بین الملل تابناک: پانصد و بیست و نه روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
«دیمیتری مدودچوک» سیاستمدار اوکراینی مخالف زلنسکی گفت که تا پاییز سال جاری، تعداد کسانی که کشور را ترک میکنند با کسانی که باقی ماندهاند برابر خواهد شد.
وی در ادامه سخنانش گفت پس از پاییز سال جاری، تعداد کسانی که اوکراین را ترک کردهاند از تعداد کسانی که باقی ماندهاند پیشی خواهد گرفت.
مدودچوک گفت که تنها طی شش ماه گذشته ۱۸۸ هزار نفر سرزمینهای اوکراین را ترک کردند و در حال حاضر تعداد شهروندانی که در اوکراین باقی ماندهاند به ۱۹.۲ میلیون نفر رسیده حال آنکه ۱۸.۱ میلیون نفر از اوکراین خارج شدهاند.
این سیاستمدار، مقامات کییف را مسئول شرایط کنونی دانست و گفت که مقامات اوکراینی شرایط زندگی غیرقابل تحملی را برای اوکراینیها ایجاد کرده و کشور را در هرج و مرج فرو بردهاند.
«سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه امروز (سهشنبه) در کنفرانس بینالمللی امنیت مسکو تصریح کرد که غرب با ارسال تسلیحات به اوکراین، آتش درگیریها در این کشور را شعلهور میکند و خطر تقابل قدرتهای اتمی را افزایش میدهد.
بنا بر گزارش خبرگزاری روسی ریانووستی، لاوروف تصریح کرد: «غرب با پمپاژ تسلیحات به اوکراین، بر آتش ناآرامیها در کییف دامن میزند و خطر تقابل قدرتهای هستهای را افزایش میدهد».
وزیر خارجه روسیه همچنین به بدعهدی واشنگتن در عمل به تعهداتش اشاره کرد و گفت که روسیه نگران است که ایالات متحده برای منحرف کردن پیمان عدم اشاعه تسلیحات اتمی (ان پی تی) از مسیر اصلی آماده شود.
وی در این خصوص گفت: «در حال حاضر ایالات متحده شماری از توافقات کلیدی در زمینه کنترل تسلیحات و عدم اشاره را از مسیر اصلی منحرف کرده است و در حال حاضر نگرانیهای زیادی وجود دارد که آنها برای تخطی از یکی از عناصر اصلی معماری امنیتی جهانی یا همان پیمان منع گسترش تسلیحات اتمی (ان پی تی) آماده شوند».
در شرایطی که تحرکات لهستان در مرز با بلاروس به بهانه مقابله با «تهدیدات» تشدید شده است، وزیر دفاع بلاروس روز سه شنبه (امروز) از احتمال درگیری نظامی مستقیم با ناتو سخن گفته است.
منابع رسانهای از مینسک پایتخت بلاروس خبر دادند، «ویکتور خرنین» وزیر دفاع بلاروس هشدار داده که احتمال درگیری نظامی مستقیم با ناتو در آینده، دارد آشکار میشود.
به گزارش وبگاه «oopstop»، وی با بیان اینکه «اعتقاد عمیق ما این است که ایده لیبرال جهانی شدن، مشکل نابرابری دولتها و مردم (کشورها) را حل نکرده است»، هشدار داد: «کشورهای غربی سعی کردند از این ایده استفاده کنند تا هژمونی خود را در مدل دنیای تک قطبی تضمین کنند و منابع کل سیاره را کنترل کنند. در واقع میتوان در مورد استقرار یک رژیم جدید استعماری در کره زمین صحبت کرد».
به گفته وزیر دفاع بلاروس، تلاشهای غرب باعث واکنش دیگر نقاط جهان شده و شاهد گذار از جهانی شدن به سمت حفاظت گرایی از منافع ملی هستیم.
