به گزارش تابناک – کبد دومین اندام بزرگ در بدن است. کبد به جذب مواد مغذی درون مواد غذایی و نوشیدنی کمک میکند و مواد مضر را از خون دفع میکند. چربی زیاد در کبد میتواند باعث التهاب آن شود، به کبد آسیب رسانده و زخم ایجاد کند. بر اساس یک بررسی تحقیقاتی که در ژورنال چاقی کودکان منتشر شده، مصرف بیش از حد قند افزودنی میتواند کودکان را در معرض بیماری مزمن کبدی قرار دهد.
دکتر محسن رجب نیا (فوق تخصص گوارش و کبد) در رابطه با عوامل کبد چرب گفت: متاسفانه با توجه به تغییر در سبک زندگی امروزی، کم تحرکی در کودکان و نوجوانان و مصرف فست فود به جای تغذیه سالم، شیوع کبد چرب حتی در کودکان و نوجوانان هم در حال افزایش است. در مطالعهای که در مدارس راهنمایی کشور انجام شده، بیش از هفت درصد نوجوانان مبتلا به کبد چرب هستند و این درصد بالایی است.
دکتر رجب نیا در مورد چگونگی تشخیص کبد چرب گفت: برای تشخیص کبد چرب از سونوگرافی استفاده میشود. علاوه بر این برای اینکه بگوییم فردی کبد چرب غیرالکلی دارد، قاعدتا باید دیگر بیماریهای کبدی را هم مدنظر داشته باشیم و با گرفتن شرح حال و آزمایش سایر تشخیصها را رد کنیم. متاسفانه ما بیمارانی داریم که سونوگرافی برای آنها تجویز نشده اما با فیبر و اسکن مراجعه میکنند. فیبرواسکن به عنوان یک روش تشخیصی برای بررسی میزان آسیب سلولهای کبدی ناشی از رسوب چربی در کبد مورد استفاده قرار میگیرد، زیرا رسوب چربی به بافت کبد آسیب زده، باعث التهاب سلولهای کبدی و در نهایت از بین رفتن آنها و فیبروز کبدی میشود.
وی ادامه داد: برای اینکه تشخیص دهیم که آیا رسوب چربی در کبد به بافت آن آسیب زده یا خیر به جای استفاده از نمونه برداری از بافت کبد که کار دشواری است از فیبرو اسکن که در واقع سفتی و سختی کبد را با ما نشان میدهد، استفاده میکنیم. البته همه بیماران با کبد چرب نیاز به فیبرواسکن ندارند. بیمارانی که کبد چرب و دیابت دارند، بیماران با شواهدی از آسیب کبدی مانند وجود مایع آزاد در حفره شکمی، طحال بزرگ، کاهش تعداد سلولهای خونی و یا وجود علایم التهابی در آزمایشها، نیازمند بررسی با فیبرواسکن هستند.
شایعترین نوع کبد چرب در کودکان، کبد چرب غیرالکلی است که تشخیص زودهنگام این بیماری میتواند از پیشرفت آن جلوگیری کند. اگر کبد چرب در کودکان به موقع درمان نشود، ممکن است کبد ملتهب شده و بافتهای اسکار یا زخم در آن تشکیل شود. برای آگاهی از عوارض کبد چرب در کودکان و درمان آن، باید به پزشک مراجعه و با انجام آزمایش طبق دستورات پزشک اقدام کنید.
دکتر امیرحسین کاظمی فوق تخصص بیماریهای گوارش و کبد، در برنامه «فراسو» شبکه رادیویی سلامت با بیان اینکه عوارض بیماری کبد ممکن است از خون ریزی گوارشی شروع شود تا تجمع مایع در شکم و نهایتا فرد به سمت کمای کبدی پیش برود، افزود: در حالت کمای کبدی بیمار در لیست انتظار پیوند کبد قرار میگیرد.
قد و وزن کودکان در حال رشد باید در بازههای زمانی منظمی اندازهگیری شود. کودکانی که اضافه وزن دارند، باید توسط متخصص تغذیه تحت نظر باشند تا به وزن طبیعی و نرمال برسند. توجه به این موضوع مهم است؛ زیرا چاقی اولین و مهمترین عامل ابتلای کودکان به کبد چرب است. همچنین اولین روش برای درمان این بیماری هم کاهش وزن شناخته میشود. ورزش و بازیهایی که باعث تحرک بیشتر در کودکان میشود، برای کاهش وزن و درمان چربی کبد در آنها موثر خواهد بود.
غذاهای مفید برای کبد چرب کودکان مواردی هستند که در آنها میزان قند، چربی و نمک زیاد نباشد. مصرف میوه و سبزیجات به جای غذاهای سرخشده و آماده، برای پاکسازی کبد در کودکان بهترین انتخاب است. مصرف بادام و کشمش به دلیل داشتن پتاسیم، جایگزینهای خوبی برای تنقلاتی مانند چیپس و پفک هستند.