بین الملل تابناک: صد و هفتادمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای زیادی را به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
روسیه اقدام پارلمان لتونی را که مسکو را «کشور حامی تروریسم» نامیده بود، محکوم کرد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه در کانال تلگرام خود نوشت: "از آنجا که این تصمیم لتونی هیچ زمینهای به جز بیگانههراسی غریضی ندارد، باید این ایدهپردازان بیاساس را نئونازی نامید."
همچنین شبکه المیادین هم به نقل از وزارت امور خارجه روسیه اعلام کرد که اعلامیه پارلمان لتونی مبنی بر این که روسیه "یک کشور تروریستی حامی" است؛ کاملاً مغایر با قوانین بین المللی است.
این وزارتخانه افزود: بیانیه پارلمان لتونی در مورد روسیه و فراخوان برای متوقف کردن صدور ویزاهای توریستی برای روسها، یکی دیگر از جلوههای تروریسم علیه روسیه است.
پارلمان لتونی روز پنجشنبه طرحی را تصویب کرد که بر اساس آن، روسیه «کشوری حامی تروریسم» نامیده شده و اقدامات مسکو علیه مردم اوکراین نمونهای از «تروریسم» قلمداد میشود.
روسیه نیروهایش را تحت عنوان مبارزه با «نئونازیها» و برای «نازیزدایی» به اوکراین فرستاده و از این اصطلاح در توصیف منتقدانش در حوزه بالتیک هم استفاده کرده است.
«دیمیتری مدودوف» معاون رئیس شورای امنیت روسیه روز جمعه در کانال تلگرامی خود مقامات اوکراینی و کشورهای غربی را به تلاش برای ایجاد فاجعهای مشابه فاجعه اتمی چرنوبیل در نیروگاه هستهای زاپوریژیا متهم کرد.
نیروگاه اتمی زاپروژیا با ظرفیت 6000 مگاوات حدود یک چهارم برق مورد نیاز اوکراین را تامین میکند.
براساس گزارش خبرگزاری تاس، در مارس سال 2022 نیروهای نظامی روسیه کنترل این نیروگاه را در اختیار گرفتند.
مدودوف افزود: به نظر میرسد آشغالها در اوکراین و حامیان غربی آنها به دنبال ایجاد یک چرنوبیل دیگر هستند. راکت پراکنی و حملات توپخانه هرچه بیشتر در حال نزدیکتر شدن به رآکتورها و تاسیسات انبار ایزوتوپها در نیروگاه زاپروژیا است.
معاون شورای امنیت روسیه همچنین اتهامات غرب درباره اینکه روسیه در پشت این حملات به نیروگاه زاپروژیا است را رد کرد و بی اساس خواند.
وی تاکید کرد، حتی سازمان ملل هم این ادعاها را باور ندارد.
خبرگزاری رویترز اعلام کرد که دو کشتی حامل غلات روز جمعه از بندرهای اوکراین به مقصد ترکیه و ایران حرکت کردند که یکی از آنها حامل ۶۰ هزار تن ذرت برای ایران بوده است.
به گزارش خبرگزاری رویترز؛ وزارت دفاع ترکیه اعلام کرده که کشتی سورموفسکی با پرچم بلیز روز جمعه با بیش از سه هزار تن گندم به مقصد استان تکیرداغ در شمال غربی ترکیه و کشتی استار لورا با پرچم جزیره مارشال حامل ۶۰ هزار تن ذرت، اوکراین را به مقصد ایران ترک کرده است.
با خروج این دو کشتی دیگر حامل غلات در روز جمعه از بندرهای اوکراین که یکی از آنها برای نخستین بار حامل گندم بوده، شمار کل کشتی هایی که بر اساس توافق تازه از این کشور خارج شده اند به ۱۴ فروند رسید.
تاکنون بیشتر محموله های خارج شده از بندرهای اوکراین، غلات برای غذای حیوان یا سوخت بوده است.
در ادامه تلاشهای کشورهای غربی برای اعمال فشار به روسیه، نروژ نیز به پروژه آموزشی تحت رهبری انگلیس برای آموزش نظامیان اوکراینی پیوست.
بنا بر گزارش خبرگزاری روسی «اسپوتنیک»، «بیورن آریلد گرام» وزیر دفاع نروژ اعلام کرد که کشورش در آموزش نظامیان اوکراینی در انگلیس ایفای سهم خواهد کرد.
