بین الملل تابناک: پانصد و چهل و دو روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که حملات نظامیان ارتش اوکراین به محورهای مختلف از سوی نیروهای روسی دفع شد.
وزارت دفاع روسیه روز دوشنبه در گزارش روزانه خود اعلام کرد که در درگیری در محور زاپروژیا، ارتش اوکراین ۱۶۰ نظامی خود را از دست داد. همچنین در نتیجه درگیری در این محور دو خودرو زرهی، چهار وسیله نقلیه موتوری و دو هویتزر آمریکایی ام -۷۷۷ ارتش اوکراین به دست نیروهای روسی منهدم شد.
بنا به گزارش وزارت دفاع روسیه، نیروهای روسی دو حمله نظامیان اوکراینی را در محور دونتسک دفع کردند. در این محور بیش از ۱۸۵ نظامی اوکراینی کشته شدند. در این محور سه خودرو زرهی، دو خودرو موتوری، یک هویتزر توپخانه خودکششی کراب ارتش اوکراین نیز منهدم شدند.
وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که ارتش اوکراین در درگیری در محور کوپیانسک، بیش از ۳۰ نظامی خود را از دست داد. دو خودرو زرهی، سه خودرو موتوری و یک هویتزر دی -۲۰ از خسارات ارتش اوکراین در درگیری در این محور بود.
بنا بر این گزارش، در جریان درگیری نزدیک کراسنی لیمان بیش از ۶۰ نظامی اوکراینی کشته شدند. دو خودرو زرهی، دو وانت کامیون، یک هویتزر خودکششی گووزدیکا و یک هویتزر دی- ۳۰ ارتش اوکراین نیز در درگیری در این محور منهدم شدند.
دیمیتری مدودف، معاون شورای امنیت روسیه امروز دوشنبه در بیانیه ای اعلام کرد: مفهوم امنیتی جدید روسیه و بلاروس راه های تضمین امنیت دو کشور را با درنظرگرفتن وضعیت جهان تعیین می کند.
معاون شورای امنیت روسیه در این خصوص ادامه داد: استقرار سلاح های هسته ای تاکتیکی در بلاروس پاسخی به رفتار تهاجمی غرب در نزدیکی مرزهای روسیه و بلاروس بود.
دیمیتری مدودف در این باره اضافه کرد: غرب پیش از آغاز عملیات ویژه، به دنبال آن بود که از بلاروس، اوکراین دومی بسازد. تحریم های غرب نتیجه معکوس داشته و روابط روسیه با بلاروس را بیشتر تقویت کرده است.
سلاحهای هستهای تاکتیکی (TNW) که به عنوان سلاح های هسته ای غیر راهبردی (NSNWs) نیز شناخته می شوند، شامل کلاهک های هسته ای کوچک و سیستم های حمل و نقل هستند که برای استفاده در میدان جنگ یا برای حمله محدود طراحی شده اند.
سلاح های هسته ای تاکتیکی شامل بمب های گرانشی، موشک های کوتاه برد، گلوله های توپخانه، مین های زمینی، موشک های عمقی و اژدرهای مجهز به کلاهک های هسته ای هستند.
در مقایسه با سلاحهای هستهای راهبردی، یک سلاحهای هستهای غیرراهبردی از قدرت کمتری برخوردار است و هدف آن تخریب اهداف دشمن در یک منطقه خاص بدون ایجاد تخریب گسترده و ریزش رادیواکتیو است.
وبسایت آمریکایی «Responsible Statecraft» پیشتر انگیزهها و دلایل روسیه در انتقال تسلیحات هستهای تاکتیکی به بلاروس را مورد بررسی قرار داده بود.
این وبسایت آمریکایی، در مطلب خود نوشته بود: ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه با انتقال تسلیحات هستهای روسیه به اوکراین چندین هدف سیاسی را دنبال میکند. در رابطه با جنگ اوکراین، پوتین میخواهد بار دیگر، توجهها را به این موضوع جلب کند که در صورت عبور از برخی خطوط قرمز، آماده است بر شدت درگیریها بیفزاید.
