بین الملل تابناک: چهارصد و هشتاد و پنجمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
رئیسکمیسیون اروپا روز جمعه اعلام کرد که بروکسل در حال آماده سازی طرحی است که بر مبنای آن دارایی های روسیه در کشورهای عضو اتحادیه اروپا مصادره میشود.
رئیس کمیسیون اروپا در تشریح جزئیات این طرح گفت که این طرح شامل سرمایه گذاری دارایی های مسدود شده روسیه است که منافع ناشی از آن به کی یف ارسال می شود.
فن درلاین در ادامه تاکید کرد که کشورهای عضو اتحادیه اروپا باید از طریق ارسال کمک های بیشتر به اوکراین، حمایت های خود را از این کشور گسترش دهند.
رئیس کمیسیون اروپا افزود که اروپا تا به امروز ۷۰ میلیارد یورو در اوکراین هزینه کرده و تحریم ها علیه روسیه را تشدید کرده است. فن در لاین گفت که اروپا تاکنون ۲۴ هزار نظامی اوکراینی را آموزش داده است.
پیش از این نشریه فایننشالتایمز اعلام کرد که چند تن از اعضای دولت آلمان بر این باورند که با اشاره به بالا بودن «مخاطرات حقوقی و قانونی» در مسیر تخصیص داراییهای مسدودشده روسیه برای بازسازی اوکراین، با طرح اتحادیه اروپا درباره این موضوع مخالفت کردهاند.
این نشریه مدعی شده که برلین در تلاش است تا برای شناسایی و مسدودسازی داراییهای شهروندان و نهادهای روسیه، «هر اقدام قانونی» که میتواند، انجام دهد اما تمایل بروکسل برای استفاده از این داراییها جهت بازسازی اقتصاد و زیرساخت اوکراین، «ابهامات مالی و حقوقی پیچیدهای» را ایجاد کرده است.
یک منبع دیپلماتیک در دمشق به خبرگزاری ریانووستی گفت که جنگ اوکراین به نفع آمریکا پیش نمیرود و از این رو واشنگتن اقدام به جذب عناصر مسلح در سوریه برای جنگ در اوکراین کرده است.
این منبع سوری همچنین به گزارش برخی رسانهها در ماه می گذشته اشاره کرد که از آموزش تروریستها در پایگاه التنف آمریکا واقع در جنوب شرق سوریه برای انجام حملات تروریستی در روسیه خبر میداد.
او افزود: «با توجه به ناکامی نیروهای اوکراینی و ناامیدی دولت جو بایدن از پیروزی علیه روسیه، واشنگتن تلاشهای بیشتری برای جذب افرادی که مایل به جنگ در کنار ارتش اوکراین هستند در پیش گرفته است».
به گفته او سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سی.آی.ای) مذاکرات جدی با یگانهای مدافع خلق کُرد و شیوخ برخی عشایر عرب در سوریه، برای جذب نیرو انجام داده است.
در ۲۶ آبان ۱۴۰۱ نیز منابع محلی در استان ادلب، واقع در شمال غرب سوریه خبر دادند که ۸۰۰ مزدور مسلح این استان را برای حضور در مناطق درگیری اوکراین و جنگ علیه روسیه، ترک کردهاند.
این منبع سوری همچنین خبر داد که افسران اطلاعاتی آمریکایی و اوکراینی، گفتوگوهای دورهای مشترکی با طرفهای عراقی برای مقابله با حضور روسیه در سوریه انجام دادهاند و تصمیم بر این شده است که تعداد گروهکهای تروریستی در سوریه افزایش یابد.
به گفته این مقام دیپلماتیک سوری، معمولا وظیفه جذب شبه نظامیان و انتقال آنها به سوریه به «علی شاکر» کنسول اوکراین در اقلیم کردستان عراق، محول میشودو پس از جذب عناصر عراقی، آنها به سوریه اعزام شده و در آنجا در پایگاههای آمریکایی به دست افسران اوکراینی آموزش میبینند تا از آنجا به اوکراین فرستاده شوند.
در این راستا روزنامه الوطن سوریه نیز در دسامبر سال گذشته میلادی نوشت که «ابومحمد الجولانی» سرکرده ارشد جبهه النصره اوایل ماه سپتامبر ۲۰۲۲ در منطقه «الشغر» در شمال شهر «جسرالشغور» در غرب ادلب با سران تروریستی که بیشتر آنها چچنی، روسی و اویغوری بودند، دیدار و آن ها را در قالب یک «تیپ خارجی» یه اوکراین اعزام کرده است.
در ماه مارس گذشته نیز خبرگزاری آسوشیتد پرس مجموعه تصاویر و یک ویدئو که ظاهرا چند جنگجوی کییف در خط مقدم در منطقه دونتسک را نشان میدهد، منتشر کرد. در یکی از این تصاویر، یک نظامی که این خبرگزاری آمریکایی او را فرمانده یک واحد اوکراینی به نام کورت معرفی کرده، با نشان داعش روی بازوی چپش دیده میشود.