خرنین ادامه داد: «ما میبینیم که چند کشور به مبارزه پیوستهاند و قاطعانه از هویت تمدنی، استقلال، حاکمیت و حق تعامل سازنده خود در جهان چند قطبی دفاع کردهاند. امروز، این مبارزه به تقابل جهانی بین غرب و شرق در خاک اوکراین منجر شده است. در همین بین، جنگ نیابتی که در آنجا (اوکراین) اتفاق افتاد، سیاره زمین را در آستانه یک جنگ جهانی سوم قرار داد».
وزیر دفاع بلاروس افزود: «امروز همه نقابها کنار رفته است، نقشههای واقعی غرب هم اکنون به طور علنی از زبان مقامات بلندپایه شنیده میشود».
این مقام ارشد بلاروس به اظهارات آنگلا مرکل صدراعظم سابق آلمان درباره توافقات مینسک برای حل بحران اوکراین اشاره کرد که در آن او گفته بود، از توافقات میسنک به منظور آماده کردن تجاوز علیه روسیه استفاده شد.
وی همچنین به سخنان آنالنا بائربوک وزیر خارجه آلمان اشاره کرد که در آن وی اذعان کرد، ناتو هم اکنون در حال جنگ با روسیه در اوکراین است.
وزیر دفاع بلاروس اعلام کرد که «تهدید پاسخ اتمی» تنها چیزی است که باعث شده کشورهای غربی نتوانند تاکنون جنگ تمام عیار همه جانبه خود را برای تحقق اهدافشان به راه بیاندازند.
خرنین با اشاره به موافقت این کشور برای استقرار تسلیحات اتمی روسیه افزود: «به همین دلیل است که بلاروس بازگرداندن تسلیحات اتمی تاکتیکی به قلمرو خودش را عنصر موثری برای بازدارندگی راهبردی قلمداد میکند».
وی با بیان اینکه بلاروس یک کشور صلح طلب است و همیشه آماده برای گفتوگو است، هشدار داد که در شرایط فعلی، دولت بلاروس مجبور است سیاست نظامی خود را با وضعیت کنونی تنظیم کند.
وزیر دفاع بلاروس تصریح کرد: «در آینده نزدیک، نسخه جدیدی از (سند) مفهوم امنیت ملی کشور تصویب خواهد شد. در عین حال، ما فعالانه در حال به روز رسانی مفاد دکترین نظامی فعلی هستیم. حتی امروز، این تز که ما همه چیز را انجام خواهیم داد تا هیچ کس حتی سعی نکند به بلاروسیها بگوید چگونه در زمین خود زندگی کنند...ارتش ما آماده عقب راندن هر کسی است که سعی در تجاوز به استقلال، حاکمیت، تمامیت ارضی و نظم مبتنی بر قانون اساسی کشور بلاروس و متحدانش داشته باشد».
وی البته اعلام کرد که بلاروس خواهان حمله به هیچ کشوری نیست و برای چنین کاری برنامه ریزی نمیکند و همیشه برای گفتوگوی معنادار آمادگی دارد.
اظهارات ویکتور خرنین در شرایطی مطرح شده که طی هفتههای اخیر تنشها بین بلاروس و لهستان با اظهارات ادعایی مسئولان ارشد این کشور همسایه و عضو ناتو تشدید شده است.
لهستانیها مدعی هستند که احتمال ورود عناصر گروه «واگنر» به خاک لهستان از مرز بلاروس وجود دارد. مقامهای ورشو با این ادعا، دست به تحرکات نظامی در مرز با بلاروس زده و نظامیان بیشتری در مرز مشترک مستقر کردند.
وزیر دفاع روسیه با بیان اینکه منابع نظامی اوکراین تقریباً تمام شده است، گفت: در بسیاری از موارد، کارآمدی تجهیزات غربی که در اختیار اوکراین قرار گرفته است حتی از تسلیحات دوران شوروی هم پایین تر است.
سرگئی شویگو سهشنبه در یازدهمین کنفرانس امنیت بینالمللی در مسکو با اشاره به عملیات نظامی روسیه در اوکراین، افزود: امروز در میدان نبرد هیچ چیز آسیب ناپذیری در برابر سلاح های روسی وجود ندارد و نیروهای مسلح اوکراین با وجود کمک های همه جانبه غرب به نتیجه نمی رسند.
