بین الملل تابناک: چهارصد و هفتاد و سه روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
وزیر دفاع روسیه روز شنبه حین بازدید از یک کارخانه نظامی، خواستار تولید بیشتر تانک و خودروهای زرهی ایمنتر برای نبرد با ارتش اوکراین شد.
به گزارش «خبرگزاری فرانسه» «سرگئی شویگو» وزیر دفاع روسیه که از یک کارخانه نظامی در غرب «سیبری» بازدید میکرد، بر نیاز به افزایش تولید تانک و ویژگیهای ایمنی بهتر در خودروهای زرهی تاکید کرد.
شویگو گفت که این امر برای برآوردن نیازهای نیروهای روس در اجرای عملیات نظامی ویژه در اوکراین ضروری است.
اسپوتنیک نوشت: عملیات نظامی ضدحمله اوکراین در حالی وارد هفته دوم میشود که نتایج حاصل از آن نشان میدهد، کییف هیچ موفقیتی در این عملیات نداشته است.
بر اساس گزارشهای رسیده از میدان جنگ بیش از ۷۵درصد نیروهای ۶۰هزار نفری اوکراین در میدان جنگ باقی هستند ولی شواهد حاکی از این است که این کشور فاقد ظرفیت نظامی کافی برای غلبه بر روسیه است.
گفته میشود تیپهای تهاجمی اوکراین، مجهز به آخرین فنآوری نظامی غربی، نتوانستند از آنچه دکترین دفاعی روسیه که خط دفاعی پوششی نامیده میشود، پیشروی کنند. تلفات اوکراین بسیار سنگین بوده و روسیه از نظر نیروی انسانی یک به ده نسبت به اوکراین تلفات داشته است. عملیات وارد دومین هفته از حمله متقابل مورد انتظار و بسیار تبلیغ شده اوکراین می شود و ممکن است برای مدتی طولانی ادامه داشته باشد که بر این اساس می توان به برخی نتایج مهم دست یافت.
بر اساس نظر تحلیلگران نظامی روسیه، ارتش اوکراین بدون توجه به حملات بعدی، شانس موفقیت صفر دارد. تجهیزات و تاکتیکهای اوکراینی برای شکستن موانع روسی به نحو معناداری کافی نیست و پدافند هوایی روسیه و نیروی توپخانه این کشور امکان ضدحملههای شدید اوکراین را گرفته است.
منابع نظامی روسیه میگویند تانکهای لئوپارد و خودروهای زرهی برادلی بر خلاف تبلیغات انجام شده در رسانههای غربی نتوانسته بر روسیه غلبه کند. کارشناسان روسی اعتقاد دارند تاکتیکهای ضعیف و کمبود تجهیزات را نیز باید به این شکستها اضافه کرد.
سفیر اوکراین در بریتانیا با اشاره به اقدام رئیس جمهوری روسیه مبنی بر استقرار سلاحهای هستهای این کشور در بلاروس، گفت: این اقدام یک تهدید هسته ای است که باید از سوی غرب "بسیار بسیار جدی" گرفته شود.
وادیم پریستایکو در گفت و گویی با اشاره به اینکه اوکراین به دلیل افزایش موشکهای هوایی و حمایت های مداوم بینالمللی "برای مقاومت در برابر فشار روسیه بسیار مجهزتر است"، از انتقال سلاحهای هستهای روسیه به بلاروس با عنوان باجخواهی و تهدید یاد کرد.
روز گذشته، ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه از استقرار بخشی از سلاحهای هستهای تاکتیکی این کشور در خاک بلاروس خبر داد و گفت که قرار است در اواخر تابستان امسال سلاحهای بیشتری به بلاروس منتقل شود.
کاخ سفید در واکنش به این اقدام مسکو اعلام کرد که ایالات متحده دلیلی برای تغییر آمادگی هستهای خود نمیبیند.
پیشتر آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا گفته بود که هیچ نشانه ای مبنی بر آماده شدن روسیه برای استفاده از سلاحهای هسته ای نیست.
بر اساس این گزارش، یک موسسه مطالعات جنگی ارزیابی کرده که " کاملا بعید" است پوتین از کلاهکهای هستهای منتقل شده به بلاروس، در اوکراین یا جاهای دیگر استفاده کند.
سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) این اقدام را "خطرناک و غیرمسئولانه" خواند.
جوسپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز قرار دادن سلاحهای هستهای روسیه در بلاروس را "گامی که به تنشهای بسیار خطرناک بیشتری منجر خواهد شد" عنوان کرد.
سران شماری از کشورهای آفریقایی برای حضور در نشست اقتصادی سنتپترزبورگ وارد این کشور شدند.
«آنتون کوبیاکوف» مشاور رئیس جمهور روسیه و مسئول هماهنگی همایش اقتصادی سنت پترزبورگ روز شنبه اعلام کرد که سران شش کشور آفریقایی برای دیدار با «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه وارد سن پترزبورگ شدند.
این مقامات آفریقایی قرار است در نشست اقتصادی مهم سنت پترزبورگ نیز شرکت کنند.
کمیته برگزاری نشست سنت پترزبورگ نیز اعلام کرد که ۱۵۰ شرکت از ۲۵ کشور غیردوست در نشست بین المللی اقتصادی سن پترزبورگ شرکت کردهاند.
پیش از این «یوری اوشاکوف» مشاور رئیس جمهور روسیه اعلام کرد: پوتین ۱۷ ژوئن در سن پترزبورگ با هیئتی متشکل از ۷ کشور آفریقایی دیدار خواهد کرد تا در مورد طرح حل و فصل صلح آمیز بحران اوکراین گفتگو کنند. هیئت آفریقایی پیش از سفر به روسیه در تاریخ ۱۶ ژوئن، با سران اوکراین در کی یف گفتگو خواهد کرد. کشورهای آفریقایی تحت فشار شدیدی از سوی غرب هستند، اما با این وجود اکثر کشورها در نشست روسیه- آفریقا گرد هم می آیند.
به گفته این مقام ارشد روس، مقامات بلندپایه بیش از ۱۵ کشور از جمله رئیس جمهور الجزایر در مجمع اقتصادی بین المللی سنت پترزبورگ حضور دارند.
حمله پهپادی اوکراین به پالایشگاه نفتی روسیه
وزارت دفاع روسیه روز شنبه از دفع حمله پهپادی اوکراین به یک پالایشگاه نفت در غرب روسیه و شکار سه فروند پهپاد خبر داد.
به گزارش «خبرگزاری فرانسه» روسیه اعلام کرد که سه پهپاد متجاور اوکراین را بر فراز پالایشگاه نفتی این کشور در منطقه« بریانسک» هدف قرار داده است.
«آلکساندر بوگوماز» فرماندار منطقه بریانسک گفت: «سامانههای پدافند هوایی روسیه حمله نیروهای مسلح اوکراین به پالایشگاه نفت "دروژبا" در منطقه نووزیبکوف را دفع کردند. در این عملیات سه پهاد اوکراین منهدم شد.»
حملات پهپادی در ماههای اخیر چند برابر شده است و کییف و مسکو چند بار در هفته ازدفع حملات هم خبر میدهند. تاسیسات نفتی روسیه از اهداف اولویتدار حملات پهپای اوکراین است.
«سرگئی آکسیونوف» فرماندار نظامی «مسکو» نیز روز پنجشنبه گفت نیروهای روسیه ۹ پهپاد را بر فراز شبه جزیره سرنگون کردند.
طی ماههای گذشته اوکراین حملات محدودی را در عمق خاک روسیه انجام داده است.نیروهای پدافندی روسیه و نیروی هوایی این کشور بارها جنگندهها و پهپادای اوکراینی را با چالش مواجه کردهاند.پدافند هوایی روسیه مستقر در منطقه اخیرا ۲۲ پهپاد اوکراین را بر فراز دریای سیاه شناسایی و منهدم کرد.
«جاستین برونک» کارشناس اندیشکده «روسی» اخیرا گفت که تحرکات نیروی هوایی اوکراین برای ماهوارههای روسیه به وضوح قابل مشاهده است. وی گفت: «همه پایگاههای هوایی اوکراین و کل این کشور در تیررس موشکهای بالستیک و کروز روسیه هستند.»
