در گفت و گو با تابناک عنوان شد

رشد ۸ درصدی چطور محقق می‌شود؟/ تورم فقط در یک صورت کاهش پیدا می‌کند/ضعف بزرگ مناظره دیشب

یک کارشناس اقتصادی با بیان اینکه تحقق رشد ۸ درصدی در هیچ حالتی برای ۴ سال آتی امکان‌پذیر نیست، تاکید کرد: در حال حاضر اکثر بنگاه‌های کوچک و متوسط کشور، با ظرفیت حدود ۴۰ یا ۵۰ درصد کار می‌کنند و اگر این مشکل حل نشود، تورم نیز از بین نخواهد رفت و رشد نیز محقق نمی‌شود.
کد خبر: ۱۲۴۳۲۹۰
|
۲۹ خرداد ۱۴۰۳ - ۱۲:۲۵ 18 June 2024
|
14517 بازدید
|

رشد ۸ درصدی چطور محقق می‌شود؟ تورم فقط در یک صورت کاهش پیدا می‌کند

به گزارش تابناک اقتصادی،یکی از محورهای اقتصادی اولین مناظره ۶ کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری، دستیابی به رشد اقتصادی 8 درصدی بود. از آن جایی که آغاز برنامه هفتم توسعه و شروع به کار دولت چهاردهم همزمان خواهند بود، نقطه نظرات درباره رشد 8 درصدی بسیار مورد توجه قرار گرفت. در همین حال هر یک از کاندیداها، نظرات متفاوتی درباره ابزار نیل به رشد 8 درصدی ارائه دادند.

نامزدها درباره رشد 8 درصدی چه گفتند؟

امیرحسین قاضی زاده هاشمی معتقد بود که کشور برای نیل به رشد اقتصادی هشت درصد نیازمند ۲۰۰ تا ۲۵۰ میلیارد دلار سرمایه است. متاسفانه سرمایه‌های دولتی،صرف هزینه‌های دولت می‌شود و از سوی دیگر هم بخش خصوصی به دولت اعتماد ندارد که سرمایه‌گذاری کند. این در حالی است که بنا بر آمارهای رسمی، نرخ تشکیل سرمایه در کشور منفی است و از سوی دیگر میزان سرمایه‌گذاری خارجی در ایران هم تنها کمی بیشتر از 5.5میلیارد دلار است.

محمدباقر قالیباف نیز توضیح داد که قصد دارد، با مشارکت آحاد مردم اقتصاد کشور را تقویت کند تا دولت بتواند حقوق افراد را متناسب با تورم افزایش دهد و افزایش قدرت خرید مردم منجر به رشد و رونق اقتصادی شود.

علیرضا زاکانی، قدرت‌دهی به پول ملی را  عامل رشد اقتصادی 8 درصد دانست. او که معتقد بود، بزرگ‌ترین ناترازی اقتصادی کشور دخل و خرج آن است ،توضیح داد: ما به ریال درآمد کسب می کنیم و با دلار خرج می کنیم. تا وقتی این مشکل حل نشود اساسا امکان حل موضوع وجود ندارد. زاکانی تاکید کرد: ما دائما نسخه های غلط برای اقتصاد می‌پیچیم. از سال ۶۹ که نسخه تغییر ساختاری اقتصاد کشور را بیان کردند، به دنبال جهانی سازی قیمت‌ها و رهاسازی نرخ ارز و سرکوب دستمزدها و تضعیف دولت بودند. باید به قدرت پول ملی برگشت تا استقلال کشور را حفظ کنیم.  توجه به عدم خام فروشی و ایجاد زمینه ارائه محصول نهایی با ارزش افزوده مد نظر قرار گیرد.

سعید جلیلی، عوامل مختلفی را برای رشد 8 درصدی برشمرد که از جمله آن‌ها مدیریت سرمایه، استفاده از نیروی انسانی و فناوری‌ بود. این کاندیدا، صرف سرمایه‌گذاری را عامل رشد نمی‌دانست اما او هم به روشنی توضیح نداد که برنامه مدون دولت احتمالی او برای دستیابی به رشد 8 درصدی چیست.

