بین الملل تابناک: پانصد و سی و سه روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
«سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه روز شنبه در سخنانی گفت که حجم کمکهای غرب به نظام زلنسکی طی یک سال پس از آغاز عملیات ویژه نظامی به بیش از 160 میلیارد دلار رسیده که از این مقدار، 75 میلیارد دلار آن مربوط به کمکهای نظامی میشود.
وی که این سخنان را در جریان مصاحبه با یک نشریه روسی مطرح میکرد گفت که بر اساس آمار سازمان غیردولتی «Heritage Foundation» تنها آمریکا 113 میلیارد دلار به اوکراین کمک کرده است که این حجم از کمکهای سنگین آمریکا به اوکراین با وجود شرایط سخت اقتصاد جهانی انجام میشود.
از سوی دیگر وی در مصاحبه با مجله «اینترنشنال افرز» تصریح کرد: «در بافت درگیریهای اوکراین، خطر بزرگتر این است که ایالات متحده و کشورهای ناتو با بردن اوضاع به سمت تنش خطر درگیری مسلحانه میان قدرتهای هستهای را بالا میبرند.»
وی اضافه کرد: «ما معتقدیم که از این رویداد میتوان و باید جلوگیری کرد.»
دیپلمات ارشد روسیه خاطرنشان کرد که مسکو مجبور است همواره مخاطرات نظامی و سیاسی این موضوع را به غرب گوشزد کند چرا که معقتد است که جنگ هستهای، برندهای نخواهد داشت.
او خاطرنشان کرد ۵ قدرت هستهای جهان در بیانیه مشترکی در ۳ ژانویه ۲۰۲۰ تأکید کردهاند که جنگ هستهای هرگز نباید آغاز شود.
وی اضافه کرد: «در این زمینه، در مرحله کنونی مهمترین وظیفه برای هر کدام از قدرتهای هستهای پایبند ماندن به این تفاهمات و نشان دادن حداکثر خویشتنداری است.»
در بحبوحه درگیری بین روسیه و اوکراین، نیروهای مسلح روسیه در قرارداد جدید با وزارت دفاع، سامانههای موشکی زمین به هوای تاکتیکی «تور-ام-۲» بیشتری دریافت خواهد کرد.
وبگاه «دیفنس پست» روز شنبه نوشت، روسیه از زمان جنگ با اوکراین برخی سامانههای دفاع هوایی خود را از دست داده و در تلاش برای جایگزینی آنهاست. جزئیات قرارداد جدید روسیه با وزارت دفاع خود فاش نشده است.
تور، از معدود سامانههای کوتاه برد ساخت روسیه با کارایی بالا برابر موشکهای کروز و مهمات هدایت شونده دقیق است. اکثر سامانههای تور مبتنی بر ردیاب «جی ام -۳۵۵» هستند که به آن اجازه میدهد تا با تانکها و سایر خودروهای زرهی در هر زمینی همگام شود.
این سامانه از ۸ موشک ام- ۳۳۱ و ام- ۳۳۲ استفاده میکند که تا ۷ کیلومتر برد دارند. این سامانه همچنین میتواند ۱۶ موشک جدید ام- ۳۳۸ را با برد ۱۶ کیلومتر حمل کند .این سامانه سال ۲۰۰۸ وارد خدمت نیروهای مسلح روسیه شد.
در تحولی دیگر ، مدیر شرکت وابسته به وزارت دفاع روسیه به گفت که بیش از ۴۰۰ حمله پهپادهای اوکراین علیه مخازن نفت در «بلگورود» با کمک رادار «ینوت» دفع شده است.
مدیر شرکت «جیاسسی» گفت: «از فوریه رادار ما در مخازن نفت در بلگورود راه اندازی شده است. تا به امروز، بیش از ۴۰۰ حمله شناسایی و دفع شده و در طول ۶ ماه حتی یک حمله به این منطقه انجام نشده است.»
رادار ینوت برای شناسایی خودکار پهپادهای کوچک و فوق کوچک طراحی شده است. این رادار برای نظارت بر وضعیت در شعاع چند کیلومتری و جستجوی اهداف هوایی یا سطحی زمینی طراحی شده است.
