مشکلات مردم برای گرفتن وام از بانک‌ها

در حالیکه بیش از ۲دهه از وضع انواع قوانین و مقررات راجع به استقرار اعتبارسنجی در کشور می‌گذرد اما در مقام عمل، عموم مردم همچنان برای دریافت وام و تسهیلات خرد با مشکلات عدیده‌ای مواجه‌اند.
کد خبر: ۱۱۳۱۶۳۱
|
۰۳ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۸:۱۷ 25 July 2022
|
6000 بازدید
|
۸

به گزارش تابناک به نقل از تسنیم، طرح «دریافت وام بدون ضامن» که برای نخستین بار از سوی تیم اقتصادی دولت سیزدهم مطرح شد، موجب شد تا واژه‌ای به نام «اعتبارسنجی» بیشتر مورد توجه عموم جامعه قرار گیرد.

بر همین اساس رئیس‌جمهور در زمستان سال گذشته به بانک‌ها دستور داد که نوع وثیقه‌گذاری وام‌های زیر ۱۰۰ میلیون تومان را به گونه‌ای تغییر دهند تا مردم بتوانند بر مبنای اعتبارسنجی، تسهیلات خُرد را آسان‌تر دریافت کنند. به عنوان مثال کسی که کارمند یا حقوق‌بگیر ثابت دولت است، می‌تواند حقوق خود را وثیقه و اعتبار وامش کند.

هر چند «اعتبارسنجی» در نظام بانکی کشور ما، مقوله جدیدی محسوب می‌شود اما باید بدانیم که این موضوع در دنیا بیش از ۶۰ سال سابقه دارد و مزیت مهمی همچون «دسترسی قشر ضعیف و محروم جامعه به وام‌های بانکی» را برای سیستم پولی و بانکی کشورها به ارمغان آورده است.

علی صالح‌آبادی، رئیس‌کل بانک مرکزی در بهمن‌ماه سال گذشته، ضمن اشاره به تجربیات مثبت یکی از بانک‌های قرض‌الحسنه درباره اجرای اعتبارسنجی اظهار داشت: «بر اساس تجربیات این بانک‌ که تسهیلات خرد و با تضامین آسان به مردم ارائه می‌دهد؛ مجموع معوقات مشتریانی که از رتبه اعتباری مناسب‌تر و بالاتری برخودار بودند؛ کمتر از ۱ درصد بوده است.»

همین اظهارنظر، به وضوح بیانگر اهمیت اعتبارسنجی مشتریان برای اعطای وام و تسهیلات در نظام بانکی است اما در حال حاضر با وجود اینکه بیش از دو دهه از وضع انواع قوانین و مقررات راجع به استقرار اعتبارسنجی در کشور می‌گذرد اما در مقام عمل شاهد آن هستیم که موضوع ساده‌ای مثل پرداخت وام‌های خرد بر مبنای اعتبارسنجی، هنوز به طور کامل عملیاتی نشده است.

 

به نظر می‌رسد اولین دلیلی که موجب شده است اعتبارسنجی در کشور در سال‌های گذشته مغفول بماند؛ «عدم پیگیری برای هماهنگی بین دستگاهی» به منظور استقرار پایه‌های اعتبارسنجی در کشور بوده است.

بر اساس آیین‌نامه نظام سنجش اعتبار مصوب سال ۹۸، بانک مرکزی مکلف شده است که حداقل هر ۳ ماه یکبار جلسات مربوط اعتبارسنجی را تشکیل دهد و سپس با همکاری وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، گزارش عملکرد ارگان‌های ذی‌ربطی که در ارسال اطلاعات اعتبارسنجی به این بانک کم‌کاری یا تخلف می‌کنند را در مقاطع زمانی ۳ ماهه تهیه کند و به شورا ارائه کند.

اما با این حال آخرین اخبار حکایت از آن دارد که جلسات پیرامون اعتبارسنجی، قریب به ۱۰ ماه است که تشکیل نشده است.

موضوع دیگری که استقرار سیستم اعتبارسنجی در کشور را با تأخیر مواجه کرده است، نواقص پایگاه داده اعتباری است. بر اساس آیین‌نامه سنجش اعتبار مصوب سال ۹۸، بانک مرکزی موظف بوده است تا پایگاه داده جامعی تحت عنوان «پایگاه داده اعتباری» را تکمیل و آماده‌سازی کرده و سپس آن را به سیستم اعتبارسنجی بانکی متصل کند اما متأسفانه هنوز این پایگاه داده عملیاتی نشده است.

با وجود آنکه تکمیل این پایگاه نیازمند یک عزم فرا سازمانی است و طبق قانون دستگاه‌های مختلفی همچون «ثبت احوال»، «قوه قضاییه»، «وزارت دادگستری» و «سازمان امور مالیاتی» موظف به تکمیل این پایگاه هستند اما از سوی دیگر بانک مرکزی باید تمام پیگیری‌ها یا کم‌کاری‌ها و تخلفات در زمینه عدم تکمیل این پایگاه را به شورای مربوطه گزارش دهد.

طبق ماده۲۱ آیین‌نامه نظام سنجش اعتبار مصوب سال ۹۸، تمام ارگان‌های ذی‌ربط موظفند ظرف مهلت‎های زمانی مقرر که به تصویب شورا می‌رسد، با فراهم ساختن زیرساخت‌های لازم و در چهارچوب این آیین‌نامه و مصوبات شورا، اطلاعاتی که موجب تکمیل نظام سنجش اعتبار می‌شود را از طریق بستر شبکه ملی اطلاعات در اختیار شرکت اعتبارسنجی قرار دهند.

