بین الملل تابناک: دویست و ششمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای زیادی را به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
بیشتر بخوانید
ارتش اوکراین برای مقابله با نیروهای روسی بیش از هر چیزی به سلاحهای دریافتی از کشورهای غربی تکیه کرده است و در این راستا قصد دارد از فرانسه توپخانه قدیمی ۱۵۵ میلیمتری TRF۱ دریافت کند.
به نوشته خبرگزاری اسپوتنیک، فرانسه در حالی این نوع توپخانه را در اختیار اوکراین قرار میدهد که مدتهاست از آن استفاده نمیکند. TRF۱ ساخت شرکت «نیکستر» است که برای اولین بار در سال ۱۹۷۹ به عنوان جایگزین BF-۵۰ به نمایش در آمد و از لحاظ ویژگیهای فنی و تاکتیکی، تشابه زیادی به توپخانه انگلیسی-آلمانی-ایتالیایی FH۷۰ دارد، توپخانهای که هم اکنون از سوی ارتش اوکراین مورد استفاده قرار میگیرد.
به گفته کارشناسان، ورود یک سامانه توپخانهای جدید به ارتش اوکراین، موجب میشود تا نیروهای اوکراینی برای استفاده از انوع مختلف توپخانههای غربی و شرقی که در اختیار دارند به مشکل بخورند.
TRF۱ با نرخ آتش شش شلیک در هر دقیقه بین ۲۴ تا ۳۰ کیلومتر برد دارد.
خبرگزاری ریانووستی نوشت که «الکساندر لوکاشنکو» رئیس جمهور بلاروس هشدار داده است که بشریت در آستانه ورود به یک جنگ هستهای قرار دارد.
در حالی که حمایتهای همه جانبه تسلیحاتی غرب از اوکراین و فشارهای آنها علیه روسیه ادامه دارد، جو بایدن رئیسجمهور آمریکا درباره تبعات استفاده ادعایی مسکو از سلاح اتمی و شیمیایی هشدار داده است.
«ایگور کوناشنکف» سخنگوی وزارت دفاع روسیه امروز شنبه گفت که بیش از ۱۲۰ سرباز اوکراینی در تلاش برای حملات به منطقه خرسون کشته شدند.
به گزارش خبرگزاری تاس، ژنرال کوناشنکف به خبرنگاران گفت: دو یگان نظامی نیروهای مسلح اوکراین در حمله به منطقه نزدیک شهرک «پراودینو» در منطقه خرسون شکست خوردند.
وی افزود: این دو یگان تیپ ۲۸ مکانیزه دشمن با پشتیبانی ۹ دستگاه تانک و ۱۶ خودروی زرهی تلاش کردندکه عملیاتی تهاجمی را در نزدیکی شهرک پراودینو در منطقه خرسون انجام دهند.
به گفته ژنرال کوناشکنف، ارتش روسیه در این ضد حمله «بیش از ۱۲۰ سرباز اوکراینی را کشته، هفت تانک و ۱۳ خودروی جنگی پیاده نظام اوکراین را در چند ساعت منهدم کرد».
کوناشنکف همچنین اظهار داشت: پدافند هوایی روسیه در ۲۴ ساعت گذشته، ۸ فروند هواپیمای بدون سرنشین اوکراینی را سرنگون و ۲۵ راکت «اولخا« و «هیمارس» را رهگیری کرد.
بر اساس اعلام وزارت دفاع روسیه، از زمان آغاز جنگن اوکراین، در مجموع ۲۹۳ فروند هواپیما، ۱۵۵ بالگرد، هزار و ۹۷۳ فروند هواپیمای بدون سرنشین، ۳۷۵ سامانه موشکی پدافند هوایی، ۴ هزار و ۹۹۸ فروند دستگاه تانک و سایر خودروهای زرهی رزمی، ۸۳۷ موشک انداز چندگانه، ۳ هزار و ۳۹۳ سامانه توپخانه صحرایی و خمپاره انداز و همچنین ۵ هزار و ۶۴۰ خودروی موتوری نظامی از اوکرین نابود شده اند.
