بین الملل تابناک: دویست یکمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای زیادی را به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
بعد از انتقادهای روسیه از موضع جانبدارانه مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در قبال اوکراین، نماینده مسکو در این اتحادیه وضعیت وخیم روابط دوجانبه با بروکسل را شرح داد.
«ولادیمیر چیژوف» سفیر روسیه در اتحادیه اروپا شامگاه دوشنبه گفت که روابط مسکو با بروکسل هرگز به وضعیت قبل از بحران کنونی ایجادشده در پی جنگ با اوکراین، باز نخواهد گشت.
به نوشته وبگاه «ریانووستی»، چیژوف که بعد از ۱۷ سال حضور در اتحادیه اروپا بهعنوان سفیر روسیه، آخرین نشست خبری خود را در این سمت برگزار کرد، توضیح داد: «روابط ما هرگز به وضعیت قبل از بحران فعلی بازنمیگردد. باید بگویم که سطح گفتمان سیاسی که در اینجا (اتحادیه اروپا) جریان دارد، بسیار متنزل شده است».
وی با بیان اینکه البته روابط روسیه و اتحادیه اروپا بالاخره روزی باید احیا شود، گفت: «اما آن زمان شاید روابط عملگرایانهتر شده و بر یک نتیجه خاص متمرکز شود نه شعار و آرزوهای دست نیافتنی».
طبق این گزارش، دیپلمات روس با هشدار به اروپاییها مبنی بر اینکه «خرابکردن پلها بسیار آسانتر ساختن آنها در آینده است»، اظهار داشت:«پیش از این در بروکسل، گفتگوهای مداوم در مورد خودمختاری در صحنه جهانی انجام میشد، اما امروز اتحادیه اروپا سرسختانه و عامدانه از مستقل بودن خودداری میکند و بهسرعت در حال تبدیل شدن به ضمیمه اقتصادی ناتو است».
چیژوف در مورد تحریمهای غرب علیه روسیه، به خبرنگاران گفت: «کشورهای اروپایی در این موضوع پا را فراتر از حد گذاشتهاند و دیگر نمیتوانند عقبنشینی کنند، اما انگیزه آنها تا حد زیادی از بین رفته است. در واقع، اکنون مشکل اصلی آنها گاز است».
به نوشته ریانووستی، وی با بیان اینکه اتحادیه اروپا نمیتواند از گاز روسیه دست بکشد، افزود: «البته این بدان معنا نیست که همه آن کشورها صد در صد به گاز روسیه وابسته هستند.خیر. اما بهطور کلی، اقتصاد اتحادیه اروپا هنوز بدون گاز روسیه نمیتواند عمل کند».
رسانهها روز دوشنبه از حمله موشکی روسیه از دریای سیاه به مواضع ارتش اوکراین خبر دادند.
وبگاه «نیوی ریکاگنیشن» روز دوشنبه در این باره نوشت که نیروی دریایی روسیه موشکهای کروز «کالیبر» را از دریای سیاه به تاسیسات ارتش اوکراین شلیک کرده است.
نسخههای موشک پرتابشده از کشتی، زیردریایی و هوا پرتاب و انواعی برای استفاده ضد کشتی، ضد زیردریایی و حمله زمینی وجود دارد. این موشک میتواند کلاهک جنگی تا وزن ۵۰۰ کیلوگرم حمل کند.
موشک کالیبر در انواع مختلف ضد کشتی، حمله به اهداف زیر دریایی و حمله به اهداف زمینی ساخته شده است. این موشک را میتوان از کشتی با استفاده از سامانه پرتاب عمودی پرتاب کرد.
بر اساس برخی گزارشها، این موشکها میتوانند به اهداف دریایی تا فاصله ۳۷۵ کیلومتری و به اهداف زمینی تا فاصله ۲۶۰۰ کیلومتری اصابت کنند.
