بین الملل تابناک: ششصد و بیست و هفت روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
ولودیمیر زلنسکی روز چهارشنبه با انتشار پیامی در تلگرام، گفت که نیروهای اوکراینی با رسیدن فصل زمستان با مشکلات بسیاری روبرو هستند و عملیات تهاجمی این کشور به کندی پیش میرود.
رئیس جمهوری اوکراین ادعا کرد که با وجود شرایط حاکم، عملیات در جنوب این کشور همچنان در حال انجام است.
نیروهای روسی در پاییز امسال حملاتی را به بخشهای مختلف خط مقدم در شرق اوکراین آغاز و سعی کردند در شهرهای آودیوکا، لیمان و کوپیانسک پیشروی کنند.
زلنسکی با انتشار پیامی در تلگرام گفت: آب و هوای سرد در شهرهای لیمان، باخموت، دونتسک و آودیوکا نیروهای اوکراین را با مشکلات زیادی مواجه کرده است.
وی گفت: سرما عملیات نظامی اوکراین را پیچیده کرده و ممکن است درگیریها وارد مرحله فرسایشی شود.
هفته نامه نیوزویک با اشاره برنامه واشنگتن برای ارسال سامانه موشکی «هیمارس» (HIMARS) به اوکراین و هشدار مسکو در قبال ارسال تسلیحات دوربرد به کییف، تاکید کرد که ارسال این جنگافزار توپخانهای تحرک بالا، میتواند به منزله عبور آمریکا از خط قرمز «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه باشد.
این هفتهنامه آمریکایی به نقل از وزارت دفاع ایالات متحده آمریکا، از ارسال یک سامانه موشک توپخانه ای تحرک بالا به نام هیمارس (HIMARS) به اوکراین خبر داد.
بر اساس این گزارش، اقدام یادشده به عنوان بخشی از بسته کمکی ۱۰۰ میلیون دلاری واشنگتن به کییف است که شامل موشک های ضد هوایی و گلوله های توپخانهای نیز می شود.
گزارش ها حاکی از آن است که هیمارس، شامل یک اصلاح منحصربهفرد می شود که به آن امکان شلیک سلاحهای دوربرد را میدهد.
گفتنی است تسلیحات ساخت ایالات متحده که می توانند با هیمارس اصلاح شده برای استفاده دوربرد شلیک شوند، به طور بالقوه شامل بمب های پرتاب شده از زمین (GLSDBs) و موشک های دوربرد سیستم های موشکی تاکتیکی ارتش (ATACMS) هستند.
سخنگوی کرملین از اظهار نظر درباره ادعای آمریکا در زمینه بررسی عرضه موشکهای بالستیک به روسیه از سوی ایران خودداری کرد.
کرملین، امروز چهارشنبه، از توضیح درباره ادعای «جان کربی» هماهنگکننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید خودداری کرد که گفته بود ایران در حال بررسی عرضه موشکهای بالستیک به روسیه برای استفاده در جنگ اوکراین است.
«دمیتری پسکوف» سخنگوی کرملین در این نشست خبری در این باره گفت «ما در حال توسعه روابط با ایران هستیم، از جمله در زمینه همکاریهای نظامی-فنی. اما درباره این اطلاعات نظری نمیدهیم.»
کاخ سفید شامگاه سهشنبه مدعی شد که ایران ممکن است عرضه موشکهای بالستیک به روسیه برای استفاده در جنگ اوکراین را بررسی کند.
کربی گفت آمریکا این وضعیت را میان ایران و روسیه رصد میکند و اقدام مناسب را انجام خواهد داد.
او با تکرار ادعادی ارائه انواع مهمات و پهپادها از سوی ایران به روسیه برای استفاده در جنگ اوکراین گفت: « ایران ممکن است برای حمایت از روسیه پا فراتر بگذارد. ما نگرانیم که ایران عرضه موشکهای بالستیک به اوکراین را بررسی کند.»
ادعاهای کربی درباره کمکهای تسلیحاتی ایران به روسیه برای استفاده در جنگ اوکراین در حالی مطرح میشود که ایران بارها آن را رد کرده و گفته است همکاریهای نظامی دو کشور در چارچوب روابط دفاعی آنها قرار داشته و ارتباطی به جنگ اوکراین ندارد.
روسیه نیز تاکید کرده است برخلاف اوکراین که در جنگ با روسیه به تسلیحات متحدان غربی خود متکی است، مسکو در این جنگ از تسلیحات ساخت داخل استفاده میکند.
خبرگزاری رویترز به نقل از رسانه های روس، نوشت: موشک بالستیک جدید یارس در «کوزلسک» در استان «کالوگا» واقع در جنوب غربی مسکو مستقر شده است.
