بین الملل تابناک: پانصد و سی و شش روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
در مقالهای که اخیرا بیبیسی منتشر کرده، این موضوع برجسته شده است که مردان اوکراینی تمایلی برای حضور در جنگی که زلنسکی به پیش میبرد، ندارند.
در این مقاله آمده است که خروج مردان زیر 60 سال از کشور منع شده است این در حالی است که بسیاری از مردان اوکراینی در تلاش هستند تا این کشور را ترک کنند و بیشتر آنها نیز از طریق مرز رومانی از اوکراین خارج میشوند.
بیبیسی به نقل قول از یکی از مردانی پرداخت که برای عدم حضور در جنگ، از اوکراین گریخته است. وی گفت: «به عقیده من این حقیقت که در قانون اساسی نوشته شده که تمام مردان باید در جنگ حضور داشته باشند در راستای ارزشهای امروزی نیست».
پیشتر نیز «دیمیتری مدودچوک» سیاستمدار اوکراینی مخالف زلنسکی گفته بود که تا پاییز سال جاری، تعداد کسانی که کشور را ترک میکنند با کسانی که باقی ماندهاند برابر خواهد شد.
وی در ادامه سخنانش گفت پس از پاییز سال جاری، تعداد کسانی که اوکراین را ترک کردهاند از تعداد کسانی که باقی ماندهاند پیشی خواهد گرفت.
مدودچوک گفت که تنها طی شش ماه گذشته ۱۸۸ هزار نفر سرزمینهای اوکراین را ترک کردند و در حال حاضر تعداد شهروندانی که در اوکراین باقی ماندهاند به ۱۹.۲ میلیون نفر رسیده حال آنکه ۱۸.۱ میلیون نفر از اوکراین خارج شدهاند.
این سیاستمدار، مقامات کییف را مسئول شرایط کنونی دانست و گفت که مقامات اوکراینی شرایط زندگی غیرقابل تحملی را برای اوکراینیها ایجاد کرده و کشور را در هرج و مرج فرو بردهاند.
دولت زلنسکی با طرح این ادعا که حمله روسها علیه کشورش بهمثابه اقدام علیه کل اروپاست، تاکنون صدها میلیارد دلار کمک نظامی از کشورهای غربی جلب کرده است. کمکهای آمریکا به اوکراین بهتنهایی از رقم صد میلیارد دلار فراتر رفته و برخی از پیشرفتهترین تجهیزات ناتو راهی میادین نبرد با روسیه شدهاند؛ تانکهای لئوپارد و سامانههای ضدهوایی پاتریوت از این جملهاند.
بعد از آنکه غربیها در ادامه جریان تشدید کمکهای تسلیحاتی به اوکراین، وعده اعطای دهها جنگنده اف-۱۶ به کییف را دادند، یک نشریه آمریکایی موضوع اعطای موشکهای دوربرد هوا به زمین به اوکراین را برای اینکه کییف قادر به دست زدن به حملات تا عمقی بیشتر به مواضع ارتش روسیه شود، مطرح کرد.
اخیرا هلند و دانمارک در ادامه تشدید موج ارسال کمکهای تسلیحاتی سنگین برای اوکراین اعلام کردند، مجموعا ۶۱ فروند جنگنده اف-۱۶ را برای این کشور خواهند فرستاد.
دیوید اکس، نویسنده و تحلیلگر مجله آمریکایی فوربس در تحلیلی تحت عنوان "اوکراین اف -۱۶ به دست میآورد؛ حالا نیاز به موشک کروز نیاز دارد" توصیه کرد که غربیها باید به همراه این جنگندهها به اوکراین موشکهای کروز دوربرد هوا به زمین از مدل JASSM با برد ۳۷۰ کیلومتر را بدهند تا آنها را در این جنگندهها به کار بگیرد.
موشکهای هوا به زمین مدل JASSM یک موشک رادارگریز است که جنگندهها میتوانند قبل از ورود به محدوده رادار نیروی دشمن این موشکها را که قابلیت هدایتشوندگی دارند، شلیک کرده و سپس به عقب برگردند.
دیوید اکس در این مطلب مینویسد: "جنگندههای مافوق صوت اف-۱۶ در ضمن ورودشان در شش ماه آینده به اوکراین میتوانند جایگزین نیمی از زرادخانه بمبافکنها و جنگندههای قدیمی ۴۰ ساله و ۵۰ ساله فعلی ارتش اوکراین متشکل از مدلهای میگ و سوخوی روسی شوند. همچنین نیروی هوایی اوکراین میتواند این ۶۱ جنگنده را به زرادخانه حدود ۱۲۵ تایی جنگندههای قدیمی خود که به دوران شوروی سابق بر میگردند اضافه کرده و میزان ادوات هوایی خود را یک و نیم برابر کند."