«دونالد ترامپ» رئیسجمهور پیشین ایالات متحده آمریکا روز گذشته (پنجشنبه) در یک مصاحبه تلفنی با خبرگزاری رویترز گفت که زمان آن رسیده است که ایالات متحده برای مذاکره میان روسیه و اوکراین به منظور دستیابی به صلح میانجیگری کند.
وی با طرح این ادعا که قدرت«ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه در پی شورش ناکام اخیر «واگنر» تضعیف شده است، در این خصوص گفت: «من خواهان توقف کشتار به خاطر این جنگ مسخره هستم».
رئیسجمهور سابق ایالات متحده در ادامه این قضیه را منتفی ندانست که دولت کییف مجبور به واگذاری برخی از قلمروهای اوکراین به روسیه شود تا در نهایت جنگ در اوکراین متوقف شود.
ترامپ بار دیگر از عملکرد خود بعنوان رئیسجمهور سابق آمریکا انتقاد کرد و گفت اگر همچنان رئیسجمهور آمریکا بود، در خصوص همهچیز مذاکره صورت میگرفت.
ترامپ ادامه داد: «من فکر میکنم که آنها (اوکراین) حق دارند بسیاری از آن چه را که به دست آوردهاند حفظ کنند و فکر میکنم که روسیه نیز با این قضیه موافقت کند. شما به میانجی درستی یا مذاکرهکننده درستی نیاز دارید و ما در حال حاضر چنین کسی را نداریم».
در پی گزارش برخی رسانههای آمریکایی درباره اینکه ژنرال سرگئی سوروویکین، فرمانده نیروی هوا-فضای روسیه و همچنین عملیات ارتش این کشور در اوکراین در ارتباط با شورش گروه واگنر دستگیر شده، کرملین از اظهار نظر درباره این موضوع خودداری کرد.
به گزارش روزنامه گاردین، کرملین از پاسخ به پرسشها درباره سرنوشت ژنرال سرگئی سوروویکین، فرمانده نیروی هوا-فضای روسیه در پی انتشار گزارشهایی تایید نشده درباره دستگیر شدن او و بازجویی از وی توسط مقامات روس در ارتباط با شورش واگنری ها خودداری کرد.
روز چهارشنبه رسانههای آمریکایی نوشتند، مقامهای اطلاعاتی آمریکا مدعی شدند، سوروویکین که عملیات نظامی ارتش روسیه در اوکراین را رهبری کرد، از قبل درباره برنامه یوگنی پریگوژین، رئیس گروه پیمانکار نظامی خصوصی واگنر برای دست زدن به شورش اطلاع داشت؛ شورشی که از اواخر روز جمعه گذشته شروع شده و در جریان آن، نیروهای مزدور این گروه ابتدا شهر روستوف روسیه را تصرف کرده و سپس به سمت مسکو حرکت کردند اما در ادامه در پی اعلام توافق پریگوژین با میانجیگری بلاروس با مقامات کرملین، این تحرک را متوقف کردند.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین در گفتگو با خبرنگاران در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا کرملین میتواند وضعیت سوروویکین را شفاف سازی کند گفت: "متاسفانه خیر. بنابراین من به شما توصیه میکنم برای این موضوع با وزارت دفاع روسیه تماس بگیرید. این مساله در حوزه اختیار آنها است."
پسکوف همچنین از پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا پوتین هنوز به سوروویکین اعتماد دارد خودداری کرد.
روزنامه گاردین گمانهزنی کرد، وجود روابط خوب بین سوروویکین و پریگوژین به شایعات درباره اینکه این ژنرال ارشد روس متهم به حمایت از شورش واگنریها شده و به همین خاطر یا تصفیه شده یا تحت تحقیقات قضایی قرار گرفته، دامن زده است.
پریگوژین در جریان حضور نظامی روسیه در سوریه همکاری نزدیکی با سوروویکین داشته و پیشتر از این ژنرال تحت عنوان یک "چهره افسانه ای"توصیف کرده است.
اما زمانی که پریگوژین شورش خود را در روسیه اجرا کرد، سوروویکین بیانیهای مبهم در مخالفت با آن و حمایت از دولت روسیه صادر کرد.
روز پنجشنبه رسانههای آمریکایی شامل فایننشال تایمز و آسوشیتدپرس به نقل از چند منبع آگاه اعلام کردند سوروویکین توسط مقامهای روسیه دستگیر شده است. این رسانهها نوشتند با این حال هیچ چیز درباره این که آیا او به عنوان یک دسیسه کننده برای شورش دستگیر شده یا خیر و این که کجا نگهداری میشود روشن نیست.
دختر سوروویکین در مصاحبه با کانال تلگرامی روسیه "بازا" که نزدیک به پلیس روسیه است دستگیر شدن پدرش را تکذیب کرد. ورونیکا سوروویکا، دختر این فرمانده ارشد روس گفت: هیچ اتفاقی برای پدرم نیفتاده است. او طبق معمول سر کارش حاضر است."
او به این موضوع اشاره کرد که پدرش معمولا به ندرت با رسانه ها گفتگو میکند.