مقامات آمریکا در ارزیابی دلایل پیشرفت کند ضد حمله اوکراین در تابستان، درباره «درسهای گرفتهشده» با کییف بحث میکنند. چیزی که واشنگتن از آن مطمئن است، این است که جنگ به سال آینده کشیده خواهد شد و آمریکا و متحدانش باید در حمایت از پیشروی اوکراین، «ثابتقدم» باشند.
روزنامه واشنگتنپست در گزارشی بر ضرورت حمایت غرب از اوکراین برای مقابله با روسیه پرداخته و به بنبست رسیدن این جنگ را نفی کرده است: "این صحبتها این روزها در سطوح مختلف دولت آمریکا به گوش میرسد. تابستان برای اوکراین و حامیان غربیاش طاقتفرسا و حتی ناامیدکننده بوده، اما مقامات آمریکایی به جای آنکه به فکر راه فرار دیپلماتیکی از این مناقشه باشند، ظاهراً بیش از پیش عزم خود را جزم کردهاند تا از کییف حمایت کنند. از نظر آنها، دیگران نباید فکر کنند که آمریکا متحدانش را رها میکند.
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا چهارشنبه به خبرنگاران گفت: «از نظر ما این مناقشه به بنبست نرسیده است. میبینیم که اوکراین با مبنای نظاممند و روشمند، در حال پیشروی و کسب قلمرو است.»
این تعهد به تداوم حمایتها به این معنا نیست که مقامات آمریکا به نحوه عملکرد فرماندهان اوکراینی در ضد حمله انتقادی ندارند. آنها ضمن اذعان به اینکه هیچ یک از نیروهای آمریکایی این چنین مانند اوکراین درگیر جنگی طاقتفرسا شبیه به جنگ جهانی اول نبوده، راهنماییهای مفصلی به فرماندهان اوکراینی ارائه میکنند.
این ارزیابی در ابتدا بیان میکند که نیروهای اوکراین احتمالا تا قبل از آغاز زمستان، به دریای آزوف نرسیده و راه زمینی روسیه به شبهجزیره کریمه را قطع نخواهند کرد. با این وجود، مقامات آمریکا باور دارند که اوکراینیها میتوانند در سال میلادی جاری به خوبی در مواضع روسیه نفوذ کرده و در نخستین و دومین خط دفاعی روسیه پیشروی کنند. آنها سپس میتوانند جابجایی در مسیر غرب و شرق را تسریع کرده و نظم نیروهای دفاعی روسیه را برهم زنند.
اما احتمال این که اوکراین تا پایان سال میلادی جاری ضربه مهلکی به روسیه وارد کند، بسیار پایین است. این بدین معناست که جنگ تا ۲۰۲۴ و حتی ورای آن ادامه خواهد داشت و خسارات جانی و مالی بیشتری به هر دو طرف وارد خواهد شد. مقامات آمریکایی باور دارند که بهترین سلاح در برابر ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه «بردباری راهبردی» است.
مقامات پنتاگون از همتایان اوکراینی خود خواستهاند تا بهتر اولویتبندی کرده و نیروهایشان را مناطق احتمالی درگیری در امتداد خط مقدم ۱۰۰۰ کیلومتری مستقر کنند. اوکراین در ابتدا به جای آنکه بخش بیشتری از قوای خود را در مسیر دریای آزوف از معبر زاپوریژیا به عنوان پیشرانه اصلی ضد حمله مستقر کند، به هر سه محور ضدحمله به میزان برابر توجه داشت و نیروهایش را به شکل مساوی بین آنها تقسیم کرد.
