رئیس کل بانک مرکزی:

نرخ دلار کاهشی شد/ باید دخالت کنیم تا اقتصاد به ثبات برسد/ فرار سرمایه بازیگر اصلی در افزایش قیمت دلار آزاد/ نتوانستیم به دلار تک نرخی برسیم/ چرا القای دلهره و ترس از آینده به روال عادی تبدیل شده است؟

فرزین گفت: موضوع نرخ ارز، همه را نگران کرده، البته در هفته‌های اخیر کاهش یافته است. نوسان نرخ ارز به سایر بازار‌ها علامت می‌دهد و باعث بی‌ثباتی می‌شود. رابطه نرخ دلار در بازار غیررسمی و سکه ۹۰ درصد، با مسکن شهر تهران ۶۱.۵ درصد و با خودرو‌های خارجی ۶۵ درصد است
کد خبر: ۱۱۷۸۷۹۵
|
۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۲۴ 12 June 2023
|
19094 بازدید
|

نرخ دلار کاهشی شد/ باید دخالت کنیم تا اقتصاد به ثبات برسد/ فرار سرمایه بازیگر اصلی در افزایش قیمت دلار آزاد/ نتوانستیم به دلار تک نرخی برسیم/ چرا القای دلهره و ترس از آینده به روال عادی تبدیل شده است؟

به گزارش تابناک اقتصادی؛ محمدرضا فرزین رئیس‌کل بانک مرکزی با اشاره به ضرورت‌ها و سیاست‌های تثبیت اقتصادی، با ارائه تعریفی از سیاست تثبیت گفت: سیاست تثبیت به معنی سیاست‌ها و اقدامات طراحی شده توسط دولت و بانک مرکزی طی دوره بی‌ثباتی اقتصادی (رکود تورم بیکاری بحران بدهی و غیره) در راستای بازگرداندن ثبات به اقتصاد است؛ بنابراین منظور ما شاخص‌های اقتصاد کلان و هدف ما کنترل تورم است.

وی ادامه داد: بی ثباتی نرخ ارز عامل اصلی بی ثباتی اقتصاد است، در نتیجه در این شرایط لزوم تثبیت اقتصادی ضرورت دارد؛ بنابراین لزوم مداخله سیاستگذار در جهت محدود نمودن نوسانات و تبیث اقتصاد اهمیت دارد. رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به نظر مکاتب مختلف برای ورود سیاست‌گذار و دخالت برای کنترل بی‌ثباتی‌ها گفت: نمی‌توان کنار نشست تا اقتصاد به ثبات برسد و برای ایجاد ثبات باید دخالت کرد. مجموعه سیاست‌هایی که در بانک مرکزی و سایر دستگاه‌های اقتصادی انجام می‌دهند را به‌عنوان سیاست تثبیت می‌شناسیم.

رئیس کل بانک مرکزی در ادامه تاکید کرد: موضوع نرخ ارز، همه را نگران کرده، البته در هفته‌های اخیر کاهش یافته است. نوسان نرخ ارز به سایر بازار‌ها علامت می‌دهد و باعث بی‌ثباتی می‌شود. فرزین با اشاره به مشخصه‌های بازار غیررسمی ارز افزود: تقاضای ارز در بازار غیررسمی عموماً مربوط به چند عامل از جمله قاچاق، فرار سرمایه و تقاضای ارز برای پوشش زیان‌های (کاهش قدرت خرید) احتمالی ناشی از نااطمینانی‌های آینده است. وی در خصوص عرضه ارز در بازار غیررسمی نیز گفت: صادرکنندگان کالا‌های قاچاق؛ صادرکنندگان کالا‌ها و خدمات (عدم ایفای به موقع تعهدات ارزی)؛  اعلام و ثبت غیردقیق ارزش صادرات و واردات کالا‌ها در مبادی گمرکی و تامین ارز تقاضای کاذب در بازار رسمی و عدم ایفای تعهدات وارداتی از جمله مشخصه‌های عرضه ارز در این بازار غیررسمی است.

رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به ویژگی‌های بازار غیررسمی اظهار کرد: درجه بالای ریسک فعالیت فعالان این بازار، دسترسی محدود به اطلاعات، کم عمق بودن بازار، حساسیت پایین نسبت به متغیر‌های بنیادی و حساسیت بالای نرخ نسبت به اخبار تحولات سیاسی و بین‌المللی از ویژگی‌های بازار غیررسمی ارز است. وی ادامه داد: در این بازار بستر مناسبی برای سفته بازی و معاملات فردایی فراهم است و متاسفانه از شبکه‌های اجتماعی در راستای تعیین قیمت غیرواقعی ارز استفاده می‌شود.

فرزین با اشاره به شاخص‌های کلیدی در بازار غیررسمی از سال ۹۰ تاکنون تصریح کرد: ضریب تغییرات بسیار بالاست و به عنوان نمونه در سال ۹۷ حدود ۳۰ درصد و در سال ۱۴۰۱ حدود ۱۹.۵ درصد تغییر کرد و سال ۹۱ هم ۲۸.۴ درصد شد. با توجه به این مسائل سیاست تثبیت حائز اهمیت است چرا که هیچ ثباتی در این نرخ وجود ندارد.

وی با اشاره به حساسیت‌های اخیر گفت: وقتی یک اظهار نظر دروغ و بی‌اساس بازار را برهم می‌زند یعنی بازار ارز بسیار بی‌ثبات است. تحولات دلار در بازار غیررسمی ناشی از انتظارات است که تغییر می‌کند که بیشتر ناشی از تحولات سیاسی و روابط خارجی و مسائل تحریمی است و هیچ دلیل بنیادی ندارد.

رئیس کل بانک مرکزی تاکید کرد: رابطه نرخ دلار در بازار غیررسمی و سکه ۹۰ درصد، با مسکن شهر تهران ۶۱.۵ درصد و با خودرو‌های خارجی ۶۵ درصد است؛ بنابراین رابطه عمیقی بین بازار دارایی و دلار این بازار وجود دارد.

 

تنها چیزی که باید از آن بترسیم خود ترس است

وی در پاسخ به این پرسش که چرا تثبیت مهم است، اظهار کرد: نرخ تورم بالاست و نوسانات بیش از حد معمول است. فعالان اقتصادی و مردم به سیاست‌های اعلامی توجه کمی دارند. فرزین با مرور جمله‌ای از فیشر که گفته بود "تنها چیزی که باید از آن بترسیم خود ترس است" افزود: القای دلهره و ترس از آینده به روال عادی تبدیل شده و عملکرد شاخص‌ها هم به بی اعتمادی دامن زده است در نتیجه تثبیت اقتصادی سپس اجرای سیاست اصلاحی ضروری است. همچنین تقویت حکمرانی و اعتباربخشی به سیاست‌های پولی و ارزی و اعتباری لازم است که باید برای تحقق تثبیت عملیاتی شود.  

وی به یک مطالعه علمی درباره تجربه تثبیت ارزی در شیلی و آرژانتین اشاره کرد که هر دو مورد که با تورم‌های بالا مواجه و هر دو سیاست تثبیت را دنبال کردند، اما یکی شکست خورد و دیگری موفق شد. این مقاله توضیح می‌دهد که علت ناکامی آرژانتین به بی اعتمادی و موفقیت شیلی به وجود اعتماد بازمی‌گشت.

رئیس کل بانک مرکزی با مروری بر عملکرد اقتصاد ایران گفت: عامل اصلی تورم در دهه ۹۰ در ابتدا ناشی از شوک ارزی بوده است، این شوک باعث ایجاد هراس و ترس در بازار‌ها شده و این هراس به فرار سرمایه شدید انجامیده است. فرار سرمایه در ادامه به افزایش نرخ ارز منجر شده است.