این خبرنگار آمریکایی این موضوع را درخواست میکند که با اعطای موشکهای هوا به هوا و هوا به زمین و بمبهای هدایتشونده دقیق به اوکراین، برد حملات جنگندههای اوکراینی افزایش یابند تا به این ترتیب ارتش اوکراین اجازه حمله به مواضع روسیه در عمق آنچه که او "اراضی اشغال شده" اوکراین توصیف کرد، بدون آنکه خلبانهای اوکراینی در خطر حملات پدافند هوایی خطرناک روسیه قرار بگیرند، پیدا کند.
دیوید اکس نوشت: "اوکراین قبلا از سوی متحدان خارجی خود مجموعهای از مهمات مدرن را دریافت کرده است. تکنسینها با ارتقا و اصلاح جنگندههای میگ-۲۹ میکویان و سوخوی اس.یو-۲۷ و بمبافکنهای سوخوی اس.یو-۲۴ نیروی هوایی اوکراین امکان سوار کردن این مهمات مدرن به روی آنها را ایجاد کردهاند. آنها میتوانند این ارتقا را در جنگندههای اف-۱۶ اعطایی از سوی دانمارک و هلند به اوکراین نیز اعمال کنند. جنگندههای اف-۱۶ میتوانند تمامی بهترین ویژگیهای این مهمات را استفاده کنند در حالی که جنگندههای متعلق به دوران شوروی بعضا همیشه چنین امکانی را ندارند. موشکی که اعطای آن به اوکراین میتواند بیشترین میزان تفاوت را ایجاد کند، موشک هوا به زمین JASSM ساخت شرکت لاکهید مارتین – موشکی به وزن دو تن با قابلیت رادارگریزی و دارای برد ۳۷۰ کیلومتر- است. این موشک هنوز در لیست تسلیحات درخواستی اوکراین باقی مانده است. تا زمانی که آمریکا با اعطای این موشکها به اوکراین موافقت نکند، جنگندههای اف-۱۶ اوکراین از استفاده از تمامی پتانسیلشان بینصیب خواهند ماند."
این در حالی است که برین تانهیل، تحلیلگر موسسه "رند کورپوریشن" در کالیفرنیا در ماه مه در مطلبی نوشت: "هنوز راه زیادی تا زمانی که جنگندههای اف-۱۶ توسط اوکراین به خدمت گرفته شوند، باقی مانده و هنوز جای سوال است که این جنگندهها چقدر بر نتیجه جنگ در اوکراین اثر خواهند گذاشت."
دیوید اکس در فوربس نوشت: "بخشی کوچکی از بمبافکنهای اس.یو-۲۴ ام/ام.آر نیروی هوایی اوکراین بعد از ارتقا یافتن، نیروی اصلی این کشور برای دست زدن به حملات عمقی با موشکهای با قابلیت رادارگریزی را تشکیل میدهند. این بمبافکنها قادر به شلیک موشکهای کروز "سایه طوفان" انگلیسی و "اسکالپ" فرانسوی هستند که به آنها اجازه حمله عمقی به سربازان و گروههای لجستیکی روسیه تا عمق ۲۵۰ کیلومتر را میدهد. در صورتی که جنگندههای اف-۱۶ اوکراین به موشکهای JASSM مجهز شوند تعداد هواپیماهای ارتش اوکراین که قادر به اجرای حملات عمقی باشند نزدیک به دو برابر میشود. همچنین با گسترش تجهیز نیروی هوایی اوکراین به موشکهای کروز، میتوانیم به اوکراین برای تحقق یکی از اهداف اصلی خود یعنی آزادسازی شبهجزیره کریمه کمک کنیم."
سفیر اوکراین در فرانسه روز سهشنبه گفت که ارتش این کشور اولین سری از موشکهای کروز دوربرد «اسکالپ» فرانسوی را دریافت کرده است. موشک کروز اسکالپ یک سلاح تهاجمی است و برد آن بیش از۲۵۰ کیلومتر است.
به گزارش وبگاه شبکه خبری «العربیه» «وادیم اوملچنکو»، سفیر اوکراین در پاریس گفت: «مسئله اصلی در مورد این تحویل سرعت آنهاست و فرانسویها بسیار خوب عمل میکنند.»
این دیپلمات اوکراینی همچنین خواستار یک سامانه دیگر پدافندی فرانسوی به نام «سامپ» شد. وی گفت: «فکر میکنم ما چشم اندازهای خوبی میبینیم. همه طرفها درک میکنند که این سامانهها باید در اسرع وقت به اوکراین تحویل داده شود.»
در تحولی دیگر، نیروی هوایی اوکراین اعلام کرده که برای جایگزینی جنگندههای قدیمی و کسب برتری هوایی بر روسیه به ۱۲۸ جنگنده نیاز دارد.