فرماندهان آمریکایی مدتهاست باور دارند که اوکراین با رگبارهای شدید به تقلید از دوره شوروی، قدرت توپخانه خود را هدر میدهد. به تخمین واشنگتن، اوکراین از آغاز جنگ نزدیک به دو میلیون گلوله توپ ۱۵۵ میلیمتری شلیک کرده و تقریباً انبار تسلیحاتی آمریکا را خالی کرده است. واشنگتن در عوض به اوکراین توصیه میکند که آتش توپخانه خود را به اهداف دقیق معطوف کرده و از آن برای پیشروی سریع استفاده کند.
آنها همچنین از اوکراین خواستهاند تا در عملیاتهای تجسسی به جای پهپاد از نیروهای زمینی استفاده کند، زیرا دقت این نیروها بیشتر است.
دولت بایدن در حال ارزیابی احتمال ادامه جنگ در سال آینده یا حتی بعد از آن است و چندین طرح تقویت حمایت غرب را در دست بررسی دارد. به عنوان مثال، در واشنگتن حمایت فزایندهای برای ارائه مهمات خوشهای راکتی وجود دارد که نسبت به مهمات خوشهای توپخانهای، برد بیشتری دارند.
آمریکا همچنین در تدارک تشکیل «نیروی آینده» اوکراین است که هدف آن بازداشتن روسیه از تداوم حمله به این کشور است. جنگندههای اف-۱۶ که در ماههای آتی به اوکراین تحویل داده خواهند شد، بخشی از این طرح هستند.
اوکراین همچنین خواستار دریافت موشکهای دوربرد آتاسمز است که میتواند تا چندین کیلومتر پشت خطوط دفاعی روسیه را هدف گیرد؛ اما غرب تا امروز مقاومت کرده است. یکی از دلایل مخالفت آمریکا این است که به دلیل کمبود این موشکها در آمریکا، اگر واشنگتن آنها را به اوکراین بفرستد دیگر برای درگیری احتمالی با چین بر سر جزیره تایوان، موشک کافی در اختیار نخواهد داشت.
اوکراین که نیروهای زمینیاش در پیشروی به موانع متعددی برخوردهاند، با حملات پهپادی گسترده به خاک روسیه حمله کرده است، از جمله به مسکو؛ اما این حملات آسیب چندانی به روسیه نزدهاند. تنها در روز جمعه ۴۲ حمله پهپادی به کریمه و یک حمله موشکی به مسکو رخ داد. دولت بایدن نه اوکراین را تشویق به حمله به خاک روسیه میکند و نه در اجرای چنین حملاتی به کییف کمک میکند، اما انتظار غرب از اوکراین همچنان بالاست."
رهبر چچن اعلام کرد، نیروهای روسیه حمله نیروهای اوکراینی به منطقه کلشچیوو واقع در جمهوری خودخوانده دونتسک را خنثی کردند.
به گزارش خبرگزاری تاس، رمضان قدیروف، رهبر چچن در پستی در کانال تلگرام خود نوشت: ویدئوی جدیدی پیروزی حاصل شده توسط واحد ویژه احمد به همراه نیروهای روسیه تحت فرماندهی ژنرال آپتی الودینوف را نشان میدهد. اینها نتایج تاسفبار تلاش ارتش اوکراین برای حمله به منطقه کلشچیوو در دونتسک هستند.
این ویدئو خودروهای جنگی ارتش اوکراین را در حالی که در آتش میسوزند، نشان میدهد.
منابع خبری صهیونیستی گزارش دادند که بیمارستان های وابسته به وزارت بهداشت رژیم صهیونیستی پناهجویان اوکراینی را بیرون کرده و به آنها خدمات نمی دهند.
روزنامه صهیونیستی «هاآرتص» اعلام کرد که برخی بیمارستان های رژیم صهیونیستی پناهندگان اوکراینی را بیرون کرده و از ارائه خدمات درمانی به آنها خودداری کرده است.
این بیمارستان ها اعلام کردند که دلیل این اقدام عدم پرداخت بودجه بیمه ویژه آنها از سوی وزارت دارایی است.