ولودیمیر زلنسکی امروز (شنبه) طی مصاحبهای با خبرگزاری رویترز، روسیه را به "جنایات جنگی" در شمال شرق اوکراین متهم کرد و نتیجه این جنگ را "وابسته به ارسال سریع تسلیحات خارجی" به کشورش دانست.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، وضعیت در مناطق تازه آزادشده در شمال شرق اوکراین را با شهر "بوچا" مقایسه کرد – شهری نزدیک به خارکیف که نیروهای روسی را به "جنایات جنگی متعددی" در آن متهم کرد. اما این درحالیست که مسکو تمامی اتهامات را رد میکند.
وی مدعی شد: «تا به امروز، ۴۵۰ جسد دفنشده، کشف شده است. اما تعداد افراد دیگری نیز وجود دارند؛ اعضای کل خانوادهها در برخی مناطق و افرادی که شکنجه شدهاند.»
زلنسکی در پاسخ به سوالی که آیا شواهدی از جنایات جنگی وجود دارد، پاسخ داد: «شواهدی وجود دارد... و ارزیابیها در حال انجام است... چه از طرف اوکراین و چه از طرف جامعه جهانی. برای ما بسیار مهم است که جهان این جنایات جنگی را بشناسد و تایید کند.»
کاخ کرملین پاسخ فوری به اتهامات جدید زلنسکی نداد با این حال روسیه بارها "هدفگیری غیرنظامیان در اوکراین" را رد کرده و این حمله را "عملیات ویژه نظامی" مینامد.
اوله سینهوبوف، فرماندار خارکیف امروز به خبرنگاران گفت: در یک گوردستهجمعی برخی جسدها درحالیکه دستانشان از پشت بسته شده بود، پیدا شده است.
اما این درحالیست که مسکو درخصوص این گوردسته جمعی کشفشده در شهر "ایزیوم" که به تازگی نیرویهای روسی این منطقه را ترک کردهاند، اظهار نظر نکرده است.
زلنسکی که روز چهارشنبه از این شهر بازدید کرد، باری دیگر از کشورهای غربی خواست تا "سرعت ارسال تسلیحات به اوکراین" را افزایش دهند.
وی افزود: ما خواستار کمک بیشتری از ترکیه، کره جنوبی، دنیای عرب و از آسیا هستیم.
رئیسجمهوری اوکراین با اشاره به "ضدحمله سریع اوکراین" ادعا کرد که گفتوگو درخصوص پایان این جنگ "زود" است.
یک رسانه آمریکایی به نقل از دو مقام نظامی این کشور نوشت: دولت بایدن به دلیل ترس از واکنش خطرناک روسیه با درخواست اوکراین برای ارسال موشک های دوربرد مخالفت کرده است.
شبکه ان بی سی نیوز افزود: مقامات ارشد وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) با این درخواست مخالفت کرده و به کاخ سفید توصیه کرده اند که از ارسال چنین موشک هایی به اوکراین خودداری کند زیرا ممکن است چنین اقدامی به تحریک جنگ گسترده تری با روسیه منجر شود.
این دو مقام نظامی به ان بی سی نیوز گفتند: مقامات دفاعی که به دولت بایدن توصیه کردهاند موشکهای دوربرد، موسوم به سامانههای موشکی تاکتیکی ارتش (ATACM) به اوکراین ارائه نشود، ابراز نگرانی کردهاند که این موشکها میتوانند علیه اهدافی در داخل خاک روسیه استفاده شوند و بالقوه جنگ با روسیه را گسترش دهد.
ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه روز پنجشنبه به آمریکا در مورد ارائه چنین سلاح هایی به اوکراین هشدار داد و آن را «خط قرمز» روسیه خواند.
زاخاروا در یک نشست خبری گفت: در صورت تحویل چنین موشکهایی از سوی آمریکا به اوکراین و استفاده از آن، روسیه حق دفاع از خاکش را برای خود محفوظ میداند.
ولادیمیر پوتین در واکنش به ضدحملات اخیر اوکراین به لبخندی بسنده کرد، اما هشدار داد که اگر سربازان روسیه تحت فشار مضاعفی قرار بگیرند، مسکو واکنش سفتوسختتری خواهد داشت.
