بین الملل تابناک: چهارصد و هفتاد و هشت روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
رئیس جمهور روسیه پس از استماع گزارش نبردهای اخیر در جنگ میان مسکو و کییف که توسط سرگئی شایگو وزیر دفاع روسیه و نیکولای پاتروشف دبیر شورای امنیت ملی این کشور در جلسه شورای امنیت ملی روسیه ارائه شد، خاطرنشان کرد: من درک میکنم که این اطلاعات اولیه است زیرا نمیتوان تصویر کاملی از میدان جنگ به دست آورد اما به طور کلی همه چیز روشن است. ما میتوانیم نتیجه بگیریم که البته امکان تامین تجهیزات بیشتر نظامی برای اوکراین از سوی متحدان غربیاش وجود دارد اما ذخیره نیروی انسانی این کشور بینهایت نیست.
پوتین تاکید کرد: به نظر میرسد که متحدان غربی اوکراین واقعا تصمیم گرفتهاند تا آخرین اوکراینی با روسیه بجنگند.
به گزارش وزارت دفاع و شورای امنیت ملی روسیه، تلفات نیروهای نظامی اوکراین به بیش از ۱۳ هزار نفر رسیده است.
رئیس جمهور روسیه پس از استماع گزارشهای ارائه شده در این جلسه، با یادآوری اینکه ذخایر ارتش اوکراین تمام نشده است و فرماندهی روسیه باید در برنامهریزی عملیات نظامی واقعبین باشد، گفت: ما باید بر اساس این واقعیت پیش برویم که ذخیره تسلیحات پیشرفته اوکراین به پایان نرسیده و تعدادی از ذخایر استراتژیک آنها هنوز فعال نشدهاند و من از شما میخواهم در برنامهریزی عملیات نظامی این موضوع را در نظر داشته باشید.
شبکه خبری سی ان ان آمریکا روز پنجشنبه به وقت محلی به نقل از دو مقام غربی و یک مقام نظامی آمریکایی گفت: ضد حمله اوکراین علیه روسیه کمتر از انتظار بوده و نیروهای ارتش روسیه توانایی های از خود نشان داده اند که فراتر از ارزیابیهای غربی بوده است.
یکی از این مقامات تصریح کرد: این ضد حمله در هیچ یک از جبههها انتظارات را برآورده نکرده است.
سی ان ان ادامه داد: بر اساس ارزیابی های غربی، خطوط دفاعی روسیه به خوبی تقویت شدهاند و نفوذ نیروهای اوکراینی به آن دشوار شده است. علاوه بر این، نیروهای روسیه در منهدم کردن تجهیزات زرهی اوکراینیها با موشک و مین موفق عمل کردهاند و از نیروی هوایی خود به طرز موثر استفاده کردهاند.
یکی از مقامات غربی گفت که نیروهای اوکراین در برابر میدانهای مین « آسیب پذیر» بوده اند و نظامیان روسیه در عملیاتهای دفاعیشان «توانمند» بودهاند.
این مقامات گفته اند که این ضد حملات هنوز در مراحل اولیه هستند و آمریکا و متحدانش کماکان خوشبین هستند که نیروهای اوکراین میتوانند با گذشت زمان به دستاوردهای ارضی دست پیدا کنند.
مقامات روسیه اعلام کردند که اوکراین با استفاده از موشکهای دوربردی که انگلیس در اختیار این کشور قرار داده است به پل مواصلاتی بخشهای تحت تصرف روسیه در منطقه خرسون با شبه جزیره کریمه حمله کرده است.
روزنامه گاردین به نقل از مقامات محلی مورد حمایت روسیه در این منطقه، ضمن اعلام این خبر افزود: این حادثه دو روز پس از تهدید مسکو به حمله به «مراکز تصمیم گیری» کی یف در صورت استفاده از موشک های غربی علیه کریمه انجام می شود.
حمله به پل چونهار (Chonhar Bridge) آسیب هایی را به این پل وارد کرد. این پل به «دروازه کریمه» شهرت دارد و یکی از زیرساختهای است که کریمه را -که در سال ۲۰۱۴ به روسیه ملحق شد- به سرزمین اصلی متصل می کند.