مسعود پزشکیان، کاندیدای دیگر ریاست جمهوری، انسجام داخلی را عامل تحقق رشد 8 درصدی دانست و معتقد بود؛ کشور برای هر اقدامی در ابتدا یک مشکل اساسی دارد؛ اگر نتوانیم انسجام داخلی و مشارکت همه جناح‌ها، گروه‌ها و دسته‌ها را در جریان اجرای برنامه همراه خود کنیم، هرچقدر هم برنامه درستی بنویسیم مانند سایر برنامه‌ها معطل خواهد ماند و هرچقدر هم قول بدهیم، اتفاقی نخواهد افتاد. به گفته پزشکیان، لازمه اجرای برنامه هفتم حضور همه و مشارکت به دور از اختلاف، استفاده از کارشناسان برجسته و نه جناحی و نه دسته‌ای بلکه نخبگان و دانشگاهیان؛ قطعاً اینکه عده‌ای را به اسم کارشناس بیاوریم ولی کارشناس نیستند قطعا نمی‌تواند ما را به اهداف برنامه برساند.

مصطفی پورمحمدی، کاندیدای دیگر انتخابات ریاست جمهوری راه‌حل مشکلات اقتصادی و نیل به رشد 8 درصدی را صرفا اقتصادی ندانست و توضیح داد که کشور باید با دنیا تعامل کرده و مشکلات مردم را برطرف سازد. پورمحمدی تاکید کرد که نمی‌شود بدون توجه به ابعاد مختلف سیاسی، حقوقی، داخلی و بین‌المللی، راه‌حل اقتصادی ارائه داد چراکه نزدیک به دو دهه است که با مسئله تحریم مواجه هستیم. برخی اول گفتند که تحریم مسئله مهمی نیست و هنوز هم می‌گویند این مسئله مهم نیست. دنیا تحریم فلج‌کننده بر ما تحمیل کرده و ما ساده از کنارش می‌گذریم.

رشد ۸ درصدی چطور محقق می‌شود؟ تورم فقط در یک صورت کاهش پیدا می‌کند

سال گذشته چند درصد رشد اقتصادی داشتیم؟
از همان ابتدا که نسخه‌های پیش‌نویش برنامه هفتم منتشر شد، کارشناسان و فعالان اقتصادی اعلام کردند که دستیابی به این میزان رشد، نه قسمتی از یک برنامه بلکه بیشتر شبیه به رویا و آمال است.این گفته‌ها چندان دور از واقعیت نیست، زیرا بنا بر داده‌های مرکز آمار، نرخ رشد اقتصادی در سال 1402 برابر با 5.7 درصد بوده است. تازه این در حالی است که این آمار از فروش نفت منفک نشده است.

کارشناسان معتقدند افزایش رشد اقتصادی بیشتر به دلیل فروش نفت است چراکه در سال گذشته، تورم رکورد 80 ساله خود را زد و کشور در ۱۲ ماهه سال ۱۴۰۲ حدود ۱7میلیارد دلار کسری تجارت خارجی داشته که این مقدار کسری تجاری، از دوره ریاست جمهوری محمود احمدی‌نژاد به بعد، بی‌سابقه بوده است. از سوی دیگر هم پژوهشگران توضیح می‌دهند که اگر نفت از محاسبات رشد اقتصادی سال گذشته خارج شود، رشد تولید سایر کالا و خدمات در سال گذشته برابر با 3.4 درصد بوده است.

دستیابی به رشد 8 درصدی  شبیه رویاست
مرتضی افقه، اقتصاددان و استاد دانشگاه چمران اهواز معتقد است که رشد 8 درصدی در هیچ حالتی برای 4 سال آتی امکان‌پذیر نیست؛ این اقتصاددان توضیح می‌دهد که ممکن است که چنانچه دیدگاه مسعود پزشکیان و مصطفی پورمحمدی یعنی رفع مشکل تحریم و اف ای تی اف در دستور کار قرار گیرد، دستیابی به رشد اقتصادی 8 درصدی نیز امکان‌پذیر باشد.

وی در این خصوص به خبرنگار اقتصادی تابناک گفت: به نظر نمی‌رسد که بتوان در 4 سال آینده به رشد 8 درصدی رسید. البته اگر تحریم‌ها و مسئله اف ای تی اف را حل کنیم، ممکن است به شکل موقت، ظرفیت‌های خالی تولید هم پر شوند.