این مقام روس همچنین گفت که سامانههای سرکوب پهپاد با موفقیت در تاسیسات« تواپسه» در دریای سیاه مورد استفاده قرار میگیرد. او به برخی از مشتریان عمده این رادارهای پیشرفته از جمله خود «گازپروم نفت»، «روس نفت»، وزارت دفاع و سرویس حفاظت فدرال روسیه اشاره کرد و گفت که ۱۳ فرودگاه در روسیه در حال نصب این رادارها هستند.
ارتش اوکراین از آغاز جنگ از پهپادهای مختلف جنگی و انتحاری علیه اهداف نظامی و غیرنظامی روسیه استفاده کرده است.
یک مقام ارشد نظامی روسیه نیز اخیرا گفت که جدیدترین سامانه جنگال برای دفاع مقابل حملات پهپادی طراحی و ساخته شده و در منطقه عملیات ویژه نظامی این کشور در اوکراین در حال آزمایش شدن است. به گفته این مقام نظامی روسیه، سامانه جنگال «ساپفیر» در منطقه عملیات ویژه نظامی این کشور در اوکراین مورد آزمایش قرار گرفته است.
منابع امروز شنبه از وقوع انفجارهایی در کییف، پایتخت اوکراین خبر دادهاند.
به گزارش کانال تلگرامی اوکراین واچ، شاهدان عینی با انتشار تصاویری، از شنیدن صدای چند انفجار و رویت حجم زیادی دود خبر دادهاند.
هنوز هیچگونه اخطاری داده نشده و دولت اوکراین در این رابطه اظهارنظری نداشته است.
بر اساس جزئیاتی که از انفجارهای امروز در کییف منتشر شده، آتشسوزی در محوطه مرکز تحقیقات و پزشکی قانونی وزارت امور داخلی اوکراین رخ داده است. طبق اطلاعات اولیه، بررسی اشیاء انفجاری در محل در حال انجام بود که منجر به انفجار آنها شد.
صبح امروز (شنبه) پهپاد انتحاری اوکراینی بر فراز فرودگاه منطقهای نووگورود شناسایی و توسط پدافند هوایی روسیه سرنگون شد.
به گزارش وبسایت گاردین، وزارت دفاع روسیه امروز شنبه اعلام کرد: امروز، حدود ساعت ۱۰:۰۰ به وقت مسکو [۰۷:۰۰ به وقت گرینویچ]، رژیم کییف با استفاده از یک پهپاد حمله تروریستی را علیه یک فرودگاه نظامی در منطقه نووگورود انجام داد.
در این بیانیه آمده است: این پهپاد توسط پست دیدهبانی خارجی فرودگاه مشاهده شد و با سلاحهای سبک به سمت آن شلیک شد. در اثر حمله تروریستی به محوطه فرودگاه، آتشسوزی در محل پارک هواپیما رخ داد که به سرعت توسط نیروهای آتشنشانی اطفا شد.
هشدار بزرگ درباره درگیری روسیه و ناتو در دریای سیاه
وزیر دفاع بلغارستان معتقد است پس از حادثه کشتی باری ترکیه، ممکن است درگیری بین روسیه و ناتو در دریای سیاه رخ دهد.
وبگاه اوکراینی «پراودا» روز شنبه نوشت که «تودور تاگارف» وزیر دفاع بلغارستان در مورد حادثه اخیر کشتی باری ترکیه به نام سوکرو اوکان که در دریای سیاه توسط ارتش روسیه توقیف شده بود،اظهار داشت: «احتمالاً این کشتی حامل سلاح برای اوکراین بوده است.»
تاگارف با توصیه به عبور کشتیها از آب های سرزمینی رومانی و بلغارستان برای جلوگیری از حوادث، گفت: «روسیه ساز و کارها و اراده خود را به شدت تحمیل کند.»
وی در پاسخ به اینکه آیا درگیری بین ناتو و روسیه در دریای سیاه امکان پذیر است، گفت: «ما نمیتوانیم چنین گزینهای را رد کنیم، تلاش میکنیم که این اتفاق نیفتد، روسیه دائما ناتو را تحریک می کند.»
