یک کارشناس اقتصادی در گفتوگو با تابناک اقتصادی درباره انتشار عمومی صورت های مالی شرکت های دولتی بیان کرد: شرکت های دولتی در ایران حجم بزرگی از فعالیت های اقتصادی کشور به ویژه در حیطه صنایع بزرگ و مادر را مدیریت و اداره می کنند و این امر نشان می دهد، هر اتفاقی که اثری در بهبود عملکرد این شرکت ها داشته باشد، می تواند به بهتر شدن وضعیت اقتصاد کشور و رفع ناکارآمدی ها کمک کند.
مهدی فلاح دوست در ادامه تصریح کرد: یکی از اتفاقات بسیار مثبتی که طی دو سال اخیر در حوزه عملکردی وزارت اقتصاد شاهد آن بودیم، انتشار صورت های مالی شرکت های دولتی در سامانه کدال است. پیش از این، مطالعه صورت های مالی شرکت های دولتی برای عموم مردم و حتی پژوهشگران و محققین دشوار بود، زیرا دسترسی به این صورت ها به آسانی امکانپذیر نبود. در واقع مردم اگر به لحاظ شخصی، می خواستند وضعیت یک شرکت دولتی را بررسی کنند، نمی توانستند آسان به اطلاعات مورد نظر خود دست یابند؛ اما اکنون صورت های مالی شرکت های دولتی در اختیار همگان است، چون این اقدام کمک می کند تا حوزه تحقیقات مربوط به شرکت های دولتی گسترده تر شود و البته که نتیجه آن به خود شرکت ها بازمی گردد و می تواند سبب بهبود عملکرد آنها شود.
همچنین با انتشار صورت های مالی، عملکرد شرکت ها در سامانه کدال در معرض قضاوت مردم قرار می گیرند و این موضوع می تواند انگیزه مدیران شرکت ها را برای افزایش کارآمدی دو چندان کند. همچنین انتشار عمومی صورت های مالی شرکت های دولتی به ارتقای شفافیت اطلاعاتی شرکت ها منجر شده که خود می تواند مانعی در مقابل بروز فساد در این گونه شرکت ها باشد.
این کارشناس در ادامه عنوان کرد: صورت های مالی در واقع کارنامه کاری یک شرکت است و نشان می دهد، عملکرد یک شرکت در یک سال چگونه بوده است. شما با داشتن صورت های مالی شرکت ها از آخرین وضعیت دارایی ها و سرمایه شرکت مطلع می شوید و می توانید وضعیت سودآوری و یا زیاندهی شرکت را مشاهده و حتی با اندک سواد مالی تحلیل کنید. از جریان نقدینگی شرکت باخبر می شوید و تماما آنچه به عنوان یک سرمایه گذار، سهامدار، اعتبار دهنده و یا حتی تحلیگر لازم دارید در اختیارتان قرار می دهد و در یک کلام، این صورت های مالی شرکت هاست که به ما اطلاعات لازم را در خصوص وضعیت کلی شرکت ارائه می کند.
فلاح دوست در ادامه تاکید کرد: بی شک شفافیت صورت های مالی هر دو شرکت های دولتی و عمومی مهم است و نمی توان شفافیت را به برخی شرکت ها معطوف کرد. به هر حال هر شرکت دولتی در صدد برآوردن یکی از اهداف اقتصادی و حتی اجتماعی دولت است و کمک می کند فعالیت های اقتصادی در آن حوزه بهتر انجام شود؛ پس بهتر است همه شرکت ها گزارش های شفافی ارایه دهند که افراد برون شرکتی بتوانند از آنها بهره بگیرند.
وی در ادامه گفت: صورت های مالی شرکت های دولتی برای هر شخص یا سازمانی که قصد دارد با این شرکت ها تعامل داشته باشد، مفید است. عامه مردم با استفاده از این صورت های مالی می توانند عملکرد دولتمردان را در عرصه تصدی گری ارزیابی کنند. بانک ها و موسسه های مالی می توانند با اتکای این صورت ها در مورد چگونگی پرداخت تسهیلات به این شرکت ها تصمیم گیری کنند.
این کارشناس در ادامه افزود: سرمایه گذارانی که تمایل دارند در برنامه خصوصی سازی مشارکت داشته باشند، می توانند با این صورت ها در مورد سرمایه گذاری یا عدم سرمایه گذاری و میزان آن در این شرکت ها تصمیم بگیرند و علاوه بر این، محققان و پژوهشگران و دانشجویان می توانند با داده های مربوط به صورت های مالی امور پژوهشی خود را بهتر جلو ببرند.
وی در پایان گفت: انتظار داریم در آینده نزدیک خیلی از پژوهش های دانشگاهی و اندیشکده ای با موضوع بررسی وضعیت صورت های مالی شرکت های دولتی و کارآمدی این شرکت ها انجام گیرد، چون این می تواند موجبات ارتقای کارآمدی این شرکت ها و رشد اقتصاد ملی را فراهم آورد.