افقه در پاسخ به این پرسش که آیا کشور پیش از این چنین تجربه‌ای با پر شدن ظرفیت‌ها داشته است یا خیر؟توضیح داد: باید بگویم بله در دوران ریاست جمهوری هاشمی رفسنجانی، به طور موقت ظرفیت‌های خالی تولیدی پر شدند و کشور به رشدی معادل 14 درصد رسید. اکنون هم اگر تحریم‌ها برداشته شود و تنش‌های درون منطقه هم از بین برود، این پتانسیل وجود دارد که به 8 درصد رشد برسیم.

این اقتصاد دان افزود: لازم است که ساختارهای موجود عوض شوند چون ساختارهای فعلی ناکارآمد و علیل شده‌اند نمی‌توانند 8 درصد رشد داشته باشند. بنابراین برنامه‌های پزشکیان و پورمحمدی، بسترها را برای رشد اقتصادی در بلند مدت ایجاد می‌کند.

مشکل ما برنامه نیست

وی با تاکید بر اینکه چنین برنامه‌هایی در کوتاه مدت جوابگو نیستند، تصریح کرد: مساله تحریم‌ها و تحولات ساختاری بسیار زمانبر است. به گفته این اقتصاد دان همچنین مساله دیگری که پزشکیان بر آن تاکید زیادی داشت، اهمیت و نقش نیروی انسانی برای رشد بود که متاسفانه ساختارهای کنونی ظرفیت این رشد را ندارند.


افقه در پاسخ به سوال خبرنگار تابناک مبنی بر اینکه اساسا برنامه هفتم قابلیت اجرایی دارد؟خاطرنشان کرد: نسخه دقیق این برنامه هنوز منتشر نشده است اما مشکل ما برنامه نیست چراکه تا پیش از این شش برنامه توسعه وجود داشته است اما هیچ یک اجرایی نشده‌اند؛به نظر می رسد، مساله ساختارهایی است که تنها محدود به دولت هم نمی‌شود. در همین راستا دولت در اجرایی نشدن این برنامه ها تنها 30 درصد مقصر است. بقیه ارکان و نهادهای رسمی و غیررسمی هم در شکل‌گیری این وضعیت نقش زیادی داشته‌اند. به خصوص که بخشی از اقتصاد کشور نیازمند آرامش اقتصادی و بهبود روابط بین‌المللی است. اگر این موارد اجرا شود، برنامه‌ها نیز عملیاتی خواهد شد. در غیر این صورت، برنامه‌های توسعه 4 و 5 و 6 نیز دولت را ملزم به تحقق رشد 8 درصدی کرده بودند، اما در عمل چنین اتفاقی نیفتاد.

اولویت های اقتصادی که مغفول ماند
وی درخصوص اولویت‌های اقتصادی در شب گذشته که از چشم کاندیداها و پرسش‌کنندگان مغفول ماند نیز توضیح داد: در برنامه دیشب یکی از کاندیداها  تاکید کرد که بخشی از این رشد 8 درصدی باید ناشی از بهره وری باشد که این نکته به‌جایی است اما برنامه عملیاتی برای افزایش بهره وری شرح داده نشد .

به گفته این اقتصاد دان تنها اقدامی که بهره‌وری را افزایش می‌دهد، استفاده درست از نیروی انسانی است؛ این در حالی است که در ایران سالانه هزاران نخبه از کشور خارج می‌شوند. نیروهای نخبه و متخصص که با تجربه هستند از کشور خارج شده‌اند و همین به خودی خود مشکل بزرگی برای تحقق رشد است.

ضعف بزرگ مناظره دیشب
وی در بخش دیگری از سخنانش خاطرنشان کرد: متاسفانه خطای صداوسیما این بود که پرسشگران، خودشان در سال های گذشته مسئولیت‌های اجرایی داشته‌اند و خودشان به نوعی مسبب و بانی وضع موجود اقتصادی بوده‌اند. بهتر بود که دانشگاهیان و پژوهشگران از کاندیداها سوال می‌کردند تا لکنت کمتری داشته باشند.

