بین الملل تابناک: هفتصد و شصت و ششمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که سربازان یکی از واحدهای تیپ ۲۵ هوابرد ارتش اوکراین در منطقه آودیوکا، خود را به ارتش روسیه تسلیم کردند.
وزارت دفاع روسیه با انتشار بیانیهای، ضمن تایید این خبر نوشت که اسرای جنگی گفتهاند که هیچ آموزش نظامی ندیدهاند و در شرایط ضروری، تقویت نشدهاند.
همچنین براساس اعلام این وزارتخانه، نیروهای روس برای آن دسته از سربازان اوکراینی که میخواهند زنده بمانند، کانال ارتباطی ویژهای فراهم کرده و فرکانس ۱۴۹.۲۰۰ که با هر رادیوی دیجیتالی قابل دسترسی است، برای تماس سربازانی که مایل به تسلیم شدن هستند، در نظر گرفته شده است.
وزیر امور خارجه لهستان از مقامهای آمریکای خواست اعتبارات لازم برای تقویت سامانه موشکی اوکراین و رژیم صهیونیستی را فراهم کند.
رادوسلاو سیکورسکی روز یکشنبه پاسخ تلافی جویانه ایران به اهدافی در سرزمین های اشغالی را ثابت کننده این موضوع دانست که سیستمهای دفاع موشکی اسرائیل و اوکراین باید تقویت شوند.
وی گفت: برای انجام این کار، ایالات متحده باید بسته کمک نظامی به کییف و تل آویو را باز کند.
سیکورسکی خطاب به رئیس جمهوری آمریکا از مقام ها و نمایندگان کنگره این کشور خواست نسبت به لایحه حمایت از اوکراین و اسرائیل رای مثبت دهند.
وی اضافه کرد: قانون اعتبارات تکمیلی آمریکا نه تنها برای کمک به اوکراین لازم است بلکه ۱۵ میلیارد دلار برای تقویت سامانههای دفاع موشکی اسرائیل فراهم میکند. اقدام موشکی تهران ثابت کرد که آمریکا باید به سرعت این قانون را اجرایی کند.
لوکاشنکو پیشنهاد کرد چون دوره ریاست جمهوری زلنسکی رو به اتمام است، پس دلیلی ندارد که روسیه با رئیس جمهوری اوکراین توافق صلح امضا کند.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه در جریان دیدار اخیر خود با الکساندر لوکاشنکو، رئیس جمهور بلاروس گفته بود که «یک پایان صلح آمیز برای درگیری اوکراین دقیقا چیزی است که ما خواستارش هستیم» اما تاکید کرد که روسیه توافقی را که منافع مسکو را زیر پا میگذارد، نمیپذیرد.
به نقل از شبکه خبری راشاتودی، لوکاشنکو در یک نشست خبری به این نکته اشاره کرد که مدت زمان ریاست جمهوری زلنسکی در ماه مه پایان مییابد و این بدان معناست که هرگونه توافق با او بی اثر است چون میتواند با دولت جدید از هم پاشیده شود و از بین برود.
رئیس جمهور بلاروس ادامه داد: هوشمندان نیست که توافق صلحی با زلنسکی امضا شود. حامیان غربی اوکراین احتمالا رئیس جمهور جدید این کشور را مجبور میکنند تا هرگونه توافق به دست آمده بین مسکو و زلنسکی را کنار بگذارد.
به گفته لوکاشنکو، این دقیقا اتفاقی بود که برای توافقهای لغو شده بلاروس رخ داد. پیوتر پروشنکو، رئیس جمهوری پیشین بلاروس و آنگلا مرکل، صدراعظم سابق آلمان اعتراف کردند که توافقهای میانجی با مسکو در سال ۲۰۱۴ به کییف اجازه داد تا نیروهایش را پس از کودتای میدان در اوکراین بار دیگر مجهز کند.
بر اساس گزارش شبکه خبری «بلومبرگ»، یک مقام ناشناس آمریکایی ارزیابی کرد که ارتش اوکراین ممکن است به زودی فروبپاشد.
این رسانه آمریکایی با استناد به گفتوگوها با چند مقام نوشت اوکراین هماکنون در متزلزلترین موضع در میدان جنگ از زمان شروع حمله روسیه در فوریه ۲۰۲۲ به آن قرار دارد.