وزیر دفاع اوکراین در بیانیهای در جریان کنفرانس کمکهای مالی به اوکراین که در «کپنهاگ» پایتخت دانمارک برگزار شد، گفت: نیروهای اوکراینی به شدت به آموزش و پرورش بیشتر نیاز دارند. نروژ نسبت به ابتکار بریتانیا برای آموزش سربازان اوکراینی در بریتانیا مثبت است. ما با مربیان در این آموزش پایهای سربازان مانند چندین کشور دیگر شرکت خواهیم کرد».
گرام بر اهمیت حمایت بیشتر غرب از اوکراین در مقابل عملیات ویژه روسیه برای خلع سلاح اوکراین و نازیزدایی این کشور تأکید کرد. او سه نکته کلیدی در ادامه راه را «هماهنگی، پیش بینی پذیری و پایداری» توصیف کرد.
وی ادامه داد: «ما باید از کمکهای مالی سامانههای فردی و از ذخایر خود به سمت خریدهای بیشتر و مستقیم از صنعت دفاع حرکت کنیم. ما باید برای این امر بودجهای را تخصیص دهیم و از اوکراین در فرایندهای تدارکات حکایت کنیم».
وی ادامه داد: «ما برای مدت طولانی در کنار اوکراین خواهیم بود. در عین حال، اوکراینی ها باید ظرفیت مدیریت و برنامه ریزی خود را ایجاد کنند و کشورهای غربی نیز باید در این زمینه به آنها کمک کنند».
مقامات روسیه گزارش اعزام داوطلبان کرهشمالی به نبرد شرق اوکراین را تکذیب کردند. معاون دفتر اطلاعات و مطبوعات وزارت خارجه روسیه این ادعا که کره شمالی در حال برنامهریزی برای اعزام داوطلبانش به روسیه برای جنگ در مقابل اوکراین است را رد کرد.
به گزارش وب سایت شبکه المیادین، ایوان نچائف، معاون دفتر اطلاعات و مطبوعات وزارت خارجه روسیه گفت: میتوانیم با اعتمادبنفس بگوییم که این گزارشها سرتاسر دروغ هستند. هیچ برنامهای برای استقرار نیروهای کره شمالی در جمهوریهای دونتسک و لوهانسک نداریم. نیروهای روسیه و نیروهای نظامی مردمی این دو منطقه توان کافی برای تحقق اهداف عملیات ویژه نظامی روسیه را دارند.
اظهارات این مقام وزارت خارجه روسیه پس از آن مطرح شد که یک تحلیلگر نظامی روسیه در تلویزیون این کشور گفت «گزارشها حاکی از آن است که حدود ۱۰۰ هزار داوطلب از کره شمالی آماده شرکت در جنگ هستند و شرکتهای ساختوساز کره شمالی نیز آماده همکاری در بازسازی مناطق تخریبشده هستند».
این تحلیلگر روسی با تجلیل از توان نظامی سربازان کره شمالی، به کرملین پیشنهاد داد که دست کمک کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی را پس نزند.
دیمیتری مدودف، معاون رئیس شورای امنیت روسیه در سفری به نمایندگی از ولادیمیر پوتین به جمهوری خلق لوهانسک رفت تا با رهبران این جمهوری جدایی طلب شرق اوکراین دیدار کند.
به گزارش پایگاه خبری ویتنام پست، دمیتری مدودف، معاون رئیس شورای امنیت روسیه در خصوص این سفر خود گفت: من در تاریخ ۱۱ اوت به جمهوری خلق لوهانسک سفر کرده و در جریان این سفر با لئونید پاسیچنیک، رهبر این جمهوری و دنیس پوشیلین، رهبر جمهوری خلق دونتسک ملاقات کردم.
مدودف اظهار کرد، به نمایندگی از ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه با این رهبران جدایی طلب شرق اوکراین طی این سفر به منظور بحث در خصوص مسائل امنیتی در مناطق تحت کنترل روسیه دیدار داشته است.
بر اساس این گزارش در این دیدارها علاوه بر مدودف، چند مقام رده بالای روس دیگر نیز شامل ایگور کراسنوف، دادستان کل فدراسیون روسیه، مدیر سازمان امنیت کل فدراسیون روسیه و چندین مقام ارشد دیگر حضور داشتند.
مدودف گفت: این مهم است که روند تدوین قوانین در جمهوری های خلق دونتسک و لوهانسک را با روند قانونگذاری روسیه هماهنگ سازیم.
معاون سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه اظهار داشت: حجم کل کمکهای نظامی ایالات متحده به اوکراین از زمان آغاز ریاست جمهوری جو بایدن تاکنون، به ۹.۸ میلیارد دلار رسیده است.