ولادیمیر سالدو (Vladimir Saldo) فرماندار منصوب شده روسیه در خرسون، امروز پنجشنبه حمله به این پل را اعلام کرد و گفت که این پل هدف حملات موشک های «سایه توفان» قرار گرفته که از نوع موشک های دوربردی است که انگلیس تایید کرده این کشور ماه گذشته در اختیار اوکراین قرار داده است.
دبیر شورای امنیت روسیه امروز (پنجشنبه) اعلام کرد، کییف تاکنون بیش از ۱۳ هزار تن از نیروهای خود را در جریان ضد حمله از دست داده است.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، نیکولای پاتروشف، دبیر شورای امنیت روسیه در نشستی که با حضور اعضای این شورا توسط ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور برگزار شده بود، گفت: کییف تاکنون بیش از ۱۳ هزار تن را در ضد حمله خود از دست داده است.
وی افزود، بعلاوه، نیروهای روسیه تاکنون ۲۴۶ تانک اوکراینی از جمله ۱۳ تانک مدل غربی و همچنین ۴۲ سیستم موشکانداز چندمنظوره، دو سیستم موشکی ضد هواپیما، ۱۰ جنگنده تاکتیکی، چهار هلیکوپتر، ۲۶۴ پهپاد و ۴۲۴ وسائل نقلیه موتوری را که از آنها در جریان ضد حملهاش استفاده میکرد، نابود کردهاند.
این مقام روس افزود، این ارقام بر مبنای دادههای کلی دوره چهارم تا بیست و یکم ژوئن ارائه شدهاند که توسط نهادهای مختلف جمعآوری شدند.
در همین حال، پوتین گفت: به نظر میرسد که کشورهای غربی آمادهاند تا آخرین اوکراینی مبارزه کنند.
وی افزود: بدون شک تجهیزات اوکراینی بیشتری تامین خواهند شد. اما بسیج منابع نامحدود نخواهد بود. و به نظر میرسد که متحدان غربی اوکراین واقعا تصمیم گرفتهاند تا آخرین اوکراینی مبارزه کنند.
«سرگئی ریابکوف» معاون وزیر خارجه روسیه گفت مسکو از واشنگتن خواسته اشتباه نکند و از اعزام نیروهای ناتو به اوکراین خودداری کند.
این دیپلمات ارشد روس به شبکه «راشا تودی» گفت: «اگر این کار را بکنند، اشتباه بزرگ تاریخی خواهد بود ... بنابراین، شدیداً به ایالات متحده که ناتو را کنترل میکند هشدار میدهیم». به گفته وی، صرفنظر از این که چه کسی به نمایندگی از کشورهای این اتحاد غربی صحبت میکند، همه چیز در واشنگتن تصمیمگیری میشود.
«آندرس فوگ راسموسن» دبیرکل سابق ناتو اوایل ماه میلادی جاری گفته بود در صورتی که کشورهای عضو ائتلاف ناتو از جمله ایالات متحده در نشست آتی این ائتلاف در «ویلینوس» پایتخت لیتوانی ضمانتهای امنیتی ملموسی به کییف ارائه ندهند، گروهی از کشورهای ناتو احتمالاً تمایل داشته باشند نیروی زمینی برای مبارزه با روسیه به اوکراین اعزام کنند.
اظهاراتی که واکنش شدید «دیمیتری مدودف» معاون رئیس شورای امنیت روسیه را در پی داشت و او هشدار داد در آن صورت مسکو ممکن است به کشورهای اروپایی حمله کند.
«ماریا زاخارووا» سخنگوی وزارت خارجه روسیه هم چهارشنبه هشدار داد رویکرد خصمانهای که آمریکا و ناتو در سیاست خارجی خود پیگیری میکنند، به درگیری مستقیم میان قدرتهای هستهای منجر خواهد شد.
