حمایت امنیتی و نظامی از سعودی متعهد شد».
در این بیانیه همچنین با تکرار توهمات دو کشور علیه جمهوری اسلامی ایران، ادعا شده است: «عربستان سعودی و آمریکا بر لزوم توقف دخالت ایران در امور داخلی کشورها تاکید دارند. دو طرف بر اهمیت جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح اتمی تاکید میکنند».
آمریکا و سعودی با تاکید بر اهمیت همکاری مشترک در زمینه امنیت سایبری، گفتند: «از تفاهمنامه همکاری دوجانبه در زمینه فناوریهای ارتباطی استقبال میکنیم. دو طرف بر اهمیت تجارت آزاد از طریق خطوط دریایی بینالمللی تاکید دارند».
این بیانیه اضافه میکند: «دو طرف بر تعهد خود برای مقابله با القاعده و داعش تاکید کردند. هر دو طرف جلوگیری از جریان جنگجویان خارجی را مهم برشمردند».
همچنین در ادامه دخالتهای واشنگتن و ریاض در امور داخلی لبنان، در این بیانیه ادعا شده است: «دو طرف حمایت مستمر خود را از حاکمیت و امنیت لبنان اعلام کردند».
در این بیانیه درباره جنگ یمن نیز آمده است: «عربستان سعودی و ایالات متحده بر حمایت قاطع خود از آتش بس در یمن با میانجیگری سازمان ملل متحد تاکید میکنند».
دو طرف همچنین تعهد دائمی خود به راهکار دو دولتی برای حل مسئله فلسطین را تکرار کردند.
بایدن: درباره تکرار مسئله خاشقجی هشدار دادم
رئیسجمهور آمریکا در سخنانی از جده در جریان سفرش به عربستان که تا امروز شنبه ادامه دارد، گفت که مذاکرات خوبی با پادشاه و ولیعهد این کشور داشته است.
به گزارش المیادین، جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا عنوان داشت "گفت وگوهای مهمی با سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان و محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان داشته و با آنها در مورد مشارکت و همکاری با عربستان سعودی به توافق رسیده است."
بایدن گفت: با رهبران عربستان درباره پرونده امنیت انرژی و عرضه نفت، تقویت موقعیت خود در دهههای آینده و نیازهای امنیتی و نظامی عربستان و نیز مساله حقوق بشر و نیاز به اصلاحات صحبت کردیم گفتوگو کردیم.
وی افزود: ما برای تقویت امنیت عربستان در برابر هرگونه تهدید تلاش خواهیم کرد و گفت که «مقامات عربستان با تمدید آتش بس در یمن موافقت کردهاند».
رئیس جمهور آمریکا همچنین به گشوده شدن حریم هوایی عربستان به روی پروازهای همه شرکتهای هوایی از جمله هواپیماهای اسرائیلی اشاره کرد و گفت:امیدواریم گشایش حریم هوایی عربستان گامی در جهت عادی سازی روابط با اسرائیل باشد.
بایدن درباره خروج آمریکا از خاورمیانه هم گفت: ما برای روسیه و چین خلاء در خاورمیانه ایجاد نمیکنیم و تمام تلاشم را برای افزایش عرضه نفت به آمریکا انجام خواهم داد.
در خصوص پرونده جمال خاشقجی، روزنامه نگار منتقد سعودی که توسط عربستان ترور شد و انتقادات از وی بخاطر سفرش به عربستان و دیدار با محمد بن سلمان که پیش از این گزارش اطلاعاتی آمریکا نشان داد وی شخصا در این پرونده نقش دست داشته، بایدن گفت که "بن سلمان قبلاً اقداماتی را برای مقصران قتل خاشقجی انجام داده است.
بایدن افزود:"آنچه برای خاشقجی رخ داد وحشتناک بود. من به صراحت اعلام کردم که اگر چنین اتفاقی دوباره رخ دهد، آنها با واکنش و موارد دیگر مواجه خواهند شد".
