روسیه از موانع اصلی رسیدن به فناوری هسته‌ای است

حشمت الله فلاحت‌پیشه گفت: روس‌ها که به دنبال ایران وابسته هستند، حاضر نیستند که تهران مولفه‌های قدرت خود را تقویت کند، کمااینکه هر اقدامی علیه آنچه عمق استراتژی ایران صورت می‌گیرد، روس‌ها نقش بازیگر خاموش ولی راضی را بازی می‌کنند.
کد خبر: ۱۲۲۳۰۸۷
|
۰۲ اسفند ۱۴۰۲ - ۱۲:۰۸ 21 February 2024
|
4180 بازدید

به گزارش «تابناک» به نقل از خبرآنلاین، حشمت الله فلاحت پیشه، رئیس پیشین کمیسیون امنیت ملی، در گفتگو با خبرگزاری خبرآنلاین درباره تاثیر روی کارآمدن رئیس‌جمهور دموکرات یا جمهوری‌خواه بر مناسبات ایران و آمریکا، گفت: کل مناسبات روابط آمریکا با ایران بر سر دو سیاست قابل تفسیر است؛ سیاست فشار حداکثری که ترامپ در پیش گرفته بود و سیاستی که بایدن در پیش گرفت. سیاست بایدن در ابتدای شروع ریاست‌جمهوری، سیاست فشار بود اما به تدریج به سمت سیاست‌های ارائه مشوق‌ها برای مذاکره با ایران پیش رفت.

تهران و واشنگتن فرصت توافق را از دست داده‌اند

وی ادامه داد: من معتقد هستم که چه ترامپ و چه بایدن روی کار بیایند، آمریکا دوباره به سیاست فشار حداکثری بازگشته و نباید منتظر ماند که چه کسی در کاخ سفید برای انتخابات آینده رای خواهد آورد. حتی بایدن هم به همان سیاست‌های ابتدایی خودش در برابر ایران بازگشته است و تهران و واشنگتن فرصت توافق را از دست داده‌اند.

تحلیلگر مسائل سیاسی با بیان اینکه سیاستی که ترامپ دنبال می‌کرد را بایدن نیز در حال حاضر به آن سمت حرکت می‌کند، گفت: تحمیل خط قرمزهای آمریکا به ایران از طریق قدرت‌های نزدیک است. لذا، در سطوح بالاتر مشاهده می‌کنیم که آمریکایی‌ها، یک‌سری گشایش‌های تجاری را در برابر چین می‌پذیرند و حتی اجازه خرید نفت ایران را به پکن می‌دهند تا حافظ خط قرمزهای برنامه‌ هسته‌ای ایران شوند.

روسیه از موانع اصلی ایران برای رسیدن به فناوری نظامی هسته‌ای است

فلاحت‌پیشه با اشاره به روابط ایران و آمریکا با روسیه نیز بیان کرد: همین سیاست در برابر روس‌ها است، حتی آمریکا اطمینان بیشتری به آنان دارد چرا که مسکو سوابق متعددی از فروش ایران به کشورهای غربی و آمریکا دارد. آمریکایی‌ها می‌دانند که روسیه از موانع اصلی ایران برای رسیدن به فناوری نظامی هسته‌ای است؛ زیرا اگر تهران به چنین فناوری برسد در درجه اول به استقلال بیشتری نسبت به روس‌ها دست پیدا خواهد کرد.

وی در ادامه گفت: روس‌ها که به دنبال ایران وابسته هستند، حاضر نیستند که تهران مولفه‌های قدرت خود را تقویت کند، کمااینکه در هر اقدامی علیه آنچه عمق استراتژی ایران صورت می‌گیرد، روس‌ها نقش بازیگر خاموش ولی راضی را بازی می‌کنند. آنان نمی‌خواهند با ایران قوی همراه باشند و اگر روزی با غرب بر سر اوکراین مذاکره کنند؛ ایران یکی از کارت‌های مبادله فروش روس‌ها به غربی‌ها خواهد بود.

اگر تهران برجام را احیا می‌کرد...

رئیس پیشین کمیسیون امنیت ملی افزود: این‌ها واقعیت‌هایی است که وجود دارد و کشور ما بسیاری از فرصت‌های پیش‌برد منافع ملی خودش را با استقلال از همه قدرت‌ها از دست داد. به ویژه در مسئله جنگ اوکراین، اگر تهران برجام را احیا می‌کرد، هم وابستگی به روس‌ها کمتر می‌شد، هم آسیب‌پذیری‌اش در مقابل قدرت‌های غربی کمتر می شد.

وی گفت: متاسفانه این فرصت از دست رفت ولی اینکه الآن باید چه کاری انجام داد؟ واقعیت این است که تنها طرحی که در منطقه در حال حاضر وجود دارد، طرح نتانیاهو است. او سعی می‌کند که مسیر تحولات را به سمت جنگ با ایران پیش ببرد. اظهاراتی که در ایران مطرح می‌شود، می‌تواند در خدمت مولفه‌های امنیتی قرار بگیرد اما باید مراقبت کرد که چنین مواضعی مورد سوءاستفاده نقابداران حجتیه قرار نگیرد.