وبگاه «تسک اند پرپس» به نقل از اندیشکده انگلیسی «روسی» نوشت که سامانههای جنگال (جنگ الکترونیک) و سلاحهای ضد پهپاد روسیه هر ماه ۱۰۰۰۰ پهپاد اوکراین را سرنگون میکنند. مشخص نیست که در هر ماه چند پهپاد اوکراین سرنگون شدهاند یا از کار میافتند، اما میانگین تقریبی مقیاس استفاده از پهپادها را در جنگ نشان میدهد
لاوروف: جهان پس از جنگ اوکراین متفاوت خواهد بود
وزیر خارجه روسیه گفت که وقتی جنگ اوکراین تمام شود، کییف حاکمیت روسیه بر مناطقی که از دست داده را به رسمیت خواهد شناخت و جهانیسازی غرب از بین خواهد رفت.
سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه در گفتوگو با خبرگزاری راشاتودی، مناقشه اوکراین را جنگ نیابتی غرب با روسیه دانست که یک «مناقشه ژئوپلیتیک» است و آمریکا سعی دارد از طریق آن رقیب قدرتمند خود (روسیه) را حذف کند تا به هر طریقی شده در موضع سلطه باقی بماند.
وزیر خارجه روسیه با بیان اینکه «این تلاشها بیهوده» هستند، گفت که پیش از حصول آتشبس، اوکراین و حامیانش وادار به پذیرش «واقعیتهای قطعی تازه» خواهند شد.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین خواستار پسگرفتن تمامی مناطقی است که روسیه در این جنگ یا حمله قبلی در سال ۲۰۱۴ ضمیمه خاک خود کرده است. چهار منطقه «زاپوریژیا، دونتسک، لوهانسک و خرسون» که بخشی از خاک اوکراین محسوب میشوند، در اواخر سال ۲۰۲۲ با برگزاری همهپرسی توسط نیروهای روسیه، به خاک این کشور ضمیمه شدند. روسیه در سال ۲۰۱۴ نیز شبهجزیره کریمه را به خاک خود الحاق کرد.
اوکراین که از مدتها پیش در فکر عضویت در ناتو بود، با حمله روسیه و الحاق بخشهایی از جنوب و شرق این کشور به خاک خود، در سپتامبر ۲۰۲۲ بهصورت رسمی درخواست عضویت در این اتحاد نظامی را مطرح کرد.
کرملین اما میگوید صلح زمانی ممکن خواهد بود که اوکراین به کشوری بیطرف بدل شده، قید عضویت در ناتو و اتحادیه اروپا را زده و حاکمیت روسیه بر مناطق تصرفشده را به رسمیت بشناسد.
لاوروف در مصاحبه با راشاتودی گفت که اوکراین در هر توافق صلحی باید ازدستدادن دونتسک، لوهانسک، خرسون و زاپوریژیا را بپذیرد. او همچنین تهدید کرد که با گذر زمان، کار اوکراین برای دستیابی به توافق با روسیه دشوارتر خواهد شد.
او با یادآوری اذعان مقامات اوکراین و غرب به ساختگی بودن توافق مینسک - که درجاتی از خودمختاری را برای مناطق دونتسک و لوهانسک به رسمیت میشناخت - گفت که این اتفاق دیگر تکرار نخواهد شد.
اخیراً پترو پوروشنکو، رئیسجمهوری سابق اوکراین در گفتوگو با روزنامهای ایتالیایی گفت که با توافق مینسک، فرصت پیدا کرد تا برای کشورش ارتشی فراهم کند و ادوات و تسلیحات نظامی خریداری کند.
همچنین آنگلا مرکل و فرانسوا اولاند (رهبران آلمان و فرانسه در ۲۰۱۵) نیز در اوایل سال میلادی جاری اعتراف کردند که معاهده مینسک ۲ تنها یک نمایش بود که به اوکراین فرصت تقویت قوای نظامیاش را داد.
وزیر خارجه روسیه گفت: اجازه نمیدهیم تضمینهای امنیتی بر اساس وعدهها و اسناد غربی بنا شود. ما باید خودمان امنیت ملیمان را تضمین کنیم.
او ادامه داد: ما کاملاً درک میکنیم که فقط میتوانیم به خودمان اتکا کرده و با کشورهایی ارتباط بگیریم که به دنبال یک همکاری مساوی و سودآور هستند. این روزها در غرب چنین تمایلی نمیبینیم.
