بین الملل تابناک: چهارصد و چهل و شش روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
سخنگوی وزارت دفاع روسیه روز شنبه اعلام کرد که سامانههای پدافند هوایی روسیه طی ۲۴ ساعت گذشته، ۱۲ موشک هیمارس (HIMARS) و موشک کروز سایه طوفان (Storm Shadow) و همچنین یک بمب GBU-۳۲ ساخت آمریکا را دفع کرده است.
طبق اظهارات ژنرال ایگور کوناشنکوف، ۱۸ پهپاد اوکراینی نیز در جمهوری خلق دونتسک و جمهوری خلق لوهانسک منهدم شدند.
وی افزود: گروه نبرد جنوب در منطقه دونتسک، روز گذشته ۲۱۰ سرباز اوکراینی را کشتند و همچنین یک تانک، پنج خودرو، یک سامانه توپ خودکششی کراب (Krab) ساخت لهستان و یک هویتزر D-۲۰ را سرنگون کردند.
به گفته کوناشنکوف، دو انبار مهمات مربوط به تیپ ۱۱۰ مکانیزه نیروهای اوکراین در نزدیکی اودیوکا در جمهوری خلق دونتسک منهدم شد.
وی اعلام کرد که روز گذشته حملات هوایی و حملات توپخانهای در منطقه کوپیانسک توسط گروه نبرد غرب انجام شد و ۵۵ سرباز اوکراینی در آنجا کشته و دو خودروی جنگی زرهی و یک هویتزر D-۲۰ منهدم شد.
به گفته وزارت دفاع روسیه، دو گروه خرابکار و شناسایی در منطقه خارکف شناسایی و افشا شدند.
بر اساس اعلام وزارت دفاع، از آغاز عملیات نظامی ویژه روسیه تا کنون در مجموع ۴۲۸ هواپیما، ۲۳۴ بالگرد، چهار هزار و ۲۳۶ پهپاد بدون سرنشین، ۴۲۳ سامانه موشکی، ۹ هزار و ۳۲۶ تانک و سایر خودروهای جنگی زرهی، یکهزار و ۱۰۰ سامانه موشک انداز چندگانه، چهار هزار و ۸۵۹ سامانه توپخانه میدانی و خمپاره انداز و همچنین ۱۰ هزار و ۳۲۲ موتور نظامی ویژه منهدم شده است.
در حالیکه رئیس گروه نظامی «واگنر» وابسته به ارتش روسیه از تسلط کامل نیروهای این کشور بر شهر «باخموت» در شرق اوکراین که ماههاست درگیری در آن در جریان است، خبر داده، منابع نظامی از تحرکات تازه روسیه در این منطقه و تلاش در تحکیم مواضع نظامی خبر دادند.
به نوشته وبگاه «کییف ایندیپندنت» سخنگوی فرماندهی عملیات شرق اوکراین روز شنبه اظهار داشت که روسیه علاوه بر نیروهای گروه «واگنر»، در حال اعزام یگانهای هوابرد و زرهی خود به باخموت است.
این مقام ارشد نظامی اوکراین تاکید کرد که تصرف باخموت همچنان اولویت اصلی ارتش روسیه است.وزارت دفاع روسیه پیشتر اعلام کرده بود که نیروهای خود را در شمال باخموت مستقر کرده است.
وزیر دفاع انگلیس با هشدار درخصوص اینکه احتمال ورود کشورش به نبرد مستقیم با روسیه و چین در هفت سال آینده وجود دارد، خواستار افزایش هزینههای نظامی برای مقابله با این تهدید بالقوه شد.
به گزارش پایگاه راشاتودی، بن والاس، وزیر دفاع انگلیس در گفتگو با نشریه فایننشال تایمز مدعی شد، جهان تا پایان دهه جاری "جایی خطرناکتر و بیثباتتر" خواهد بود و "حوزه دفاعی نقشی اساسیتر در زندگی ما پیدا خواهد کرد."
او توضیح داد، جهان شاهد "پایان دوران غیرعادی صلح پسا جنگ سردی" بوده و "جنگ با طیفی از حریفان در سراسر جهان در راه است."
او در ضمن هشدار نسبت به "در راه بودن یک جنگ" به این احتمال که در آینده جنگی گستردهتر بین ناتو و روسیه در بگیرد و همچنین تهدید ناشی از "یک چین نوظهور" و افراطگران آفریقایی اشاره کرد.
او ادعا کرد: "فکر میکنم جنگی در راه است. باید دید آیا این جنگ یک جنگ سرد خواهد بود یا یک جنگ داغ. من فکر میکنم جنگی با طیفی از حریفان در سراسر جهان در راه است. ما باید همگی برای آن آماده باشیم."
آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل و ینس استولتنبرگ، دبیر ائتلاف ناتو نیز با طرح هشدارهایی مشابه، گفتند که جهان اکنون "به نحوی که در طول عمر ما سابقه نداشته" با تلاقی چالشها مواجه شده است.
بن والاس از جرمی هانت، وزیر خزانهداری انگلیس خواست، یک چارچوب زمانی محکم برای افزایش هزینههای نظامی بریتانیا از میزان فعلی ۲.۱ درصد تولید ناخالص داخلی به سطح ۲.۵ درصد تولید ناخالص داخلی تدوین کند.
جرمی هانت پیش از این با ابراز حمایت خود از این طرح پیشنهادی، ماه مارس گذشته قول داد ۱۱ میلیارد پوند دیگر (۱۳.۶ میلیارد دلار) را در عرض پنج سال آینده به بودجه وزارت دفاع انگلیس اختصاص دهد.
وزیر دفاع انگلیس از طرحهای اخیر دولت آلمان برای تشکیل یک صندوق ۱۰۰ میلیارد یورویی (۱۰۷ میلیارد دلاری) برای مدرنیزه کردن نیروهای مسلح این کشور تحسین کرده و آن را "یک پیام مهم برای مردم سراسر بریتانیا درباره اینکه ما در حال بازگشت به روزهای الزامی شدن سرمایه گذاری در حوزه دفاعی هستیم" خواند.
با وجود درخواست والاس برای افزایش هزینههای نظامی و حمایت نظامی بیشتر برای اوکراین، این وزیر دفاع انگلیس خواستار کاهش چشمگیر اندازه ارتش بریتانیا شد. نشریه تایمز هفته گذشته گزارش کرد، وزیر دفاع انگلیس قصد اجرای برنامه کاهش تعداد نیروهای پیاده نظام ارتش انگلیس و رساندنش از ۸۲۰۰۰ نیرو به حدود ۷۰۰۰۰ نیرو و همچنین کاهش تعداد تانکهای این ارتش از ۲۲۷ دستگاه به ۱۴۸ دستگاه است.
یک منبع دولتی به این نشریه تصریح کرد: "تعداد نیروهای پیاده نظام ما بیش از حد زیاد است که این میراث جنگها علیه شبه نظامیان در افغانستان و عراق است. ما به تجهیزات توپخانهای بیشتر نیاز داریم. همچنین سطح نیاز نیروها به تانکهای اصلی جنگی نیز در دست بررسی است."
این در حالی است که کارشناسان نظامی هشدار دادهاند، انگلیس در حال حاضر در صورت ورود به جنگ با حریفی نزدیک به خودش احتمالا آمادگی لازم را ندارد.
والاس قبلا هشدار داده بود، ارتش انگلیس "توخالی و به کمبود بودجه گرفتار شده" است در حالی که ریچارد بارونز، یک ژنرال بازنشسته این ارتش ادعا کرد، بریتانیا در صورت ورود به یک جنگ بزرگ در عرض چند ساعت گرفتار کمبود مهمات میشود.
خبرگزاری رویترز به نقل از یوگنی پریگوژین، بنیانگذار واگنر اعلام کرد این گروه توانسته بر شهر باخموت مسلط شود.
موسس گروه خصوصی نظامی روسیه موسوم به واگنر اعلام کرد نیروهای این گروه توانستهاند سرانجام پس از ماهها نبرد کنترل شهر باخموت در شمال دونباس (شرق اوکراین متشکل از دونتسک و لوهانسک) را به دست بگیرند.
رئیس واگنر همچنین اعلام کرد نیروهای این گروه در تاریخ ۲۵ مه (۴ خرداد) از منطقه عقب نشینی کرده و کنترل شهر را به نیروهای ارتش روسیه میسپارند.
پریگوژین مدعی شده نیروهای آنها در نبرد باخموت تنها بودهاند و نیروهای ارتش روسیه به آنها کمک نکردهاند.
در همین حال سخنگوی فرماندهی شرق اوکراین سقوط کامل باخموت را تکذیب کرده و مدعی شده نیروهای ارتش اوکراین همچنان کنترل بخش جنوب غرب این شهر را در دست دارند.
رئیس واگنر همچنین ویدئویی از خود در مقابل تعدادی از نیروهای واگنر منتشر کرده که در شهر باخموت با پرچم روسیه ایستادهاند.
پریگوژین در پیام ویدیویی منتشر شده در تلگرام گفت: از ظهر ۲۰ می ۲۰۲۳، "آرتیوموفسک" (نام روسی باخموت) به طور کامل گرفته شد.