وزارت دفاع روسیه اعلام کرد اخیرا اعلام کرد که یک کشتی جنگی این کشور به سوی کشتی «سوکرو اوکان» که با پرچم پالائو عازم بندر «ازمیل» در استان اودسا اوکراین بود، تیر هشدار شلیک کرد. این حادثه زمانی رخ داد که کشتی به درخواست روسها برای توقف برای بازرسی پاسخ نداد. این حادثه در دریای سیاه رخ داد.
پس از شلیکهای هشدار، نیروهای روس از بالگرد در کشتی فرود آمدند، بازرسی انجام دادند و سپس کشتی را آزاد کردند.
وزارت امور خارجه اوکراین اقدامات روسیه در مورد کشتی غیر نظامی ترکیه را محکوم کرد.
ترکیه نیز این حادثه را با روسیه در میان گذاشت و به این کشور هشدار داد که از چنین تلاشهایی برای تشدید تنشها در دریای سیاه خودداری کند.
مخالفت سازمان ملل با استفاده اوکراین از بمب های خوشه ای
استفان دوجاریک، سخنگوی سازمان ملل متحد گفت که سازمان ملل قاطعانه با استفاده از بمب های خوشه ای در اوکراین و هر جای دیگر در جهان مخالف است.
استفان دوجاریک سخنگوی سازمان ملل روز جمعه به وقت محلی گفت: "ما قاطعانه با استفاده از بمب های خوشه ای در همه جا و هر مکان مخالفیم. آنها ابزار وحشتناک جنگی هستند."
وی ادامه داد که سازمان ملل خواهان پایان درگیری در اوکراین است و امیدوار است که تمامیت ارضی این کشور حفظ شود.
طی هفتههای اخیر ارسال بمبهای خوشهای آمریکا در رسانههای جهان بحث برانگیز شده است ولی کاخ سفید به صراحت اعلام کرد که این بمبها را در اختیار کییف قرار داده است. یک هفته بعد از اعلام کاخ سفید، بمبهای نامتعارف خوشهای در اختیار ارتش اوکراین قرار گرفت و بلافاصله نیز بکار نیز گرفته شد.
روزنامه آمریکایی واشنگتنپست به نقل از منابع اوکراینی گزارش داد که ارتش اوکراین استفاده از مهمات خوشهای آمریکا علیه مواضع روسیه را آغاز کردهاست که اولین مورد آن روستای ژورافلفکا در مرز روسیه بود.
همان روز وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که یک خبرنگار رسانه ریانووستی این کشور در جریان گلولهباران منطقه زاپوریژیا در جنوب شرقی اوکراین کشته و سه روزنامه نگار دیگر این کشور زخمی شدند. این وزارتخانه اعلام کرد که اوکراین با استفاده از مهمات خوشه ای به خبرنگاران حمله کردهاست.
افزایش کشته و زخمی های اوکراین و روسیه به 500 هزار نفر
روزنامه نیویورک تایمز جمعه به نقل از مقامهای آمریکایی نوشت که تعداد کشتهها و زخمیهای نظامیان روسیه و اوکراین از آغاز جنگ تاکنون به حدود ۵۰۰ هزار نفر رسیده است.
نیویورک تایمز به نام مقامهای آمریکایی اشارهای نکرد اما به نقل از آنها نوشت که تخمین تعداد تلفات نیروهای ۲ کشور دشوار است زیرا روسیه تعداد کشتهها و زخمیها را کمتر اعلام میکند و اوکراین نیز آمار رسمی را اعلام نمیکند.
این گزارش مدعی شد که شمار تلفات ارتش روسیه به ۳۰۰ هزار تن نزدیک شده که شامل ۱۲۰ هزار کشته و ۱۷۰ تا ۱۸۰ هزار زخمی است.
همچنین تعداد کشتههای ارتش اوکراین ۷۰ هزار و زخمیها صد تا ۱۲۰ هزار تن تخمین زده شده است.
مقامهای آمرکایی گفتند که پس از آغاز ضدحمله اوکراین علیه روسیه شمار تلفات افزایش یافته است.
این در حالی است که ارتش اوکراین پنجشنبه مدعی شد که در جبهه جنوب شرقی به موفقیت هایی در برابر روسیه دست یافته و توانسته است یک روستا را آزاد کند.