بااینحال، وزیر خارجه روسیه تصریح کرد که روسیه آماده است تا با آن دسته از کشورهای اروپایی همکاری کند که میدانند همکاری با روسیه برایشان بهتر از «تندادن به بازیهای ایدئولوژیک و ژئوپلیتیک» واشنگتن است.
او همچنین با بیان اینکه حمله روسیه به اوکراین به این دلیل آغاز شد که غرب روسیه را به چالش کشید، گفت: جهان (بعد از جنگ) تغییر خواهد کرد. وضعیت امروز حاصل واکنش غرب به عملیات ویژه نظامی روسیه در اوکراین است.
سرگئی لاوروف در ادامه با پرداختن به مسئله ارسال جنگندههای اف-۱۶ به اوکراین، گفت که روسیه آماده است تا در صورت تحویل این ادوات به کییف، واکنش فنی - نظامی نشان دهد.
او با تکرار اینکه جنگنده آمریکایی اف-۱۶ میتواند سلاح هستهای حمل کند، تهدید کرد که در صورت پرواز این جنگندههای در آسمان اوکراین، روسیه واکنش فنی - نظامی نشان خواهد داد.
این وزیر خارجه روسیه همچنین گفت که سامانههای پدافند هوایی روسیه میان جنگندههای حامل سلاح هستهای و جنگندههای حامل تسلیحات متعارف تمایزی قائل نخواهند شد.
علاوه بر این، لاوروف با اشاره به تمایل کشورهای عرب به گروه اقتصادی بریکس گفت: اینها همه کشورهای بزرگی هستند و هر یک تا حدی در جهان عرب و اسلام رهبری میکنند. بیشک این (عضویت) گروه بریکس را غنیتر خواهد کرد.
الجزیره، مصر، عربستان سعودی و امارات ابراز تمایل کردهاند که با گروه بریکس - متشکل از بزرگترین اقتصادهای درحالتوسعه - همکاری نزدیکتری داشته باشند. برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی اعضای بریکس هستند.
این دیپلمات ارشد روسیه گفت که شکی در فواید عضویت این کشورها نیست و پیوستن آنها بدین معناست که بریکس نمایندگانی از یکی از بزرگترین تمدنهای جهان خواهد داشت. او ادامه داد: این همچنین به تقویت بنیانهای چندقطبی بلوک بریکس کمک خواهد کرد.
لاوروف گفت که تصمیمات بریکس با توافق اعضای آن صورت میگیرد و این بلوک سازوکاری برای هماهنگی مواضع اعضا در مورد گسترش این اتحاد ایجاد کرده است. کارشناسان در حال حاضر مشغول کار بر روی گزارشهایی هستند که در نشست این گروه در ماه اوت در آفریقای جنوبی قرائت خواهند شد و در آن زمان است که بریکس درباره پیوستن اعضای جدید تصمیمگیری خواهد کرد.
وزیر خارجه روسیه همچنین با بیان اینکه روسیه مایل به گسترش بریکس است، تصریح کرد که از پیچیدگیهای خاص عضویت اعضای جدید آگاه است و آن را درک میکند.
این دیپلمات به خبرگزاری راشاتودی گفت: این مسئلهای بسیار حساس است؛ زیرا شهرت کشور موردنظر هم در خطر است. اگر کشوری درخواست عضویت بدهد و هیچ جوابی نگیرد، ظاهر خوبی نخواهد داشت.
زلنسکی: به نظر من سفر رهبران آفریقا به روسیه هیچ معنایی ندارد
رئیسجمهوری اوکراین فاش کرد که هیچ معنایی در سفر رهبران آفریقا به روسیه و طرح صلحشان برای اوکراین نمیبیند.
به گزارش الجزیره، ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین خاطرنشان کرد: این تصمیم آنهاست و معلوم نیست چقدر منطقی است؛ اما آنها رهبران کشورهای آزاد هستند و بنابراین این انتخاب آنهاست.
پیش از این، زین دانگور، وزیر امور خارجه آفریقای جنوبی گفته بود که "سیریل رامافوسا، رئیس جمهوری این کشور و رهبران پنج کشور آفریقایی دیگر در اوایل ژوئن در چارچوب ابتکار صلح آفریقا از مسکو و کییف بازدید خواهند کرد."