در این گزارش آمده است که رژیم صهیونیستی بیمه درمانی برای پناهندگان اوکراینی را که از دو هفته پیش تمام شده، تمدید نکرده است.
در بخشی از این گزارش آمده است که ۱۴ هزار نفر اکنون بدون پوشش درمانی مانده اند و علاوه بر آن در نیم سال گذشته تمام خدمات دهی به پناهندگان کاهش و یا متوقف شده است.
این روزنامه صیهونیستی نوشت که اگر از وزارتخانه ها بپرسید که چرا خدمات دهی به پناهجویان جنگ را متوقف کردید آن ها خواهند گفت که می خواهیم خدمات درمانی را تمدید کنیم اما اکنون آمادگی پرداخت هزینه ها را نداریم.
برپایه این گزارش، تمدید بیمه های درمانی به مشکل خواهد خورد زیرا رژیم صهیونیستی در فراهم کردن بودجه موفق نخواهد شد.
این روزنامه صهیونیستی همچنین تاکید کرد که اقدامات صورت گرفته علیه پناهجویان اوکراینی از سوی کابینه راستگرا عجیب و غافلگیر کننده نیست زیرا این کابینه اموال را غارت می کند تا جیب بخش های نزدیک به خود را پر کند بنابراین پولی برای درمان پناهجویان نمی ماند.
اخیرا سفارت اوکراین در تل آویو به نمایندگی از ولادیمیر زلنسکی رئیس جمهور این کشور به مسئولان رژیم صهیونیستی درباره اخراج اوکراینی ها از سرزمین های اشغالی هشدار داده است.
سفارت اوکراین در تل آویو به نمایندگی از زلنسکی گفته است: «اگر اخراج اوکراینی ها از اسرائیل (سرزمین های اشغالی) متوقف نشود، ورود اسرائیلی ها (صهیونیستها) به شهر اومان" در اوکراین ممنوع و توافقنامه لغو روادید نیز فسخ خواهد شد.»
بر اساس داده های سفارت اوکراین، رژیم صهیونیستی در سال ۲۰۲۲، ۲۷۰۵ شهروند اوکراینی را اخراج کرد. در نیمه اول سال ۲۰۲۳، این رژیم ۲۰۳۷ شهروند اوکراینی را اخراج کرد که تقریباً به اندازه کل سال ۲۰۲۲ میلادی بوده است. اوکراینی هایی که اجازه ورود به آنها به سرزمین های اشغالی نیز داده نمی شود، شب ها در فرودگاه روی زمین می خوابند و سپس سوار هواپیما می شوند.
حمله اوکراین به شبه جزیره کریمه با موشک کروز
در شرایطی که حملات پهپادی و شهپادی اوکراین به مناطق مختلف روسیه خبرساز شده است، مسکو خبر داد، یک موشک کروز «رژیم کییف» را در نزدیکی کریمه نابود کرد.
روز دوشنبه (امروز) رسانههای دولتی روسیه از بیانیه وزارت دفاع این کشور درباره ناکامی حمله موشکی اوکراین به شبه جزیره کریمه خبر دادند. به روایت این وزارتخانه، اوکراین تلاش کرد با موشک کروز به تاسیسات روسیه در ساحل شبه جزیره کریمه حمله کند؛ اما ناکام ماند.
در بیانیه وزارت دفاع روسیه آمده است: «در ساعت ۱۱:۳۰ صبح امروز یک تلاش دیگر از سوی رژیم کی یف برای انجام حمله تروریستی علیه تاسیسات در خاک روسیه خنثی شد. نیروهای هشدار پدافند هوایی یک موشک کروز اوکراینی را بر فراز دریای سیاه در نزدیکی سواحل جمهوری کریمه منهدم کردند.»