رئیس جمهور برزیل امروز (پنجشنبه) ضمن بازگو کردن موضع دولتش نسبت به جنگ اوکراین، تاکید کرد، روسیه و اوکراین باید به منظور دستیابی به صلح سازش کنند.
به گزارش خبرگزاری راشاتودی، لوئیز ایناسیو لولا داسیلوا، رئیس جمهور برزیل در جریان کنفرانسی خبری در رم گفت: بهترین کار این است که میانجیگری توسط کشورها و طرفهایی که در این درگیری شرکت ندارند، انجام شود.
وی توضیح داد: هر دو طرف باید یک چیز به دست آورند. روسها و اوکراینیها به خوبی میدانند که تنها نیازمند دستیابی به صلح هستند.
لولا داسیلوا تصریح کرد: ظرفیت اتحادیه اروپا برای میانجیگری در این درگیری محدود است چرا که در آن شرکت دارد، درست همانند آمریکا.
وی به هند، مکزیک و کشورهای آفریقایی به عنوان میانجیگران صلح بیطرف بالقوه اشاره کرد.
رئیس جمهور برزیل در ادامه گفت: من با پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیکهای جهان موافقم. ما باید افراد را به مذاکرات صلح ترغیب کنیم تا بتوانیم طرفین را به پای میز مذاکره بکشانیم. توقف درگیریها و تلاش برای دستیابی به راهحلی صلحآمیز امری ضروری است. در حق افراد نیازمند عادلانه نیست که میلیاردها دلار و یورو برای یک جنگ غیرضروری خرج شود وقتی میتوانیم در صلح زندگی کنیم.
رئیس جمهور برزیل روز چهارشنبه برای دیدار با نخست وزیر و دیگر مقامات ارشد ایتالیا و همچنین پاپ فرانسیس وارد رم شد.
پاپ فرانسیس و رئیس جمهور برزیل یک گفتوگوی خصوصی ۴۵ دقیقهای با یکدیگر داشتند.
حمله موشکی اوکراین به پل ها در کریمه
سرپرست فرمانداری خرسون امروز (پنجشنبه) گفت، نیروهای مسلح اوکراین به پلهایی در امتداد مرز میان خرسون و کریمه در نزدیکی روستا "چونهار" حمله کردهاند.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، ولادیمیر سالدو، سرپرست فرمانداری خرسون که از سوی روسیه تعیین شده است، در تلگرامش نوشت: رژیم جنایتکار کییف مرتکب گلولهباران پلهایی در امتداد مرز منطقه خرسون و کریمه در نزدیکی روستای چونهار شده است.
وی افزود: کییف میخواهد باعث ایجاد ترس و وحشت در میان شهروندان خرسون شود اما موفق نخواهند شد. ما میدانیم که چگونه این پلها را سریع بازسازی کنیم. رفت و آمد خودروها خیلی زود از سر گرفته خواهد شد.
بنا بر ارزیابیهای اولیه، سالدو گفت: موشکهای "سایه توفان" انگلیس در این حمله استفاده شده، اما هیچ کسی آسیب ندیده است.
رئیس منطقه کریمه نیز در تلگرامش با تاکید بر وقوع چنین حادثهای اعلام کرد که حمله اوکراین هیچ تلفاتی نداشته است و احتمالا رفت و آمد خودروها از این پلها به زودی میسر خواهد شد.
بانک جهانی ۱.۷۵ میلیارد دلار به اوکراین کمک میکند
گروه بانک جهانی اعلام کرد، یک بسته جدید به ارزش ۱.۷۵ میلیارد دلار به عنوان کمک اضطراری در اختیار اوکراین قرار میدهد.
بانک جهانی چهارشنبه اعلام کرد که ۵۰۰ میلیون دلار از این مبلغ وامی است که انگلیس آن را ضمانت کرده است. همچنین ۱.۲۵ میلیارد دلار نیز از طریق آمریکا و ۱۵ میلیون دلار نیز از طریق فنلاند تامین میشود.
