بین الملل تابناک: سیصد و نود و نهمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
خبرگزاری وابسته به حکومت کره شمالی (کی.سی.ان.ای) نوشت، «کیم یو جونگ»، خواهر رهبر کره شمالی، اوکراین را متهم کرد به اینکه برنامه دارد تا به تسلیحات هستهای دست پیدا کند.
به نوشته خبرگزاری «رویترز»، خواهر رهبر کره شمالی این اتهام را در واکنش به ثبت یک طومار اینترنتی در وبسایت دفتر ریاست جمهوری اوکراین با موضوع درخواست برای استقرار و تملک تسلیحات هستهای توسط کییف مطرح کرده است.
این طومار تا کنون حدود 1000 امضا جمع کرده است.
کیم یو جونگ گفت، این طومار را میتوان یک دسیسه سیاسی دولت «ولودیمیر زلنسکی»، رئیس جمهور اوکراین دانست.
ژنرال مارک میلی در مصاحبه با «دیفنس وان» در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا واشنگتن قصد دارد سیستم موشکی تاکتیکی ارتش«ATCMS» با برد ۳۰۰ کیلومتر را به اوکراین ارائه دهد؟ گفت: تاکنون سیاست ما اینگونه بوده است که چنین موشک های را ارائه ندهیم، من هیچ پیش بینی در خصوص حذف گزینه های موجود برای کمک به اوکراین نمی کنم.
رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا اذعان کرد: از نظر نظامی باید بگویم که ما دارای تعداد کمی از موشک های دوربرد هستیم، ما باید توجه داشته باشیم تا ذخایر تسلیحاتی خود را حفظ کنیم. در مورد برد تسلیحات باید بگویم در خصوص تاثیر گذاری این موشک ها اغراق شده است. این موشک ها یک بار شلیک می شوند. درحالی که سامانه های راکتی ۶ راکت شلیک می کنند. اگرچه برد این موشک ها بیشتر است، اما سیستم های دیگری وجود دارند که می توانند این برد را به شما بدهند.
وی توضیح داد: به عنوان مثال، پهپاد ها می توانند چنین برد عملیاتی داشته باشند و انگلیسی ها چند نوع از این پهپاد ها را دارند. بنابراین این گزینه هایی است که ما به آنها نگاه می کنیم، اما در حال حاظر موشک های دوربرد مدنظر نیست.
آندری یرماک رئیس دفتر ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین امروز شنبه در حساب کاربری خود در توئیتر نوشت: این تنها یک سرافکندگی نیست. این یک ضربه نمادین دیگر به نظام قاعده محور روابط بینالملل است.
دیمیتری کولبا وزیر خارجه اوکراین هم در واکنش به این مساله ابراز داشت که ریاست روسیه بر شورای امنیت سازمان ملل یک سیلی به صورت جامعه بینالملل است.
شورای امنیت سازمان ملل برای رسیدگی به تصمیم روسیه برای استقرار تسلیحات هستهای تاکتیکی در خاک بلاروس تشکیل جلسه داد.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، این جلسه شورای امنیت به درخواست اوکراین و پس از آن برگزار شد که ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه در ۲۵ مارس اعلام کرد که روسیه قصد دارد سلاحهای هستهای تاکتیکی خود را (با برد و تخریب کمتر از سلاحهای هستهای استراتژیک) در بلاروس مستقر کند.
ساعاتی پیش از برگزاری این نشست، الکساندر لوکاشنکو، رئیسجمهوری بلاروس بر آتش این موضوع تنشزا دمید و گفت که اگر نیاز شود کشورش میتواند میزبان سلاحهای هستهای استراتژیک روسیه نیز باشد که برد و قدرت تخریب به مراتب بیشتری دارند.
برخی از حاضران در جلسه از جمله نمایندگان آمریکا، اوکراین و چین مستقیم یا غیرمستقیم مخالفت خود را با این تصمیم روسیه اعلام کرده و به وعدهای اشاره کردند که ولادیمیر پوتین در دیدار اخیرش با همتای چینی خود شی جینپینگ داده بود. در بیانیه مشترک دیدار این دو رهبر ذکر شده بود که کشورهای هستهای باید از استقرار تسلیحاتشان در خارج از مرزهای خود خودداری کنند.
این در حالیست که پوتین معتقد است این کار تعهدات هستهای روسیه را نقض نمیکند، زیرا قرار نیست کنترل این تسلیحات در اختیار بلاروس قرار گیرد، بلکه آنها صرفا در خاک بلاروس مستقر خواهند شد.
نماینده چین در این نشست گفت: خواستار لغو تمامی قراردادها پیرامون اشتراک تسلیحات هستهای بوده و از استقرار تسلیحات کشورهای هستهای در خارج از مرزهایشان حمایت نمیکنیم. باید از اشاعه تسلیحات هستهای و بحران هستهای پیشگیری کنیم.
با این حال، واسیلی نبنزیا، نماینده روسیه در سازمان ملل در دفاع از تصمیم کشورش گفت که مسکو نه تسلیحات هستهای، بلکه «مجموعههای موشکی تاکتیکی عملیاتی» را به بلاروس میفرستد که تحت کنترل روسیه خواهند بود. او تاکید کرد که این کار تعهدات بینالمللی روسیه را نقض نمیکند.
نبنزیا در ادامه آمریکا را به نقض پیمانهای کلیدی منع اشاعه هستهای متهم کرد و مخالفت پوتین با استقرار تسلیحات هستهای آمریکایی در کشورهای ناتو را یادآور شد.