«یوری ایحنات» سخنگوی فرماندهی نیروی هوایی اوکراین گفت: «ما به ۱۲۸ جنگنده برای جایگزینی ناوگان هواپیماهای قدیمی نیاز داریم.»
او گفت اگر ۴۲ جنگنده از سوی هلند و دانمارک به اوکراین تحویل داده شود، این برابربا چهارگردان پروازی است. وی افزود که بیش از ۱۰۰ جنگنده برای فرودگاههای مختلف نیاز است تا به چالشهای مختلف پاسخ دهند و به اهداف مختلف روسیه حمله کنند.
هلند و دانمارک روز یکشنبه متعهد شدند ۴۲ فروند جنگنده «اف-۱۶» به اوکراین ارسال کنند. این کشورمدتهاست که برای برخورداری از دفاع هوایی برابر حملات هوایی روسیه به دنبال جنگنده است.
«اسکات ریتر» افسر اطلاعاتی سابق آمریکا در تحلیلی گفت که رئیسجمهور اوکراین نمیداند وارد کردن جنگندههای اف-۱۶ نمیتواند موقعیت نیروهای مسلح اوکراین را که از وارد آمدن خسارات سنگین در جبهه رنج میبرند، تغییر دهد.
وی درباره قصد هلند برای انتقال اف-۱۶ به اوکراین نوشت: «همه آنها ظرف یک ماه سرنگون خواهند شد. این کمکها تنها توهم امنیت برای کییف ایجاد خواهد کرد.»
بیبیسی و رسانههای اوکراینی مدعی شدند که نیروهای کییف یک بمبافکن مافوق صوت روسیه را با حمله پهپادی نابود کردند.
به گزارش وبسایت روزنامه گاردین انگلیس، این گزارشها بر پایه تصاویری است که در شبکههای اجتماعی منتشر شده و یک بمبافکن «توپولف ۲۲» را در حال سوختن نشان میدهند. بیبیسی اصالت این تصاویر را تایید کرده است.
بر اساس تصاویر ماهوارهای قدیمی و راهنماهای بصری، این هواپیمای در حال سوختن در جنوب سنپترزبورگ قرار دارد.
در گزارش بیبیسی آمده است: تصاویر منتشرشده در تلگرام یک هواپیمای جت را در آتشی مهیب نشان میدهند که دماغه آشنای توپولوف ۲۲ را دارد.
وزارت دفاع روسیه در روز شنبه اعلام کرد که یک پهپاد اوکراینی یک پایگاه هوایی روسیه را در منطقه نووگورود هدف قرار داده و باعث ایجاد آتشسوزی و آسیب به یک هواپیمای جنگی شده است. اوکراین هنوز مسئولیت این حمله را برعهده نگرفته است.
وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که هیچکس در این حمله آسیبی ندید و آتش بهسرعت خاموش شد. منطقه نووگورود در شمال غربی مسکو قرار دارد و صدها کیلومتر از مرز روسیه با اوکراین فاصله دارد.
در بیانیه وزارت دفاع روسیه آمده است: در نتیجه حمله تروریستی به این پایگاه هوایی، در بخش پارکینگ هواپیماها آتشسوزی رخ داد که بهسرعت خاموش شد. یک هواپیما آسیب دید.
به ادعای بیبیسی، این هواپیمای جت در موقعیت حمله قرار داشت و در طول جنگ بارها برای بمباران اوکراین استفاده شده بود.
انجام 14 حمله ارتش اوکراین به نیروها و مواضع روسیه
وزارت دفاع روسیه امروز (سهشنبه) آمار جدیدی از تلفات و خسارات ارتش اوکراین در جریان درگیری با نیروهای این کشور، طی بیست و چهار ساعت گذشته ارائه کرد.
این وزارتخانه در بیانیهای گفت: «سه حمله دشمن در محور دونتسک به نیروهای روسی دفع شد و چندین یگان پیادهنظام ارتش اوکراین متشکل از حدود ۲۳۵ نظامی از بین رفتند».
به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک»، وزارت دفاع روسیه با بیان اینکه چهار حمله نیروهای اوکراینی به شهرهای اوسپینوفکا و رابوتینو در محور زاپروژیا طی یک روز گذشته دفع شد، توضیح داد: «در این نبردها حداقل ۱۲۵ نظامی رژیم کییف کشته شده و یک دستگاه توپخانه خودکششی هوویتزر افاچ-۷۰ ساخت انگلیس از بین رفت».
در ادامه این بیانیه آمده است: «تلفات نیروهای اوکراینی در محور کراسنیلیمان به بیش از ۵۰ سرباز رسید. حدود ۱۵ نظامی اوکراینی نیز در محور خرسون طی بیستوچهار ساعت گذشته از پای درآمدند».
