به گزارش تابناک، پس از حمله آمریکا به عراق و سقوط رژیم بعث، اقلیم کردستان اعلام خودمختاری کرد و این منطقه به مرکز انجام اقدامات تروریستی و ایجاد ناامنی برای همسایگان عراق بهخصوص ایران و ترکیه تبدیل شد.
بنابراین اواخر اسفندماه سال گذشته ایران توافق نامه امنیتی که شامل هماهنگی در حفاظت از مرزهای مشترک بین دو کشور و تحکیم همکاری در چندین زمینه امنیتی است ترتیب داد و بر اساس آن عراق متعهد شد به گروههای مسلح تروریستی اجازه ندهد که از خاک این کشور در منطقه کردستان عراق برای حمله به گذرگاههای مرزی ایران استفاده کنند.
ضربالاجل اجرای این توافق در تاریخ ۲۸ شهریور 1402 تعیین شد و اخبار واصله حاکی از آن است که عملیات انتقال گروههای مسلح کُرد از مناطق هم مرز با ایران به مناطقی در عمق منطقه کردستان عراق آغاز شده است.
«فؤاد حسین» وزیر امور خارجه عراق روز سهشنبه گفت که این کشور تغییر مکان گروههای کُرد ایران از مناطق کردستان عراق که به مرزهای ایران نزدیک بوده به اردوگاههایی دور از مرز به عنوان بخشی از توافق امنیتی میان تهران و بغداد را آغاز کرده است.
ماجرای خلع سلاح گروهک های مسلح ساکن در منطقه کردستان عراق چیست؟
حسین نوش آبادی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در مجلس، در این باره به تابناک گفت: توافقات امنیتی میان ایران و عراق مسبوق به سابقه است و برخی از آنها در مرحله اجرا یا اصلاح قرار دارد. موضوع خلع صلاح گروهکها کرد نیز از جمله این توافقها به حساب میآید.
وی درباره وضعیت خلع سلاح این گروه در اقیلم کردستان توضیح داد: از آن جاییکه ایران و عراق دارای یک مرز مشترک در مرز هستند، نمیتوان نسبت به وجود آنها در مرز بیتفاوت بود. چراکه آنها عوامل بیگانه هستند و در راستای منافع مشترک دشمن ایران اقدام میکنند.
نوش آبادی افزود: انتقال این تروریستها از مرز به داخل کشور عراق یک گام موفق است که انتظار میرفت زودتر پیگیری شود. ریشه تروریست در کشورهای منطقه باید خشکانده شود. همسایگان با همکاری یکدیگر باید فضا را برای وجود تروریستهای منطقه ناامن کنند و با مشارکت جمعی برای تحقق این امر قدم بردارند.
بر اساس این گزارش، یکی از بهرههایی که آمریکا از وجود این گروهکهای مسلح در اقلیم کردستان عراق میبرد انجام اقدامات و فعالیتهای اطلاعاتی و جاسوسی در ایران بود. از طرف دیگر بهتر است بدانیم که آمریکا با کسب تجربه از اقدامات خود در حمایت و پشتیبانی از گروهکهای مسلح در اقلیم کردستان عراق، اقدام مشابهی را در اردوگاه «الهول» سوریه آغاز کرده است و تاکنون هفت سرویس جاسوسی غربی در این اردوگاه فعالیت خود را آغاز کردند و در حال انجام اقدامات و پیاده کردن طرحهایی به منظور بیثبات کردن و ناامن کردن سوریه هستند.
بر همین اساس دولت مرکزی عراق به دنبال خلع سلاح این گروهکهای مسلح است تا بیش از این روابطش با همسایگانش ازجمله ایران و ترکیه آسیب نبیند. زیرا هم ایران و هم ترکیه بارها و بارها نسبت به اقدامات و فعالیتهای گروهکهای مسلح در اقلیم کردستان به بغداد اعتراض کرده و هشدار دادند که اگر اقدامی از سوی دولت عراق صورت نگیرد خودشان وارد این منطقه شده و به مبازه و پاکسازی اقلیم کردستان از گروهکهای مسلح اقدام میکنند.