به گزارش تابناک اقتصادی؛ توسعه روابط تجاری و افزایش صادرات و ارزآوری برای کشور از جمله موضوعاتی است که هیچ كدام از نامزدهاي ریاست جمهوری با آن مخالفتی ندارد و همگان از ضرورت تحقق آن سخن میگویند. هدفی مهم که در سالهای گذشته نیز از سوی نامزدهای ریاست جمهوری بیان شده بود، اما در اجرا، با فراز و فرود و موانعی مواجه شدند.
حالا نیز سعید جلیلی از نامزدهای ریاست جمهوری گفته است: «باید به بازارهای منطقه و جهان دسترسی داشته باشیم پس تعامل سازنده با اکثر کشورها نیاز است و میتوان با ۲۰۰ کشور دنیا روابط را توسعه داد»
در این خصوص، محمد لاهوتی رئیس کنفدراسیون صادرات ایران در گفت و گو با تابناک اظهار داشت: بهتر است هر شش کاندیدای محترم، نظرشان در خصوص رفع تحریم ها، پذیرش یا عدم پذیرش FATF و گسترش بازارهای صادراتی با توجه به موضوع تحریمهای حاکم بر کشور و قطع بودن روابط بانکی را به طور شفاف مطرح کنند.
لاهوتی با اشاره به صحبتهای یکی از نامزدهای ریاست جمهوری اظهار داشت: به عنوان مثال، آقای جلیلی در خصوص حمایت از تولید ملی و افزایش تولید اشاره به این موضوع داشته اند که راه برون رفت از شرایط کنونی، افزایش صادرات است. خب این خیلی پسندیده و باعث خوشحالی فعالان اقتصادی و بخش خصوصی است؛ ولی سوال اصلی این است که با چه مکانیزمی؟ بنابراین بهتر است که آقای جلیلی کاملا مشخص کنند که نظرشان در مورد FATF چیست؟ یا اینکه درخصوص شرایط تحریم بین المللی که نمیتوانیم از روابط بانکی استفاده کنیم، نظرشان چیست و چه راهکاری مدنظرشان است؟
رئیس کنفدراسیون صادرات ایران ادامه داد: از همه مهم تر؛ هر شش کاندیدا باید نظرشان را درباره نرخ دستوری ارز نیما که به عقیده ما باعث شده تا صادرات رونق نداشته باشد و به شدت سرکوب شود، بیان کنند و بگویند که در دولت چهاردهم چگونه خواهد بود؟ آیا باز هم معتقد به تعیین نرخ غیرواقعی ارز و عرضه اجباری ارز صادراتی در نیما هستند؟ که اگر پاسخ مثبت است؛ قطعا رشد صادرات اتفاق نخواهد افتاد. این در شرایطی است که از ۱۳۹۷ شاهد بودیم هرجا در بحث رفع تعهد ارزی، افزایش صادرات اتفاق افتاده، نتیجه تسهیل گری در برگشت ارز بوده و اجازه داده بودند تا نرخ ارز بین صادرکننده و واردکننده، با نرخ توافقی تعیین شود؛ بنابراین معتقدم در این روزهای انتخاباتی؛ این موارد مهم اقتصادی از موضوعات کلیدی است که نه تنها آقای جلیلی، بلکه همه نامزدهای محترم باید به این موضوع پاسخ صریح و شفاف دهند؛ چراکه مهمترین مساله امروز اقتصاد کشورمان است.
لاهوتی یادآور شد: افزایش تولید مهمترین موضوع است. مهمترین مساله در افزایش تولید هم، رونق و افزایش صادرات است. افزایش صادرات هم بدون گسترش بازارها و بدون ارتباط جهانی و با نرخ ارز دستوری، امکان پذیر نخواهد بود؛ لذا اینها موضوعاتی است که هر شش کاندیدا (اگر واقعا برنامهای در این باره دارند) باید مطرح کنند و شفاف توضیح دهند تا فعالان اقتصادی که قرار است افزایش تولید را رقم بزنند و رشد صادرات را محقق کنند با نظرات اقایان آشنا شوند و بتوانند بین این شش کاندیدا یکی را انتخاب کنند.
حسین سلیمی رئیس انجمن سرمایه گذاری خارجی ایران نیز پیرامون موضوع عدم تعیین تکلیف FATF و ممانعت در مسیر تجارت خارجی به تابناک گفت: اخیرا یکی از نامزدهای ریاست جمهوری با حضور در اتاق بازرگانی تاکید داشت که یکی از معضلات و چالشهای تجارت و سرمایه گذاری خارجی در کشورمان، عدم تعیین تکلیف FATF است که باعث شده در لیست سیاه باشیم.
سلیمی افزود: عدم تصویب FATF یکی از موانع و مشکلات پیش روی رشد اقتصادی است. چرا كه یکی از بندهای تحریمهای مالی و اقتصادی، همین موضوع FATF است. عدم عضویت ایران در FATF باعث شده تا نتوانیم منابع ارزی صادراتی را به راحتی و قانونی انتقال دهیم. مسیری پرچالش که باعث شده تا پول تجارت خارجی را با واسطه و هزینه اضافی، انتقال دهیم. به بیان دیگر؛ بخشی از درآمدهای ارزی به خاطر واسطه ها، هدر میرود و باید جلوی این رویه گرفته شود تا منابع آن به چرخه اقتصادی کشورمان بازگردد.
رئیس انجمن سرمایه گذاری خارجی ایران یادآور شد: در جذب سرمایهگذاری خارجی نکته مهم این است که باید فورا وضعیت تعاملات سیاسی بینالمللی کشور با کشورهای خارجی بهبود یابد و از طرف دیگر تدبیری در خصوص پذیرش مفاد سند FATF اتخاذ شود. زمان زیادی صرف این موضوع شده و نزدیک به ۱۰سال است که در این فقره کشور بلاتکلیف باقی مانده است و تا زمانی که این مشکلات حل نشود، هر سرمایهگذاری بخواهد وارد ایران شود باید با مشکل ورود نقدینگی و خروج منافع ناشی از آن مواجه شود.