 

رابطه افزایش نرخ ارز با رشد تورم



وی ادامه داد: افزایش نرخ ارز باعث افزایش ارزش دارایی‌ها و افزایش تقاضای پول می‌شود و این عامل به افزایش عرضه پول منجر می‌شود که در نهایت به تورم می‌انجامد. او در این زمینه توضیح داد که وقتی افزایش تقاضای پول بوجود می‌آید، سیاست‌گذار ناچار به افزایش عرضه پول می‌شود که به تورم منجر می‌شود.

فرزین تاکید کرد: تورم دوباره به هراس و ترس در بازار‌ها منجر می‌شود و این چرخه ادامه پیدا می‌کند. رئیس کل بانک مرکزی تاکید کرد که باید این چرخه شکسته شود.

وی در ادامه با اشاره به محور‌های سیاست تثبیت اقتصادی گفت: یکی از سه محور اصلی سیاست تثبیت اقتصادی شامل ثبات بخشی و پیش بینی پذیر نمودن بازار ارز است. در صورتی که اقتصاد پیش بینی پذیر نشود سیاست تثبیت موفق نخواهد شد.

محور دوم کنترل نقدینگی میباشد. اگر نقدینگی کنترل شود که هم با سیاست پولی و هم سیاست مالی کنترل می‌شود، پس از یک دوره زمانی این موضوع دوباره خود باعث افزایش نرخ ارز می‌شود. محور سوم که بسیار مهم است به تقویت نظام تنظیم گری در بازار‌های مالی (پولی ارزی و اعتباری) برمی‌گردد.

 

مداخله ۵۷ میلیارد دلاری

 

وی در ادامه با اشاره به اقداماتی که بانک مرکزی انجام داده و در آینده می‌خواهد انجام دهد، گفت: طی سال ۸۹ تا ۱۴۰۱ میزان مداخله بانک مرکزی به نرخ بازار در بازار غیر رسمی بالغ بر ۵۷ میلیارد دلار بوده است که از این رقم بیش از ۱۴ میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار مربوط به اسکناس و ۴۲ و نیم میلیارد دلار مربوط به حواله بوده است.

فرزین در پاسخ به انتقاد برخی نسبت به اینکه چرا بانک مرکزی دلار می‌فروشد، توضیح داد: بانک مرکزی باید بخشی از ارزی که دولت به او می‌دهد را بفروشد و نمی‌تواند همه را ذخیره کنند.

وی در ادامه درباره رویکرد‌های ارزی کشور‌ها یاد آور شد: ۱۳ درصد از نظام‌های ارزی ۱۹۰ کشور دنیا در ۲۰۲۱ یک نرخ سخت را برای ارز در نظر گرفتند (Hard prg) و ۴۷ درصد از نظام‌های ارزی نظام soft peg داشته‌اند.

فرزین تاکید کرد: تعداد نظام‌های شناور کمتر است. دخالت در بازار ارز و تلاش برای تثبیت نرخ ارز امری بسیار مرسوم در بانک‌های مرکزی دنیا است و منحصر به کشور ما نیست.

وی در پاسخ به کسانی که روی نرخ شناور تاکید می‌کنند اظهار کرد: باید به تجربه سایر کشور‌ها نگاه کنند و ببینند کدام کشور‌ها از نرخ شناور استفاده می‌کنند. اکثر کشور‌ها دخالت و تثبیت می‌کنند و اگر این کار صورت نگیرد اعتماد شکل نخواهد گرفت.

در حسرت دلار تک نرخی 

رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به اینکه به دلایل مختلف نتوانسته ایم به دلار تک نرخی برسیم؛ یادآور شد: از سال ۹۷ تا ۱۴۰۱ بین ۶ تا ۸ نرخ ارز مختلف داشته ایم و هم اکنون هم سه نرخ شامل نرخ حواله کالا‌های اساسی، اسکناس‌ای تی اس و حواله‌ای تی اس داریم و توانسته‌ایم تعداد نرخ‌ها را کاهش دهیم، البته عموماً این تعداد بالای نرخ‌ها به موضوع تحریم و مشکلات ارزی بر می‌گردد.