وی به خبرنگاران گفت: "من از چیزی که گفتم پشیمان نیستم. آنچه برای خاشقجی اتفاق افتاد وحشتناک بود."
بایدن همچنین اعلام کرد که "نیروهای بین المللی حافظ صلح از جمله نیروهای آمریکایی، جزیره تیران در دریای سرخ را که بیش از ۴۰ سال است در آنجا بودهاند ترک خواهند کرد.
رئیس جمهور آمریکا روز جمعه از فرودگاه بن گوریون تلآویو در سرزمینهای اشغالی فلسطین با پرواز مستقیم وارد فرودگاه جده در عربستان شد.
هیچ رئیسجمهوری در آمریکا تاکنون مستقیماً از اراضی اشغالی به عربستان سفر نکرده بود.
واکنش محمد بن سلمان به اظهارات بایدن درباره خاشقجی
محمد بن سلمان ولیعهد سعودی در پاسخ به اشاره کوتاه بایدن به مسئله خاشقجی در جریان دیدار دو جانبه گفته است: اتفاق تاسف باری بود که اقدامات قانونی لازم درباره آن صورت گرفت. چنین اشتباهاتی در دیگر نقاط دنیا نیز رخ می دهد مانند اشتباهاتی که آمریکا در زندان ابو غریب مرتکب شد.
بن سلمان همچنین با اشاره به قتل شیرین ابوعاقله روزنامه نگار فلسطینی-آمریکایی توسط اسرائیل، درباره واکنش های دولت آمریکا و جامعه جهانی به این حادثه از بایدن سوال پرسیده است.
ولیعهد سعودی در بخش پایانی سخنانش در این باره هم گفته تلاش برای تحمیل یکجانبه ارزش ها بر جوامع دیگر نتایج معکوس دارد.
واکنش انصارالله یمن به سفر بایدن
دفتر سیاسی جنبش مقاومت «انصارالله» یمن بامداد شنبه طی بیانیهای سفر «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا به فلسطین اشغالی و عربستان سعودی را محکوم کرد.
در این بیانیه آمده است: «سفر رئیس جمهور آمریکا به رژیم صهیونیستی و عربستان سعودی را به شدت محکوم میکنیم. هدف از این سفر خدمت به آمریکا و اسرائیل به بهای هزینهکردن امنیت و ثبات منطقه است».
انصارالله با بیان اینکه این دیدار در چارچوب هدف قرار دادن و مصادره حق آزادی، استقلال و ثبات ملتهای منطقه صورت میگیرد، تاکید کرد: «این دیدار در یک سری مراحل عادیسازی با رژیم صهیونیستی انجام میشود که نشاندهنده خیانت به فلسطین و آرمان فلسطین است».
در ادامه این بیانیه خاطر نشان شده است: «پیامدهای عادیسازی برای امنیت خود رژیمهای منطقه خطرناک است، زیرا آنها خود را از مردم و فلسطین منزوی میکنند. هدف از این سفر عادیسازی روابط عربستان با دشمن اسرائیلی علیه ملت و مردم آن است».
دفتر سیاسی انصارالله تصریح کرد: «این دیدار در حالی انجام میشود که رژیم سعودی بسیاری از حجاج را از زیارت بیتالله الحرام منع میکند و درهای خود را به روی بایدن میگشاید. عربستان سعودی حریم هوایی را به روی هواپیماهای دشمن اسرائیلی باز کرد تا در راستای اقدامات عادیسازی اعلامشده رژیم سعودی باشد».
این جنبش مقاومت یمن افزود: «این اقدامات تسریعشده عادیسازی در صورت عدم اقدام جدی برای مردم کل کشور خطری ایجاد میکند. ما از ملتهای عرب و اسلام میخواهیم که این دیدار و نتایج فاجعهبار آن را محکوم و رد کنند و تمام تحرکات رژیمهای دست نشانده را رد کنند».
در پایان این بیانیه آمده است:«ما جایگاه کامل خود را در کنار برادران مجاهدمان در فلسطین و همه آزادگان منطقه و محور مقاومت اعلام میکنیم».