باخموت، واقع در شمال شهر دونتسک، ماههاست که مرکز درگیریهای روسیه و اوکراین بوده است. این شهر یک مرکز حمل و نقل مهم است که محل تلاقی راههای زیادی در منطقه دونباس است و به عنوان یک مرکز حیاتی برای تامین نیروهای اوکراینی مستقر در منطقه از آغاز عملیات نظامی روسیه در اوکراین استفاده میشده است.
هشدار روسیه درباره حرکت ابری از مواد رادیواکتیو به سمت غرب اروپا
روز جمعه، «نیکولای پاتروشف»، دبیر شورای امنیت روسیه در یک نشست دولتی گفت، انهدام یک انبار مهمات حاوی اورانیوم ضعیف شده اعطایی از سوی غرب به اوکراین، منجر به ایجاد ابر رادیواکتیوی شده که در حال حرکت به سمت غرب اروپاست.
به گزارش خبرگزاری «تاس»، پاتروشف با اشاره به ورود «جو بایدن»، رئیس جمهور آمریکا به ژاپن در روز پنجشنبه برای شرکت در اجلاس «گروه هفت» گفت: «سران کشورهای غربی، از جمله به دنبال حفظ آنچه آمریکاییها به عنوان ارزشهای دموکراتیک مشترک میخوانند هستند و تحت فشار آمریکا درباره موضوع کمک به اوکراین بحث میکنند.»
او یادآور شد، «آمریکاییها قبلا هم به این شکل به دنبال کمک به کشورهای دیگر بودهاند.»
پاتروشف در سخنرانی در جریان کنفرانسی در شهر «سیکتیوکار» در روز جمعه گفت: «آنها (آمریکاییها) به اوکراین نیز کمک کرده و در این راستا کشورهای تابع خود را تحت فشار گذاشتند و به اوکراین مهمات دارای اورانیوم ضعیف شده دادند. از بین رفتن این مهمات منجر به این شد که ابری از رادیواکتیو در حال رفتن به سمت غرب اروپاست. در لهستان افزایش سطح تشعشع ثبت شده است.»
این مقام ارشد شورای امنیت روسیه خاطرنشان کرد، علاوه بر آن، آمریکا مشغول توسعه و به کارگیری تسلیحات شیمیایی و بیولوژیکی از جمله در خاک اوکراین است.
پاتروشف یادآوری کرد که آمریکا در ماه اوت 1945 بدون وجود هیچ گونه ضرورت نظامی، بمب های اتمی را روی شهرهای هیروشیما و ناگازاکی ژاپن فرو ریخت و باعث «تبعاتی فاجعهبار و مرگ تعداد عظیمی از غیرنظامیان شد.»
دبیر شورای امنیت روسیه اضافه کرد: «آنها عذرخواهی نکردند! و قرار هم نیست به خاطر کاری که انجام دادهاند عذرخواهی کنند. آنها به شستشوی مغزی ژاپنیها ادامه میدهند تا آنها فکر کنند، نه آمریکا بلکه اتحاد شوروی سابق بوده که علیه آنها از تسلیحات اتمی استفاده کرده است. این ماهیت دموکراسی و کمکهای آمریکاست!»
به نوشته پایگاه خبری «بی.ان.ان» بر اساس برخی گزارش های منتشره در اوکراین، روز شنبه گذشته در یک حمله روسیه، یک انبار مهمات در شهر «خملنیتسکی» اوکراین هدف قرار گرفت و گلولههای حاوی اورانیوم ضعیف شده اعطایی از سوی انگلیس در این انبار نابود شدند. طبق این گزارشها، انفجارهای قدرتمند رخ داده در این انبار مهمات، احتمالا مواد موجود در آن را به غبار تبدیل کرده و باعث وخامت بالقوه شرایط زیست محیطی و افزایش ریسک های سلامتی مربوط به این مهمات، شده است.
روسیه پیش از این نیز نسبت به استفاده از مهمات دارای اورانیوم ضعیف شده با استناد به مطالعات انجام شده در کشورهایی همچون صربستان و عراق که سابقه استفاده از چنین مهماتی در آنها وجود داشته و تهدیدات بلند مدت این مهمات برای محیط زیست و سلامت عمومی، هشدار داده بود.
اورانیوم ضعیف شده عمدتا به دلیل آنکه دارای فلزات سنگین سمی است به عنوان یک تهدید علیه سلامت در نظر گرفته میشود. با انفجار این مهمات، ذرات اورانیوم یا اورانیوم اوکساید میتوانند در هوا انتشار یافته و محیط زیست اطراف محل انفجار را آلوده کرده و یا توسط افراد استنشاق شوند.
زلنسکی وارد هیروشیما شد
ولودیمیر زلنسکی امروز (شنبه) برای شرکت در اجلاس سران گروه هفت در ژاپن وارد هیروشیما شد.