به گزارش از تی آر تی، ایوان نچایف، معاون سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه اظهار داشت که حمایت نظامی ایالات متحده آمریکا از اوکراین باعث طولانی شدن درگیریها می شود.
نچایف در کنفرانس مطبوعاتی آنلاین در پایتخت مسکو به جنگ اوکراین اشاره کرد و توجه را به این واقعیت جلب کرد که ایالات متحده اعلام کرد در ۸ اوت یک میلیارد دلار از اوکراین حمایت خواهد کرد.
نچایف، اعلام داشت: "حجم کل کمکهای نظامی ایالات متحده به اوکراین از زمان آغاز ریاست جمهوری جو بایدن تاکنون، به ۹.۸ میلیارد دلار و از سال ۲۰۱۴ تاکنون، به ۱۱.۸ میلیارد دلار رسیده است. این وضعیت درگیریها را شدت داده و کمکی به حل اختلافات نمیکند."
بدنبال درخواست دبیرکل سازمان ملل از مسکو و کی یف برای توافق در خصوص ایجاد یک منطقه امن در اطراف نیروگاه هستهای «زاپوریژیا» که در روزهای گذشته چند بار بمباران شده است و دو طرف یکدیگر را متهم به این حملات میکنند، واشنگتن اعلام کرد از ایجاد یک منطقه غیرنظامی در داخل و اطراف نیروگاه حمایت میکند.
آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل روز پنجشنبه از طرفین جنگ اوکراین خواست تا بر سر ایجاد یک «منطقه امن» در اطراف نیروگاه هستهای که نگرانی جهانی را برانگیخته است، توافق کنند.
پیشتر، وزیران امور خارجه گروه هفت در روز چهارشنبه با صدور بیانیهای از روسیه خواستند کنترل کامل نیروگاه هستهای زاپروژیا را به اوکراین واگذار کند. روسیه بخشی از کنترل منطقه زاپوریژیا از جمله شهر انرگودار را که نیروگاه هستهای در آن واقع است، در دست دارد.
گوترش روز گذشته پس از بمباران جدید نیروگاه هستهای زاپوروژیا توسط روسها شرایط حاکم را پیچیده خواند.
به دنبال اظهارات گوترش، در حالی که روسیه و اوکراین یکدیگر را به حملات جدید متهم میکنند، شبکه خبر فرانسه امروز - جمعه - گزارش کرد که واشنگتن گفته از ایجاد یک منطقه غیرنظامی در داخل و اطراف نیروگاه هستهای حمایت میکند.
چند هفته پس از حضور وزیر خارجه روسیه در اجلاس اتحادیه عرب، نماینده اوکراین در اظهاراتی در این اتحادیه مسکو را به اخلال در صادرات غلات روسیه به این منطقه متهم کرد.
به گزارش وبسایت شبکه خبری العربیه، ماکسیم سوبخ، نماینده ویژه اوکراین در امور خاورمیانه ازطریق ویدیوکنفرانس کشورهای عضو اتحادیه عرب را خطاب قرار داده و گفت: اوکراین امروز ۲۰ میلیون تن غلات آماده صادرات دارد، خصوصا به آفریقا و کشورهای عرب، اما محاصره بنادر اوکراین توسط روسیه مانع تحویل این محمولهها شده است.
او همچنین افزایش هزینههای جهانی غذا را به گردن حمله روسیه انداخت.
جنگ اوکراین شدیدا صادرات غلات اوکراین را مختل کرده و به بحران جهانی غذا منجر شده است، زیرا کییف یکی از بزرگترین تولیدکنندگان غذا در جهان است.
در روزهای اخیر و در پی حصول توافقی میان کییف و واشنگتن با میانجگری ترکیه و سازمان ملل متحد، چند کشتی حاوی غلات اوکراین توانستند بنادر این کشور را ترک کنند.
استفان دوجاریک، نماینده رسمی دبیرکل سازمان ملل گفت، هیچ صحبتی درباره مساله استقرار نیروهای صلحبان سازمان ملل در حوزه نیروگاه اتمی زاپروژیا در اوکراین مطرح نشده است.
استفان دوجاریک، سخنگوی دبیرکل سازمان ملل در اظهاراتی عنوان کرد: فکر نمیکنم بحثی در خصوص مساله استقرار صلحبانهای سازمان ملل ( در نیروگاه زاپروژیا) مطرح شده باشد.
دوجاریک بر اساس نقل قول خبرگزاری ریانووستی از وی تاکید کرد: من فکر میکنم که طرفها کاملاً قادر به پیروی از دیدگاهی که دبیرکل سازمان ملل در بیانیه خود مطرح کرد، هستند.