وزارت دفاع روسیه اعلام کرده است که نیروهای هوافضا، موشکی و توپخانه روسیه همچنان به حملات دقیق علیه یگانها و ذخایر نیروهای مسلح اوکراین در منطقه «خارکیف» ادامه میدهندو طی حملات ۲۴ ساعت گذشته یک انبار مهمات ارتش اوکراین با ۴۵۰۰۰ تُن مهمات نزدیی شهرک «وزنسنسک» در منطقه «میکولایف» منهدم شد.
رئیس جمهور روسیه روز دوشنبه گفت، جنگ اقتصادی علیه کشورش شکست خورده و باید در مقابل چالشهای خارجی ابتکار عمل داشت.
به نوشته خبرگزاری «تاس» پوتین در نشستی اقتصادی گفت، روسیه علاوه بر دادن پاسخ به اقدامات «غیردوستانه» باید به حل مشکلات بر سر راه توسعه نیز توجه داشته باشد.
وی متذکر شد، بسیاری از چالشهای خارجی پیش آمده برای اقتصاد روسیه از جمله تحریمها ناشی از سیاستهای کلان اقتصادی مسئولانه در طول سالهای گذشته بوده و باید در برابر آنها ابتکار عمل داشت.
رئیس جمهور روسیه در نشست اقتصادی در مسکو گفت: «اکنون روسیه نسبت به بسیاری از کشورهای عضو گروه بیست وضعیت اقتصادی بهتری دارد».
پوتین گفت: «جنگ اقتصادی علیه ما شکست خورده است و انتظار میرود که تورم روسیه تا پایان سال جاری به دوازده درصد کاهش یابد».
رئیس جمهور روسیه با تأکید بر ضرورت فاصله گرفتن از معاملههای دلاری افزود: «اقتصاد ما با یک روند نزولی و افت مواجه شده بود اما دولت تواسته ثبات را به بازارها برگرداند».
معاون وزارت خارجه روسیه گفت، از نظر مسکو، واضح است که وضعیت فعلی امور «پیمان غذایی» قابلتحمل نیست.
به گزارش از خبرگزاری اسپوتنیک، الکساند گروشنکو، معاون وزیر خارجه روسیه گفت، چشماندازی وجود دارد که این قرارداد تا ۱۲۰ روز معتبر است و پس از آن کشورها باید اثرات آن را در نظر بگیرند. اگر لازم باشد، میتوان توافق مربوط را تغییر داد. ما این مسئله را مطرح کردیم، زیرا توافق با وضعیت فعلی امور غیرممکن است، چون این با فهم اساسی که زمینه موضوع کار بر روی این اسناد را فراهم کرد، در تضاد است.
وی افزود: تحلیل اجرای این تفاهمنامه نشان میدهد که بار دیگر شرکای ما یک رویکرد ناعادلانه در پیش گرفتهاند. اگر به آمار مسیرهای کشتیها نگاه کنید، میبینید که ۸۷ درصد از آنها نه به کشورهای فقیر (که خطر جدی قحطی و گرسنگی وجود دارد) بلکه به کشورهای اتحادیه اروپا و دیگر کشورهایی میروند که با قحطی مواجه نیستند. علاوه بر این، تصمیماتی که در اتحادیه اروپا درباره رفع تحریمها گرفته میشود به روشنی نشان میدهد که این اتحادیه قصد ندارد طبق تفاهمنامهای که در استانبول امضا شد عمل کند.
گروشنکو گفت، اگر هم اتحادیه اروپا محدودیتها را کاهش دهد، تنها برای رسیدن محصولات کشاورزی به کشورهای اروپایی این کار میکند.
روزنامه نیویورک تایمز گزارش داد که اوکراین و آمریکا در روزهای منتهی به ضدحمله کییف در منطقه خارکیف، تبادل اطلاعاتی خود را افزایش داده بودند.
نیویورک تایمز مدعی شد که به رغم اینکه آمریکا اطلاعاتی درباره مراکز فرماندهی روسیه، انبارهای مهمات و دیگر اهداف روسی را به کییف میداد، اما مقامات اوکراینی در اوایل این مناقشه، برنامههای عملیاتی خود را به همتایان آمریکایی نمیدادند، زیرا نگران بودند که این هماهنگی مداوم با آمریکاییها نشانه ضعف باشد و حمایت مداوم آمریکا را کمرنگ کند.