به گزارش خبرگزاری رویترز، ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه پس از نشست سازمان همکاری شانگهای در ازبکستان، حمله روسیه به اوکراین را اقدامی ضروری برای پیشگیری از چیزی دانست که آن را برنامه غرب برای تجزیه روسیه خواند.
او گفت، مسکو در مناقشه اوکراین عجلهای ندارد و اهدافش تغییر نکرده است و با نیشخند ادامه داد: مقامات کییف اعلام کردند که یک عملیات ضدحمله آغاز کردهاند و در حال انجام آن هستند. ببینیم چطور میشود و به کجا میرسد!
این نخستین اظهارات عمومی پوتین درباره ضدحملات اخیر اوکراین در منطقه شمالیشرقی خارکیف بود که انتقاد عمومی کمسابقه از سوی تحلیلگران نظامی روسیه را در پی داشته است.
روسیه در واکنش به این ضدحملات، زیرساختهای اوکراین از جمله یک مخزن سد و شبکه برق را هدف قرار داده و پوتین هشدار داده است که این حملات میتواند شدیدتر بشود.
او گفت: اخیرا نیروهای روسیه چند ضربه حساس وارد کردهاند. آنها را نوعی هشدار در نظر بگیرید. اگر اوضاع به همین منوال باشد، واکنش روسیه شدیدتر خواهد بود.
پوتین همچنین گفت که روسیه به تدریج در حال تصرف مناطق جدیدی از اوکراین است.
علاوه بر این، رئیسجمهوری روسیه درباره احتمال تغییر اهداف نظامی روسیه گفت: این برنامه تغییر نمیکند. شاید فرماندهی کل یک مسئله را در اولویت قرار دهد و مسئلهای دیگر را نه؛ اما هدف اصلی تغییر نمیکند و در دست اجراست. هدف اصلی آزادسازی کامل منطقه دونباس است.
منطقه دونباس از دو منطقه دونتسک و لوهانسک در شرق اوکراین تشکیل شده که عمدتا به زبان روسی حرف میزنند. کنترل تمامی نواحی لوهانسک و بخشی از دونتسک اکنون در دستان روسیه است.
به صورت کلی، روسیه اکنون حدود یک پنجم اوکراین را تصرف کرده، از جمله بخش اعظم مناطق جنوبی زاپوریژیا و خرسون و همچنین شبهجزیره کریمه که در سال ۲۰۱۴ آن را به خاک خود الحاق کرده و بخشی از روسیه میداند.
براساس نتیجه نظرسنجی "مرکز تحقیقات افکار عمومی سراسر روسیه"، طی یک هفته سطح اعتماد شهروندان روسی به ولادیمیر پوتین ۱.۲ درصد افزایش داشته و به ۸۱.۵ درصد رسیده است.
به گزارش خبرگزاری تاس، آمارها همچنین نشان میدهند که میزان رضایت از عملکرد ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه به ۷۸.۳ درصد رسیده است که از هفته گذشته 1.5 درصد افزایش نشان میدهد.
همچنین ۵۱.۶ درصد از شرکتکنندگان عملکرد دولت روسیه را تایید کردند، درحالیکه ۵۲.۵ درصد به تلاشهای میخائیل میشوستین، نخستوزیر روسیه رای مثبت دادند که نسبت به هفته گذشته ۱ درصد افزایش داشته است. همچنین براساس این نظرسنجی، ۶۳.۳ درصد از پاسخدهندگان به این نخستوزیر اعتماد دارند.
در این نظرسنجی آمده است: در رابطه با رهبران احزاب پارلمانی این نتایج به دست آمد که ۳۲.۹ درصد از شرکتکنندگان در این نظرسنجی اعلام کردند که به گنادی زیوگانوف، رهبر حزب کمونیست روسیه اعتماد دارند که نسبت به هفته گذشته ۲.۱ درصد افزایش داشته است، ۳۰ درصد نیز به سرگئی میرونوف، رهبر حزب "روسیه عادل-برای حقیقت" اعتماد دارند که نسبت به هفته گذشته ۰.۱ درصد افزایش داشته است، ۹.۱ درصد از شرکتکنندگان نیز اعلام کردند که به الکسی نچایف، رهبر حزب "مردم جدید" اعتماد دارند که نسبت به هفته گذشته ۱ درصد کاهش داشته است و ۱۸.۷ درصد از شرکتکنندگان نیز اعلام کردند که به لئونید اسلاتسکی، رهبر حزب "لیبرال دموکرات" اعتماد دارند که نسبت به هفته گذشته ۲.۲ درصد افزایش داشته است.