وزیر دفاع روسیه در ادامه با بیان اینکه اوکراین از امکانات غیرنظامی برای پناه دادن به نیروها و تجهیزات استفاده می کند، گفت: کی یف از جمعیت غیرنظامی به عنوان سپر انسانی برای پوشش نیروها استفاده میکند.
شویگو با اشاره به گزارشها مبنی بر استفاده اوکراین از مهمات خوشهای در جنگ ادامه داد: با توجه به نقض قوانین بشردوستانه از سوی اوکراین، روسیه ممکن است در تصمیم خود برای عدم استفاده از مهمات خوشه ای تجدید نظر کند.
وی در ادامه از اینکه نیروهای مسلح اوکراین گلوله باران محلههای غیرنظامی دونتسک و مناطق مرزی روسیه را شدت بخشیده اند، انتقاد کرد.
وزیر دفاع روسیه همچنین درباره احتمال فاجعه هستهای در بزرگترین نیروگاه هستهای اروپا هشدار داد و گفت: وضعیت هشدار در اطراف نیروگاه اتمی زاپوریژیا در حال توسعه است، اقدامات نیروهای مسلح اوکراین می تواند منجر به یک فاجعه هسته ای شود.
شویگو در ادامه گفت: عملیات ویژه روسیه در اوکراین، افسانه برتری استانداردهای نظامی غرب را از بین برد و توانایی غرب برای تحمیل منافع خود در مناطق مختلف جهان را کاهش داده و منجر به افزایش نقش کشورهای آسیا، آفریقا و آمریکای لاتین در نظام جهانی شدهاست.
وی خاطرنشان کرد: وزارت دفاع فدراسیون روسیه در نظر دارد همکاری همه جانبه را با همه کشورهایی که از تشکیل مراکز مستقل قدرت در جهان چند قطبی حمایت می کنند، افزایش دهد.
وزیر دفاع روسیه گفت: در این راستا، فدراسیون روسیه همکاری نظامی با کشورهای منطقه آسیا و اقیانوسیه را تقویت خواهد کرد.
وی همچنین با بیان اینکه سیاست دفاعی در اروپا کاملاً تابع منافع ایالات متحده است، هشدار داد: غرب ممکن است به تحریک درگیری در خاورمیانه ادامه دهد و کشورهای این منطقه باید اقدامات پیشگیرانه را در دستورکار داشته باشند.
شویگو در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه غرب در موضوع تایوان همچون اوکراین در حال نقشآفرینی منفی است، گفت: روابط بین فدراسیون روسیه و چین از همه جهات از سطح روابط استراتژیک فراتر رفته است و سطح امروز مناسبات مسکو-پکن بیش از یک متحد است.
وی همچنین تاکید کرد که همکاریهای روسیه و بلاروس در پاسخ به رشد فعالیتهای نظامی ناتو تقویت خواهد شد.
یازدهمین کنفرانس امنیت بین الملل مسکو روز سه شنبه با پخش پیام تصویری ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه در هتل پاتریوت روسیه گشایش یافت.
امیر سرتیپ عزیز نصیرزاده جانشین ستاد کل نیروهای مسلح از جمله مقامات ارشد دفاعی شرکت کننده در این کنفرانس است که در نشستی با موضوع جهان چندقطبی در این کنفرانس بینالمللی سخنرانی خواهد کرد.
هیات بلندپایه نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران در پی دعوت رسمی از سرلشگر محمد باقری رئیس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران به روسیه سفر کرده است.
پیش از این نمایشگاه «مجمع بین المللی فنی– نظامی ارتش ۲۰۲۳» در پارک پاتریوت در غرب مسکو آغاز به کار کرد.
صنایع دفاعی و نظامی جمهوری اسلامی ایران ضمن حضور فعال در این نمایشگاه، بخش های متنوعی از تولیدات نظامی و دفاعی کشورمان را در معرض دید شرکت کنندگان قرار دادهاند.