وی تاکید کرد که "رهبران آفریقا در جریان ملاقات با زلنسکی به او درباره لزوم پایان دادن فوری به اختلافات اطلاع دادهاند."
هیئت بلندپایه اتحادیه آفریقا شامل روسای جمهور سنگال و زامبیا و نخست وزیر مصر روز جمعه به عنوان بخشی از ماموریت میانجیگری برای پایان دادن به درگیری بین اوکراین و روسیه وارد کییف شد. این هیئت قرار است امروز شنبه با ولادیمیر پوتین ،رئیس جمهور روسیه در سن پترزبورگ دیدار کند.
زلنسکی با نادیده گرفتن طرح صلح اتحادیه آفریقا تاکید کرد که نمیتوان با روسیه مذاکره کرد.
وی گفت: «من به صراحت و بارها در جریان نشست امروز خود گفتهام که اجازه هرگونه مذاکره با روسیه در حالی که اشغالگران هنوز در سرزمین ما هستند به معنای توقف درگیری، درد و رنج است.»
به گفته زلنسکی، روسیه سالها جهان را با روند مینسک «فریب داد» و تلاش میکند دوباره این کار را انجام دهد.
او استدلال کرد که برای برقراری صلح، "نیروهای روسیه باید کل قلمرو مستقل ما را ترک کنند."
پیشنهاد فرانسه و آلمان که اوکراین در سال ۲۰۱۵ با آن موافقت کرده بود، قرار بود صلح را در دونباس به ارمغان بیاورد، اما آنگلا مرکل، صدراعظم سابق آلمان سال گذشته اعتراف کرد که قصد واقعی آن خرید زمان برای ناتو برای تسلیح اوکراین بوده است. فرانسوا اولاند، رئیسجمهور سابق فرانسه، گزارش مرکل را تایید کرد. ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه با ناامیدی واکنش نشان داد و گفت که سال ها معتقد بود برلین و پاریس صادق بودهاند.
زلنسکی همچنین به خبرنگاران گفت که اوکراین کمک زیادی به کشورهای آفریقایی در زمینه امنیت غذایی و ایجاد "مرکز غلات" در این قاره "با شرکای خود" میکند و روسیه را به استفاده از گرسنگی و بیثباتی اجتماعی به عنوان ابزار فشار سیاسی متهم کرد.
زلنسکی قبلاً پیشنهاد واتیکان برای میانجیگری برای آتشبس را رد کرده بود و در اوایل ماه جاری به فرستاده پاپ، کاردینال ماتئو زوپی گفت که او فقط شرایط «فرمول صلح» اوکراینی خود را میپذیرد. فهرست ۱۰ درخواستی شامل خروج روسیه از تمام مناطقی است که کییف ادعا میکند متعلق به خود است، پرداخت غرامت، محاکمه جنایات جنگی و عضویت اوکراین در ناتو.
مسکو آن را توهین آمیز خوانده و رد کرده است.
سیریل رامافوسا، رئیس جمهور آفریقای جنوبی هم گفت روسیه و اوکراین باید تنشها را کاهش دهند و بر دستیابی به صلح پایدار از طریق مذاکره تمرکز کنند.
رامافوسا همچنین گفت: «امروز که اینجا ایستادهایم، صدای حملات موشکی را شنیدیم و این نوع حمله و جنگ برای صلح خوب نیست.»
او در کییف، گفت: ما میگوییم که باید تنش زدایی شود [تا] هر دو کشور در مسیر صلح پیش بروند.
رامافوسا افزود: «حتی زمانی که درگیری شدیدتر میشود، در آن زمان باید صلح برقرار شود».
وی بر اهمیت منشور سازمان ملل تاکید کرد و گفت: همه کشورها "باید احساس امنیت" داشته باشند و به حاکمیت آنها احترام گذاشته شود.
رامافوسا افزود: واضح است که روسیه دوباره در تلاش است تا از تاکتیک قدیمی خود در تقلب استفاده کند، اما روسیه دیگر در فریب دادن جهان موفق نخواهد شد و ما به آن فرصتی دوباره نخواهیم داد.
در این راستا دبیرکل ناتو از میانجیگری آفریقایی استقبال کرد و در عین حال تاکید کرد که تنها راه حل عادلانه راه حلی است که روسیه را متجاوز در این جنگ بداند.