به گزارش ایرنا، روز گذشته نامهای در فضای مجازی منتشر شد که واکنشهایی را در پی داشت. محتوای این نامه که از سوی کمیته نظارت بر کسبوکارهای مجازی وزارت صمت برای اتحادیه کشوری کسبوکارهای مجازی ارسال شده بود، مربوط به این بود که فعالیت و نماد کسبوکارهای پلتفرمهای درج آگهی دیوار و شیپور به دلیل عدم اجرای ضوابط خاص درج آگهی بر سکوهای برخط در زمان مقتضی، تعلیق شود. این نامه با واکنشهای زیادی مواجه شد و مخالفان دولت آن را با این کلیدواژه که دولت قصد نابودی کسبوکارهای مجازی را دارد، پخش کردند.
اصل ماجرا: حذف دلالان مسکن
افرادی که شغل آنها دلالی است، با ایجاد التهاب در بازارهای مسکن، خودرو و هر آن چیزی که بین مردم خرید و فروش میشود از آب گلآلود ماهی صید میکنند.
این قبیل اتفاقها زمانی رخ میدهد که افراد از طریق پلتفرمهایی که نظارتی بر بستر آنها انجام نمیشود دست به خرید میزنند. دلالان مسکن با انتشار آگهیهای ساختگی، قیمتها را بالا برده و از جوی که ایجاد شده، کسب سود میکنند.
شیوه کار دلالان مسکن اینگونه است که برای یک واحد مسکونی، تعداد زیادی آگهی فروش یا اجاره در دیوار و شیپور با قیمتهایی با فاصله زیاد بارگذاری میکنند. دلالان مسکن، بدین ترتیب مالک یا موجر را تحت تاثیر قرار میدهند که قیمت واحد وی بالاتر از رقم مدنظر او است و آنها میتوانند با قیمت بالاتری ملک را به فروش برسانند یا اجاره بدهند، مشروط بر این که مالک یا موجر پورسانت بیشتری به دلال بدهد.
بدین ترتیب دلالان مسکن فقط با مانور آگهی روی یک واحد مسکونی در دیوار و شیپور، قیمت آن را نسبت به نرخ مدنظر مالک یا ماجر به شدت بالا میبرند و موجب تحریک بازار به افزایش قیمت میشوند.
برای حل این معضل، شورای عالی مسکن و وزارت راه و شهرسازی مصوب کردهاند که بسترهای آنلاین آگهی، در زمان انتشار آگهی باید از طریق راههایی که وجود دارد، مالکیت آگهیدهنده را احراز و صحتسنجی کنند.
طبق برنامه دولت، فقط مالکان حق ارائه آگهی در دیوار و شیپور را باید داشته باشند و نباید همچون شرایط فعلی، دهها بنگاه املاک و دلال، یک واحد مسکن را با قیمتهای مختلف در دیوار و شیپور آگهی کنند و بر سر یک ملک، رقابت قیمتی غیرواقعی در در دیوار و شیپور شکل بگیرد که بازنده آن میلیونها مستاجر هستند.
اقداماتی که قرار است در خصوص احراز هویت و مالکیت آگهیها انجام شود، صرفاً به دلیل کوتاه کردن دست دلالان از بازار خرید و فروش آنلاین است.
به گفته «محمدحسین قمری» رئیس کمیته نظارت بر کسبوکارهای مجازی وزارت صمت، بیش از ۲ ماه از تاکید و اخطار کمیته نظارت بر کسبوکارهای مجازی و ابلاغ این قانون به این پلتفرمها میگذرد اما آنها با توجیه کاهش آمار آگهیها، حاضر به اجرای زیرساختهای فنی آن نبوده و عملاً موضوع را اجرایی نکردهاند.
قمری بر این نکته تاکید کرد که کمیته نظارت بر کسبوکارهای مجازی حتماً با جدیت موضوع را پیگیری و در صورت ادامه تخلف، با کسبوکارهای خاطی با قاطعیت برخورد میکند.
حذف دلالان خودرو
حوزه دیگری که دستخوش شکل نادرستی از قیمتگذاری و بروز التهابات شد، حوزه خودرو است. در چهار سال گذشته به دلیل افزایش بیرویه قیمت خودرو در آگهیهای منتشر شده، مراجع متعدد دستور به حذف قیمت خودرو در بستر پلتفرمها دادند.
در تازهترین اقدامی که در این خصوص انجام شده و به نوعی میتواند خط پایانی برای آگهیدهندگان صوری خودرو باشد، تاییدی است که پلیس راهور باید در خصوص مالکیت خودرو بدهد.
بهزودی تنها افرادی میتوانند آگهی فروش خود را در سایتها منتشر کنند که مالکیت آن از سوی راهور تأیید شده باشد، انتشار آگهی بدون دریافت تأییدیه از سوی پلیس راهور خلاف قانون تلقی خواهد شد.
این روند انتشار آگهی با توافقی که بین وزارت صمت و راهور انجام شده، بهزودی اجرایی میشود تا صرفاً افرادی بتوانند خودروی خود را آگهی کنند که سند مالکیت به نام آنها باشد. به این ترتیب میتوان آگهیهای تقلبی که در پلتفرمها عرضه میشوند را کنترل کرد.
البته به گفته رئیس کمیته نظارت بر کسبوکارهای مجازی و مدیرکل دفتر خدمات عمومی (مرکز اصناف) طرح یاد شده ابتدا در حوزه مسکن اجرا خواهد شد و سپس در بخش خودرو عملیاتی میشود.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.