 

دلار ۴۲۰۰ وجود نداشت


فرزین در ادامه به موضوع ثبات بخشی بازار ارز به سیاستگذاری و تنظیم گری بازار ارز اشاره کرد و گفت: در این زمینه تامین ارز مورد نیاز جهت واردات کالا‌های اساسی در بستر سامانه نیما با نرخ ۲۸،۵۰۰ تومان به ازای هر دلار آمریکا صورت گرفته تا واردکننده بتواند برای آینده خود برنامه‌ریزی کند.

وی تاکید کرد: که این نرخ ۲۸،۵۰۰ تومان اصلاً پایه پولی را افزایش نمی‌دهد و با ارز ۴۲۰۰ تومان تفاوت اساسی دارد. اصلا ارز ۴۲۰۰ وجود نداشت و دولت از بازار ارز می‌خرید و با نرخ ۴۲۰۰ به واردکننده می‌داد، اما ما نرخ ارز را با نرخ حدود ۲۷،۰۰۰ تومان میخریم و ۲۸۵۰۰ تومان می‌فروشیم.

 

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب ها
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۶
در انتظار بررسی: ۷
انتشار یافته: ۵۵
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۳۳ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۲
کاهش قیمت دلار صرفا جنبه تبلیغی روانی دارد والا هیچکدام از شاخصهای اقتصادی که باعث افزایش قیمت ارزها شده بود تغییر نکرده .
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۱۸ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۲
دیدی فرزین جان که قیمت ارز به مذاکره گره خورده
حالا همش بیایید و بگید اینطور نیست
غربگدایی تون هم مبارک باشه
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۲۴ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۲
شب دراز است و قلندر بیدار.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۴۶ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۲
شما مخالف پایین اومدنه قیمت دلاری
سینا
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۱۲ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۲
ظاهراً این بار این کاهش دارای عقبه های سیاسی اقتصادی پایدار و مهم است و ادامه دارد
علی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۳۲ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۲
این کاهش قیمت یعنی املاک رو به افول و نابودی پیش می رود
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۰۶ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۲
مگه واسه گرونی های انفجاری شاخص اقتصادی وجود داره؟؟
نه جنگ نه سیل نه زلزله نه هیچ کوفت دیگه وجود نداره ولی قیمت کالا و خدمات افزایشی هست
ناشناس
| Canada |
۱۵:۱۵ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۲
درسکوت کامل خبری بورس همچنان در حال ریزش است
ناشناس
| Taiwan (Province of China) |
۱۶:۴۰ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۲
تا وقتی که وزیران باهوش داریم
وضعیت همین است
shahram
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۵۵ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۲
آقای فرزین عزیز بیزحمت با تمام فاکتورهائی که باید نرخ تورم رو محاسبه کرد حساب کتاب کنید بعد بگوئید نرخ تورم چقدر است.
شما در بانک مرکزی مسکن و خیلی چیزها رو محاسبه نمی کنید
خشایار
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۳۴ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۲
موقعی در عرض یک ماه دوبرابر شد همه ساکت بودن حالا یک روز آمده پایین همه شدن اقتصاد دان
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۱۹ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۲
والا
با این نون هاشون
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۲۵ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۲
موقعی که بالا می روفت شما لشگر سایبری دشمن هر دقیقه آن را مطرح می گردید
الان ناکهان از بیان لحظه ای قیمت سکوت کردید
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۴۷ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۲
بهتره هر چه زودتر از شر دلار راحت بشیم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۳۶ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۲
نتیجه قیمت دستوری و تثبیت:
در سال 97 ارز 4200 برای کل اقتصاد = قیمت دلار 14 هزار تومان، قیمت اصلی چند؟ 7 هزار تومان=;تورم ان هنوز هم تخلیه نشد در اقتصاد و هنوز ادامه دار