نابودی 8 جنگنده روسیه در حمله اوکراین به پایگاه کریمه+ عکس
بعد از اذعان مقامات اوکراینی به حمله نیروهای ویژه این کشور به پایگاه هوایی روسیه در شبهجزیره کریمه، لندن نیز جزئیاتی از خسارات روسها در این حادثه را فاش کرد.
رکن اطلاعات ارتش انگلیس امروز (جمعه) گفت: «در نهم آگوست ۲۰۲۲، انفجارهایی در فرودگاه نظامی ساکی در غرب کریمه، که توسط روسیه اداره میشود، رخ داد. علت اصلی انفجارها نامشخص است، اما ابرهای قارچی بزرگی در ویدئوی شاهدان قابل مشاهده است».
این نهاد نظامی با بیان اینکه ابرهای قارچی انفجار قطع به یقین ناشی از انفجار حداکثر چهار انبار مهمات بدون پوشش بوده، مدعی شد: «حداقل پنج فروند جنگنده بمبافکن سوخو-۲۴ فِنسِر و سه فروند جنگنده چند منظوره سوخو-۳۰ فِلَنکِر در این انفجارها تقریباً نابود شده یا آسیب جدی دیدهاند».
به نوشته وبگاه این سازمان، در این بیانیه آمده است: «منطقه اعزام در مرکز پایگاه هوایی ساکی آسیب جدی دیده است، اما فرودگاه احتمالاً قابل استفاده است. از دستدادن ۸ فروند جنگنده نشان دهنده نسبت ناچیزی از کل ناوگان هواپیماهایی است که روسیه برای پشتیبانی از جنگ در اختیار دارد».
ارتش انگلیس ادعا کرد: «با این حال، پایگاه ساکی در درجه اول به عنوان پایگاهی برای هواپیماهای ناوگان دریای سیاه نیروی دریایی روسیه استفاده میشد. اکنون توانایی هوانوردی دریایی ناوگان به طور قابل توجهی کاهش یافته است».
در پایان این بیانیه آمده است: «این حادثه احتمالاً ارتش روسیه را بر آن خواهد داشت تا در شناخت تهدیدها علیه خود تجدید نظر کند. کریمه احتمالا به عنوان یک منطقه امن در پشت خط مقدم دیده شده است».
روز چهارشنبه یک مقام اوکراینی بدون فاش کردن جزئیات حمله به پایگاه هوایی روسیه در کریمه، گفته بود این حمله توسط یگانهای ویژه ارتش اوکراین انجام شده است.
حمله مجدد راکتی به بزرگترین نیروگاه اتمی اروپا در اوکراین
نماینده دائم روسیه در سازمان ملل تاکید کرد که حملات کییف به سایتهای هستهای، جهان را به سمت فاجعهای مشابه "چرنوبیل" سوق میدهد.
به گزارش نووستی، واسیلی نبنزیا، نماینده دائم روسیه در سازمان ملل در نشست شورای امنیت این سازمان گفت: حملات جنایتکارانه کییف به سایتهای هستهای، جهان را به آستانه یک فاجعه هستهای میبرد که از نظر گستره با چرنوبیل قابل مقایسه است.
وی به بمباران مکرر نیروگاه اتمی زاپروژیا توسط نیروهای کییف در روزهای اخیر اشاره کرد.
نبنزیا همچنین تاکید کرد که روسیه در مورد اوکراین در معرض جنگ دروغ قرار گرفته است. وی گفت: «امروز هیچ یک از کشورهای غربی جرأت نکردند اعتراف کنند که نیروهای اوکراینی در حال بمباران ایستگاه اتمی زاپروژیا هستند. به ادعای آنها ما تنها طرفی هستیم که خطرات را ایجاد کردهایم، در مورد بمباران ایستگاه توسط نیروهای اوکراینی چطور؟ این یک منطق غیرواقعی و اشتباه است، اما ما به آن عادت کرده ایم، همانطور که نیم سال است شاهد جنگ انتشار اطلاعات نادرست علیه خود و جنگ دروغ هستیم.
وی خاطرنشان کرد که کشورهای غربی تاکتیک های خود را حین گفتگو در مورد موضوعات مختلف مربوط به اوکراین دارند و تلاش میکنند تا روسیه را مسئول هر آنچه در منطقه جنگی رخ میدهد،معرفی کنند.
وزارت دفاع روسیه پیشتر اعلام کرد که ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، با بمباران سایتهای زیرساختی نیروگاه هستهای زاپروژیا، اقدام جدیدی تحت عنوان "تروریسم هستهای" انجام داده است.
