بین الملل تابناک: چهارصد و نود و شش روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
روسیه روز سه شنبه قبل از آغاز نشست سران ناتو در لیتوانی به شهر «کییف» پایتخت اوکراین، بندر «اودسا» در دریای سیاه و «خرسون» حمله هوایی کرد.
به گزارش خبرگزاری «رویترز» لحظاتی قبل از شروع حملات هوایی روسیه، آژیر حمله هوایی در سراسر اوکراین به صدا درآمد. این دور از حملات در حالی انجام شد که سران ائتلاف ناتو برای اجلاسی که روسیه از آن انتقاد کرده گردهم آمده و به روسیه هشدار دادهاند.
دبیر کل ناتو اعلام کرد که با فراهم شدن شرایط لازم، اوکراین میتواند خود را در جمع اعضای ناتو ببیند.
«ینس استولتنبرگ» دبیر کل ناتو روز سهشنبه اعلام کرد که اعضای ناتو در اجلاس ویلنیوس بار دیگر بر عضویت اوکراین در این ائتلاف نظامی تاکید کردند. زمانی که شرایط لازم فراهم شود، از اوکراین دعوت خواهیم کرد تا به ائتلاف ناتو ملحق شود.
استولتنبرگ در عین حال یادآور شد که سران ناتو جدول زمانی برای پیوستن اوکراین به این ائتلاف مشخص نکردند.
دبیر کل ناتو در ادامه گفت که اعضای ناتو از فنلاند به عنوان عضو جدید خود استقبال میکنند و منتظر عضویت سوئد پس از توافق با ترکیه هستند.
استولتنبرگ در خصوص موضع بروکسل در قبال پکن گفت که چین دشمن ناتو نیست، با این حال این کشور نباید قوانین بینالمللی بهویژه مواضع خود در قبال اوکراین و ایران را نادیده بگیرد.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز سه شنبه اعلام کرد که اولویت آمریکا در نشست ناتو، ادامه حمایت از اوکراین است.
این مقام وزارت خارجه آمریکا تاکید کرد که اوکراین نمیتواند در زمان جنگ به عضویت ناتو دربیاید.
بنا به اعلام این دیپلمات ارشد وزارت خارجه آمریکا، انتظار میرود در نشست سران ناتو در لیتوانی، درباره روند پیوستن به اوکراین به ناتو در آینده بحث شود.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا افزود که دولت واشنگتن از تصمیم ترکیه در مورد پیوستن سوئد به ناتو استقبال میکند.
وی اعلام کرد که کشورش موافق تحویل جنگندههای اف -۱۶ به ترکیه است.
کاخ سفید اعلام کرد که تصمیم جنجالی واشنگتن برای فروش مهمات خوشهای به اوکراین، اقدامی «موقت» است، زیرا فعلا کفگیر پنتاگون به ته دیگ خورده است.
به گزارش شبکه خبری سیانان، جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید در توجیه تصمیم کشورش برای انتقال مهمات خوشهای به اوکراین گفت: «مهمات دیگری که تاکنون به اوکراین میدادیم، رو به اتمام بود. از سوی دیگر، ما نمیخواستیم اوکراین را بیدفاع رها کنیم؛ این خط قرمز است.»
سالیوان ادامه داد: «پس تصمیم گرفتیم که با تمام دشواریها و چالشها و خطر آسیب دیدن غیرنظامیان، به اوکراین بمب خوشهای بفرستیم؛ زیرا خطر رها کردن اوکراین بدون مهمات وخیمتر از خطری است که این بمبها برای غیرنظامیان دارند.»
جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا در روز جمعه اعلام کرد که به اوکراین مهمات خوشهای ارسال میکند تا در ضدحمله علیه روسیه از آن استفاده کند. او دلیل این کار را کمبود مهمات ارتش اوکراین در ضدحمله علیه مواضع دفاعی روسیه عنوان کرد.
سالیوان افزود که ارسال مهمات خوشهای به اوکراین راهحلی «موقت» است تا دیگر انواع مهمات در انبارهای آمریکا آماده ارسال به اوکراین شوند.
او از اعلام زمان دقیق پایان یافتن ارسال این نوع مهمات به اوکراین خودداری کرد، اما با بیان اینکه احتمالا این مسئله چند ماه طول خواهد کشید، مدعی شد: «ما این را یک راهکار موقت میدانیم، زیرا چندین ماه پیش شروع کردیم به تقویت شدید تولید مهمات خود. وقتی این مهمات غیرخوشهای به میزانی برسد که نیازهای اوکراین را برطرف کند، اراسل مهمات خوشهای قطع خواهد شد.»