سال 1401 دلار 28500 برای بخشی از اقتصاد=51 هزار تومان، قیمت اصلی چند؟ زیر 45 هزار تومان
اما سال 1391 ایجاد ارز رانتی 1250 برای چند ماه اعمال شد ولی با فهمیدن اشتباه این حذف شد و دلار بدون هیچ گونه بالا رفتن غیر واقعی در نرخ اصلی به دولت بعدی تحویل داده شد آن هم بدون اینکه نیاری به یارانه و... باشد و فشار اقتصادی هم کمتر
حال بماند در دو دولت قبل با تثبیت نرخ ارز و سرکوب آن در چند سال اول فاجعه در دور دوم خود را رقم زدن
درس نگیرید محکوم به شکست هستید
پاسخ ها
ممد
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۲۶ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۲
اگه قیمت دلار رو از 4200 ب 28500 تعقیر نمیدادن مسأله
حل میشد
چرا دولت قیمت دلار رو برد بالا ؟ دوحالت داره یا کسری
بودجه داره یا منفعت بعضی ها توبالارفتن قیمت دلاره که بنظرم هردوشه. گول اعداد رو نخور،با ملت دارن اسکویت گیم بازی می کنن
عجب داستانی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۴۹ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۲
خنده دارترین نکته در ایران این است که شرقگداهای مدعی مبارزه با غرب، در عین شرقگدایی به صورت مخفیانه غربگدا شده اند. ایرادی ندارد اگر به صورت عیان بگویید به صورت غیر ومستقیم و در برنامه غذا در برابر نفت اقدام به غربگدایی کردید و مطمئن باشید کسی تعجب نمیکند.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۳۸ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۲
افزایش نرخ ارز یا همان کاهش ارزش پولی که شما در اختیار مردم قرار می دهید و بانک مرکزی و دولت باید ضامن ارزش آن باشند ولی .......
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۴۰ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۲
ببنید رابط تورم ارز مثل یک سیکل معیوب وقتی ارز گرون میشه تورم میشه وقتی تورم میشه ارز گرون میشه این دوتا همدگیر میبرن بالا
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۴۱ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۲
بر مبنای دلار 51 هزار تومانی باشد که سال قبل شد یا حتی 45 هزار تومانی که نرخ واقعی بود، و تورم 47 درصدی ایران و 7 درصدی امریکا امسال 40 درصد بیشتر باید شود (اگر تورم کمتر یا بیشتر شود آن میزان هم کمتر یا بیشتر) آن وقت این آمده با خوشحالی می گوید کم کردم و در صورت عدم افزایش با ان فرمول تورم تا آخر سال، سال بعد یا سال های بعد که قیمت چند برابر بالا می زند دنبال توجیهات می گردن!! خخخخه
ناشناس
|
Canada
|
۱۱:۴۴ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۲
محمدرضا فرزین رئیس‌کل بانک مرکزی
چند وقت دیگه ایشان را هم در کانادا می بینیم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۴۶ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۲
جهت اطلاع شما آقای محترم اقتصاد دان از دهه 70 تا سال92 نرخ ارز در نرخ واقعی خودش بود اما در سال 97 با ایجاد ارز 4200 و یا در در مدیریت شما در سال 01 با ایجاد ارز 28500 به ترتیب 100درصد و 10 درصد نرخ ارز بیشتر از نرخ واقعی خودش بالا رفت
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۲۶ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۲
در ونکوور با شلوارک
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۰۶ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۲
با اومدن جمهوری خواهان درآمریکا مجددا تورم وافزایش نرخ ارز خواهیم داشت هماند دور دوم ریاست روحانی
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۱۲ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۲
اگه نرخ دلار به همین نسبت و سرعتی که این چند روز پایین بیاد ، من حساب کردم تا روز 22 بهمن به نرخ 7 هزار تومان میرسه و میتونیم زندگی خوبی داشته باشیم
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۴۳ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۲
انشالله ...ارزو بر جوانان عیب نیست
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # الجولانی # فیلترینگ
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
سرمربی بعدی تیم پرسپولیس چه کسی باشد؟