این استاد دانشگاه افزود: به نظر من رشد اقتصادی تنها با افزایش تولید و مهار تورم ممکن است.خود تورم هم ناشی از مشکلات تولید است؛ اساسا باید از کاندیداها پرسیده می‌شد که موانع تولید چگونه رفع می‌شود، در حال حاضر اکثر بنگاه‌های کوچک و متوسط کشور، با ظرفیت حدود 50 یا 40 درصد کار می‌کنند و بیش از نیمی از ظرفیت‌های تولیدی آنان خالی است؛ اگر این مشکل حل نشود، تورم نیز از بین نخواهد رفت و رشد نیز محقق نمی‌شود. این گزاره که باید نقدینگی را کاهش داد تا تورم را کنترل کرد، دقیق نیست. ابتدا باید تولید را افزایش داد تا تورم نیز از بین رود. این‌ها همگی موانع تولید داخلی هستند. از سوی دیگر نیز باید تحریم و مشکلات دیگر بین‌المللی برطرف شود تا بتوان از رشد اقتصادی سخن گفت.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب ها
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱۲
در انتظار بررسی: ۱۰
انتشار یافته: ۴۷
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۳۹ - ۱۴۰۳/۰۳/۲۹
پور محمدی اصل مطلب رو گفت تعامل تعامل تعامل با دنیا. بقیه حرف های غیر عملی زدن
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۵۲ - ۱۴۰۳/۰۳/۲۹
حرف گفتن راحته
همه دنیا و حتی یک کودک 8 ساله هم میدونه مشکل ایران تعامل با دنیا و تحریم هاست
اما اینکه این تعامل چطور باید صورت بگیره مهمه؟ آیا بالادستی ها اجازه میدن؟
ناشناس
| Germany |
۱۲:۵۷ - ۱۴۰۳/۰۳/۲۹
پزشکیان هم گفت
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۱۵ - ۱۴۰۳/۰۳/۲۹
با موشک پرانی رشد اقتصادی 8 درصد محقق می شود
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۵۳ - ۱۴۰۳/۰۳/۲۹
زاکانی گفت مردم نمیخوان به شرایط و دوران سال ۹۲ برگردند!!!بنده اگه بخوام به شرایط اقتصادی دهه ی نود برگردم،کیو باید ببینم؟؟آقاجان دلار ۷۰هزارتومانی،گوشت ۸۰۰هزارتومانی،سکه ی ۴۵ میلیونی،پراید۴۰۰میلیونی،دنای یک میلیارتومانی و... را کجای دلم بذارم؟؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۳۸ - ۱۴۰۳/۰۳/۲۹
پورمحمدی که نمیگه چجوری میخاد تعامل ایجاد کنه روحانی هم دنبال تعامل بود اجازه ندادن یعنی حرف پزشکیان ، پزشکیان همه می‌دونن بیشتر از هر نوع بشری دنبال رابطه با جهان است ولی فهمیده اول باید رضایت و اتحاد همرو در داخل داشته باشه
یکم از سیاست بدانید پزشکیان فهمیده رابطه با جهان در ایران به جز آشتی سیاسی در داخل شکل نمیگیره
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۴۱ - ۱۴۰۳/۰۳/۲۹
ارتباط با سایر کشورها تنها راه برون رفت از این مشکل. بعضیها فکر میکنن باج دادن به چین و روسیه یعنی اینکه ما با دنیا در حال ارتباط هستیم.
پاسخ ها
مهدی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۳۴ - ۱۴۰۳/۰۳/۲۹
بعضی ها هم فکر میکنن نوکری آمریکا یعنی با دنیا در ارتباطیم
یاشار از سلماس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۴۱ - ۱۴۰۳/۰۳/۲۹
بنده خدا پزشکیان هم همین رو میگفت ولی آقایون بهش گفتند که چرا نا امیدانه حرف میزنی و ....
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۳۶ - ۱۴۰۳/۰۳/۲۹
مغالطه کاران تا امیدی بدانید اکثرا به آینده امیدوارند آنها نسبت به وضعیت موجود و مدعیان ادامه این وضع ناامیدند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۴۲ - ۱۴۰۳/۰۳/۲۹
لغو تحریمها ناممکن است تا زمانی که آنها را خنثی نکنیم.
دشمن یک ذره از مواضعش کوتاه نخواهد آمد تا زمانیکه توانمندی ما را ببیند.