آناتولی آنتونوف، سفیر روسیه در ایالات متحده، تأکید کرد که نیروهای کییف با بمباران ایستگاه زاپروژیا، تمام اروپا را در معرض "خطری جدی" قرار میدهند.
پیش از این منابع از دومین حمله به نیروگاه هستهای زاپروژیا خبر دادند. این درحالی است که روسیه و اوکراین یکدیگر را مقصر این حمله میدانند.
طبق گفته منابع این انفجار برای دومین بار در مجاورت نیروگاه اتمی زاپروژیا، بزرگترین نیروگاه اتمی اروپا طی پنجشنبه رخ داد.
ولادیمیر روگوف، یکی از مقامات دولت محلی این منطقه از جنوب اوکراین گفت: جنگندههای اوکراینی بار دیگر نیروگاه هستهای زاپروژیا را بمباران کردند.
اندکی قبل از آن، اوکراین گفت که روسیه شهری در نزدیکی نیروگاه اتمی زاپروژیا را بمباران کرده است.
اوکراین مدعی است روسیه در حال تبدیل زاپروژیا به یک پایگاه نظامی و تهدیدی برای اروپا است و از سازمان ملل خواست تا یک هیات فنی متخصص اعزام کند.
این نیروگاه که در دوران شوروری ساخته شده، بزرگترین رآکتور هستهای اروپاست. ۶ راکتور آب فشرده این نیروگاه - که دستکم دو عدد از آنها در حال حاضر مشغول به کار است - برای کییف از اهمیت بالایی برخوردار هستند، زیرا میتوانند برق موردنیاز تقریبا ۴ میلیون خانه را تامین کنند.
این نیروگاه که در کرانه روخانه «دنیپر» در جنوب غربی شهر زاپروژیا واقع شده، برای نیروهای اوکراین و روسیه از اهمیت استراتژیک بالایی برخوردار بوده و کنترل آن از آغاز جنگ تا کنون مورد مناقشه بوده است.
هشدار گروسی درباره وضعیت اضطراری نیروگاه هستهای اوکراین
رئیس سازمان انرژی اتمی در مورد بحرانی شدن وضعیت بزرگ ترین نیروگاه اتمی جهان هشدار داد. دو طرف در مورد تشدید اخیر درگیریها در اطراف تاسیسات هستهای، یکدیگر را مقصر می دانند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، رافائل گروسی روز پنجشنبه به شورای امنیت گفت که آژانس باید اجازه داشته باشد تا نیروگاه هسته ای زاپوریژژیای اوکراین را بازرسی کند و درگیری در نزدیکی این سایت باعث ایجاد یک بحران "وخیم" شده است.
رافائل گروسی در نشست اضطراری شورای امنیت از طریق ارتباط ویدیویی گفت: «این برهه ای جدی است و آژانس بینالمللی انرژی اتمی باید اجازه داشته باشد تا در اسرع وقت ماموریت خود را در زاپوریژژیا انجام دهد».
استونی مرزهای خود را به روی روس ها بست
وزیرامور خارجه استونی اعلام کرد که مقامات کشورش تصمیم گرفتند که شهروندان روسی دارای ویزای شینگن را از ورود به خاک این کشور منع کنند.
به گزارش خبرگزاری تاس، اورماس رینسالو وزیر امور خارجه استونی پنجشنبه شب در نشست خبری دولت گفت: از یک هفته دیگر تحریم روی ویزای شینگن صادر شده توسط استونی اعمال خواهد شد، دارندگان ویزا از روسیه مشمول محدودیت خواهند بود. آنها از ورود به استونی منع خواهند شد.
وی در ادامه افزود، البته تعدادی استثنا در این قانون اعمال خواهد شد بویژه برای کارکنان دفاتر دیپلماتیک در استونی و خانوادههای آنها و همچنین افرادی که در حملونقل بینالمللی فعالیت میکنند یا طبق قوانین اتحادیه اروپا حق تردد آزاد دارند از این ممنوعیت مستثنی خواهند بود.
وزیر امور خارجه استونی تاکید کرد که دولت اطلاعاتی در مورد بیش از ۵۰ هزار ویزای معتبر شینگن دارد که برای شهروندان روسیه صادر شده است.
پیش از این استونی و فنلاند از دیگر کشورهای عضو اتحادیه اروپا خواستند تا صدور روادید گردشگری برای شهروندان روسیه را متوقف کنند.
کایا کالاس نخست وزیر استونی روز سهشنبه در یک پیام توئیتری مدعی شد که سفر به اروپا یک امتیاز است؛ نه یک حق انسانی و اکنون زمان پایان دادن به گردشگی از روسیه است.