بر اساس این گزارش، روسیه که این موشک را سال دو هزار میلادی توسعه داده و ساخته، توانایی حمل چندین کلاهک جنگی اتمی دارد و قادر به نفوذ در سپر دفاعی آمریکا و متحدانش است.
رویترز بدون ارایه جزئیات بیشتر، تنها اشاره کرد که یگان کوزلسک، مکانی که موشک جدید آنجا در یک سیلو (تاسیسات پرتاب موشک که با عناوینی همچون سیلوی موشکی زیرزمینی یا سیلوی هستهای شناخته میشود) مستقر شده است، نخستین یگان در نیروهای موشکی راهبردی روسیه است که فرایند ارتقا به موشک های یارس را آغاز کرده است.
اولکساندر کیریلنکو، معاون رئیس ستاد کل نیروهای مسلح اوکراین اعلام کرد در کمتر از دو سال صدها هزار سرباز اوکراینی در بیش از ۳۰ کشور متحد غربی آموزش دیده اند.
بر اساس گزارشها، سیستم آموزشی بین المللی فعلی برای ارتش اوکراین بر چهار اولویت اصلی شامل: آموزش اولیه برای نیروهای تازه نفس، دستورالعمل استفاده از تسلیحات خارجی، آموزش فرماندهان و افسران جوان، و آموزش دسته جمعی سطوح مختلف نظامی متمرکز است.
وزارت دفاع بریتانیا اوایل ماه نوامبر اعلام کرد بیش از ۳۰ هزار سرباز اوکراینی از ژوئن ۲۰۲۲ در عملیات اینترفلکس تحت رهبری بریتانیا آموزش دیده اند.
گفتنی است اتحادیه اروپا نیز قصد دارد ۴۰ هزار سرباز اوکراینی را تا پایان سال ۲۰۲۳ در چارچوب ماموریت آموزشی نظامی EUMAM آموزش دهد.
انهدام مواضع ارتش اوکراین توسط بمب افکن های روسیه
روز سه شنبه، جنگندههای «سوخو-۳۴» روسیه در یک ماموریت موفق، مواضع مستحکم ارتش اوکراین در جنوب «دونتسک» را هدف حمله قرار دادند.
به گزارش هفته نامه «نیوزویک» وزارت دفاع روسیه، روز سهشنبه بدون اشاره به جزئیات بیشتر اعلام کرد، بمبهای پرتاب شده از هواپیمای شکاری و بمبافکن فرا صوت سوخو-۳۴ یگانهای اوکراین را در جنوب دونتسک منهدم کرد.
ارتش اوکراین نیز روز سه شنبه حملات هوایی روسیه به جنوب دونتسک را تایید کرد. جنوب دونتسک در ماههای اخیر به نقطه داغ نبردهای روسیه و اوکراین تبدیل شده است.
وزارت دفاع روسیه در بیانیه روز سهشنبه خود اعلام کرد که جتهای سوخو-۳۴ این کشور میتوانند در هر زمان از روز و تحت هر شرایط آبوهوایی با استفاده از انواع سلاحها پرواز کنند.
برخی محافل نظامی روسیه ادعا کردند که ارتش این کشور از یک بمب جدید در اطراف «استارومایورسک» استفاده کرده است. وزارت دفاع روسیه در این زمینه هیچ گونه اظهار نظری نکرده است.
براساس این گزارش، ارتش روسیه با کمک نیروی هوایی، حملات خود را به اوکراین افزایش داده است.
به گزارش خبرگزاری «آسوشیتدپرس» فرمانده نیروی زمینی اوکراین گفت: «نیروهای روسیه تلاشها را برای بازپسگیری قلمروی نزدیک "باخموت"، آغاز کردهاند. روسها نسبت به باخموت فعالتر شدهاند و در تلاش هستند تا مواضع از دست رفته قبلی را پس بگیرند.»
«ولادیمیر فیتیو» سخنگوی نیروی زمینی اوکراین نیز اظهار داشت که نیروهای روس از دفاع به دفاع فعال در نزدیک باخموت تبدیل شده اند و به نیروهای اوکراینی در جنوب شهر فشار وارد میکنند. به گفته وی، نیروهای روس در جستجوی نقاط ضعف دفاع اوکراین و تشدید حملات توپخانهای به مواضع این کشور هستند.
ژنرال «آلکساندر تارناوسکی» از مقامهای ارشد اوکراین گفت که نیروی هوایی روسیه از بمبهای هدایت شونده استفاده میکنند.