اقتصاد ما با ریال پشتوانه طلا درست خواهد شد و خلق پول ضابطه‌مند خواهد گشت ولا غیر.
پاسخ ها
سیدمهدی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۵۴ - ۱۴۰۳/۰۳/۲۹
این توهمات رو کنار بذارید
این توانمندی کی حاصل میشه؟
هر سال زندگی رو بر مردم سخت تر کردیم با همین توهمات
مگر ما چند بار زندگی میکنیم که اینطوری باید زجر بکشیم؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۰۲ - ۱۴۰۳/۰۳/۲۹
همینکه در خودروسازی توانمند هستیم واسه هفت پشتمون بسه
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۰۵ - ۱۴۰۳/۰۳/۲۹
شما کی هستی که این نظریه رو میدی!اقتصاد دان دانشگاه داره می گه تا زمانی که تعامل نداشته باشیم به هیچ رشدبرجسته ای دست پیدا نمی کنیم اون وقت شما برای خودت نظریه بباف. ماشالله همه تون دستخوش توهم توطئه و دشمن هستین
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۳۸ - ۱۴۰۳/۰۳/۲۹
گروهی خاص با نظریات بسته خاص هیچوقت توان اجماع سازی و توانمندسازی نخواهند داشت
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۴۵ - ۱۴۰۳/۰۳/۲۹
متوهم
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۰۱ - ۱۴۰۳/۰۳/۲۹
تکبیر
ناشناس
| United States of America |
۱۹:۵۷ - ۱۴۰۳/۰۳/۲۹
خودمان با شعارهای تند باعث تحریم شده ایم و الا بسیاری از کشورها بصورت عاقلانه کار کردند و هیچ تحریمی هم نشدند
حسین
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۴۵ - ۱۴۰۳/۰۳/۲۹
اخلاق مداری برنده است حتی اگر فعلا عده ای از هتاکی یکی دو کاندید خاص خوششان بیایدو رای شان جلب هتاکان شود رییس جمهور اول از همه باید اخلاق و سعه صدر داشته باشد.
پاسخ ها
محمد
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۳۷ - ۱۴۰۳/۰۳/۲۹
منظوراز تعامل دقیفا یعنی چی و با کی ؟ بعنی نوکری آمریکا و گدایی از غرب ؟ یا توازن در سیاست خارجی؟ و
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۵۴ - ۱۴۰۳/۰۳/۲۹
تنها را ه تعامل ،از بین بردن تحریم .که اینا دست ریاست جمهور نیست
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۱۴ - ۱۴۰۳/۰۳/۲۹
احسنت
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۴۰ - ۱۴۰۳/۰۳/۲۹
کشور به مثابه جسم یه انسان است. اگر یک انسان با جسم سالم تعامل با محیط پیرامون نداشته باشد روحش سالم نیستم در کل ناسالم است.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۰۰ - ۱۴۰۳/۰۳/۲۹
فروش دو میلیون بشکه در حال حاضر افتخار نیست. به مردم بگید دارین با یک سوم قیمت میفروشین
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۱۴ - ۱۴۰۳/۰۳/۲۹
پول همون یک سوم کجاست؟ همون هم سر سفره مردم نمیاد
کل خرج کشور رو دارن با مالیات های کمرشکن در میارن
ناشناس
|
United States of America
|
۱۳:۳۹ - ۱۴۰۳/۰۳/۲۹
در این زمینه حرف پور محمدی منطقی هست اقتصاد و سیاست دو بال پروار هست یکی نباشه پروازی نیست
حسین زاده
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۴۵ - ۱۴۰۳/۰۳/۲۹
پیش نیاز حل مشکلات اقتصادی کشور حل مشکلات سیاسی (تحریمها-fatfو...)است البته فساد و استفاده از مدیران نالایق هم هست واساسا وضعیتی که الان دچار آن هستیم از تحریمها گرفته تا موارد دیگر ناشی از سومدیریت و فساد است اینکه میگویند با غرب کار نمیکنیم و با شرق(چین و...)کارمیکنیم هم شعار است الان شما با پاسپورت ایرانی در چین هم نمیتوانی حساب بانکی باز کنی و همه کارها با واسطه و صرف هزینه های هنگفت صورت میگیره و حتی برای ادامه همین وضع نیاز به صدها میلیارد دلار سرمایه گزاری خارجی و تکنولوژی غربی هستیم این آقایانی هم که غیر از این میگویند یا کاسب تحریمها هستند و یا اطلاعات غلط به آنه داده اند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۰۱ - ۱۴۰۳/۰۳/۲۹
یادمه دبیرستان یه معلم داشتیم که میگفت اگه میخواید نمره ۱۵ بگیرید حتما ده یازده میگیرید ولی اگه هدفتون بیست باشه پس حتما ۱۸ یا ۱۹ رو خواهید گرفت .
حالا اینها هم همش از رشد ۸ درصد میگن و هدف هاشون کوچکه
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # الجولانی # فیلترینگ
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
سرمربی بعدی تیم پرسپولیس چه کسی باشد؟