براساس این نظرسنجی، میزان حمایت مردمی از حزب حاکم "روسیه متحد" نیز ۴۰.۷ درصد اعلام شد که ۱.۳ درصد نسبت به هفته گذشته افزایش داشته است. این آمار برای حزب "لیبرال دموکرات روسیه" با ۰.۸ درصد افزایش به ۷.۵ درصد رسید در حالیکه میزان حمایت مردمی از حزب "روسیه عادل-برای حقیقت" با ۰.۴ درصد کاهش به ۵.۸ درصد رسید.
این نظرسنجی از تاریخ ۵ الی ۱۱ سپتامبر از میان ۱۶۰۰ شرکتکننده بالای ۱۸ سال انجام و نتیجه آن روز جمعه منتشر شد.
اعلام آمادگی روسیه برای استفاده از سلاح هسته ای
سخنگوی کرملین امروز (شنبه) گفت، موارد استفاده روسیه از سلاح هستهای در دکترین هستهای ملی این کشور ذکر شده است.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین در پاسخ به این سوال که آیا احتمال حمله هستهای روسیه علیه اوکراین وجود دارد، گفت: دکترین هستهای روسیه را بخوانید، همه چیز در آنجا نوشته شده است.
هشدار بایدن به پوتین درباره استفاده از بمب اتم
برنامه ۶۰ دقیقه شبکه «سیبیاس نیوز» مصاحبهای با جو بایدن رئیسجمهور آمریکا ترتیب داده و نظر او را درباره برخی موضوعات داخلی و سیاست خارجی جویا شده است.
قرار است مصاحبه این برنامه تلویزیونی یکشنبه شب به وقت واشنگتن (بامداد دوشنبه به وقت تهران) به صورت کامل پخش شود.
شبکه سیبیاس نیوز بخشهایی از این مصاحبه را که درباره جنگ اوکراین و همینطور بحثهای اخیر در آمریکا در خصوص احتمال اعتصاص سراسری کارگران بخش ریلی در این کشورر بود، منتشر کرده است.
خبرنگار این شبکه آمریکایی در بخشی از این مصاحبه از جو بایدن سوال کرد: «در حالی که اوکراین در میدان جنگ موفق میشود، ولادیمیر پوتین دارد خجالت زده شده و به گوشهای رانده میشود و من با تعجب به خودم میگویم، آقای رئیسجمهور! شما به او (پوتین) چه میگویید اگر وی در حال بررسی استفاده از سلاحهای شیمیایی یا تسلیحات تاکتیکی اتمی باشد؟»
جو بایدن رئیسجمهور آمریکا در پاسخ به این سوال و خطاب به ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه گفت: «این کار را نکن، این کار را نکن، این کار را نکن. . شما چهره جنگ را تغییر خواهید داد چیزی که از زمان جنگ جهانی دوم سابقه نداشته است».
خبرنگار برنامه ۶۰ دقیقه شبکه «سیبیاس نیوز» از رئیسجمهور آمریکا درباره عواقب استفاده ادعایی رئیسجمهور روسیه از سلاح شیمیایی و اتمی در اوکراین سوال کرد.
جو بایدن در پاسخ به این سوال گفت: «شما فکر میکنید که اگر من دقیقا میدانستم که (عواقب) چه خواهد بود، به شما میگفتم؟ البته که عواقب خواهد بود (اما) من قرار نیست به شما درباره اش حرف بزنم».
رئیسجمهور آمریکا با اتهام زنی به مقامهای روسیه و هشدار به جایگاه این کشور در جهان با لحنی تند گفت: «آنها منفورتر از چیزی در جهان تبدیل خواهند شد که تاکنون بودهاند و بسته به اینکه آنها چه میکنند، تعیین میکند که پاسخ (آمریکا به روسیه) چه خواهد بود».