اما به گفته یک مقام ارشد آمریکایی، همه اینها در تابستان امسال تغییر کرد؛ کییف به این نتیجه رسید که اشتراک برنامههایش برای ضدحمله نه تنها واشنگتن را سرد نمیکند، بلکه تشویقش میکند تا کمک بیشتری به اوکراین بکند.
این تغییر رویه، به آمریکا این فرصت را داد تا «اطلاعات بهتر و مناسبتری درباره نقاط ضعف روسیه به اوکراین بدهد».
نیویورک تایمز نوشت، طرفین از اعلام اینکه سطح بهاشتراکگذاری اطلاعات چقدر بوده و آمریکاییها تا چه حد در برنامهریزی ضدحمله اوکراین نقش داشتهاند، خودداری کردند.
با این حال، یک منبع دولتی به تایمز گفت که آمریکا «به صورت مداوم» به کییف مشورت میداده که چطور میتواند پیشروی روسیه در شرق اوکراین را کنترل کند.
ضدحملات گسترده اوکراین با کمک تسلیحات آمریکایی و غربی، روز پنجشنبه هفته گذشته از منطقه شمال غربی «خارکیف» و پس از آن آغاز شد که تلاشهای کییف در دیگر مناطق با شکست مواجه شد.
روز شنبه وزارت دفاع روسیه خروج نیروهای این کشور از شهر ایزیوم و برخی دیگر مناطق مسکونی این منطقه را تایید کرد و گفت، این سربازها دوباره گروهبندی میشوند تا مواضع روسیه در مسیر دونتسک را تقویت کنند.
رهبر چچن ضمن انتقاد از "استراتژی" وزارت دفاع روسیه گفت، اگر تغییری در روند جنگ اوکراین به وجود نیاید، با ارشدترین مقامات روسیه ارتباط برقرار خواهد کرد تا مفصلا پیام خود را به آنها ابلاغ کند.
به گزارش از پایگاه خبری «یوکراینسکا پراودا»، رمضان قدیروف، رهبر چچن در پیامی صوتی در کانال تلگرامش ضمن ابراز نارضایتی از خروج سریع نیروهای روسیه از بخشهایی از منطقه خارکیف اوکراین در چند روز گذشته، گفت: اگر امروز یا فردا تغییری در اجرای "عملیات ویژه نظامی" روسیه در اوکراین به وجود نیاید، مجبور خواهم شد با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه و وزارت دفاع این کشور ارتباط برقرار کنم و اوضاع در میدان جنگ را به آنها توضیح دهم.
در همین حال، وی متعهد شد: همه این شهرهای رها شده توسط روسها مجددا تحت کنترل نیروهای روسیه درخواهد آمد. ما نیروهای خودمان را داریم، مبارزانی که به طور ویژه برای چنین موقعیتهایی آموزش دیدهاند. ۱۰ هزار جنگجوی دیگر آمادهاند تا به آنها بپیوندند. ما در آینده بسیار نزدیک به شهر اودسا خواهیم رسید.
قدیروف همچنین گفت: من با مسئولان جنگ روسیه در اوکراین دیدار میکنم و با آنها درباره اینکه وطنپرستی چیست، صحبت خواهم کرد چرا که آنها باید چشم خود را بر چیزهای جزئی ببندند و وطنپرستی از خود نشان دهند.
وی همچنین از این موضوع ناامید شده که مقامات روسیه هیچ اطلاعاتی درباره خروج نیروهای روس ارائه ندادند.
طی چند روز گذشته ارتش روسیه در پی حمله گسترده نیروهای اوکراین، از چندین بخش در منطقه خارکیف خارج شد.
قدیرف گفت: رهبری و وزارت دفاع روسیه مرتکب اشتباهاتی شدهاند. امیدوارم آنها تصمیمات لازم را اتخاذ کنند. وزارت دفاع روسیه در شفافسازی این اوضاع اعلام کرده که خروج از شهرهای ایزیوم، کوپیانسک و بالاکلیا در منطقه خارکیف در واقع یک اقدام اجباری در چهارچوب استراتژی نظامی برای جلوگیری از کشته شدن سربازان روس بوده است.