آنا بیرد از مدیران ارشد بانک جهانی گفت: حمایتهای بینالمللی تاثیر مهمی در تامین نیازهای اوکراین در سال ۲۰۲۳ خواهد داشت.
وی افزود: در دومین سال تهاجم روسیه به اوکراین هستیم و این جنگ باعث رنج گسترده مردم و خسارت شدید به اقتصاد شده است. ما و شرکایمان شانه به شانه مردم اوکراین میایستیم و با همه ابزارهای مالی که داریم از آنها حمایت میکنیم.
بانک جهانی سال ۲۰۲۲ برنامه PEACE را آغاز کرد که بر اساس آن کمک هایی در اختیار اوکراین قرار گرفته و دولت کییف توانسته است با استفاده از آن، کمکهایی در اختیار بخشهای بهداشت، آموزش، مستمری بگیران و برنامههای اجتماعی قرار دهد.
دولت اوکراین همچنین توانسته است به کمک این برنامه حمایتهایی به ۱۳ میلیون شهروند این کشور ارائه دهد که شامل ۱۰ میلیون مستمری بگیر، ۵۰۰ هزار کارمند بخش آموزش، ۱۴۵ هزار کارمند دولت، ۵۶ هزار فعال بخش امور اضطراری و بیش از ۳ میلیون دریافت کننده کمکهای اجتماعی و آواره در داخل کشور است.
بانک جهانی همچنین در ماه آوریل اعلام کرد که ۲۰۰ میلیون دلار به بازسازی زیرساختهای انرژی اوکراین اختصاص میدهد.
حمایت انگلیس از تسریع عضویت اوکراین در ناتو
«جیمز کلورلی» وزیر امور خارجه انگلیس در کنفرانسی با موضوع بازسازی اوکراین در شهر لندن گفت کشورش از کوتاه و سریعتر کردن مسیر عضویت اوکراین در ائتلاف ناتو حمایت میکند.
اوکراین از اوایل ماه ژوئن ضدحملهای که مدتها بر سر آن تبلیغ و رجزخوانی میکرد را علیه روسیه به اجرا در آورد، اما گزارشها حاکی از آن است که این ضدحمله نه تنها پیشرفت چندانی نداشته بلکه تلفات و خسارات قابل توجهی را به ارتش اوکراین و تجهیزات نظامی که از متحدان غربی خود دریافت کرده، وارد کرده است.
این روند متحدان غربی کییف را نگران کرده و آنها را به تکاپو انداخته تا برای تشدید حمایت ادامهدار خود از اوکراین به سیاستهای تهاجمیتری همچون تسریع عضویت اوکراین در ناتو روی بیاورند.
وزیر امور خارجه انگلیس در کنفرانس «بازیابی اوکراین» در شهر لندن گفت کشورش از تصمیم برای کوتاه کردن روند پیوستن اوکراین به ناتو با کنار گذاشتن مرحله «برنامه اجرایی عضویت» (MAP) حمایت فراوانی به عمل میآورد.
او در یک کنفرانس مطبوعاتی ادعا کرد: «ما شاهد تحول سریع اوکراین بودهایم. ینس استولتنبرگ دبیرکل ناتو در اجلاس غیررسمی وزیران امور خارجه اعضای ائتلاف گفت، عملا بسیاری از الزامات برنامه اجرایی عضویت اوکراین محقق شدهاند.»
اظهارات این مقام انگلیسی در حالی مطرح شد که سه شنبه دبیرکل ناتو اعتراف کرد، نیروهای مسلح اوکراین در جریان ضد حمله خود با ارتش آماده روسیه و دفاع مطلوب آنها مواجه شدهاند.
وزیر امور خارجه انگلیس ادامه داد: «اصلاحات در نیروهای مسلح اوکراین، همزمان با درگیر بودن آنها در جنگ اجرا میشود. موضع انگلیس درباره این که از مرحله برنامه اجرایی عضویت اوکراین در ناتو گذر کنیم این است که بسیار از این کار حمایت میکند. تصدیق میکنیم در روند عضویت سوئد و فنلاند چنین مرحلهای لازم نبود.»