بین الملل تابناک: روزنامه انگلیسی زبان گاردین در طی مقاله ای با قلم «پاتریک وینتور» نوشت: مسعود پزشکیان اصلاح طلب در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری ایران به پیروزی دست یافته است که نشان گشودن راه های بالقوه جدید برای همکاری با غرب است. پزشکیان با کسب 16 میلیون و 384 هزار و 403 رأی، سعید جلیلی اصولگرا را که 13 میلیون و 538 هزار و 179 رأی به دست آورد، شکست داد. پزشکیان در دور اول با غلبه بر سه رقیب اصولگرا به صدر جدول رسید.
این روزنامه افزود: پزشکیان، رئیس جمهور آینده ایران مدافع اجازه دادن به آزادی های اجتماعی و پایان دادن به محدودیتهای اینترنتی است که مردم را ملزم به استفاده از فیلترشکن میکند. وی پس از پیروزی گفت: راه دشوار پیش رو جز با همراهی و همدلی و اعتماد شما مردم هموار نخواهد شد. پزشکیان با شعار «برای ایران» وعده داده است که صدای بیصداها باشد و اعتراضات مردم باید مورد توجه قرار گیرد. اگرچه برخی پزشکیان را در امور سیاسی زبده نمی بینند، اما بخش بزرگی از مبارزات انتخاباتی وی عمداً حول محور صداقت شخصی و همچنین غیبت وی از سمت وزارت در دهه گذشته بود.
در ادامه این مقاله آمده است: پزشکیان در تلاش برای ایجاد تغییر با میدان مین مواجه است بوده و به رهبر ایران، «آیت الله علی خامنه ای» وفادار است. اما گفته است اگر احساس کند با محدودیت مواجه شود، استعفا خواهد داد و سپس برای کناره گیری از روند سیاسی تابع مردم خواهد بود. اختیارات دقیق رئیس جمهور در حوزه سیاست خارجی در ایران مورد مناقشه است، اما پزشکیان در مناظره های تلویزیونی متوالی و غالباً تند استدلال کرد که نمی تواند تغییری از جمله کاهش تورم 40 درصدی را ایجاد کند، مگر اینکه بتواند برخی از تحریم ها را لغو کند که نیازمند رویکرد کمتر تقابلی در روابط بینالملل است. در طول مبارزات انتخاباتی، پزشکیان گفت: ایران در نتیجه سیاست خارجی خود در یک محدودیت اقتصادی قرار گرفته است و باید همکاری بیشتری داشته باشد تا ببیند آیا تحریم ها می توانند برداشته شوند یا خیر.
وی افزود: حامی اصلی پزشکیان در کمپین انتخاباتی «جواد ظریف» وزیر امور خارجه سابق بود که در سال 2015 بر سر توافق هسته ای مذاکره کرد که منجر به لغو تحریم ها شد- قبل از اینکه «دونالد ترامپ» رئیس جمهور سابق آمریکا از این توافق در سال 2018 خارج شود. پیروزی پزشکیان از آنجایی که هیچ اصلاح طلبی در انتخابات ریاست جمهوری گذشته در سال 2021 حضور نداشت، بسیار چشمگیرتر است. پس از اینکه پزشکیان در دور اول در صدر قرار گرفت – با پیروی از قاعده سیاست ایران که اصلاح طلبان در صورت کم بودن مشارکت، شکست میخورند– کمپین وی اعتماد به نفس پیدا کرد در صورت شرکت رای دهندگان بیشتری در دور دوم، وی میتواند پیروز شود.
در ادامه مقاله گاردین آمده است: با نتیجه انتخابات ریاست جمهوری در ایران مشخص شد که حامیان محافظهکار میانهروتر محمدباقر قالیباف آرای خود را به جلیلی که با او اختلافات شدید ایدئولوژیکی داشتند، منتقل نکردند. در انتخابات پارلمانی اوایل سال جاری، محافظه کاران اصلاح طلبان را شکست دادند. اقتدار قالیباف به عنوان رئیس مجلس در این میان با شکست وی در انتخابات ریاست جمهوری تضعیف شده است. پیچیدگی سیاسی مجلس یکی از موانع پیش روی رئیس جمهور جدید خواهد بود، زیرا قدرت استیضاح وزرا را دارد.