وزارت دفاع روسیه از انهدام تجهیزات ارتش اوکراین از جمله چند پهپاد آن خبر داد.
وزارت دفاع روسیه روز سهشنبه در گزارش روزانه خود اعلام کرد که در ۲۴ ساعت گذشته ارتش اوکراین حملاتی در محورهای دونتسک، کراسنولیمانسکی و دونتسک جنوبی صورت دادند که ناموفق بودند.
بنا به گزارش وزارت دفاع روسیه، در درگیری درمحورهای دونتسک جنوبی و زاپروژیا ۴ تانک، یک دستگاه هوتیزر اف-اچ -۷۰ انگلیس متعلق به ارتش اوکراین منهدم شدند و ارتش اوکراین ۹۰ نیروی نظامی خود را نیز از دست داد.
وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که نیروهای روسی موفق شدند ۹ حمله ارتش اوکراین را در محور دونتسک دفع کنند. در این محور نزدیک به ۲۵۰ نظامی اوکراینی کشته شدند.
در این گزارش آمده است که سه حمله اوکراین در محور کراسنولیمانسکی دفع شد.و فعالیت های گروه خرابکاری اوکراین در این منطقه از سوی نیروهای روسی دفع شد که در نتیجه آن ۱۰۵ نظامی اوکراینی کشته شدند.
وزارت دفاع روسیه همچنین اعلام کرد که پدافند هوایی این کشور دو فروند جنگنده سوخو- ۲۵ اوکراینی، ۳موشک طوفان سایه و ۱۰ پهپاد دیگر ارتش اوکراین را منهدم کرده است.
بنا به اعلام وزارت دفاع روسیه، بر اثر درگیری ها در محور خرسون بیش از ۵۰ نظامی اوکراینی کشته و توپخانه ام -۷۷۷ آمریکا نیز منهدم شد.
«آمین پاپبرگر» مدیرعامل شرکت تسلیحاتی راینمتال آلمان که سازنده تجهیزات نظامی و دفاعی است به شبکه آمریکایی «سی ان ان» گفته است که راین متال ظرف 12 هفته آینده (سه ماه آینده)، یک کارخانه ساخت تانک و خودروهای زرهی در اوکراین افتتاح خواهد کرد.
این شرکت آلمانی مدعی شده است که قادر است در این تأسیسات، سالانه 400 تانک تولید کند اما روسیه پیش از این تهدید کرده است که با حملات موشکی، تولید این تجهیزات نظامی را متوقف کند.
بر اساس این گزارش، این کارخانه آلمانی قرار است در غرب اوکراین مستقر شود و به طور مشترک توسط راین متال و شرکت تسلیحاتی «اوکروبرونپروم» اوکراین راهاندازی شود.
پاپبرگر به سی ان ان در این خصوص گفت: «اورکاینیها باید به خودشان کمک کنند. اگر همواره مجبور باشند منتظر اروپاییها و آمریکاییها باشند که در 10 سال یا 20 سال آینده به آنها کمک کنند...چنین چیزی ممکن نخواهد بود».
راین متال برای اولین بار در ماه مارس سال جاری میلادی از قصد خود برای راهاندازی یک کارخانه در اوکراین خبر داد و این شرکت تولید کننده تجهیزات و تسلیحات نظامی در آن زمان اعلام کرد که ساخت این کارخانه نیازمند 200 میلیون دلار است و قادر است سالانه 400 تانک پنتر تولید کند.
پاپبرگر به سی ان ان گفت که نفربرهای زرهی Fuchs اولین خودروهای زرهی خواهد بود که از خطوط تولید این کارخانه در اوکراین بیرون خواهد آمد.
وی همچنین تصریح کرد که کارگران اوکراینی نیز برای ساخت و تعمیر این نفربرها و دیگر محصولات راین متال از جمله خودرو جنگی پیادهنظام ماردر، تانکهای لئوپارد 2 و سامانه توپخانه پیشرفته Panzerhaubitze 2000 تحت آموزش قرار خواهند کرد.
، در ادامه گذشتن کشورهای غربی از خط قرمزهایی که خودشان در ارتباط با تامین تسلیحاتی کییف ترسیم کردهاند، «امانوئل ماکرون» رئیسجمهور فرانسه امروز سهشنبه (۱۱ ژوئیه) در بدو ورود برای شرکت در اجلاس سران ناتو در لیتوانی گفت فرانسه ارسال موشکهای دوربرد به اوکراین را آغاز خواهد کرد.
