به گزارش «تابناک» به نقل از خبرگزاری صدا و سیما، برنامه مجله کشاورزی رادیو اقتصاد میزبان اسد الله کارگر رئیس اتحادیه فروشندگان میوه و سبزی تهران تا در خصوص علت و چرایی افزایش قیمت صیفی جات پاسخگو باشند.هیچ کمبود محصولی برای عرضه صیفی جات وجود ندارد
در برنامهی امروز بازار صیفی جات را به صورت کلی با حضرتعالی مورد ارزیابی قرار دهیم اولین نکته اینکه به نظر نمیاد کمبودی در صیفی جات ما در بازار شاهد باشیم در همهی استانها حالا اگر نظر دیگری است از زبان شما بشنویم از عرضه و بعد بریم بپردازیم به قیمت که چرا قیمت در بازار صیفی جات در مورد بسیاری از محصولات این بازار رو به افزایش است و ما شاهد اینکه افزایش قیمت شوک آور در بازار صیفی جات هستیم.
بله، جنابعالی خوب اشار فرمودید در مورد کیفیتها خیلی بجا بود. ما الان همون طور که جناب عالی اشاره کردید، بر پیاز یک افزایشی حاکم است، ولی کیفیت هم خیلی مهم است اینکه یک موقعهایی در بحث تره بار یک کاهش قیمت میبینیم صد درصد و بارها هم برای اتحادیه ما شکایتهایی هم شده که برخوردها در میادین شهرداری اصلا برازنده نیست که شما هم اشاره کردید، اما در مورد اینکه چرا پیاز اصلا چرا انقدر گران شده.
سوال اول من رو پاسخ میدهید؟ آیا ما کمبودی در مورد محصولات کمبود صیفی جات در بازار شاهد هستیم؟
ما اصلا کمبودی در کشور نداریم. خوشبختانه در هیچ زمینهای حالا اگر ما یک موقع شاهد همچین موضوعی میشیم حالا در مورد افزایشی یک نا هماهنگیای ایجاد شده حتی اگر ما صادرات هم با برنامه ریزی انجام بشه بازم ما کمبودی نخواهیم داشت منتهی این بی برنامه گی است که یک مقدار دچار تنش میشود در سطح شهر.
راجع به این بی برنامه بودن میفرمایید؟ پس ما این محصول را داریم و در سال ۱۴۰۱ امارها به صورتی است که ما همون ۳ میلیون تن در واقع تولیدمان بود حالا یک مقدار بیشتر. درسته نسبت به سال ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ یک مقدار کاهش تولید را بردیم، ولی این کاهش خیلی محسوس نیست. این آماری است که من داریم. حالا اگر حضرتعالی آماری دارید شنونده باشید میگویند همین برای بازار ما کافی است یعنی مازاد هم شکل میدهد که آن مازاد میتواند صادر شود و اختصاص پیدا کند به صادرات. درست دارم میگویم؟
بله کاملا درست اشاره میفرمایید به لحاظ اینکه به بنده فرمودید چرا ما بارها گفتیم برنامه ریزی. هر رسانهای که بودیم گفتیم که اگر قرار باشد قراردادی برای صادرات تنظیم شود اول پیش زمینه داخل کشور مهیا شود که با دچار این چنین کارها نشویم. اون بنده خداها که طرف حساب هستند و قردادها را تنظیم میکنند به قولی انها هم یک جور تعهد دارند نسبت به این موضوع متاسفانه در روند کار مشکل ایجاد میشود مسلماً اولویت با کشور است همانطور که مطلع هستید مجدداً صادرات را قطع کردند خوب این اصلا به نظر من اصولی نیست.
آقای کارگر صادرات قطع شد یا تعرفه اش تغییر کرد؟ من تا آنجایی که میدانم تعرفه از ۵۰ درصد به ۱۰۰ درصد پایه تغییر کرد که عملاً باید بگوییم این خودش ضربه نهایی را به صادرات زده.
بله این همان قطع شدن است دیگر وقتی که به این صورت میشود هم این موضوع مطرح شده و هم اینکه قرار بر این شده برای غرفههای شهرداری حالا اعضای ما که به ما چیزی نگفتند که بیایید در تنظیم بازار شرکت کنید که حالا عرضه کنیم، ولی ما گزارشهای شفاهی داشتیم که قرار شده که پیاز را تزریق کنند به غرفههای شهرداری که عرضه کنند ایشالا که این اتفاق بیفتد که ما شاهد به ثبات رسیدن باشیم.