براساس تحلیلهای آمریکا، اوکراین ظرف چند روز مناطق بیشتری را نسبت به آنچه روسیه از آوریل تصرف کرده بود، آزاد کرده است.
نخست وزیر اوکراین اعلام کرد، کییف مشتاق است ظرف دو سال روند پیوستن به اتحادیه اروپا را تکمیل کند و به هدفش که عضوت کامل در این بلوک است، برسد.
به گزارش از صدای جدید اوکراین، دنیس شمیهال، نخستوزیر اوکراین گفت: ما به سرعت اقدام خواهیم کرد. ما اینکه کشورهای دیگر چطور سفر خود برای پیوستن به اتحادیه اروپا را طی کردهاند، بررسی کردیم. این امر پنج، هفت و هشت سال طول کشیده است. ما مشتاقیم این کار را ظرف دو سال انجام دهیم و به هدف نهاییمان یعنی عضویت کامل در اتحادیه اروپا برسیم.
وی افزود: اوکراین تصمیم خود را برای ادامه این روند و عضویت در اتحادیه اروپا گرفته است.
شمیهال تصریح کرد: در همین حال، روسیه در حال حاضر جنگ را از نظر استراتژیکی از دست داده است. مسکو انتخاب کرده که زندانی الگوی فرسوده امپراتوری و جماهیر شوروی باقی بماند؛ الگویی که در اوکراین شکست خورد.
اتحادیه اروپا ۲۳ ژوئن سال جاری میلادی جایگاه نامزد عضویت را به اوکراین و مولداوی اعطا کرد. اولها استفانیشیان، معاون نخست وزیر اوکراین پیشتر اعلام کرده بود که انتظار میرود اوکراین ظرف پنج سال عضو کامل اتحادیه اروپا شود.
به گزارش از خبرگزاری اسپوتنیک، نچایف روز دوشنبه گفت که عرضه جنگ افزارهای مرگبار ساخت آلمان به رژیم اوکراین که نه تنها علیه سربازان روسیه بلکه علیه جمعیت غیرنظامی دونباس استفاده شده، یک خط قرمز است.
سفیر روسیه در آلمان افزود: با در نظر گرفتن مسئولیت تاریخی و اخلاقی آلمان در قبال مردم ما بخاطر جنایت های نازیسم در جریان جنگ بزرگ میهنی، برلین از این خط قرمز عبور کرده است.
آزادسازی یکی از کلیدیترین شهرهای شرق اوکراین
ولودیمیر زلنسکی یکشنبه شب مدعی شد که نیروهای اوکراین در حمله گسترده، شهر راهبردی ایزیوم در شرق این کشور را از دست نیروهای روسیه بازپس گرفتند.
به گزارش فرانس ۲۴، رئیس جمهور اوکراین در سخنانی به مناسبت گذشت ۲۰۰ روز از آغاز تهاجم روسیه به این کشور، از نیروهای اوکراین که به گفته وی "صدها شهر و روستای را آزاد کردند" تشکر کرد و از شهرهای بالاکلیا، ایزیوم و کوپیانسک به عنوان سه مرکز مهمی که اخیراً از تصرف نیروهای روسیه خارج شدند نام برد.
همزمان مقامات اوکراین در شرق این کشور، روسها را به بمباران زیرساختهای راهبردی متهم کردهاند که منجر به قطع برق در بخشهای وسیع اوکراین شده است.
دیمیترو ژیویتسکی فرماندار منطقه خارکف در کانال تلگرامی خود نوشت: «مشکل برق در شبکه کاهش یافته، اما هنوز به طور کامل رفع نشده است.»
وی با اشاره به مشکل تامین برق از مردم اوکراین خواست تا جایی که امکان دارد از وسایل برقی استفاده نکنند.