تلاش آلمان برای تقویت پدافند هوایی ارتش اوکراین
آلمان به اوکراین قول کمک نظامی ۱.۳ میلیارد یورویی دیگر را داده که شامل چهار سامانه دفاع هوایی«آیریس» وهمچنین ۲۰۰۰۰ گلوله توپ ۱۵۵ میلی متری و سلاحهای ضد تانک است.
به گزارش وبگاه «پراودا» وزیر دفاع آلمان صبح سه شنبه برای یک سفر از پیش اعلام نشده وارد اوکراین شد. وزیر دفاع آلمان در «کییف» در دیدار با همتای اوکراینی خود گفت: «این پنجمین بسته کمک نظامی از زمستان گذشته تاکنون است و مطمئنم به شما در مبارزه با روسیه کمک خواهد کرد.»
«هرمان هالوشچنکو» وزیر انرژی اوکراین اخیرا گفت، روسیه در حملات پهپادی خود حدود ۳۰ درصد از زیرساختهای انرژی اوکراین را هدف قرار داد. هالوشچنکو با مطرح کردن نیاز به دریافت سامانههای پدافند هوایی برای مقابله با روسیه گفت: «ما این پیام را به شرکای خود میفرستیم که باید از آسمان خود محافظت کنیم.»
وزیر دفاع آلمان در پاسخ به سوالی درباره انتقال موشکهای دوربرد «تاروس» به اوکراین گفت که اطلاعات جدیدی در مورد این موشکها ندارد.
پیش از آن، وزیر دفاع آلمان گزارش رسانهها مبنی بر دو برابر شدن کمک نظامی آلمان به اوکراین در سال ۲۰۲۴ به ۸ میلیارد یورو را تایید کرده بود.
روزنامه آلمانی «بیلد» اخیرا نوشت، منابعی در وزارت دفاع آلمان گفتهاند که دولت آلمان در روزهای گذشته تصمیم گرفت به اوکراین در سال ۲۰۲۴ کمک نظامی کند. آلمان پیش از این در ماه اکتبر، بسته کمکی حاوی سامانههای موشکی، مهمات و نفربرهای زرهی به اوکراین ارائه کرده بود.
به اذعان کارشناسان و مقامهای غربی و حتی خود اوکراینیها، کییف نتوانسته در ضدحملات علیه ارتش روسیه بهرغم داشتن تسلیحات و تجهیزات پیشرفته غربی موفق عمل کند و تلفات و خسارات سنگینی را متحمل شده است.
پیش از این نیز «لوید آستین» وزیر دفاع آمریکا و «مایا ساندو» رئیس جمهور مولداوی در اقدامی تحریکآمیز علیه روسیه، برای نشان دادن حمایت خود از اوکراین به کییف سفر کرده بودند.
موسسه گالوپ: هیچ چشم اندازی برای پایان جنگ روسیه و اوکراین وجود ندارد
موسسه گالوپ سهشنبه شب با بیان این ادعا که هیچ چشم اندازی برای پایان جنگ روسیه و اوکراین وجود ندارد، مدعی شد: ناکامی روسیه در پیروزی سریع در جنگ اوکراین که در ابتدا انتظار میرفت تنها چند هفته به طول بینجامد، اعتماد روسها را به ارتش این کشور کاهش داده است.
به گزارش یورو نیوز، موسسه نظرسنجی گالوپ براساس نتایج یک نظرسنجی مدعی شد، هرچند اعتماد مردم روسیه به ارتش این کشور با توجه به طولانی شدن جنگ با اوکراین همچنان بالاست، نسبت به گذشته کاهش یافته است.
بنا بر ادعای این موسسه، در حالی که در ابتدای جنگ روسیه و اوکراین، مسکو وعده یک پیروزی سریع علیه کییف را داده بود، با گذشت نزدیک به ۲ سال از آن زمان هنوز هیچ پایانی برای این جنگ در چشمانداز نزدیک دیده نمیشود.
موسسه گالوپ مدعی شد، در حال حاضر ۷۵ درصد کسانی که در یک نظر سنجی این موسسه شرکت کردهاند گفتند که به ارتش اعتماد دارند، این در حالی است که در آغاز جنگ روسیه و اوکراین ۸۰ درصد مردم این کشور اعتماد خود به ارتش روسیه را ابراز کرده بودند.
بر اساس ادعای موسسه گالوپ، کاهش اعتماد به ارتش روسیه در همه گروههای جمعیتی این کشور اعم از زن، مرد، پیر، جوان، ثروتمند و فقیر دیده شده و اگر اعتماد مردم به ارتش این کشور در سال ۲۰۲۴ نیز همچنان به روند کاهشی خود ادامه دهد، این موضوع ممکن است چالش بزرگتری برای رهبری روسیه در حفظ حمایت عمومی از جنگی که هنوز در آن برنده نشده است، ایجاد کند.