طبق این گزارش، وزارت دفاع روسیه ضمن اشاره به دفع پنج حمله نیروهای مسلح اوکراین به محور کوبیانسک، اظهار داشت: «۶۵ نظامی اوکراینی و همچنین یک ایستگاه رادار ضد موشکهای توپخانهای، ساخت آمریکا، منهدم شدند».
به نوشته اسپوتنیک، این وزارتخانه در پایان افزود: «یک انبار مهمات نیروهای اوکراینی در نزدیکی شهر واسیلکوکا در منطقه دنیپرو پتروفسک نابود و ۲۴۰ نظامی این کشور نیز در محور جنوب دونتسک از بین رفتند».
برای برتری هوایی بر روسیه به 128 جنگنده نیاز داریم
نیروی هوایی اوکراین روز دوشنبه اعلام کرد که برای جایگزینی جنگندههای قدیمی و کسب برتری هوایی بر روسیه به ۱۲۸ جنگنده نیاز دارد.
به گزارش وبگاه شبکه خبری «العربیه» به نقل از «خبرگزاری دولتی اوکراین»، «یوری ایحنات» سخنگوی فرماندهی نیروی هوایی اوکراین گفت: «ما به ۱۲۸ جنگنده برای جایگزینی ناوگان هواپیماهای قدیمی نیاز داریم.»
او گفت اگر ۴۲ جنگنده از سوی هلند و دانمارک به اوکراین تحویل داده شود، این برابربا چهارگردان پروازی است.
وی افزود که بیش از ۱۰۰ جنگنده برای فرودگاههای مختلف نیاز است تا به چالشهای مختلف پاسخ دهند و به اهداف مختلف روسیه حمله کنند.
هلند و دانمارک روز یکشنبه متعهد شدند ۴۲ فروند جنگنده «اف-۱۶» به اوکراین ارسال کنند. این کشورمدتهاست که برای برخورداری از دفاع هوایی برابر حملات هوایی روسیه به دنبال جنگنده است.
زلنسکی چندی قبل تاکید کرد پدافند اوکراین هنوز قادر به محافظت از کل خاک این کشور برابر حملات روسیه نیست.وی گفت: «متاسفانه هنوز سامانههای پدافند هوایی باکیفیت برای محافظت از کل خاک خود نداریم.»
در تحولی دیگر، «ولادیمیر باربین» سفیر روسیه در دانمارک روز دوشنبه گفت که تصمیم هلند و دانمارک برای ارسال جنگنده به اوکراین فقط جنگ را تشدید و روند عملیات نظامی ویژه روسیه را طولانیتر میکند.
«اسکات ریتر» افسر اطلاعاتی سابق آمریکا نیز گفت که رئیسجمهور اوکراین نمیداند که وارد کردن جنگندههای اف-۱۶ نمیتواند موقعیت نیروهای مسلح اوکراین را که از وارد آمدن خسارات سنگین در جبهه رنج میبرند، تغییر دهد. وی درباره قصد هلند برای انتقال اف-۱۶ به اوکراین نوشت: «همه آنها ظرف یک ماه سرنگون خواهند شد..این کمکها تنها توهم امنیت را برای کییف ایجاد خواهد کرد.»
پیشتر، وبگاه آمریکایی «بیزینس اینسایدر» به نقل از یک کارشناس هوانوردی نوشته بود که جنگنده اف-۱۶آنقدر شکننده است که به پایگاههای هوایی ویژه نیاز دارد و این پایگاهها میتوانند توسط روسیه شناسایی و هدف قرار گیرند.
حمله جنگنده روسیه به قایق اوکراینی در دریای سیاه
در شرایطی که حملات پهپادی و شهپادی ماههای اخیر اوکراین به اهدافی در شبه جزیره کریمه طی هفتههای اخیر ادامه داشته، مسکو از حمله جنگنده روس به یک قایق ارتش اوکراین خبر داد.
منابع رسانهای از مسکو خبر دادند که وزارت دفاع روسیه اعلام کرد، جنگنده سوخو-۳۰ این کشور در دریای سیاه یک «قایق شناسایی» متعلق به نیروهای مسلح اوکراین را نابود کرد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، بنا بر اعلام این وزارتخانه، قایق شناسایی نظامی اوکراین را در نزدیکی زیرساختهای گازی روسیه در دریای سیاه منهدم کرده است؛ اقدامی که جدیدترین درگیری در این آبراه پس از خروج مسکو از قرارداد صادرات غلات انجام شده است.
وزارت دفاع روسیه اطلاعات بیشتری درباره نوع این قایق اوکراینی یا اینکه چه زمانی این حمله صورت گرفته، ارائه نداده است.