بلومبرگ گزارش داده عملیاتهای جنگی اوکراین در ماههای اخیر به سبب کمبود شدید مهمات، کاهش روحیه سربازان ارتش این کشور و بنبست در کنگره آمریکا بر سر تصویب کمکهای جدید برای اوکراین تضعیف شدهاند.
این رسانه در ادامه این گزارش به نقل از یک مقام ناشناس نوشت، خطر اصلی که اوکراین را تهدید میکند فروپاشی خط دفاعی این کشور است که به روسیه اجازه پیشرویهای بزرگی را میدهد.
روسیه در اوایل اسفند شهر راهبردی آودیوکا را تصرف کرد و در هفتههای اخیر در شرق اوکراین پیشرویهای تدریجی جدیدی را رقم زده و از تصرف مناطقی جدید و تهدید شهر چاسیو یار در منطقه دونتسک خبر داده است.
«دنیس شمیهال»، نخست وزیر اوکراین روز جمعه اعلام کرد دولت کییف بودجهای معادل حدودا ۱۰۰ میلیون دلار را برای کمک به تقویت استحکامات ارتش کشورش عمدتا در مناطق خارکیف و سامی در نزدیکی مرز با روسیه اختصاص میدهد.
روزنامه وال استریت ژورنال در ماه مارس گزارش کرد اگر چه سربازان اوکراینی مشغول ساخت استحکاماتی در تدارک برای حمله روسیه بودهاند اما همچنان به دلیل تدارکات و پیشرویهای روسیه به حصول پیشرفت کافی خوشبین نیستند.
«ماکسیم ژورین»، معاون فرمانده لشگر تهاجمی سوم اوکراین به وال استریت ژورنال گفت: «روسیه از مدتها قبل در تدارک برای اتفاقاتی که اکنون دارند میافتند، بوده است. این کشور حجم کافی از منابع و نیروها را برای تحت فشار گذاشتن محورهای متعدد به طور همزمان گردآوری کرده است.
روز ۱۱ آوریل نیز ژنرال کریستوفر کاوولی، یک فرمانده ارشد ارتش آمریکا به قانونگذاران آمریکایی گفت: «به نظر میرسد روسیه عمدتا خسارات سنگین خود در میدان جنگ را با سرعتی بیشتر از آنچه که انتظار داشتیم جایگزین کرده است.»
کاوولی در بیانیه خود به کنگره آمریکا خاطر نشان کرد: «روسیه در حال استقرار مجدد نیروهایش با سرعتی بسیار سریعتر از برآوردهای اولیه ماست. ارتش روسیه هماکنون ۱۵ درصد بزرگتر از چیزی است که در زمان حمله به اوکراین بود.»
آسیبپذیریهای ارتش اوکراین در بخش پدافند هوایی نیز در حال افزایش بوده و نشانه آن اصابت هر چه بیشتر پهپادها و موشکهای روسی به اهدافی نظیر تاسیسات زیرساختی حیاتی این کشور است. روز پنجشنبه بزرگترین نیروگاه برق کییف از بین رفت، در حالی که به نوشته واشنگتن پست نگرانیهای این کشور در خصوص بر خوردن به کمبود موشکهای زمین به هوا برای مقابله با حملات هوایی روسیه تشدید شده است.
عصبانیت زلنسکی از حمله ایران به اسرائیل
رئیس جمهور اوکراین با طرح ادعاهایی علیه ایران گفت که کشورش خواهان تشدید درگیری و تنش در منطقه «خاورمیانه» نیست.
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین امروز (یکشنبه) با انتشار پیامی در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس به عملیات پهپادی و موشکی شامگاه شنبه ایران در پاسخ مشروع به تجاوزات اخیر رژیم صهیونیستی علیه کشورمان واکنش نشان داد.
زلنسکی در پیام خود با تاکید بر اینکه «کییف خواستار تلاش برای جلوگیری از تشدید بیشتر درگیری در خاورمیانه است» ادعاهایی را علیه ایران مطرح کرد و مدعی شد که اقدامات تهران کل منطقه و جهان را «تهدید» میکند.
وی بدون اشاره به حمله تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی در هدف قرار دادن بخش کنسولی سفارت تهران در دمشق و به شهادت رساندن جمعی از مستشاران نظامی ایران در سوریه مدعی شد: «همانطور که اقدامات روسیه تهدیدی برای درگیری بیشتر است، همکاری آشکار بین این دو کشور (ایران و روسیه) در گسترش رعب و وحشت باید با واکنش قاطع و متحد جهانی مواجه شود.»