این نمایشگاه از ۱۴ تا ۲۰ اوت (۲۳ تا ۲۹ مرداد) در غرب مسکو برپا است و حدود یک هزار و ۵۰۰ شرکت دفاعی روسیه و ۸۵ شرکت خارجی از هفت کشور در آن شرکت کردهاند.
نابودی سایت های تولید و انبار شهپادهای اوکراین توسط روسیه
«ایگور کناشنکوف»، سخنگوی وزارت دفاع روسیه، روز دوشنبه گفت که نیروهای روسیه، حملات متعدد دقیقی علیه سایتهای تولید و انبار شهپادهای (شناورهای بی سرنشین) اوکراینی انجام داده و همه این سایتها را نابود کردند.
به گزارش خبرگزاری تاس، وی در ادامه سخنانش گفت: شب گذشته، نیروهای مسلح روسیه، حملات متعددی را با تسلیحات دوربُرد دقیق دریایی علیه سایتهای تولید و انبار شهپادهایی که توسط ارتش اوکراین برای حملات تروریستی استفاده میشده، هدف قرار دادند.»
این مقام روس در ادامه اضافه کرد: «هدف حملات محقق شد و تمامی سایتهای تعیین شده، ویران شدند.»
کناشنکوف در ادامه سخنانش گفت که نیروی پدافند هوایی روسیه، روز گذشته دو راکت هایمارس ساخت آمریکا را رهگیری و سرنگون و ۲۸ پهپاد اوکراینی را نیز سرنگون کرده است.
وی اضافه کرد که نیروهای روس یک سکوی پدافند هوایی اس-۳۰۰ اوکراین را در منطقه نیکلایف هدف قرار داده است.
آمریکا ۲۰۰ میلیون دلار کمک جدید برای اوکراین اعلام کرد
روز دوشنبه، دولت «جو بایدن»، رئیس جمهور آمریکا، بسته جدید کمکهای نظامی به ارزش ۲۰۰ میلیون دلار را برای اوکراین، شامل مهمات بیشتر برای سامانههای پدافند هوایی، گلولههای توپخانه و تسلیحات ضد زره، اعلام کرد.
به نوشته پایگاه «واشنگتن اگزماینر»، مقامهای آمریکایی گفتند، این کمک ۲۰۰ میلیون دلاری اعلام شده از سوی واشنگتن برای کییف، اولین بخش از یک بسته بزرگ کمکها به ارزش ۶.۲ میلیارد دلار است که پیشتر توسط دولت جو بایدن اعلام شد. دولت آمریکا اعلام کرده که محمولههای این بسته را با به کارگیری اختیار ریاست جمهوری برای برداشت تسلیحات از انبارهای پنتاگون تامین خواهد کرد.
«آنتونی بلینکن»، وزیر امور خارجه آمریکا در بیانیهای گفت، این کمکهای جدید برای اوکراین شامل مهمات ضدهوایی، گلولههای توپخانه، تسلیحات ضدزره و تجهیزات بیشتر پاکسازی مین میشود.
دو مقام آمریکایی روز دوشنبه گذشته به خبرگزاری «رویترز» گفتند، دولت آمریکا این بسته بزرگ ۶.۲ میلیارد دلاری را بعد از کشف خطایی در حسابداری پنتاگون که باعث ارزشگذاری کمکها به کییف به میزان میلیاردها دلار بیشتر از ارزش واقعی آنها شد، ارائه کرد. این خطای در حسابداری در نهایت با وعده آمریکا برای دادن سلاحهای بیشتر به اوکراین، به نفع کییف تمام شد.
مقامهای آمریکایی گفتند، واشنگتن هم اکنون برای ادامه جریان کمکها به کییف در تلاش برای درخواست بودجه تکمیلی است.
