به گزارش تابناک، «معده» در حدود ۴۵۰ میلیون سال پیش تکامل یافت، اما برخی از اجداد حیواناتی که امروز روی زمین زندگی میکنند، دوباره به حالت قبل خود بازگشتند و معدههایشان را در یک روند تکاملی از دست دادند! تیمی از دانشمندان دانشگاه پورتو اعتقاد دارند که پلاتیپوس، مورچهخورک خاردار و حدود ۲۵ درصد گونههای ماهی جزو حیواناتی هستند که به حالت ماقبل-شکمی خود بازگشتهاند.
معده غذا را تجزیه میکند و همانطور که در اصل برای هضم تکههای بزرگتر پروتئین تکامل یافته است، تکامل مجدد آن نیز به نظر محققان به واسطهی رژیم غذایی انجام شده است.
حیواناتی که معدهشان را از دست دادهاند!
اد یانگ درباره تکامل مجدد این حیوانات میگوید: «ما میدانیم مجموعههای کاملاً متفاوتی از ژنهای پپسینزا برای مدیریت پروتئینها در رژیمهای غذایی خاص حیوانات تکامل یافتهاند. شاید اجداد گونههای بدون شکم به رژیمغذایی متفاوتی روی آوردند که این آنزیمها را بیارزش کرد. جهشهای ناتوانکنندهای به مرور زمان در ژن آنها ایجاد شد و سرانجام هم از بین رفت. بهترین حالت برای پپسینزاها محیطهای اسیدی است، بنابراین اگر پپسین ناپدید شود، دیگر به معدۀ اسیدی نیاز نیست. برای اسیدی نگهداشتن معده به میزان زیادی انرژی نیاز است، بنابراین اگر دیگر نیازی به آن نباشد، بالاخره از بین میرود.»
زمانی که حیوانی معدهاش را از دست میدهد، احتمال بازگشت آن بعید است. در تمام گونههای بدون شکم که محققان آزمایش کردند (بجز بادکنکماهیان)، ژنهایی که معمولاً برای شکم کدگذاری میشوند کاملاً از ژنوم آنها ناپدید شدند. به عبارت دیگر، نه تنها این حیوانات شکمهایشان را درون سطل آشغال تکاملی انداختد، بلکه دستورالعملهای ژنتیکی آنها را هم سوزاندند.