رئیس جمهور اوکراین همچنین افزود: «جهان نمیتواند منتظر ادامه حرفها باشد. کلمات، هواپیماهای بدون سرنشین را متوقف و موشکها را رهگیری نمیکنند. ما باید امنیت را تقویت کنیم و قاطعانه با تمام کسانی که میخواهند رعب و وحشت را به یک امر عادی تبدیل کنند، مقابله کنیم.»
وی در ادامه از کنگره ایالات متحده خواست تا تصمیمات لازم را برای تقویت متحدان آمریکا در این زمان حساس بگیرد.
شولتس برای مذاکره با پوتین شرط گذاشت
شولتش گفت، مذاکرات بین آلمان و روسیه تنها زمانی ممکن است که مسکو از اهدافش در درگیری اوکراین دست بردارد.
اولاف شولتس، صدراعظم آلمان آلمان همچنین گفت، تنها زمانی با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه صحبت میکند که مسکو کارزارش در اوکراین را متوقف کند.
به نقل از شبکه خبری راشاتودی، وقتی که روسیه در ۲۴ فوریه ۲۰۲۲ حملاتش علیه اوکراین را آغاز کرد، ضرورت حفاظت از مردم دونباس، مقابله با ایدئولوژی نازی در اوکراین و جلوگیری از پیوستن این کشور برای پیوستن به ناتو را مطرح کرد.
شولتس همچنین بار دیگر بر وعده خود در حمایت از اوکراین تا زمانی که لازم باشد، اشاره کرد و در پاسخ به اینکه فکر میکند این درگیری احتمالا تمام میشود، گفت: کسی نمیتواند پاسخ این سوال را بدهد.
صدراعظم آلمان در گفتوگویی با شبکه خبری TAZ همچنین در پاسخ به اینکه خیلی از افراد به ویژه در شرق آلمان، مایل به توافق با روسیه هستند، اما وی از ۲۰۲۲ مذاکرهای با پوتین نداشته، افزود: چنین گفتوگوهایی زمانی موثر واقع میشوند که شما احساس کنید میتوانید تفاوتی ایجاد کنید.
شولتش درباره زمان احتمالی مذاکره نیز گفت، تنها زمانی این گفتوگو انجام میشود که روسیه متوجه شود، صلح دیکته شده وجود نخواهد داشت و پوتین میداند که باید کارزار خود را رها و نیروها را خارج کند.
در مارس سال جاری میلادی، دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین گفت، مسکو مناطق جدیدی دارد که باید از آنها در مقابل کییف دفاع کند.
شولتس ادامه داد، بسیاری از آلمانیها از تشدید بالقوه اوضاع هراس دارند و چنین ترسهایی را «قابل درک» خواند.
وی با بیان اینکه برلین همچنان حمایت خود از کییف را کنار نمیگذارد، افزود آلمان نمیتواند برتری روسیه در میدان جنگ را بپذیرد.
فشار اوکراین بر سه کشور اروپایی برای دریافت کمک
بنا به نوشته یک نشریه آمریکایی، اوکراین تلاش برای دریافت سامانه پدافند هوایی از کشورهای اروپایی را افزایش داده است.
به گزارش فایننشال تایمز، دولت اوکراین همچنان به متحدان اروپایی خود برای تامین کمک های بیشتر برای این کشور فشار می آورد.
فایننشال تایمز به نقل از منابع آگاه گزارش داد که در بحبوحه افزایش حملات هوایی روسیه، اوکراین فشار بر برخی کشورهای اروپایی برای دریافت سامانه پدافند هوایی را بیشتر کرده است.
به نوشته این نشریه، این اقدام پس از رد درخواست اوکراین برای این سامانه از سوی دیگر کشورهای غربی صورت گرفته است. لهستان، اسپانیا و رومانی کشورهایی هستند که اوکراین خواهان دریافت سامانه دفاع هوایی از آنهاست.
«ولودیمیر زلنسکی» رییسجمهور اوکراین به شدت از حامیان مالی غربی خود، درخواست باتریهای سامانه پاتریوت کرده است. زلنسکی روز پنجشنبه گفت: هر روز به اوکراین حمله میکنند و هر روز میشنویم که اوکراین سامانههای پدافند هوایی جدید دریافت خواهد کرد.
تاکنون، آمریکا آلمان و هلند چندین پرتابگر پاتریوت را به اوکراین تحویل دادهاند.