در مورد خیار و گوجه فرنگی و حالا اقلام دیگر هم بفرمائید؟
در مورد گوجه و خیار ما بحث تابستان و زمستان را داریم خوب مسلماً ما نمیتوانیم آن طوری که در تابستان هست در زمستان هم این چنین باشد، چون ما برداشت خیارمان حالا اصطلاح کشاورزان به این صورت است که سه به هفت است یعنی هم سه روزه برداشت میکنند و هم هفت روزه خیارهایی که حالا کاشته میشود، اما در زمستان این اتفاق نمیافتد، چون سازگاری خیار با هوای گرم است این یک مقدار زمان بر است شاید مثلاً به ۱۰ روز هم بکشد برداشتش و زحمت خیار بوتهای یک مقدار بیشتر و گلخانه هم باز هم به هوای گرم نیاز دارد که این یک مقدار خلع در برداشت میکند همین باعث میشود گوجه را ما الان تقریباً به ثبات رسیده و به اصطلاح ما دیگه گوجه کال و انباری نداریم ما امسال با کمترین نوسان ما مثلاً در سالهای گذشته یک ماه تا چهل روز اختلال گوجه داشتیم تا جابه جایی فصلی انجام شود، ولی امسال با ۵ روز این اتفاق افتاد ما به محض اینکه گوجه با هوا هم مساعد بود وقتی که گوجه شرقی قطع شد گوجه جنوب وارد شد و از ابتدا خوب بوده.
و اینکه حالا دوباره برگردیم به بحث پیاز دوستی پیامک زده و گفتند که راه کار بفرمائید که در این شرایط چه اقداماتی میتواند توسط اتحادیه شما نهادهای مرتبط که به نوعی کنترل بکنیم آقای کارگر یک اتفاقاتی هر سال دارد تکرار میشود و ما هر سال داریم راجع به آن صحبت میکنیم حرف شما هم درست است که ما به هر حال یک تغییر فصلی داریم و آن تغییر فصل به خاطر اینکه محدودیتهایی را طرف عرضه ایجاد میشود باعث تغییر قیمت میشود و به دنبال آن تغییر تقاضایی هم شکل میگیرد، ولی چرا ما نیاییم دنبال راهکارهایی که این محدودیت عرضه را در فصل پائیز و زمستان کنترل کنیم و به نوعی مدیریت بکنیم که اون افزایش قیمت مشخص باشد و تقاضا را خیلی از بین نبرد و به نوعی تنظیم بکنیم و مدیریت کنیم بازار را.
چند تا موضوع مکمل هم میشود که خروجی به نظر من خروجی خوبی باید باشد یکی اینکه برنامه ریزی از طرف جهاد کشاورزی من بارها این را تاکید کردم باید بستر بلند مدت برای این موضوع اانجام بدهند و دوم راهکار این است که بهترین راهکار برای عرضه پیاز، زنجبیل و لیمو ترش این اقدام را کردیم که اینها بهتر است برای کرونا ما تقریباً در طی سه تا چهار هفتهای که از طریق اتحادیه اقدام کردیم و عرضه کردیم تقریباً به قیمت متناسب خودش برگشت یعنی از ۲۵ رفته بود به ۱۲۵ تومان که خوشبختانه وقتی که دیگر به ثبات خودش رسید ما دیگر رها کردم ما دو هفته درگیرش بودیم، اما من میخواهم یک گلگی بکنم بگویم که آقا اگر اتحادیه اقدام به این قشنگی میتواند انجام بدهد چرا غرفههای میادین شهرداری که ببینید ما نزدیکترین مغازههای سطح شهر به مردم است یعنی در هر فرعیترین جا یک مغازه است، اما اگر ما یک چیزی مثل همان دو تا کالایی که اشاره کردم کمبود باشد مثلاً ما چقدر میدادیم به هر مغازه دار ۵ تا جعبه لیمو ترش میدادیم، ولی خوب قشنگ تنظیم میشد و کل شهر را پوشش میداد، اما الان بخواهد بر فرض حالا هنوز که ندادند پیاز، ولی اگر همچین چیزی هم باشد بر فرض جنابعالی بخواهید از خانه ات یک مسافت طولانی بروی تا به یک غرفه میادین شهرداری پیدا کنید که ۴ کیلو یا ۲ کیلو پیاز بگیرید اصلاً مرقون به صرفه نیست این است که ما اینها را همیشه تاکید کردیم که به این صورت انجام بدهیم، ولی متاسفانه این اتفاقات نمیافتد.