به گزارش وبسایت روزنامه یومیوری، هواپیمای ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین در فرودگاه هیروشیما بر زمین نشست؛ این نخستین سفر زلنسکی به آسیا از آغاز حمله روسیه به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ است.
در ابتدا گفته میشد که زلنسکی، آنلاین در این اجلاس شرکت میکند، اما بر اساس اطلاعیه دولت ژاپن، او «ابراز تمایل شدیدی» کرد که شخصا در هیروشیما حاضر شود.
زلنسکی قرار است در نشست برنامهریزیشده یکشنبه، از اعضای گروه هفت بخواهد تا تحریمهای خود علیه روسیه را تشدید کرده و کمکهای مضاعفی به اوکراین ارائه کنند.
زلنسکی دقایقی بعد از ورود به ژاپن در توییتر نوشت: ژاپن، گروه هفت، نشستهایی مهم با شرکا و دوستان اوکراین، امنیت و همکاری تقویتشده برای پیروزی. امروز به صلح نزدیکتر میشویم.
سفر زلنسکی به هیروشیما یک روز پس از آن صورت گرفت که کاخ سفید اعلام کرد به متحدان خود اجازه میدهد تا جنگندههای آمریکایی اف-16 خود را به اوکراین بفرستند. زلنسکی پیش از سفر به ژاپن، این اقدام را «تاریخی» خواند و افزود، امیدوار است در نشستهای گروه هفت درباره مباحث عملی اجرای این طرح رایزنی شود.
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا گفت: میتوان گفت جو بایدن (رئیسجمهوری آمریکا) با زلنسکی دیدار خواهد کرد. بایدن مشتاق است که فرصتی برای گفتوگوی رو در رو با زلنسکی پیدا کند. سفر زلنسکی همچنین فرصت خوبی است تا او با رهبران کشورهای قدرتمندی که هنوز متحد اوکراین نیستند، گفتوگو کند؛ کشورهایی مانند برزیل و هند که حمله روسیه به اوکراین را محکوم نکردهاند.
وزارت خارجه ژاپن اعلام کرد که زلنسکی در نشست گروه هفت درباره اوکراین و همچنین جلسهای با محوریت «صلح و ثبات» حضور خواهد داشت.
جنگ اوکراین باعث شده تا نگرانیها از احتمال حمله مشابه چین به تایوان افزایش یابد. تایوان جزیرهای خودگردان است که چین آن را بخشی از خاک خود دانسته و حمله نظامی را یکی از راههای پس گرفتنش میداند. پکن ارتباط دیپلماتیک مستقل کشورها با تایوان را مردود میداند.
بحران در تنگه تایوان که یک مسیر تجاری بسیار مهم است، میتواند اقتصاد جهانی را دچار اختلال کرده و به مناقشات گستردهتر منجر شود. تسای اینگ ون، رئیسجمهوری تایوان امروز گفت که این جزیره نه قصد تحریک چین را دارد و نه در برابر فشارهایش کوتاه میآید.
نشست سران گروه هفت در حالی در هیروشیما برگزار شده که با وجود تمهیدات شدید امنیتی، مخالفان تسلیحات هستهای و دخالتهای غرب در امور دیگر کشورها، اقدام به برپایی تظاهرات کردند. در روز نخست برگزاری این اجلاس، تظاهرکنندگان بنرهایی در دست داشتند که رویشان شعارهایی از جمله «نه به جنگ هستهای» و «نه به نشست استعماری گروه هفت» نوشته شده بود.
همچنین یک روز قبل از برگزاری این اجلاس، حامیان حیوانات و مبلغان گیاهخواری تجمعی داشتند.
گروه هفت خواستار فشار چین بر روسیه برای پایان جنگ اوکراین شد
رهبران کشورهای گروه ۷ در بیانیه ای که در دومین روز از نشست هیروشیما صادر کردند، همچنین تاکید نمودند به دنبال روابط با ثبات، پایدار و سازنده با چین هستند.
سران ژاپن، آمریکا ، کاناد، انگلیس، فرانس، آلمان و ایتالیا در بیانیه دومین روز از نشست خود درباره تلاش ها پیرامون هدف نهایی جهان بدون سلاح های هسته ای، بهبود وضعیت حقوق بشر، برابری جنسیتی و مخالفت با هرگونه تلاش یکجانبه برای تغییر وضعیت موجود با استفاده از زور وعده دادند.
گروه ۷ همچنین از چین خواست تا روسیه را درباره جنگ اوکراین تحت فشار بگذارد.
این گروه همچنین با اقدامات نظامی چین در منطقه آسیا- اقیانوسیه مخالفت کرد و خواستار راه حل صلح آمیز درباره مساله تلایوان شد.
رهبران ۷ اقتصاد قدرتمند جهان همچنین درباره تلاش ها برای حفظ پایداری مالی و اقتصادی وعده دادند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.