تصمیمی که به سرعت واکنش کرملین را در پی داشت و سخنگوی کاخ ریاستجمهوری روسیه تصمیم پاریس برای تحویل موشکهای دوربرد به اوکراین را اشتباه خواند و افزود «چنین اقدامی ما را ناچار به اتخاذ اقدامات متقابل خواهد کرد، اما این تصمیم بر روند عملیات نظامی ویژه روسیه تاثیری نخواهد گذاشت».
به گزارش رویترز، ماکرون گفت: «تصمیم گرفتهام ارائه تسلیحات و تجهیزات را افزایش دهم تا اوکراینیها توانایی حمله عمیق را داشته باشند و در عین حال دکترین ما برای توانمند کردن اوکراین در دفاع از خاکش حفظ شود». طبق گزارش رویترز، او جزئیات بیشتری درباره تعداد و نوع این موشکها ارائه نکرد.
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی ریاست جمهوری روسیه امروز (سهشنبه) درباره هرگونه پیشبرد عضویت احتمالی اوکراین در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) طی نشست سران این ائتلاف نظامی در لیتوانی هشدار داد.
پسکوف طی نشست خبری در کرملین، با بیان اینکه روسیه از نزدیک نشست سران ناتو در ویلنیوس (پایتخت لیتوانی) را دنبال میکند، گفت: «پیوستن احتمالی اوکراین به ناتو تهدید بزرگی برای امنیت اروپا است».
به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک»، وی درباره رفع احتمالی موانع عضویت سوئد در ناتو نیز توضیح داد: «الحاق سوئد به ناتو پیامدهای منفی بر امنیت روسیه دارد و مستلزم پاسخی است مشابه آنچه که در مورد فنلاند انجام گرفت».
سخنگوی کرملین درباره موافقت ترکیه با پیوستن سوئد به ناتو تصریح کرد: «ترکیه تعهداتی در ائتلاف دارد و ما در این زمینه هیچ توهمی نداشتیم. البته اروپاییها نمیخواهند ترکیه به اتحادیه اروپا برود و آنکارا هم نباید در این زمینه توهم داشته باشد».
طبق این گزارش، پسکوف با بیان اینکه روسیه با وجود اختلاف نظر، روابط خود را با ترکیه توسعه میدهد، اظهار داشت: «تصمیم فرانسه برای ارسال موشکهای دوربرد به اوکراین، اشتباه است و عواقبی برای کییف خواهد داشت و ما اقدامات متقابل انجام میدهیم».
وی با بیان اینکه ناتو به روسیه بهعنوان یک دشمن و کشور متخاصم نگاه میکند، ادامه داد: «همه بحثها در نشست سران ناتو هم در همین چارچوب صورت میگیرد. گسترش ناتو در اروپای مرکزی و شرقی به سمت مرز روسیه اشتباه است و این همان چیزی است که باعث بحران فعلی در اوکراین شد».
این مقام روس ضمن اشاره به مواضع ضد روسی آشکار و شدید سران کشورهای عضو ناتو در نشست لیتوانی، تاکید کرد: «مسکو به دقت اجلاس ناتو را برای تجزیه و تحلیل عمیق، و اتخاذ تدابیری برای تضمین امنیت روسیه رصد خواهد کرد».
هشدار روسیه درباره اقدامات تحریک آمیز ترکیه در اوکراین
«ویکتور بونداروف» رئیس کمیته دفاع و امنیت شورای فدراسیون روسیه در گفتوگو با خبرگزاری روسی تاس تصریح کرد که ترکیه پس از یکسری «تصمیمات تحریکآمیز» در حال تبدیل شدن به یک «کشور غیردوست» است.
«ینس استولتنبرگ» دبیر کل ناتو در آستانه اجلاس شهر «ویلنیوس» لیتوانی مدعی شد که رئیس جمهور ترکیه مخالفتش با تصویب عضویت سوئد در این ائتلاف نظامی را کنار گذاشته است.
پیش از آن نیز، «رجب طیب اردوغان» رئیسجمهوری ترکیه روز جمعه هفته گذشته در دیدار با «ولودیمیر زلنسکی» همتای اوکراینی خود از عضویت این کشور در ناتو حمایت کرد.
بونداروف در واکنش به این اقدامات ترکیه گفت: «تحولات هفتههای گذشته،متأسفانه، صراحتاً نشان میدهد که ترکیه به تدریج و به طور پیوسته به تبدیل شدن از یک کشور بیطرف به یک کشور غیردوست ادامه میدهد».