به گزارش خبرگزاری تاس، وزارت دفاع روسیه ساعاتی قبل با انتشار بیانیه اعلام کرده بود که پدافند هوایی این کشور دو پهپاد مهاجم اوکراینی را در حریم هوایی شبه جزیره کریمه ساقط کرده بود.
اطلاع رسانی مسکو درباره نابودی موشک کروز در نزدیکی شبه جزیره کریمه در شرایطی انجام شده که طی هفتههای اخیر حملات پهپادها و شهپادهای (شناور هدایت پذیر از راه دور بدون سرنشین) اوکراین بارها خبرساز شده است.
مسئولان اوکراین شامل ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور این کشور طی ماههای اخیر بارها اعلام کردهاند که شبه جزیره کریمه را بخشی از خاک اوکراین میدانند و همه پرسی سال ۲۰۱۴ درباره الحاق این منطقه به روسیه را به رسمیت نمیشناسند. مقامهای روسیه اما با توجه به نتیجه این همه پرسی گفتهاند که کریمه بخشی از خاک روسیه است و این کشور از همه ابزارها برای دفاع از آن استفاده خواهد کرد.
حملات پهپادها و شهپادها به مسکو، شبهجزیره کریمه و کورسک، چند هفته پس از حمله متقابل اوکراین با هدف بازپسگیری قلمروهای آزادشده توسط روسیه از زمان آغاز جنگ بین دو کشور صورت میگیرد.
راهبرد ناتو در اوکراین شکست خورد
«جوزپه کونته» نخستوزیر پیشین ایتالیا تصریح کرد، تلاشهای ناتو برای تحمیل شکست به روسیه در جنگ اوکراین کامل ناکام مانده و مسکو همچنان در مقابل ضدحملات متزلزل کییف و تحریمهای غرب ایستادگی میکند.
کونته که رهبری حزب جنبش پنج ستاره را بر عهده دارد، در صفحه خود در شبکه اجتماعی «فیسبوک» تأکید کرد که درگیری حدود یک سال و نیمه میان مسکو و کییف نشان داده است، «ارزیابیهای خوشبینانه را که با تبلیغات جنگی صوری و کرکننده غرب تقویت میشود» کنار بگذاریم.
وی با اشاره به این موارد ادامه داد، راهبرد بلوک نظامی که تحت رهبری آمریکاست و تابحال به کمکهای نظامی گسترده به کییف و «منطقه تنشزایی» وابسته بوده است، نتوانسته نابودی ارتش روسیه منتهی شود.
نخستوزیر پیشین ایتالیا در ادامه به دستاوردهای ارتش روسیه در باخموت اشاره کرد و گفت که اوکراین هرگز موفق نشد، پس از چندین ماه درگیری شدید، نیروهای روسیه را از باخموت بیرون کند.
وی در این باره توضیح داد: «هیچ تجزیه ای در بخش های نظامی و شبه نظامی [روسیه] رخ نداده و هیچگونه عقبنشینی در نتیجه ضدحمله اوکراین صورت نگرفته است.»
کونته با اشاره به این موارد تأکید کرد که امیدهای غرب برای آشفتگی سیاسی داخلی در روسیه نیز محقق نشد. آشفتگی سیاسی به کودتای اخیر شبهنظامیان «واگنر» در روسیه اشاره دارد که به شکست منتهی شد.
این مقام ایتالیایی همچنین به فشارهای غرب علیه روسیه نیز اشاره کرد و گفت که به علاوه تحریمهای شدید غرب علیه روسیه، «این کشور را ورشکسته نکرده و یا اقتصاد آن را فلج نکرده است» و هدف غرب برای منزوی کردن مسکو نیز به هیچ وجه محقق نشده است.
کونته در ادامه به نشست اخیر «بریکس» که روسیه نیز یک عضو آن محسوب میشود و در نهایت به گسترش و بزرگ شدن این گروه منجر شد، اشاره کرد.