بلینکن در بیانیه خود مدعی شد: «روسیه این جنگ را شروع کرد و میتواند هر زمان با خارج کردن نیروهایش از اوکراین و متوقف کردن حملات بیرحمانه به آن پایان دهد. آمریکا و متحدان و شرکای ما تا زمانی که روسیه این کار را انجام دهد، با اوکراین تا هر زمان که لازم باشد متحد میمانند.»
به این ترتیب پنتاگون اعتبارات بسته کمک نظامی جدید برای اوکراین را از طریق بودجه اضافی که در فصل بهار به دلیل کشف خطا در حسابرسی پیدا کرد، تامین میکند. این خطا این گونه رخ داد که وزارت دفاع آمریکا ارزش تسلیحاتی که جایگزین تسلیحات عرضه شده به اوکراین میشوند را به اشتباه به عنوان ارزش تسلیحات ارائه شده به اوکراین در نظر گرفت.
مقامات آمریکایی مدعی شدند، اختلاف بین ارزش تسلیحات جایگزین شده جدید با ارزش تسلیحات داده شده به اوکراین ۶.۲ میلیارد دلار بوده و همین رقم را برای بسته جامع کمکهای جدید برای کییف در نظر گرفتهاند.
ژنرال «پاتریک رایدر»، سخنگوی پنتاگون هفته قبل به خبرنگاران گفت: «همانطور که میدانید ما هم اکنون میزان ۶.۲ میلیارد دلار را بازیابی و برای استفاده، موجود کردهایم. این پول از قبل در زمره تعهدات به اوکراین بر مبنای اختیار ریاست جمهوری برای برداشت تسلیحات از انبار ارتش بوده است؛ بنابراین، ما میتوانیم از آن فراتر از سال مالی جاری و در سال مالی آینده استفاده کنیم.»
جو بایدن هفته گذشته از کنگره آمریکا خواست، یک بسته جدید بودجه اضطراری به ارزش مجموعا ۴۰ میلیارد دلار که شامل ۲۴ میلیارد دلار کمک بیشتر برای اوکراین میشود را نیز تصویب کند.
آمریکا از زمان شروع عملیات نظامی ویژه ارتش روسیه در فوریه ۲۰۲۲ در اوکراین، تا کنون بیش از ۴۳ میلیارد دلار کمک نظامی به کییف داده است.
اوکراین: روسیه در تلاش برای جمع آوری تسلیحات دوربرد است
روز دوشنبه، یک مقام اطلاعاتی اوکراین گفت که روسیه در تلاش است، ذخایر بزرگی از تسلیحات دوربرد را جمع آوری و در حملات موشکی به اوکراین از آنها استفاده کند.
به گزارش وبگاه شبکه خبری «العربیه»، «وادیم اسکیبیتسکی» مقام اطلاعاتی اوکراین گفت که روسیه در حال تغییر تاکتیک حملات هوایی خود است. وی گفت که تاکتیکهای گلوله باران روسیه به تازگی تغییر کرده و آنها از انواع مختلفی سلاح در هنگام حملات هوایی استفاده میکنند.
این مقام اوکراینی افزود: «آنها به دنبال یافتن شکافهایی هستند که سامانههای پدافند هوایی ما را دور بزنند.»
اسکیبیتسکی در پاسخ به سوالی درباره افزایش تولید پهپادهای روسیه و احتمال هدف قرار دادن زیرساختهای انرژی اوکراین، گفت: «بله، تایید میکنم که در پاییز و زمستان، روسیه قصد دارد به زیرساختهای حیاتی ما به ویژه بخش انرژی حمله کند. برای این منظور، روسها در حال ذخیره سازی سلاح هستند؛ بنابراین، ما نیز باید حفاظت از شهرهای خود را آماده و تقویت کنیم.»
در همین رابطه، تولید یک نوع پهپاد کامیکازه در روسیه همزمان با ادامه نبرد این کشور با اوکراین آغاز شده است.
این پهپاد «گاستلو» نام دارد و با در نظر گرفتن خواستههای اپراتورهای هواپیماهای بدون سرنشین، که در منطقه عملیات ویژه نظامی در اوکراین کار میکنند، ساخته شده است.