همچنین نماینده بلاروس در سازمان ملل با اشاره به عزم همسایگان غربی خود برای تقویت قوای نظامی و همچنین تحریمهای غربی، گفت که برنامه استقرار تسلیحات هستهای روسیه در بلاروس پاسخی است به «چالشهایی» که «امنیت ملی» کشورش را هدف گرفتهاند.
آمریکا در این نشست از روسیه خواست تا درباره استقرار این تسلیحات در خاک بلاروس تجدیدنظر کند و با بیان اینکه هیچ کشوری روسیه یا شخص پوتین را تهدید نمیکند، گفت این جنگ میتواند هر لحظه با تصمیم دولت روسیه به پایان برسد.
«میخائیل پودولیاک» مشاور رئیس جمهور اوکراین در حساب کاربری توئیتر خود نوشت: هرگونه آتش بس بدین معنی خواهد بود که روسیه حق ماندن در اراضی اشغالی را دارد.
پودولیاک هرگونه آتش بس را "غیرقابل قبول" خواند و افزود که اوکراین حق تردد نیروها و تجهیزات در خاک خود را دارد درحالیکه این مساله ضروری به نظر میرسد.
مشاور زلنسکی حضور نیروهای صلحبان در مناطق مورد مناقشه را به سخره گرفت و ادامه داد: صلحبانان عجیب به نظر مضحک میآید.
دیمیتری پسکوف سخنگوی کاخ کرملین روز جمعه اعلام کرد که آتش بس در اوکراین در حال حاضر روسیه را قادر به دستیابی به اهداف "عملیات نظامی ویژهاش" نمی کند.
اظهارات پسکوف پس آن مطرح شد که الکساندر لوکاشنکو رئیس جمهوری بلاروس به عنوان متحد نزدیک مسکو خواستار آتش بس فوری بدون پیش شرط و شروع مذاکرات بین دو طرف برای یک توافق صلح ماندگار شد.
پسکوف همچنین تاکید کرد: در مورد اوکراین، هیچ چیزی در حال تغییر نیست، عملیات نظامی ویژه ادامه دارد زیرا امروز این تنها ابزار پیش روی ما برای رسیدن به اهدافمان است.
ریاست روسیه بر شورای امنیت به رغم مخالفت اوکراین
با وجود مخالفت و درخواست اوکراین از اعضای شورای امنیت برای مخالفت، روسیه ریاست دورهای این شورای سازمان ملل را بر عهده گرفت.
آمریکا گفته که نمیتواند روسیه را که یکی از اعضای دائمی این شوراست، از ریاست بر آن منع کند.
آمریکا همچنین گفته که انتظار دارد، هیات روسیه در این زمینه حرفهای عمل کند.
هر یک از پانزده عضو این شورا یک ماه چرخشی ریاست این نهاد را بر عهده میگیرند.
به گزارش بی.بی.سی آخرین باری که روسیه به ریاست شورای امنیت رسید فوریه ۲۰۲۲ بود که پس از آن تهاجمی گسترده به اوکراین را آغاز کرد.
گفته شده این به معنای آن است که شورای امنیت سازمان ملل توسط کشوری اداره میشود که برای رئیس جمهور آن ولادیمیر پوتین به دلیل "ارتکاب به جرایم جنگی" حکم بازداشت بینالمللی صادر شده است؛ این حکم ماه گذشته از سوی دادگاه بینالمللی کیفری که نهادی وابسته به سازمان ملل نیست علیه پوتین صادر شد.
روز گذشته شورای امنیت در مورد برنامههای روسیه برای استقرار تسلیحات هستهای تاکتیکی در بلاروس بحث کرد.
کمک جدید نظامی ۲.۵ میلیارد دلار آمریکا به اوکراین
به گفته سه مقام آمریکایی، انتظار میرود بسته کمک نظامی جدید ۲.۶ میلیارد دلاری آمریکا که میتواند شامل رادارهای نظارت هوایی، موشکهای ضد تانک و کامیونهای سوخت برای نبرد اوکراین علیه روسیه باشد، به زودی اعلام شود.
به گزارش رویترز، مقاماتی که خواستند نامشان فاش نشود، گفتند، انتظار میرود دهها نوع مهمات از جمله مهمات تانک نیز در لیست تجهیزاتی باشد که میتواند در آخر هفته (شنبه و یکشنبه) نهایی شود.
همچنین مهمات هوایی دقیق، تجهیزات پل زدن، خودروهای بازیابی برای کمک به تجهیزات سنگین از کار افتاده مانند تانکها و گلولههای اضافی برای دفاع هوایی NASAMS که ایالات متحده و متحدان به کییف دادهاند، در نظر گرفته شده است.
ایالات متحده از زمان آغاز حمله روسیه به اوکراین بیش از ۳۰ میلیارد دلار کمک امنیتی به اوکراین ارائه کرده است.
کمک ۱۵.۶ میلیارد دلاری صندوق بینالمللی پول به اوکراین
هیات اجرایی صندوق بینالمللی پول از تخصیص بودجه ۱۵.۶ میلیارد دلاری ۴۸ ماهه برای اوکراین خبر داد.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، صندوق بینالمللی پول اعلام کرد: هیات اجرایی تصمیم گرفته تا ۱۵.۶ میلیارد دلار به اوکراین بودجه اختصاص دهد؛ این طرح بخشی از برنامه کمک ۱۱۵ میلیارد دلاری این صندوق به اوکراین است.