فقدان ثبات مدیریتی در شرکت مشاوره رتبه‌بندی اعتباری ایران
اما دلیل دیگری که استقرار اعتبارسنجی در نظام بانکی کشور را تحت‌الشعاع قرار داده است به «تغییرات پی در پی مدیریتی در شرکت مشاوره رتبه‌بندی اعتباری ایران» مربوط می‌شود. این شرکت که با حمایت وزارت اقتصاد، نظارت بانک مرکزی و مشارکت کلیه بانک‌های کشور و برخی از شرکت‌های بزرگ بیمه و لیزینگ در آبان ماه ۱۳۸۵ تاسیس شده است، به عنوان تنها مرجع ارائه گزارش اعتباری در کشور شناخته می‌شود.

اما تغییرات مدیریتی در شرکت مشاوره رتبه‌بندی اعتباری ایران آنچنان زیاد بوده است که امکان ثبات تصمیم‌گیری در این شرکت را دچار چالش کرده است.

علی صالح آبادی بهمن ماه سال گذشته درباره سازوکار وام‌های بدون ضامن وعده داده بود: «امیدواریم تا پایان سال بسته‌ای درباره ارائه تسهیلات خرد با ارائه تضامین آسان‌تر و با لحاظ رتبه اعتباری مناسب به شبکه بانکی ابلاغ کنیم.»

بر اساس تجربیات جهانی، استقرار یک سیستم اعتبارسنجی سالم در یک کشور مزایای همچون «افزایش دسترسی قشر ضعیف فاقد وثیقه به وام»، «کاهش مطالبات غیرجاری بانکی»، «افزایش میزان ارائه تسهیلات از جانب مؤسسات اعتباری»، «مدیریت بهتر ریسک اعتباری پورتفوی بانک» و «ایجاد انگیزه برای اشخاص برای ایفای تعهدات خود برای جلوگیری از بدحسابی و محدودیت‌های آینده» را به همراه خواهد داشت.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۴
انتشار یافته: ۸
سعید
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۲۱ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۳
یکی ارز کارهای مهمی که میبایست ریاست جمهور محترم عملیاتی نمایدا بلاغ تاسیس بانک قرض السنه در کشور به بانک مرکزی است تا مشگل وام گرفتن مردم از دیگر بانکها بر طرف گردد ودیگر بانکها که به دولت بئهی دارند بدهی خود را در بانک جدیدالتاسیس واریز نمایند در غیر اینصورت ،مشگل گرفتن وام توسط مردم ار دیگر بانکها همچنان باقی می ماند .
علیرضا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۱۶ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۳
سلام
من بازنشسته دولتی هستم به بانک ملی مراجعه کردم جهت دریافت فقط سی ملیون تومان وام که پس از اخذ اعتبار سنجی و بدلیل ریسک بالا ای ۳ وام بهم ندادن موضوع جالبش اینه که در گزارش اعتبارسنجی هیچ وام پرداخت نشده یا تاخیری از سوی من در بازپرداخت اقساط طی سنوات گذشته وجود ندارد ولی بدلیل اینکه ضامن افرادی که شدم و انها اقساط خود را با تاخیر پرداخت نمودن درجه ریسک من پرخطر ای ۳ اعلام میشه ضمنا هیچگونه جک برگشتی ندارم
ایا این منطقی و درست است ؟
پس چطور افرادی ملیارد ملیارد و با وجود بدهی وام میگیرن ؟!!!!
ناشناس
|
United States of America
|
۲۱:۳۷ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۳
وام مسکن ۴۰۰ میلیونی که دولت میده همون اول ۱۱۰ تومن ازش کم میکنه علمای سینه چاک اسلام بگند که این سودش سنگینتره یا ربا ؟
احمدرضا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۲۷ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۳
تنها ارگانی که فقط کارمند ش وکارش مفید بانک است
مشکل اقتصادی عامل این نا بسامانی
رهگذر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۴۳ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۳
فقط به خود کارمندهای همیشه نالان خودشون میدن و تمام...
رضا اهوازی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۴۳ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۳
یکساله تو بانک رسالت سپرده گذاشتم الان رفتم ۶۰ تومن وام بگیرم میگه چون جواز کسب نداری و حقوق بگیر نیستی وام نمیدیم پرسیدم حرفتون قانونیه؟ میگن این قانون بانک ماست!!!
چطور اونموقع که میخواستم حساب باز کنم قانون بانکتون رو بهم نگفتین
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۴۹ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۴
ما دو تا ضامن هم معرفی کردیم 5 ماهه به بانک شهر هنوووووز وام بهمون تعلق نگرفته. مدارک تکمیل.
نوید
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۲۱ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۴
سامانه اعتبار سنجی سامانه اخاذی است جالبه بدونید اگر کسی وام نگرفته باشد نمی تواند ضامن بشود یعنی یکنفر وضعش خوب باشد ضامن نمیتواند بشود حتما کارمند باید باشد و حداقل سی درصد حقوقش شامل وام میشود یعنی شما خودت در نظر بگیر برای یک وام میلیونها تومن هزینه استعلام میگیرند وام هم نمی دهند سیستم اعتبار سنجی کپی برداری اشتباه از کشورهای دیگر است
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