طبق روایت برنامه ۶۰ دقیقه شبکه سیبیاس نیوز، این رسانه آمریکایی از بایدن درباره وضعیت اقتصادی این کشور و انتخابات میان دوره ای کنگره هم سوالاتی مطرح کرد.
رئیسجمهور آمریکا در این مصاحبه ضمن تمجید از عملکرد دولت خودش، به توافق اخیر با وزارت کار با آنها بعد از مذاکرات فشرده ۲۰ ساعته اخیر برای اعتصاب نکردن آنها اشاره کرد.
او گفت: «ما تجارت و کار را با هم ادغام کردیم...کاری که ما انجام دادیم این بود که فقط گفتیم، "ببین، بیایید نگاهی بیندازیم." بیایید نگاهی به آنچه در حال رخ دادن است بیاندازیم.' شما توافق خوبیدارید که در حال حاصل شدن است"، درآمد آنها طی پنج سال آینده ۲۴ درصد افزایش خواهد یافت».
رئیسجمهور آمریکا افزود: «فکر کردن به راه جایگزین ممکن نبود. اگر واقعا (کارگران و فعالان حوزه ریلی در آمریکا) اعتصاب میکردند، زنجیرههای تأمین در کشور به شدت متوقف میشد. ما شاهد یک بحران اقتصادی واقعی بودیم».
پوتین: گاز بیشتر می خواهید تحریم ها را بردارید!
ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه روز جمعه وجود هرگونه ارتباط میان کشورش با بحران انرژی اروپا را رد کرد و گفت چنانچه اتحادیه اروپا خواستار گاز بیشتری است باید تحریمهای مربوط به خط لوله گاز نورد استریو ۲ را رفع کند.
پوتین که بعد از نشست سازمان همکاری شانگهای صحبت می کرد تاکید کرد که مسکو به تعهدات خود در قراردادهای انرژی پایبند خواهد بود.
پوتین گفت: «مخلص کلام اینکه اگر شما نیاز دارید و اگر برایتان دشوار است تحریمهای اعمالشده علیه نورداستریم ۲ را که معادل ۵۵ میلیارد متر مکعب گاز در سال خواهد بود بردارید. فقط دکمه را فشار دهید و همه چیز مرتب میشود.»
نورد استریم ۲ که در بستر دریای بالتیک و موازی با نورداستریم۱ قرار گرفته یک سال پیش ساخته شد اما آلمان چند روز قبل از حمله روسیه به اوکراین تصمیم گرفت مشارکتش در این پروژه را قطع کند.
افت عرضه گاز توسط روسیه باعث دو برابر شدن قیمت گاز در آغاز سال جاری میلادی شد. از چند هفته گذشته که صادرات گاز روسیه از طریق خط لوله مهم نورداستریم 1 به اروپا تا مدت نامعلومی متوقف شده، بحران گازی در اروپا بسیار شدیدتر شده است. اگرچه روسها به صادرات گاز به اروپا از طریق خط لوله عبوری از اوکراین ادامه میدهند اما میزان آن در مقایسه با حجم صادرات گاز روسیه قبل از بحران اوکراین بسیار کمتر است.
در آلمان کمبود سوخت باعث شدت گرفتن نگرانیها نسبت به ورشکستگی احتمالی شرکتهای توزیع گاز شده است. چند روز پیش کلوس دیتر مائوباخ، مدیرعامل شرکت واردات گاز یونیپر آلمان هشدار داد که این کشور ممکن است در فصل زمستان مجبور به سهمیهبندی گاز شود.
بر اساس ارزیابی بانک گلدمن ساکس سهمیهبندی در آلمان به معنای از دست رفتن ۶۵ درصد صنعت این کشور خواهد بود.
بر اساس آمارهای رسمی انبارهای ذخیرهسازی گاز در آلمان هم اکنون ۸۵ درصد پر هستند، اما با این حال کلوس مولر، دبیر نهاد سیاستگذاری در حوزه انرژی این کشور ماه گذشته هشدار داده حتی در صورت رسیدن این رقم به ۹۵ درصد میزان آن برای فقط دو ماه تقاضای گاز آلمان کافی خواهد بود.