هیچ جنگِ مقدسی، فراتر از مرزهای ایران نمی‌بینم

فلاحت‌پیشه با بیان اینکه هرگاه بحث جنگ‌های آخر زمانی می‌شود، متاسفانه مشاهده می‌کنیم که معنای آن بازی کردن در میدان نتانیاهو است، گفت: معتقد هستم که هیچ جنگ مقدسی فراتر از مرزهای ایران وجود ندارد که کشور را در آن گرفتار کنیم. ایرانی‌ها ۸ سال از مرزهای خود دفاع کردند و جنگ با عراق یک دفاع مقدس بود ولی هیچ جنگ مقدسی فراتر از مرزهای ایران نمی‌بینم.

وی درباره احتمال کشیده شدن جنگ به داخل خاک ایران گفت: به نظر من جنگ اوکراین یک جنگ کاملا بی‌ارتباط با ایران است. تهران می‌توانست در موضوع اوکراین تیزهوشانه‌تر عمل کند اما این روس‌ها بودند که منافع خودشان در اوکراین را پیش برده و ایران را بازیچه کردند.

هدف نتانیاهو کشاندن جنگ به سمت ایران است

تحلیلگر مسائل سیاسی با اشاره به تنش ها در خاورمیانه گفت: نتانیاهو به عنوان یک جریان حریدی و جنگ‌های آخر زمانی صهیونیست‌ها، آرمان‌های آخر زمانی را به منافع شخصی خودش گره زده است. نتانیاهو می‌داند که اگر فردا جنگ پایان پذیرد، اولین کسی که محاکمه می‌شود، او است. لذا، قبل از اینکه جنگ با غزه تمام شود، او جنگ با لبنان را شروع کرد. هدف او کشاندن جنگ به سمت ایران است.

وی با اشاره به تنش ها در دریای سرخ گفت: همین که اولین چالش‌ها شکل گرفت، به پایگاه‌ها و نیروهای نزدیک به ایران، حمله شد. بر همین اساس، نتانیاهو خوشحال‌ترین شخص در منطقه محسوب می‌شود، چون تحولات در راستای سیاست‌های او حرکت می‌کند. من معتقد هستم آمریکایی‌ها در درجه اول از افتادن در دام نتانیاهو پیرهیز می کنند؛ زیرا هر گونه جنگی که شکل بگیرد به خصوص که یک طرف آن ایران بوده و شروع آن از طرف آمریکا و اسرائیل باشد، مدیریت آن در انحصار آمریکا و اسرائیل باقی نخواهد ماند.

فلاحت‌پیشه تاکید کرد: هشدارهایی که در ایران درباره قابلیت‌های نظامی و هسته‌ای ایران، داده می شود بیشتر هشدارهای بازدارنده بوده و در حد بازدارنده بودن قابل دفاع است؛ به شرطی که چنین موضوعی مورد سوءاستفاده جریانات جنگ طلب قرار نگیرد.

ایران و آمریکا توان حفظ میز قرمز مسقط را هم نداشتند

وی گفت: معتقد هستم که ایران و آمریکا فرصت احیای دیپلماسی را از دست دادند و حتی توان حفظ میز قرمز مسقط را هم نداشتند. لذا، کشورهای دیگر معادلات ایران و آمریکا را تنظیم می‌کنند و منافع آنان تداوم تنش تهران و واشنگتن است. تا زمانی که ایران و آمریکا بر سر منافع دو طرف رفع تنش نکنند، بازیگران ثالثی مانند نتانیاهو این روابط را تنظیم می‌کنند. سیر کلی به سمت تنش‌زدایی حرکت نمی‌کند و به سمت افزایش تنش حرکت می‌کند.

رئیس پیشین کمیسیون امنیت ملی با اشاره به اظهارات اخیر علی اکبر صالحی درباره بمب اتم گفت: این اظهارات بیشتر یک هشدار دو فاکتور یا ضمنی در برابر مواضع صریح و بالفعل بود. از این رو که ایران قابلیت رسیدن به بمب هسته‌ای برخوردار است، من هم معتقد هستم که ایران به توانایی بمب هسته‌ای دست پیدا کرده است؛ به عنوان کسی که هم در سفر خارجی و هم در برابر برنامه هسته‌ای ایران صاحب مسئولیت بوده است، این اظهارات در حد هشدار دو فاکتور و بازدارنده، قابل دفاع است.

وی ادامه داد: اما نباید اجازه داد که چنین مواضعی در خدمت طرفداران جنگ‌های آخرالزمانی در میان صهیونیست‌ها و نقابداران حجتیه در ایران قرار بگیرد؛ زیرا شاخص‌های موجود در دنیای امروز به حدی نیست که ایران را درگیر جنگ کند. آنچه بیشتر وجود دارد در ساختارهای دیپلماتیک قابل حل است.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
برچسب ها
مطالب مرتبط
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # انتخابات آمریکا # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
آخرین اخبار
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