وی در این خصوص توضیح داد، روسیه نه تنها منزوی نشد بلکه بریکس به رهبری روسیه و چین، با پذیرش اعضای جدید تا سال ۲۰۲۴، حدود ۴۵ درصد از جمعیت جهان و ۳۸.۲ درصد تولید ناخالص جهان را شامل میشود.
از طرف دیگر، کونته تأکید کرد که جنگ اوکراین، «ناتوانی اتحادیه اروپا در ایجاد یک راهبرد مشترک مؤثر و بیان حکمیت مستقل سیاسی و اقتصادی را آشکار کرد» و سرسپردگی این اتحادیه در مقابل ایالات متحده را به اثبات رساند.
دیدار محرمانه مقامات نظامی اوکراین و ناتو
«میخائیلو پودولیاک» مشاور ارشد «ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین با تأیید گزارشی درباره دیدار اخیر «والری زالوژنی» ژنرال ارشد اوکراینی با فرماندهان ناتو اعتراف کرد که کییف منظم، فرماندهان نظامی غرب و ناتو را در جریان اوضاع میدان نبرد اوکراین قرار میدهد.
پودولیاک در گفتوگو با یک شبکه اوکراینی در این خصوص تصریح کرد: «دیدارهای زیادی شبیه به چنین دیداری وجود دارد.» به گفته پودولیاک، استراتژی نظامی کییف «انعطافپذیر» میماند و مطابق با وضعیت میدانی تکامل مییابد.
وی در این خصوص گفت: «ستاد کل با توجه به آنچه در خط مقدم رخ میدهد، تنظیمات خود را انجام میدهد. بدیهی است، همواره در خصوص این تنظیمات با شرکای خود گفتوگو میکنیم تا تحویل تسلیحات بیشتر را تحقق بخشیم.»
واکنش دفتر زلنسکی به دیدارهای میان مقامهای نظامی اوکراین با فرماندهان ناتو در شرایطی مطرح شده است که روزنامه انگلیسی «گاردین»، روز شنبه هفته جاری گذشته کرد که یازده روز پیش، برخی از نظامیان ارشد ائتلاف ناتو به یک مکان محرمانه در مرز لهستان-اوکراین سفر کرده اند تا با زالوژنی و کل تیم فرماندهی وی دیدار کنند.
طبق گزارش گاردین، هدف این نشست پنج ساعته، «کمک به از نو آراستن راهبرد نظامی اوکراین» در بحبوحه ضدحملات بسیار کند اوکراین علیه مواضع روسیه بوده است. مقامهای اوکراینی و ناتو ظاهراً در خصوص طرحهای زمستان و بعد از آن نیز بحث و گفتوگوهایی انجام دادهاند.
بر اساس گزارش راشاتودی، ضدحملات کییف که مدتها برای آن تبلیغ کرده بود، اوایل ماه ژوئن علیه مواضع روسیه آغاز شد، ولی تاکنون نتوانسته دستاورد چشمگیری برای اوکراین رقم بزند و خسارات سنگین انسانی و تجهیزاتی را برای اوکراین به همراه داشته است.
روزنامههای آمریکایی نیویورکتایمز و وال استریت ژورنال به تازگی گزارش کردند که مقامهای آمریکایی و انگلیسی با برنامه ریزان اوکراینی بر سر تاکتیک ها اختلاف نظر دارند.
در این گزارشها آمده است که یکی از اعتراضات مقامهای انگلیسی و آمریکایی این بوده که ارتش اوکراین به جای تمرکز بر حمله متمرکز در یک مکان، مجهزترین یگانهای خود را در خط مقدم متفرق کرده است.
پس از تأیید واشنگتن، دانمارک و هلند هفته گذشته وعده دادند که جنگنده F-۱۶ ساخت آمریکا را به اوکراین بفرستند. مدتهاست، این جنگندهها در «لیست آرزوهای» کییف قرار دارند و این کشور امیدوار است، بتواند با این جنگندهها در ضدحملات خود علیه روسیه پیروز شود.