بین الملل تابناک: عادی سازی روابط عربستان و اسرائیل، یکی از مهم ترین دستورکارهای سیاسی در خاورمیانه است که در هفته های اخیر با شدت بیشتری در رابطه با آن رایزنی ها و موضع گیری های زیادی صورت گرفته است.
در این میان، سعودی ها شروطی را برای عادی سازی روابط با اسرائیل در نظر گرفته و به تل آویو و واشنگتن اعلام کرده اند. یکی از شروط اعلامی ریاض، حل مساله فلسطین و پذیرش دولت مستقل فلسطینی از سوی تل آویو است. شرط مهم دیگر، هسته ای شدن عربستان است که با مخالفت جدی طرف اسرائیلی روبه رو شده است.
در این رابطه، نشریه
«اویل پرایس» در مطلبی به اهداف عربستان از طرح مساله فلسطین به عنوان پیش شرط پرده برداشت و نوشت: تلاش واشنگتن برای تغییر موازنه روابط در خاورمیانه-که به عادی سازی روابط با اسرائیل بستگی دارد- همچنان با شتاب زیادی ادامه دارد. در این هفته ولیعهد سعودی در گفتوگو با فاکس نیوز به تل آویو گوشزد کرد که بدون حل مساله فلسطین، عادی سازی روابط دشوار است.
محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی (MBS) روز چهارشنبه به فاکس گفت که مذاکرات برای عادی سازی با اسرائیل هر روز نزدیک تر می شود، اما نخست باید مساله فلسطین حل شود. به نظر می رسد، آنچه ریاض بیشتر دنبال می کند و می خواهد، بسته دفاعی و کمک های هسته ای ایالات متحده است.
مصاحبه ام بی اس (محمد بن سلمان) با فاکس (این رسانه هدفمند انتخاب شد) در راستای استفاده از یک اهرم فشار بر دولت بایدن از سوی مردم آمریکا بود. ریاض آشکارا به دنبال یک کشور فلسطینی است؛ پیروزی که می تواند میراث بزرگی برای سعودی ها در منطقه به ارمغان بیاورد؛ اما سعودیها با آگاهی کامل از عدم امکان تشکیل یک کشور فلسطینی، بهویژه با دولت شدیداً ملیگرای اسرائیل، به کمکهای دفاعی و هستهای بسنده میکنند. نزدیکی عربستان سعودی به ایران نیز به این موضوع کمک می کند و به تهران و ریاض اهرم بیشتری می دهد، زیرا ایران در حال انجام مذاکرات پیچیده با واشنگتن است.
هم نزدیکی عربستان و هم توافقات اخیر واشنگتن با ایران، البته عادی سازی روابط با اسرائیل را چالش برانگیزتر می کند، اما واقعیت این است که این چیزها نمی توانند در خلأ وجود داشته باشند.
چرا؟ زیرا اکنون که می دانیم ممکن است ایران توانایی تولید مواد شکافت پذیر کافی برای یک سلاح هسته ای را در کمتر از ده روز و توانایی تولید سلاح هسته ای خود را در عرض چند ماه دارد، ابزاری برای جلوگیری از جنگ در خاورمیانه، قدرت خود را از دست می دهد. اگر ایران سلاح هستهای تولید کند، احتمال حمله اسرائیل به سایتهای هستهای ایران بسیار بوده و در حال حاضر خطرات با توجه به تلاشها برای عادیسازی روابط و با ازسرگیری رسمی روابط دیپلماتیک ریاض و تهران بیشتر است. واشنگتن برای اجتناب از درگیری در اینجا کار سختی خواهد داشت.
البته سعودی ها به خوبی از این پویایی ها آگاه هستند. (قطری ها نیز امیدوارند روی تلاش های میانجیگرایانه خود بین تهران و واشنگتن سرمایه گذاری کنند)
ریاض برای پیشبرد جاهطلبیهای عربستان سعودی در زمینه انرژی هستهای با چینیها معاشقه میکند، در حالی که واشنگتن مدتهاست از ارائه هرگونه کمک خودداری کرده است. به این ترتیب، غنی سازی اورانیوم یکی از مواردی است که سعودی ها به عنوان راهی برای عادی سازی روابط با اسرائیل مطرح می کنند. در حالی که واشنگتن نمی خواهد یک قدرت هسته ای بالقوه دیگر در خاورمیانه وجود داشته باشد، ممکن است یکی از تنها راه های قابل تصور برای اطمینان از عادی سازی روابط همین باشد. این توافق بالقوه شاهد عملیات غنی سازی اورانیوم توسط ایالات متحده در عربستان سعودی خواهد بود و اسرائیلی ها به مذاکره در مورد آن کمک می کنند. اگر توافقی بین ایالات متحده و عربستان در این مورد نباشد، ریاض احتمالاً به چینی ها روی خواهد آورد.