چند رسانه مستقل دیگر روسیه با استناد به منابع امنیتی گفتند، سوروویکین هم اکنون تحت بازداشت نیست.
سرنگونی ده ها موشک و پهپاد اوکراین توسط ارتش روسیه
روز جمعه، وزارت دفاع روسیه در گزارش روزانه خود اعلام کرد، حملات نیروهای ارتش اوکراین در ۲۴ ساعت گذشته نیز ادامه داشت. این عملیات تهاجمی در مناطق دونتسک، کراسنولیمانسکی و دونتسک جنوبی صورت گرفت.
بنا به گزارش وزارت دفاع روسیه، ارتش اوکراین در درگیری در محورهای دونتسک جنوبی و زاپروژیا ۱۲۰ نظامی خود را از دست داد.
وزارت دفاع روسیه تاکید کرد، پنج حمله ارتش اوکراین در محور دونتسک توسط نیروهای روسی دفع شد. همچنین در پی درگیریها در این منطقه، نزدیک به ۱۶۰ نظامی اوکراینی کشته شدند.
بنا به گزارش وزارت دفاع روسیه، ده پهپاد و هفت موشک هیمارس ارتش اوکراین از سوی سامانه پدافندی روسیه رهگیری و منهدم شدند.
مخالفت نتانیاهو با ارسال سامانه گنبد آهنین به اوکراین
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی گفت که تلآویو سامانه دفاع هوایی «گنبد آهنین» و برخی تسلیحات دیگر را در اختیار اوکراین قرار نمی دهد.
بی بی در گفت و گو با وال استریت ژورنال مدعی شد، از این نگرانیم که اگر این تسلیحات را به اوکراین تحویل دهیم، در نهایت سر از ایران دربیاورند.
وی افزود: اسرائیل تنها به دلیل استفاده از سامانه گنبد آهنین توانسته حمله موشکهای شلیکشده را رهگیری و منهدم کند و تلفات و خسارات ناشی از حملات را کاهش دهد.
نتانیاهو پیشتر گفته بود، برخی از سلاحهای غربی ارسالشده به اوکراین، در مرزهای اسرائیل دیده شدهاند و به همین دلیل، تلآویو از ارسال برخی تسلیحات به کییف، به دلیل احتمال انتقال آنها به ایران خودداری میکند.
نخست وزیر رژیم صهیونیستی درباره لایحه اصلاح نظام قضایی اسرائیل ، که موجب بروز اعتراضات گسترده علیه وی شد، گفت، با حذف بخش جنجالی این لایحه ـ که به پارلمان اجازه لغو احکام صادره توسط دادگاه عالی را میدهد ـ موافقت کرده است.
وزیرخارجه اوکراین : ما خواهان مداخلهی کشورها در جنگ نیستیم
روز پنجشنبه، دیمیتری کولبا، وزیر امور خارجه اوکراین گفت: هیچ وقت نخواستیم و نمی خواهیم نیروهای دیگر کشورها در جنگ دخالت کنند.
کولبا در برنامه ی شبکه La۷ افزود: ما هرگز درخواست مداخله نیروهای خارجی را نکردیم، بر خلاف کشورهای دیگر که خواستار استقرار سربازان ناتو در خاک خود برای حل مشکلات داخلی شدند.
وی ادامه داد: نیازهای اوکراین ساده است. به ما اسلحه بدهید و ما بقیه کار را بدون اینکه جان شما را به خطر بیندازیم، انجام میدهیم. ما از هیچ کشور دیگری نمیخواهیم در این جنگ باشد.»
کولبا افزود، او نمی داند تا کی جنگ ادامه خواهد داشت و اوکراین پس از پایان جنگ مستحق دعوت به ناتو است.
رئیس دستگاه دیپلماسی اوکراین می گوید: هیچ کس فکر نمی کند که ناتو عضویت اوکراین را نمی خواهد.
تاس گزارش داد که نشست سران ناتو ۱۱ تا ۱۲ ژوئیه برگزار می شود و کی یف در مورد ادعاهای خود برای پیوستن به این ائتلاف لفاظی ها را افزایش داده است.
آندری یرماک، رئیس دفتر رئیس جمهور اوکراین، گفت که کی یف انتظار دارد، در این اجلاس دعوت نامه ای برای پیوستن به این پیمان دریافت کند.
ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو، پیشتر گفته بود که ورود اوکراین به ناتو در زمان جنگ غیرممکن است؛ کشورهای عضو و کی یف این را درک می کنند.
به گفته وی، در اجلاس ویلنیوس قرار است، اوکراین را به این پیمان نزدیکتر کند، شورای اوکراین-ناتو را ایجاد و از برنامه چند ساله تدارکات نظامی کی یف اطمینان حاصل کند.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی ریاست جمهوری روسیه خاطرنشان کرد، اظهارات مقامات کی یف در مورد پیوستن به ناتو از عدم تمایل و ناتوانی مقامات اوکراین برای حل مناقشه در میز مذاکره حکایت دارد.