قطع امید بزرگ اوکراینیها از اروپا
روزنامه گاردین با پرداختن به شرایط پناهجویان اوکراینی تصویری از گذشته تا حال آنها را روایت کرد. این روزنامه انگلیسی با اشاره به شرایط اوکراینیها در اوایل شروع جنگ نوشت: پس از گذشت ۶ ماه از تهاجم روسیه، کشورهای هم مرز اوکراین یک اقدامی را برای کمک به میلیونها پناهجوی اوکراینی انجام دادند. دولتها برنامههای حمایتی اضطراری تدارک دیدند و میلیونها شهروند برای تامین غذا، لباس و سرپناه داوطلب شدند.
این نشریه اضافه کرد: اما همزمان با نزدیک شدن به یک زمستان پرهزینه و بی ثبات، دولتهای اروپایی از برنامههای حمایتی برای اوکراینیها عقب میکشند و در حالیکه بسیاری از داوطلبان هم که از میزبانی آنها خوشحال بودند حالا پی بردند این جنگ شاید سالها طول بکشد. بدین ترتیب اغلب اوکراینیها شرایط سختی را تجربه خواهند کرد.
به نوشته گاردین، برخی از پناهجویان اوکراینی در سراسر اروپا برای خود زندگی جدیدی را آغاز کردند و وضع خوبی دارند. درحالیکه اوکراینیهای جوان و آشنا به اینترنت نیز قادر به دستیابی به اطلاعات و ارتباط با اعانه دهندگان هستند، مددکاران اجتماعی گفتند که اغلب پناهجویان مسنتر و آسیب پذیرتر به ویژه آنهایی که نمیتوانند انگلیسی صحبت کنند و نمیدانند به کجا روی بیاورند، احتمالا به حاشیه رفته و نادیده گرفته خواهند شد. حتی آنهایی که پول هم دارند از اینکه چه زمانی ممکن است بازگشت به وطن را تجربه میکنند، آگاهی ندارند.
روزنامه گاردین در این گزارش اشاره کرد حتی در لهستان که پناهجویان بیشتری نسبت به دیگر کشورهای اروپایی پذیرفته، یک نظر سنجی انجام شده که در آن ۶۲ درصد مردم حمایت از پناهجویان اوکراینی را بسیار هزینه بردار توصیف کردند.
این رسانه انگلیسی ادامه داد: با نزدیک شدن زمستان جنگ اوکراین به نظر همچنان ادامه خواهد داشت و بخش عمدهای از این کشور شاید بدون گرمایش باقی بماند و در نتیجه پناهجویان جدیدی میتوانند وارد اروپا شوند و کمک کمتری را در مقایسه با آنهایی که پیشتر به کشورهای همسایه آمده بودند، دریافت کنند. شرایط کشور به کشور متفاوت است اما در سراسر اروپا بسیاری از پناهجویان اوکراینی با مشکل دسترسی به آموزش و مراقبتهای بهداشتی دست و پنجه نرم میکنند. به طور مثال برخی از والدین نسبت به فرستادن کودکانشان به مدرسه در کشور جدید به علت چالشهای زبانی نامطمئن هستند.
زلنسکی: نمیخواهم با روسیه مذاکره کنم
با وجود اینکه «ولودیمر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین در هفتههای آغازین عملیات نظامی ویژه روسیه در منطقه دونباس، ملتمسانه درخواست مذاکره با مسکو را داشت، اما اکنون با کمکهای نظامی بیرویه کشورهای غربی، موضع مذاکره را کنار گذاشته است.
زلنسکی شامگاه یکشنبه در مصاحبه با شبکه «سیاِناِن» در پاسخ به سوالی درباره احتمال مذاکره با روسیه، گفت: «امروز، خیر! من با کسانی که ضربالاجل مطرح میکنند، صحبت نخواهم کرد».
به نوشته وبگاه «ریانووستی» به نقل از این مصاحبه، وی اما در اظهاراتی محتاطانه برای جلوگیری از خشم مسکو، اذعان کرد: «روسیه کشور همسایه ما و با جمعیت بسیار زیادی است که لازم است بتوانیم بهعنوان همسایه کنار یکدیگر زندگی کنیم».