وی ادامه داد که مجموعهای از «تصمیمات تحریکآمیز» پس از سفر روز جمعه زلنسکی به ترکیه اتخاذ شد که نشان داد که آنکارا از تلاش اوکراین برای پیوستن به ناتو حمایت کرد و برخلاف توافقات با روسیه، رهبران «آزوف» را آزاد کرد.
ولودیمیر زلنسکیر پس از پایان سفر رسمی خود به ترکیه، روز شنبه 17 تیر ماه، پنج نفر از فرماندهان گردان اوکراینی «آزوف» در مجتمع «آزوفستال» در ماریوپول در جنوب شرق اوکراین تسلیم شده بودند و با توجه به مفاد توافق تبادل اسرای جنگی با روسیه در سال گذشته، مجبور به زندگی در ترکیه شده بودند، با خود به اوکراین بازگرداند.
این افراد در حالی آزاد شدند که ترکیه با روسیه توافق کرده بود که آنها تا پایان جنگ اوکراین در ترکیه بمانند.
بونداروف با اشاره به این اقدامات ترکیه تصریح کرد: «چنین رفتاری چیزی جز خنجر به پشت نیست و یک گام غیردوستانه محسوب میشود» در نتیجه فشارهای ناتو صورت گرفته است.
وی تصریح کرد که تنها دلیلی که ناتو به ترکیه نیاز دارد، «کنترل تنگهها دریای سیاه و ثباتبخشی یا ثباتزدایی در منطقه خاورمیانه است» و ترکیه باید به «ترک ناتو و ایجاد ائتلاف با روسیه» بیاندیشد.
پیش از این، «دیمیتری پسکوف» سخنگوی کاخ کرملین با اعلام این که بازگشت فرماندهان گردان «آزوف» از ترکیه به اوکراین، نقض مفاد قراردادهای موجود است، تأکید کرده بود که پیششرطهای بازگشت عملاً از سوی طرفهای ترکیهای و اوکراینی، نقض شده است.
حمله هوایی روسیه به کییف قبل از نشست ناتو
ارتش اوکراین اوایل امروز (سهشنبه) از آغاز حملات هوایی مسکو به کییف ساعاتی پیش از شروع نشست سران سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در لیتوانی خبر داد.
سرهی پوپکو رئیس اداره نظامی کییف طی پیامی در کانال تلگرامی نوشت: دشمن برای دومین بار در این ماه حمله هوایی به کییف انجام داد.
پاپکو اظهار داشت: بر اساس اطلاعات اولیه، سامانههای پدافند هوایی اوکراین تمامی پهپادهای روسیه را قبل از رسیدن به اهداف خود سرنگون کردند.
بر اساس این گزارش، اطلاعات درباره میزان تلفات یا خسارات وارد شده هنوز در دسترس نیست.
طبق گفته شاهدان این گزارش، در کییف صدای انفجارهایی شبیه صدای سامانههای پدافند هوایی شنیده شده است.
نشست سران در شهر ویلنیوس پایتخت لیتوانی ، در پی حمله روسیه به اوکراین از امروز (سهشنبه) آغاز میشود و سران این نشست قرار است اولین "طرح جامع ناتو" را برای دفاع در برابر هر حملهای از سوی مسکو تأیید کنند.
روسیه هشدار داده است که عضویت کییف در ناتو با واکنشی "آشکار و محکم" مواجه خواهد شد و از ائتلاف (ناتو) و ایالات متحده به دلیل حمایت از اوکراین انتقاد کرده است.
واشنگتن: اوکراین متحمل شکست راهبردی شده است
«متیو میلر» سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده آمریکا روز گذشته (دوشنبه) به شکست اوکراین در نبرد با روسیه اعتراف کرد.
طبق گزارش شبکه روسی «راشاتودی»، میلر تصریح کرد که نبرد فعلی در اوکراین یک «شکست راهبردی» برای اوکراین بوده است.
برخی از خبرنگاران در جلسه کنفرانس خبری،گمان میکردند که منظور میلر، شکست راهبردی برای روسیه است اما سخنگوی وزارت خارجه آمریکا بار دیگر جمله خود را تأیید کرد که منظور وی اوکراین بوده است.
میلر در این خصوص گفت: «در پاسخ به سؤال اول شما. ما بر این باوریم که این جنگ، یک شکست راهبردی برای اوکراین بوده است».
وی در پاسخ به خبرنگاری که قصد داشت بگوید، شکست راهبردی برای روسیه، گفت: «ببخشید، شکست راهبردی برای اوکراین. ممنون از تصحیح کردن من».
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.